Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    94
  • comentarii
    8
  • vizualizări
    27.813

Despre blog

5 motociclete...

Postări în blog

sacal

In urma unor articole aparute pe internet am decis sa scriu acest articol (fara diacritice – va cer iertare pentru asta) pentru a va arata si voua nivelul de exprimare in limba romana in unele parti din Romania (Harghita). Sursa

Cuvantul „Evaloare” – a fost inscriptionat pe o stampila folosita folosita la sigilarea evaluarilor nationale desfasurate de curand.

Asadar cuvantul „Evaloare” este scris incorect! Corect se scrie „Evaluare”

Evaloare sau evaluare

Post-ul Evaloare sau evaluare apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.Sursa
sacal

1. „Decât” folosit în loc de „numai” sau „doar”.

Mulţi oameni folosesc greşit aceste doua cuvinte. Deseori auzim: „Am decât o carte”, formulare total greşită. Corect este „Nu am decât o carte”, pentru că „decât” se foloseşte în construcţii negative.

2. Verbul „a avea”.

Mulţi oameni spun „O să aibe o mulţime de probleme”. Forma corectă este „O să aibă o mulţime de probleme”.

3. Pleonasmul poate fi definit ca „o eroare de exprimare care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziţii care repetă în mod inutil aceeaşi idee”, potrivit Dicţionarului Explicativ Român. „Mă pregătesc să cobor jos” este un exemplu pe care îl auzim deseori din gura oamenilor. Este greşit să spui şi „cobor” şi „jos”. Nimeni nu poate să coboare sus.

4. Cuvantul „Vizavi” (provine din limba franceza „vis-à-vis”)

Auzim deseori: „L-am auzit discutând vizavi de această problemă”. Este greşit pentru că „vizavi” se foloseşte doar în context spaţial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei”.

5. CUvantul „Ţigare”

Deseori, oamenii folosesc „ţigare”. Corect este „ţigară”.

6. Verbul „A realiza”.

Verbul „a realiza” este folosit deseori greşit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a înţelege”. Exemplu: „Tu realizezi ce se întâmplă?”. Specialiştii susţin că „a realiza” poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casă cu trei etaje şi piscină”.

8. Categoria dezacordurilor.

Nu de puţine ori oamenii fac dezacorduri supărătoare. O mare problemă ţine de subiectul multiplu. Spre exemplu: „Apa sau vinul s-au vărsat” este greşit. În cazul subiectului multiplu în care termenii sunt coordonaţi disjunctiv (sau, ori, fie) acordul se face la singular. Forma corectă: „Apa sau vinul s-a vărsat”.

9. 10 sau zece.

Un lucru pe care nu îl ştiu mulţi este că numerele de la unu la nouă (inclusiv cifra zece) se scriu în litere: Este greşit sa scriem: „Am 10 mere”. Corect este: „Am zece mere”.

10. Bomboana „Caramea”.

Bomboana făcută din caramel amestecată cu alte substanţe se numeşte „caramelă”. Mulţi spun „caramea”, deşi nu este corect.

11. Folosirea cuvantului „Patetic”

O mulţime de oamenii folosesc greşit cuvântul „patetic”. De cele mai multe ori, aceştia îl asociază cu ceva rău, malefic. În realitate, „patetic” înseamnă plin de patos.

12. „Aşază” sau „aşează” Foarte mulţi oameni nu ştiu că verbul „a aşeza” se scrie, la persoana a treia, „aşază”, nu „aşează”.

13. „Genoflexiune”

Nu de puţine ori se întâmplă să auzim de la oameni „genoflexiune”. Nu sunt mulţi cei care ştiu că forma corectă este „genuflexiune”.

14. Forate des intalnim expresia „Eu vroiam”.

Verbul „a vrea” este unul cu probleme, pentru că o mulţime de oameni spun „vroiam” si nu este corect. Corect este „eu voiam”.

15. Cuvantul „Doctoră” nu există în limba română. Forma corectă este „doctoriţă”.

16. „Ghiuvetă”

Deseori oamenii spun şi schiu „ghiuvetă” ceea ce este gresit. Forma corectă este „chiuvetă”.

17. Eu ma duc la… „servici” sau „serviciu”?

Un alt cuvânt care deseori este folosit greşit este „serviciu”. De cele mai multe ori oamenii uită să mai scrie şi să mai pronunţe „u” la sfârşit şi ajung la forma greşită.

18. Pronumele „care”.

Probabil una dintre cele mai frecvente greşeli este neutilizarea prepoziţiei „pe” înaintea pronumelui relativ „care” cu funcţie sintactică de complement direct.

19. Expresia „Servim masa”.

Se întâmplă des să auziţi oameni care spun că „servesc masa”. De fapt, cei care „servesc” sunt ospătarii, iar cei care se bucură de bucate „mănâncă”.

20. „Îmi cer scuze”

În primul rând, dacă spui „îmi cer scuze” înseamnă că îţi ceri singur. În momentul în care te adresezi altei persoane ar trebui să spui „îţi cer scuze”. Desigur, scuzele nu se cer. Ele se prezintă. Mai bine folosiţi „îţi cer iertare”.

21. „Însumi/însămi”.

Unii nu ştiu să utilizeze corect cele două pronume. Forma corectă (la persoana I, masculin, singular) este: „eu însumi”, în timp ce la feminin forma corectă este: „eu însămi”.

22. „Linoleu”.

O altă situatie intalnita la oameni ţine de scrierea şi pronunţarea cuvântului „linoleum”. Aceştia uită deseori ultima literă a cuvântului şi ajung la forma greşită: „linoleu”.

23. Expresia „super”.

Expresia „super” este un prefixoid care ar trebui folosit întotdeauna înaintea unui alt cuvânt. Spre exemplu, „superbăiat” sau „superfrumos”. Acestea sunt forme corecte.

24. Foarte des intalntia expresie „Am luat la cunoştinţă”.

Formularea corectă este „am luat cunoştinţă (de ceva)” si nu „Am luat la cunoştinţă”.

25. „Ştinţă”

Nu puţini sunt cei care scriu „ştiinţă” cu un singur „i”. Corect, acest cuvânt se scrie întotdeauna cu doi „i”.

26. „A tranversa”.

Mulţi oameni spun că urmează „să tranverseze” strada. De fapt, corect ar fi s-o „traverseze”.

27. „Datorită” vs „din cauza”.

Foarte mulţi oameni au dificultăţi în a utiliza corecte „datorită” şi „din cauza”. Explicaţia este foarte simplă: se foloseşte „datorită” când facem referire la un eveniment fericit, la un efect benefic, în timp ce „din cauza” se foloseşte în momentul în care efectul acţiunii a fost unul negativ. Corect: „Am reuşit in viata datorită ei” Greşit: „Accidentul rutier s-a produs datorită lui”.

28. „Locaţie”.

„Locaţie” nu înseamnă loc. De fapt, „locaţie” înseamnă chirie plătită pentru anumite lucruri, potrivit DEX.

29. „Defapt”.

Forma corectă este „de fapt”.

30. „Noi-născuţi”.

Nu există „noi-născuţi” în limba romană, ci „nou-născuţi”.

 

Sursa

Post-ul Cele mai des intalnite greseli de exprimare apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.Sursa
sacal

Mugur

Aceasta este povestea calului Mugur si a oamenilor deosebiti care l-au salvat Mugur este un cal de 12 ani salvat de la abatorizare în urmă cu o lună. Docil și prietenos, Mugur a fost solicitat fizic până la extenuare de către stăpânul său dintr-un sat de lângă București. Copitele nu i-au fost îngrijite, iar picioarele […]

Sursa

sacal

Ce reprezinta redeventa si reverenta si care este diferenta dintre cele doua paronime.

Aceste două cuvinte sunt paronime – adica sunt cuvinte asemănătoare ca forma, dar deosebite ca sens – unul (adica redevența) face referire la o taxa sau o sumă de bani ce trebuie platită de cineva pentru folosirea unor active iar celalalt cuvânt (adica reverența) reprezinta un salut ceremonis făcut prin inclinarea bustului si indoirea ghenunchilor.

REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale. – Din fr. redevance.

REVERÉNȚĂ, reverențe, s. f. 1. Salut ceremonios care se execută prin înclinarea bustului și îndoirea genunchilor, închinăciune; plecăciune în semn de respect, temenea. 2. Respect, venerație, considerație, stimă. ◊ Pronume de reverență = pronume de politețe. – Din fr. révérence, lat.reverentia.

Post-ul Ce este redeventa si reverenta apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.

Sursa

sacal

Nicaieri nu-i ca acasa

Un sofer de tir intra intr-un bordel de pe traseu, pune 500 de dolari pe masa patroanei si spune: – Ai aici 500 de parai, da-mi cea mai grasa si nasoala femeie pe care o ai si trimite-mi in camera si o portie din cea mai arsa, lipita si fara gust mincare de la bucatarie. […]

Sursa

sacal

Ajutor pentru Max

Aparitie inedita in alti ani, Max, a fost primul patruped participant la o paradă de 1 Decembrie, de ZIUA Romaniei.Max este primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile militare din Afganistan, antrenat special pentru descoperirea minelor şi dispozitivelor explozibile artizanale care ar putea răni sau ucide militari români. A salvat […]

Sursa

sacal

Sfat din vecini

Un muncitor, tanar, sanatos, casatorit de 3 ani, are 4 copii si sta la etajul 1. La parter sta un politist casatorit de 11 ani, dar fara copii. La un moment dat, politistul de la parter il intreaba pe muncitorul de la 1: – Mai vecine, esti casatorit de 3 ani si ai deja 4 […]

Sursa

sacal

Repudiere

Ce înseamnă a repudia?

A repudia înseamnă că renunţi, respingi sau nu accepti unele drepturi ca de exemplu dreptul la mostenire, dreptul la proprietate intelectuală sau alte drepturi.

DEX:

REPUDIÉRE, repudieri, s. f. Acțiunea de a repudia și rezultatul ei; respingere, renegare. ◊ Repudierea unei moșteniri sau a unui legat = renunțare a unei persoane la drepturile sale de moștenire legale sau la un legat. [Pr.: –di-e-] – V. repudia. 

Post-ul Repudiere apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.Sursa
sacal

Metanie – Radu Gyr –

O poezie cu adevarat deosebita…

Metanie
– Radu Gyr – 

Doamne, fă din suferinţă,

Pod de aur, pod înalt,

Fă din lacrimă velinţă

Ca într-un pat adânc şi cald.

Din lovirile nedrepte

Faguri facă-se şi vin.

Din înfrângeri, scări şi trepte,

Din căderi, urcuş alpin.

Din veninul pus în cană

Fă miresme ce nu pier.

Fă din fiecare rană

o cădelniţă spre cer;

Şi din fiece dezastru

şi crepuscul stins în piept,

Doamne, fă lăstun albastru

şi fă zâmbet înţelept.

Post-ul Metanie – Radu Gyr – apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.Sursa
sacal

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toată lumea, însă foarte puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului este sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida.

89953278856f94709822820fbe45e421_L.jpg

Provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalităţi (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu şi Adela Leonida-Paul, surorile sale), Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse).

SursaSursa
sacal

Relatia dintre S+P=?

Relația dintre subiect și predicat

Dintre imperfecțiunile de exprimare, cele mai izbitoare, sunt – fără doar și poate – situațiile în care nu se asigură concordanța gramaticală a predicatului cu subiectul.

De exemplu:

„Este cunoscut faptul că avântul și prestigiul structuralismului este direct legat de cercetările lingvistice…”

Cum să nu vezi – ca autor al construcției de mai sus sau a altora de aceeași natură – că subiectului multiplu (avântul și prestigiul) îi corespunde un predicat la singular (este … legat) și nu unul la plural (sunt … legate) așa cum cere relația dintre cele două părți de vorbire?

Dar și mai grav este că întâlnim asemenea construcții în fiecare zi… în fiecare minut… în fiecare clipă. Cărți, reviste sau ziare, presa audio, video sau internetul, oameni școliți sau nu, flagelul dezacordul subiectului cu predicatul se propagă fără oprire.

Așa că haideți să îl stârpim!

Pentru noi… pentru respectul pe care îl datorăm limbii noastre… pentru generațiile care vor veni…

S+P=LOVE (niciodată în dezacord)

Post-ul Relatia dintre S+P=? apare prima dată în Morfologia Limbii Romane.

Sursa

Autentifica-te  
×