Mergi la conţinut

Freerider

 • postări
  3.857
 • comentarii
  0
 • vizualizări
  225.238

Postări în blog

freeriderro

Pentru cei dispuși să investească într-un computer de alergare cu GPS, cu măsurarea pulsului și chiar cu accelerometru, capabil să numere pașii, antrenamentul de alergare e simplu de organizat: există o mulțime de planuri de antrenament disponibile, ghidate elegant de pe computer.

Nu toată lumea însă e dispusă să investească o sumă destul de importantă în astfel de dispozitive dedicate. Dar alergarea e cel mai simplu sport, așa că se poate practica foarte bine și fără aceste gadget-uri moderne!

Iată un mic plan de antrenament de alergare pentru care aveți nevoie doar de cronometru, respectiv de un simplu ceas. Pentru înregistrarea turei, cine vrea poate folosi telefonul smart cu o aplicație dedicată instalată: Strava, Endomondo, SportsTracker….

Pentru început vă propunem un mic test: alergați cât puteți de repede timp de 15 minute. Măsurați distanța parcursă. Pentru asta va trebui să folosiți telefonul cu o aplicație cu gps la alegere (Strava, Endomondo, RunKeeper, etc…) În funcție de ce distanță reușiți să parcurgeți, vă propunem câte un program de antrenament simplu.

 • Sub 2.5 km – programul scurt (PS)
 • Intre 2.5-3 km – programul lung (PL)
 • Peste 3 km – e de preferat un program mai exact pentru creșterea performanțelor

Ziua 1 – alergare lungă

PS – alergare ușoară 30 minute, PL – alergare ușoară 60 minute. Alergați ușor, astfel încât să puteți rosti o frază fără întreruperi. Dacă nu puteți pronunța câteva cuvinte legate fără întreruperi, lăsați-o mai moale.

Ziua 2 – alergare rapidă (tempo)

PS – alergare intensă 15 minute, PL – alergare intensă 30 de minute. Alergați tare, dar nu cu viteză maximă. Încercați să găsiți ritmul care să vă permită să terminați toată durata. Intensitatea trebuie să fie suficient de mare încât să nu puteți vorbi cursiv. Dacă timpul o permite, 5 minute de alergare ușoară înainte și 5 minute după sunt binevenite.

Ziua 3 – intervale!

Aici sunt mai multe variante, e bine să le schimbați, alta în fiecare săptămână:

a. Intervale simple

PS – Alergați ușor 5 minute încălzire, apoi repetați 1 minut alergat la maxim cu 1 minut relaxare. Alergați cât puteți de tare în minutul de sprint, în cel de relaxare începeți cu câțiva pași, apoi continuați cu alergare ușoară. Repetați de 4 ori pentru început dar cu timpul măriți numărul de intervale până ajuneți la 10. Finalizați cu 5 minute alergare ușoară de recuperare.

PL – Alergați ușor 10 minute încălzire, apoi repetați 2 minute alergate la maxim cu 1 minut relaxare. Alergați cât puteți de tare în minutele de sprint, în cel de relaxare începeți cu câțiva pași, apoi continuați cu alergare ușoară. Repetați de 4 ori pentru început dar cu timpul măriți numărul de intervale până ajuneți la 10. Finalizați cu 10 minute alergare ușoară de recuperare.

b. Repetări

Similar cu intervalele de la punctul a, dar faceți pauză completă între sprinturi, până vă reveniți aproape total cu pulsul. Evident, veți alerga intervalele de la final mai tare, fiind mai odihniți.

c. Repetări în pantă

Găsiți o pantă potrivită, care să aibă cam 100-200 m lungime. După 5-10 minute de încălzire, când ajungeți la baza pantei, alergați pe ea în sus cât puteți de tare. Sus alergați ușor 30 de secunde, apoi alergați în jos cu pași scurți și controlați. Repetați de 4-5 ori la început și creșteți numărul de repetări spre 10 cu timpul. La final, 5-10 minute de alergare ușoară de revenire

d. Intervale TABATA

Pentru aceste intervale aveți nevoie de un cronometru mai sofisticat, există aplicații speciale pentru asta pe smartphone, căutați după TABATA în magazinul de aplicații. TABATA sunt intervale intense, scurte cu pauză mică între ele, ce cresc enorm capacitatea anaerobică.

Începeți cu 5-10 minute de alergare ușoară de încălzire. Urmează 2-4 serii TABATA cu câte 5 minute de alergare ușoară între ele. O serie TABATA durează 4 minute și constă în 8 repetări de 20 de secunde accelerație la maxim și 10 secunde relaxare. O să vedeți cât de greu devine pe final. Personal am constatat că TABATA sunt intervale foarte eficiente la orice sport.

Deoarece sunt extrem de intesne, toate programele de intervale ar fi bine să fie terminate cu o mică sesiune de stretching. O să pregătim și un articol cu idei despre cum să faceți asta.

Combinarea antrenamentelor

Aveți idei pentru 3 zile de alergare pe săptămână. Toate sunt suficient de scurte încât să poată fi înghesuite fie dimineață înainte de serviciu, fie seara. Faceți câte unul din fiecare și încercați să nu le faceți în zile consecutive. Repetați testul după 2 luni sau chiar 1 lună. În momentul în care alergați mai mult de 3 km în 15 minute, e timpul pentru un program de antrenament mai exact și ar fi bine să investiți în accesorii cum ar fi un senzor de puls și un ceas/computer de alergare.


Sursa: Freerider

freeriderro

Lunga așteptare a luat sfârșit! După trei ani de pauză Red Bull District Ride se întoarce la Nuremberg! Pe 4 și 5 septembrie, fantasticul Centru Vechi al Nurembergului se va transforma în cel mai mare paradis pentru Urban Freeride din lume.

Orașul german e deja vechi în istoria mtb-ului freeride, încă din 2005 cu Aaron Chase (SUA) care a devenit primul campion Red Bull District Ride. Anul acesta veteranul slopestyle se întoarce la Nuremberg și este responsabil cu designul traseului.

Red-Bull-District-Ride-2017-foto-Red-BulRed-Bull-District-Ride-2017-foto-Red-BulBrett Rheeder of the Canada performs during the qualification of the Red Bull District Ride 2017 in Nuremberg, Germany on September 1st, 2017 // Sebastian Marko/Red Bull Content Pool

„Am creeat acest traseu gândindu-ne la rideri și la spectacol”,spune Aaron Chase. „Concursul va avea un flow care va face ca evenimentul să fie cursiv și captivant. Riderii se hrănesc cu energia venită de la public și combinând cu premiile adevărate pe care le vor avea, spectacolul este garantat!”

„Nuremberg este orașul perfect pentru un concurs de slope style așa cum este Red Bull District Ride”, continuă Aaron. „Orașul, publicul, atmosfera sunt toate altfel decât întâlnești la majoritatea concursurilor. Există un entuziasm și emoție care nu poate fi imitat, întrucât suntem într-un oraș cu oameni care participă la spectacol peste tot, pe la ferestrele clădirilor din jur, nu doar jos lângă traseu.”

„Traseul unic, cei 80.000 de spectatori garantați plus orașul, toate se combină într-un eveniment epic”, spune Erik Fedko (GER) care a participat pentru prima oară în 2017, din postura tinerilor challengeri. „Sentimentul pe care îl ai când pornești pe traseul din Centrul Vechi este unul pe care nu-l întâlnești nicăieri în altă parte. Pentru a participa la Red Bull District Ride trebuie să fii slopestyler bun-la-toate. Fie că dai sărituri masive, faci skatepark, dirt jump sau trail, dacă vrei să te descurci bine aici, trebuie să le faci pe toate foarte bine”.

Red Bull District Ride este un eveniment FMB World Tour Diamond, parte din Freeride Mountain Bike World Tour.

Foto: Red Bull Content Pool

Sursa: Freerider

freeriderro

Nu este vorba de vreo ediție specială, noua bicicletă electrică de la Jeep numindu-se chiar Edition. Deși producătorii auto nu prea se aruncă serios pe acestă piață, este foarte posibil să vedem în viitorul apropiat cum vor lua cu asalt acest segment de vehicule pe două roți. Iar Jeep o face împreună cu cei de la QuitKat, așadar nu reprezintă creația proprie 100%. Aceste colaborări vin de regulă cu două probleme: pe bicicletă mai apare un logo în afară de cel al producătorului auto (cine a auzit de QuitKat?), iar prețul este mare. Foarte mare. Iar astfel, aceste biciclete rămân oarecum inaccesibile. Atâta timp cât se întâmplă asta, industria bicicletelor stă însă liniștită.

fatbike-jeep-edition-1-1024x546.jpg

Revenind la bicicleta care ni se prezintă, în mod mai puțin așteptat, este vorba despre un fat-bike electric. Cu anvelope groase și late, foarte late, de 4.8 inch și-un diametru de 26 de inch. Și este un full-suspension în toată regula, echipat cu o furcă (de tip upside-down) cu o cursă de 150mm și cu un cadru care suportă o cursă semnificativ mai mică, de 120mm. Frânele cu 4 pistoane și discuri de 203mm te asigură că vor opri monstrul la timp.

fatbike-jeep-edition-2.jpg

Acumulatorul ar urma să fie absolut uriaș, cu o capacitate de 1600Wh și chiar dacă luăm în calcul greutatea bicicletei, despre care mă aștept să fie la fel de uriașă, tot poți obține o autonomie… da, ai ghicit, uriașă. Dar nu ne oprim aici cu cifrele-gigant. Motorul M620 care provine de la Bafang are o putere de 750W (în State este posibil și complet acceptat prin legislație) și un cuplu de 160Nm. Mai mare decât al multor mașini de clasă mică. Aproape la fel de mare precum cuplul fostei mele Honda cu motor aspirat și care dispunea de 4 pistoane și 142 de cai putere. Impresionant.

fatbike-jeep-edition-3.jpg

Mai mult decât atât, o poți personaliza cu o grămadă de accesorii: remorcă, portbagaj suplimentar, genți pentru transportul diverselor obiecte, lumini sau aripi de noroi. Este posibil ca genul acesta de accesorii chiar să funcționeze pe piața din State. Bicicleta va fi disponibilă în doua două dimensiuni, M (17inch) și L (19 inch) și va fi oferită pentru un preț de 6.000 $ pentru cei care o comandă din timp, apoi acesta va fi de 6.300$.

via Jeep


Sursa: Freerider

freeriderro

Lucian Logigan, Roberto Burța, Tudor Oprea și Răzvan Grec vor merge sezonul acesta pe noile Scott Spark RC 900 PRO. Am pus la punct așadar un bikecheck virtual cu câteva întebări pe care i le-am adresat lui Tudor Oprea, curios fiind care este povestea acestor biciclete. Așadar, să-i dăm cuvântul.

IMGK8886-1024x709.jpg

1.N-am putut să nu remarc faptul că au ajuns noile biciclete pentru echipă. Cât de des le schimbați? Anual sau cu ocazia înlocuirii modelului respectiv? Componentele vechi le păstrați?

Încercăm să le schimbăm anual și în general le schimbăm în întregime. În funcție de gradul de uzură mai putem păstra unele componente, de exemplu roți sau suspensii, cărora le facem un service complet.

IMGK8885.jpg


2.Ce au special și diferit bicicletele de anul acesta față de cele ale anului anterior?

Nu diferă prea mult. Vorba aia, „never change a winning system„. Am preferat să revenim la varianta pipă + ghidon în locul modelului Fraser iC. Deși este mai rigid poziția nu era ideală pentru noi, în special pentru că nu poți ajusta nimic în sensul ăsta. Și furca portocalie de care se leagă toată lumea. Pe care de altfel am ales-o intenționat portocalie. În rest cam totul la fel.


3.Roțile sunt construite tot custom? Ce avantaj vă ajută această opțiune?

Da, roțile ni le face în continuare Haico. Jante de carbon de la Duke și butuci Shimano XTR. Vorbim de cele pentru concurs. Pentru antrenament avem roți standard de la Syncros.
Avantajul e dat modul în care sunt construite și tensionate. La roți chiar se simte diferența și este foarte important să fie rigide, ușoare și rezistente. Pare o combinație greu de obținut.


4.Spune-ne mai multe despre echiparea noilor biciclete.

Am optat pentru cadre Spark RC 900 PRO pentru a reduce ceva din costuri. Echiparea este de top: transmisie Shimano XTR 1×12, frâne Shimano XTR, pedale tot XTR, roți de carbon (jante Duke, spițe Sapim CX-Ray, butuci Shimano XTR), furcă Fox 32 Step-Cast (portocalie), shock Fox Nude EVOL, ghidon/pipă/tijă de șa Syncros, șa PRO Griffon, manșoane PRO, suport de bidon Elite. În ce privește anvelopele deocamdată mergem în Cipru cu Small Block Eight și ulterior vom trece pe 2 modele mai noi de la Kenda cu care vom concura în restul sezonului. Este vorba de Booster și Regolith. Poate pentru unele trasee de XCO rapide vom folosi și Saber TR.


5.Câți dintre riderii din echipă vor avea acest model?

4 sportivi vor merge pe bicicletele noi în sezonul 2020. Lucian Logigan, Roberto Burța, Tudor Oprea și Răzvan Grec.


6.Ce greutate are Spark-ul (dim. M)?

Greutatea este de 10.3 kg în setup-ul pentru maraton. Cu cauciucuri pentru XCO mai câștigăm vreo 500g.


7.La ce competiții importante veți participa cu noile biciclete?

Prima va fi în Cipru la sfârșitul lunii martie, Cyprus Sunshine Epic. Urmează cea mai grea încercare pentru biciclete dar și pentru 2 rideri, Absa Cape Epic. Apoi vom mai avea de-a lungul sezonului câteva competiții în afară, inclusiv etapa de Cupa Mondială de la Nove Mesto. Și bineînțeles avem ca obiective Cupele și Campionatele Naționale. Calendarul competițional complet poate fi văzut pe www.procycling.ro.


8.Pentru concursurile de enduro veți avea aceleași biciclete de anul trecut?

Da, deocamdată nu investim prea mult în această ramură. Vom avea un sezon foarte încărcat de cross country, așa că participarea la unele competiții de enduro va fi doar în limita timpului, ca și distracție.


Sursa: Freerider

freeriderro
mycampy-app-for-campagnolo-eps-electronic-shifting-groups-1.jpg

Shimano a lansat pentru prima dată pe grupurile sale electronice ideea de a schimba automat foaia angrenajului, în funcție de pinionul pe care a trecut lanțul. Practic, sistemul se poate configura după preferințele fiecăruia, putând fi ales precis pinionul la care se trece la o foaie mai mare sau mai mică, separat pentru fiecare situație. Iar pentru cei ce nu vor ca schimbarea să se facă automat, există funcția semi-automată în care la schimbarea foii, sistemul schimbă automat două pinioane în sus sau în jos.

Campagnolo nu a oferit până acum aceste facilități, dar acest lucru tocmai s-a schimbat.

Prin înlocuirea aplicației de smartphone MyCampy cu versiunea 2.4 sau mai nouă și un update a firmware-ului de pe bicicletă la versiunea 0.2.11 sau mai nouă, există opțiunea de a activa Sequential Shift. Astfel, schimbătorul față va muta lanțul pe cealaltă foaie în funcție de poziția pe caseta de pinioane. Schimbarea se face în poziții fixe, nereglabile, în funcție de foile și pinioanele instalate, pentru eficiență maximă.

Aplicația mai permite diagnoza echipamentului, incluzând aici informări despre numărul de km parcurși și nevoia de întreținere. Sistemul ține evidența schimbărilor de viteze, arată cum au fost folosite acestea pe fiecare segment al turei și oferă sugestii de îmbunătățire.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina aplicației.


Sursa: Freerider

freeriderro

Oscilații!

Thomas-Vanderham-Remi-Gauvin-Carson-Storch.jpg

“Repetiția este mama învățăturii”, spune o vorbă din bătrâni. Indiferent dacă este a 100a tură pe traseu sau îi dai drumul pentru prima oară pe o linie nouă, experiența și repetiția sunt atributele care te vor ajuta să treci cu bine. Cu Thomas Vanderham, Rémi Gauvin, Carson Storch.


Sursa: Freerider

freeriderro

Cozia MTB reprezintă unul dintre cele mai incitante trasee de maraton XC din România, cu un traseu extrem de frumos dar și de dificil și tehnic, pe dealurile din jurul Călimăneștiului, la poalele muntelui Cozia.

În 2020, cursa se va desfășura în perioada 23-24 mai și va include din nou competiții de MTB, alergare montană și de copii.

unnamed.jpg

Pentru MTB vor fi pregătite două trasee. Cel lung are o lungime de 60 km și o diferență de nivel de peste 2300 m și este recomandat celor ce sunt pregătiți de o tură extrem de dificilă dar cu secțiuni de single trail de vis. Traseul scurt nu este unul cu mult mai ușor și, pe parcursul a doar 33 km, acumulează o diferență de nivel de 1360 m și conține de asemenea bucăți de single trail ce vor face deliciul tuturor.

La alergare traseul este asemănător cu cel scurt de la MTB, cu 33 km și 1360 m denivelare. În plus, va exista și un cross de 5 km în jurul stațiunii Călimănești, relativ plat.

Cozia Junior, cursa de MTB pentru copii, va avea loc duminică la Castrul Roman de pe malul Oltului.

Până pe 31 martie puteți să vă înscrieți plătind taxa promoțională de 80 lei. După această dată, taxa devine 130 lei urmând ca în ultimele zile înaintea concursului aceasta să crească la 160 lei.

unnamed.png

O noutate importantă este parteneriatul cu Medialine, o companie ce s-a implicat enorm pentru ca proiectul Cozia MTB să fie o realitate și în acest an. Motivația lor pentru acest lucru o găsiți aici.

În 2020, competiția Cozia MTB va fi înscrisă pentru prima dată în calendarul oficial al Federației Române de Ciclism!

Pentru înscrieri și informații suplimentare, accesați pagina competiției.


Sursa: Freerider

freeriderro
The-Road-The-Happiness-bikepacking-India.jpg

Vlad, Silviu și Alvin prezintă The Road & The Happiness, o aventură de 333 km prin nordul Indiei. Cei trei prieteni din copilărie au plecat la drum, curioși să descopere împreună, pe bicicletă, drumul către Chamba, un orășel cu istorie și cultură din timpuri străvechi de care puțini știu, chiar și în India.

„Am plecat din Dharamshala, locul unde-si are resedinta Dalai Lama, si in cele din urma am ajuns in Bharmour, cu scopul de a zari varful Manimahesh Kailash (5563m), loc considerat sfant in cultura Hindusa. A fost un drum uneori cu peripetii, cu episoade neprevazute, cu toate anotimpurile la un loc, cu oameni buni si mai ales locuri magice. A fost un drum despre prietenie, curaj, libertate si multa voie buna.

Astfel ca ar fi pacat sa nu impartasim toate acestea si cu altii, cu speranta ca poate urmatoarea aventura pe un drum nou va fi chiar a ta. Aceste aventuri au insa ca scop strangerea de donatii pentru copiii bolnavi de inima ce necesita o interventie chirurgicala urgenta. Multumiri merg catre Decathlon pentru echipamentul furnizat, catre Alternativa Sportiva pentru organizare si logistica si mai ales catre cei care au donat pentru InimaCopiilor”.

Și tu poți face o faptă bună, cu o donație aici, pentru această campanie organizată împreună cu Asociația InimaCopiilor. Mai multe povești și aventuri pot fi urmărite pe pagina de Facebook The Road & The Happiness.


Sursa: Freerider

freeriderro

Bontrager tocmai a anunțat lansarea unui nou produs care poartă numele său, este vorba de pedalele de șosea Elite din carbon, compatibile cu plăcuțe Look KÉO. Deși nu sunt primele pedale produse de Bontrager, acestea sunt totuși primele fabricate din carbon.

Bontrager Elite Road pedale

Pedalele dispun de o suprafață mare de contact cu plăcuța instalată pe pantof. Suprafața este fabricată din oțel, iar rolul ei principal este protejarea carbonului. Noile Elite Road dispun de reglaj al tensiunii de eliberare a pantofului, printr-un șurub amplasat pe partea din spate a pedalei. Axul este fabricat din oțel, iar rulmenții sunt capsulați pentru a asigura o durată de viață cât mai lungă.

Bontrager anunță că noile pedale nu sunt susținute de Look Cycle International, iar în pachet vei primi o pereche de de plăcuțe roșii Wellgo. Totuși, pedalele sunt compatibile KEO, iar plăcuțele roșii cu care se livrează, oferă o “libertate” de 6 grade. Acestea pot fi înlocuite dacă vrei, cu orice alte plăcuțe compatibile Look KEO. De la Bontrager poți cumpăra separat plăcuțe originale care oferă libertate de 9 grade.

Bontrager Elite Road pedale

Greutatea anunțată pentru noile pedale Bontrager Elite Road este de 250 g / pereche, așadar destul de ușoare. Prețul anunțat este de 100$ / pereche.

Importator: Surmont


Sursa: Freerider

freeriderro

Nu e niciun secret că Italia poate fi considerată paradisul bicicletelor. Desigur, e la mare concurență cu multe alta zone din Europa, dar pentru cursiere, Dolomiții sunt efectiv Mecca. Și nici pe mtb dacă ești pe aici, nu ți-e rău. Este suficient să ne gândim la Livigno, celebra stațiune de schi iarna, transformată în super-stațiune de bicicletă vara. Însă pe lângă ciclism, Dolomiții sunt paradisul oricărui iubitor de munte, oferind nenumărate poteci, trasee montane de toate dificultățile și foarte multe cabane și refugii alpine extrem de curate și civilzate unde poți opri fie să petreci noaptea, fie să te adăpostești de vreme, fie doar să bei o nefiltrată.

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-19-1024x6

În 2019 am decis ca vacanța de vară să ne-o petrecem pe bicicletă în Vest. Am unit mai multe destinații și a ieșit un concediu de vis, pe care va trebui să-l repetăm, cu câteva variații. După ce am participat la maratonul mtb Salzkammergut Trophy din Austria, am continuat spre bikepark-ul Leogang unde, la invitația administratorilor, l-am vizitat pentru a vedea și noi cum arată un bikepark adevărat. Sau mai bine spus cum se poate profita de munte într-un mod eco, și iarna și vara.

Apoi, dupa ce am terminat cu „obligațiile”, am pornit spre Italia, schimbând roțile groase de mtb cu cele de cursieră. Ne-am dus acolo unde toată lumea spune că trebuie să mergi, măcar de 10-20 de ori în viață… Dolomiții sunt vestiți pentru geografia și forma lor deosebită. Asemenea peisaje spectaculoase și sălbatice mai găsești doar cu greu în lume. Însă aici le ai la îndemână, fiind ușor accesibile mulțimută relei excelente de drumuri asfaltate și forestiere, potecilor montane foarte bine întreținute și nu în ultimul rând mulțumită transportului pe cablu super bine pus la punct.

Cazare

După ce am studiat mai multe prețuri, opțiuni de cazare și mai ales proximitatea față de traseele de cursieră pe care voiam să le facem, centrul operațiunilor am ales să fie stațiunea montană Campitello Di Fassa. Trabuie știut din start că zona aceasta din Italia, fiind atât de populară, frumoasă și chiar celebră, este și foarte scumpă. Cu toate acestea, este mai tot timpul plină de turiști, fie vară, fie iarnă. Așa că pentru a găsi o cazare aici trebuie să ai și noroc, în afară de bani.

Totuși dacă ai ceva răbdare și cauți bine, găsești, vorba ceea. A fost și cazul nostru întrucât am găsit o excelentă cazare fix în mijlocul statiunii, poziționată la drumul principal (extrem de aglomerat de altfel în perioada concediilor), dar totuși retrasă de la drum, deci suficientă liniște, aflată la „waliking distance” de orice voiai: terase, restaurante, magazine sport, info point și supermarket. Pensiunii îi spune Hotel Garni Defrancesco B&B. Este o locație excelentă, cu gazde primitoare, dar care vorbesc doar italiana. Foarte curat și cu mic dejun inclus. În iulie când am fost noi, am platit 86 euro / noapte camera dublă. Pare mult însă mai ieftin găseai doar la cort. Și nu cu mult!

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-25-1024x7

Vremea joacă un rol extrem de important, desigur. Ești practic în natură pe bicicletă întreaga zi, în feicare zi și vrei și tu soare sau măcar nor, dar să nu plouă. Săptămâna cât am stat în Campitello vremea a fost foarte ciudată. Devreme în fiecare dimineață urmăream minut cu minut prognoza întrucât aproape întreaga săptămână cât am stat acolo, a fost sub semnul ploilor. Și totuși, de udat ne-a udat foarte puțin pentru că în general ploile veneau în a doua parte a zilei, după amiaza în jurul orei 4, când se presupunea că ai terminat tura. Dacă însă traseul și numărul de kilometri era mai mare, aveai parte de o torențială brutală, așa cum s-a și întâmplat, din fericire o singură dată.

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-22-1024x7

După o documentare destul de minuțioasă, am ales să facem patru trasee de cursieră. Dar pentru că voiam să profităm cât mai mult de sejurul nostru aici, am ales să nu ne limitam doar la cursiere ci să facem și câteva trasee la picior, potecile pentru trekking și peisajele aferente, nefiind accesibile pe bicicletă.

Campitello Di Fassa, Canazei, Cortina D’Ampezzo, Sella Ronda, sunt doar câteva nume din zonă, la auzul cărora ți se zburlește părul, așa că traseele de cursieră trebuiau să treaca pe aici. La pățești și când enumeri doar o parte din pasurile aflate aici, și pe care trebuie să le cațeri cu bicicleta: Pordoi, San Pellegrino, Fedaia, Sella, Gardena, Campolongo, Falzarego, Valparola, Giau.

Pe de altă parte trebuie să fii conștient că în iulie este concediu pentru toată lumea, așa că așteaptă-te la aglomerație mare pe drumuri. Am observat că nu sunt probleme cu mașinile care te depășesc, o fac tot timpul la distanță mare față de tine și cu viteză mică, chiar și la vale. La fel te depășesc și motocicletele însă acestea sunt nu multe ci extrem de multe și din păcate mirosul de benzină este mult mai pregnant decât motorina. De asemenea motocicliștii sunt și foarte, foarte gălăgioși. Așadar acesta este reversul medaliei la pedalatul în timpul sezonului, pe drumurile populare, cam este tot în Europa de vest. Ceva trafic mai redus poți prinde dacă îți faci turele în timpul săptămânii.

Track-urile GPS le poți downloada de aici.

Traseu 1: Sella Ronda – 70 km distanță, 2051 m urcare, rampă medie 7%, alt. max. 2244m în pasul Sella. Pasuri: Sella, Gardena, Campolongo, Pordoi.

Sella Ronda nu mai are nevoie de nicio prezentare. Extrem de celebră iarna, pentru ski safari-ul pe care îl faci aici, vara devine centrul lumii pentru iubitorii de cursiere. Este un rond pe care trebuie să-l faci. Însă în afară de peisajele absolut epice de care ai parte după fiecare viraj, foarte plăcut suprins am fost când am descoperit, la final de zi, că tura Sella Ronda nu este atât de grea pe cât ai putea crede.

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-16-1024x5

Parcursă de noi in sensul contrar acelor de ceasornic, ai patru cățărări principale care se încheie fiecare cu câte un pas – Sella 2244m, Gardena 2136m, Campolongo 1875m și Pordoi la 2239m. Distanța măsurată a fost 70 km porniți însă din Campitello (50 km oficial doar rondul), iar diferența de nivel am măsurat-o la 2051m. Rampa maximă a fost pe la vreo 22% la un moment dat, însă medie a fost doar 7%.

Spuneam că a fost mai ușoară decât credeam pentru că, spre deosebire de alte trasee și pasuri pe care le urci, la Sella Ronda nu cobori niciodată sub altitudinea de 1500 m. Practic urci, până la peste 2200 m, dar mai departe nu cobori atât de mult, pentru a avea de recuperat mult la următoarea cățărare. Dacă mai pui că la mijlocul turei te oprești la o terasă pentru spaghete și nefiltrată, atunci chiar nici nu mai simți efortul.

Traseul 2: Campitello, San Pellegrino, Fedaia – 90 km distanță, 2100 m urcare, rampă medie 7%, alt. max. 2042 m în pasul Fedaia. Pasuri: San Pellegrino, Fedaia.

Pentru mine a fost un circuit greu, nu doar pentru că distanța a fost destul de mare, ci mai ales pentru că s-a urcat extrem de mult. Doar două cățărări în total însă a 2a mi-a pus capac. Spre deosebire de Sella Ronda unde nu cobori sub 1500, la tura asta, după prima cățărare am coborât până la sub 800m. Imaginați-vă că pentru următoarea urcare, spre pasul Fedaia, a trebuit să pedalez până la peste 2000 m, iar asta pe o distanță de 30 km. A fost dur, dar greu, vorba ceea. Dacă mai ții cont și de faptul că ultimii 7 km sunt cățărare continuă cu rampă medie de 10%, atunci e posibil să te întrebi ce cauți totuși cu bicicleta în Italia.

Glumesc desigur, pentru că la final contează experiența totală, locul, muntele, peisajul și faptul că faci ceea ce îți place, mergi cu bicicleta.

Traseul 3: Falzarego, Giau – 65 km lungime, 2039 m urcare, rampă medie 7,4%, alt. max. 2185 în pasul Giau. Pasuri: Falzarego, Valparola, Giau.

Un traseu de 54 km însă tot cu peste 2000 m urcare. De data asta mai ușor decât circuitul din ziua precedentă pentru că între cele doua pasuri Falzarego și Giau, am coborât doar până la 1500. Practic însă ai 3 pasuri în acest tur. Din Falzarego faci stânga, sau dreapta în funcție de direcția ta de mers și mai ai de pedalat 1 km până în pasul Valparola. Nu e nimic deosebit, doar urci de la 2064 m la 2154, dar na, mai adaugi un pas la colecție.

Cu 13 km înainte de finiș mai ai o urcare, de la 1320 m la 1470m. Nu ai aici niciun pas de pus la colecție însă vei găsi restaurantul Belvedere unde, dacă vrei, faci o pauză pentru încă o nefiltrată, înainte de coborârea finală de aproape 10 km pe serpentine destul de strânse.

Traseul 4: Cortina D’Ampezzo, Lago Di Misurina, Tre Cime, Passo Tre Croci – 55 km, 1255 m urcare (doar dus), rampă medie 6%, 2320 m alt. max. la cabana refugiu Auronzo.

Ultima zi am rezervat-o traseului care urcă spre Tre Cime (Trei Varfuri), cunoscuta formațiune muntoasa cu trei vârfuri învecinate, poziționată în Dolomiții Sestini, probabil cea mai cunoscută grupare din Alpi. Am urcat până la ce italienii numesc „refugiu”, dar care este cabana în toată regula, Auronzo, la altitudinea de 2320. Nu are rost să mai spun că până aici este drum asfaltat și se urcă cu mașina dacă ai chef. Totuși dacă vrei cu masina, trebuie să cotizezi jos la bariera cu nu mai puțin de 30 euro. Așa că cel mai bine iei bicicleta.

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-49-1024x6

Pe de altă parte cățărarea este criminală. De la lacul Di Misurina, începe calvarul. Partea bună este că jos, acolo unde începe urcarea, ai două mici cabane cu restaurant, unde îți poți face plinul pentru urcarea spre refugiu. Din Cortina D’Ampezzo până la Lago Di Misurina, urcarea este constantă și fără probleme, însă de la lac trebuie să îți faci curaj pentru a ajunge sus. E vorba de aproape 8 km cu rampă medie de 8 % care are și porțiuni de 14%. Cu alte cuvinte ocazional trebuie să faci și zig-zag-uri.

Odată ajuns sus îți poți face iarăși plinul la cabana-refugiu, întrucât cu siguranță ai consumat cam tot până la peste 2300 m altitudine. Din păcate din locul unde ajungi cu bicicleta cele trei vârfuri nu sunt vizibile „în forma” pe care o vedem în poze. Dar din fericire la cabană se vinde prăjitura Tre Cime, așa că tot am reușit să facem poză cu vârfurile.

bicicleta-dolomiti-sella-ronda-21-1024x7

Returul de la Auronzo nu a fost doar la vale. Pe drumul înapoi spre Cortina D’Ampezzo am mai trecut un mic pas, Tre Croci, aflat la 1800 m. Din păcate de la Auronzo nu am mai avut baterie la ciclocomputer așa că nu am și cifrele, dar per total ziua pentru Tre Cime cu plecare din Cortina D’Ampezzo nu e desperiat. Este doar frumoasă și plină de locuri unde trebuie să te oprești pentru poze.

Track-urile GPS le poți downloada de aici.

Escapada noastră cu bicicleta în Dolomiți a meritat din plin. Am mai văzut și noi ce înseamnă cursieră prin vest, că pe mtb ne-am tot dat. Concluzia este cât se poate de pozitivă și optimistă. O vacanță în vest pe cursieră merită să faci cât poți de des. E drept că-i mai scump însă pentru banii dați primești înzecit față de România. Și da, inclusiv ca peisaj. Dar tot e bine pentru că nu trebuie să inventăm nimic. Înseamnă doar că avem de unde învăța pentru a face și la noi să fie bine.


Sursa: Freerider

freeriderro

Cu un preț de pornire de 2.800 de euro, nu se poate spune cu adevărat că noul Grand Canyon:ON este un entry-level, însă dacă-l raportăm la echipare și la greutate, lucrurile nu stau tocmai rău. Fă cunoștiință cu noul hardtail electric al celor de la Canyon, care vine acum cu un acumulator integrat în dowtube-ului cadrului și care are o capacitate de 504Wh. Mai mult, acesta este conectat la un motor Shimano Steps E-8000, așadar versiunea de top, iar întreg sistemul poate fi pornit de la butonul instalat pe top tube.

canyon-grand-canyon-on-2-1024x683.jpgButon de pornire și mufă de încărcare USB-C. Smart!

Cu un cadru construit din aluminiu 6061 și cu posibilitatea de a instala roți de 27.5 sau de 29 de inch, bicicleta va avea și un port USB-C pentru încărcarea diverselor dispozitive, o idee grozavă dacă mă întrebați pe mine. Apoi, greutatea bicicletei va fi de 21.4 kg în dimensiunea M, una complet acceptabilă. Singurele două versiuni dispnibile, 8.0 și 9.0, vor avea un preț de 2.800, respectiv, 3.300 de euro. Cu mențiunea că versiunea 8.0 poate fi achiziționată și în varianta dedicată femeilor.

canyon-grand-canyon-on-1-1024x749.jpgCuloarea mea preferată. Merge, nu?

Primele două dimensiuni, XS și S, vor avea un headtube amplasat la 67 de grade, pe când următoarele 3, M, L și XL – la 68 de grade. Chainstay-ul va fi de asemenea foarte scurt pentru XS și S, de 425mm, pe când restul de variante vor avea un chainstay de 440mm. Culorile bicicletelor vor fi atrăgătoare, cel puțin versiunile albastre și verzi părând foarte atractive.

canyon-grand-canyon-on-3-1024x683.jpgLiniște și pace: nu-mi dau seama dacă băiatul din primplan dă o pedală pe varianta de fete.

Dar cum frumusețea stă în ochii privitorului, nu rămâne decât să decizi ce culoare te coafează. Toate sunt lucrate cu maximă atenție la detalii și bineînețeles vin la pachet cu avantajul unui raport echipare/preț foarte bun, așa cum deja ne-au obișnuit cei de la Canyon până în prezent.


Sursa: Freerider

freeriderro

Dacă auzeai mai des de Muc-Off când venea vorba de produse de curățare și întreținere pentru biciclete, de acum înainte vei putea auzi și despre hainele pe care aceștia le produc special pentru mountainbikeri. Desigur, nu este vorba despre orice fel de haine, ci despre unele impermeabile, de mare ajutor în zilele ploioase sau noroioase.

Prima pe listă este jacheta, Technical Riders Jacket, care pe lângă faptul că arată cool – integrând perfect partea de imagine a Muc-Off, are și o impermeabilitate mare de 20.000mm și o respirabilitate cu aceeași valoare (dar nu în mm). Materialul este totuși foarte flexibil și este croit ergonomic, pentru confort sporit. Va avea două buzunare laterale și unul la piept, plus multe alte spații de depozitare a diferitelor obicete. Jacheta este prevăzută și cu aerisiri, în cazul în care te supraîncingi sau devine brusc prea cald afară (să nu uităm totuși că este neagră). Aerisirile se află sub brațe și pot fi deschise cu ajutorul unui fermoar. Disponibilă în dimensiuni de la XS pânș la XXL, aceasta va avea un preț recomandat de 214 euro.

jacheta-muc-off.jpgjacheta-muc-off-1.jpgjacheta-muc-off-2-1024x683.jpg

O pereche de pantaloni care să se potrivească cu jacheta este de asemenea disponibilă. Se numește Technical Riders Shorts și împarte de principiu aceleași calități cu jacheta, așa cum era de așteptat. Trei buzunare cu fermoar sunt disponibile, în dimensiuni de la XS la XXL. Costul de achiziție va fi de 98 de euro.

pantaloni-muc-off-1024x683.jpgpantaloni-muc-off-1.jpgpantaloni-muc-off-2-1024x683.jpg

Pentru zilele uscate există o bluză cu mânecă lungă, aerisită și flexibilă, dar care poate fi achiziționată și în versiunea cu mânecă scurtă. Un material care ajută la curățarea lentilei ochelarilor este integrat cu fiecare bluză. Varianta cu mânecă lungă va costa 56 de euro, pe când cea cu mânecă scurtă, 49 de euro.

tricou-mineca-lunga-muc-off-1024x1024.jp

Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt mănușile. Combinația de culori este demențială, au design Slip-On și sunt prevăzute în partea superioară cu un material 4-Way-Strech, așadar pe scurt – unul care se întinde eficient. Are silicon pe degete și pe palmă pentru extra-adevrență și pot fi folosite cu ecranul tactil al smartphone-ului. Costul de achiziție va fi de 37 de euro.

manusi-muc-off-1024x683.jpg

Sursa: Freerider

freeriderro

Anunțată de anul trecut, noua bicicletă a fraților Atherton este în sfârșit disponibilă pentru achiziție. A trecut prin multe faze, prin multe sesiuni de test și prin multe etape de Campionate Mondiale, iar în acest moment primele 50 de cadre sunt disponibile doar pentru adevărații fani, adică să fie deja înscriși pe lista de mail Attheron Bikes. Cine nu s-a înscris, va trebui să aștepte până în primăvara 2020 pentru a achiziționa unul.

atherton-bike-1024x546.jpg

Vor fi disponibile pentru început două variante, una pentru enduro cu roți de 28 de inch și suspensii de 150mm și una pentru downhill. Cadrul pentru enduro va putea fi achiziționat pentru 3.400 de lire sterline, iar bicicleta completă va porni de la 5.500 de lire sterline, pe când cea de downhill, va avea un preț de pornire de 6.000 de lire sterline.

13 luni a durat dezvoltarea celor două biciclete, iar informații exacte despre geometrie sau greutate nu au fost momentan făcute publice.


Sursa: Freerider

freeriderro

Jeffsy, Jeffsy… cine n-a auzit de Jeffsy? Un model extrem de popular însă care nu era disponibil pentru toată lumea. Mai precis, nu pentru cei mici. YT a luat însă decizia de a construi o versiune cu roți de 24, respectiv 26 de inch, iar astfel tinerele talente să se bucure de același agregat precum talente ceva mai în vârstă. În orice caz, o mișcare de așteptat din partea celor de la YT, mai ales că noul Primus poate fi comandat chiar și cu echipări mai serioase, precum o transmisie cu 12 pinioane.

yt-jeffsy-primus-3-1024x623.jpgVersiunea cu roțile de 26 de inch.

O singură dimensiune de cadru va fi disponibilă, însă va compensa cu cele două diametre de roată diferite. Astfel, modelul cu roți de 24 de inch acoperă înălțimea dintre 135 și 150cm, pe când cel cu roți de 26 de inch, înălțimea unui copil între 145 și 160cm. În acest sens, bicicleta poate deveni foarte atractivă și pentru fetele mai mici de înălțime, dacă-mi permiteți acest sfat.

yt-jeffsy-primus-2-1024x546.jpg

Nici la capitolul greutate bicicleta nu stă rău deloc, deși modelul cu roți de 24 de inch este semnificativ mai ușor: 12.4 kg față de 14.2 kg (26)! Suspensia va fi aceeași V4L, cu amortizorul fixat pe downtube-ului cadrului, iar cursa pentru modelul de 24 va fi de 130mm, pe când cea pentru modelul de 26, va fi de 140mm.

yt-jeffsy-primus-4-1024x623.jpgSloganul acela le va merge cu siguranță la suflet, copiiilor.

În ceea ce privește prețurile, acestea se armonizează cu ceea ce oferă concurența, cu mențiunea unui minus important dacă îl raportăm la echipare: 1.899 de euro (24), respectiv 1.999 de euro (26).

yt-jeffsy-primus-1-1024x623.jpgHarry Schofield ne arată cum se face…

Geometria mizează pe un headtube amplasat la 65.5 grade, pentru ambele variante, 395mm fiind lungimea chainstay-ului pentru roata de 24 și 415mm pentru roata de 26. Reach-ul este de 370, respectiv 397mm. Dacă varianta cu roți de 24 de inch va avea o transmisie 1×11 – Sram NX, versiunea cu roțile mai mari va fi echipată cu o transmisie 1×12 – entry-level-ul Sram SX – de aici posibil și greutatea totală semnificativ mai mare (pe lângă roțile care atârnă mai greu pe cântar).


Sursa: Freerider

freeriderro

Un nou concurs de mtb-enduro va fi inaugurat în această toamnă, în oceanul Atlantic. Da, nu este nicio greșeală, este vorba de TransAtlantis, ce va avea loc de-a lungul a 6 zile, între 9 și 14 septembrie, dar nu pe apă ci pe patru insule diferite din Azore.

De la organizator:

O scurtă lectură a narațiunii lui Platon despre Atlantida este sufciientă pentru a afla că atunci când vei călători la vest de „Pilonii lui Hercule” (strâmtoarea Gibraltar), vei găsi o insulă mai mare decât Libia și Asia Mică, protejată de Poseidon, zeul mărilor, și condusă de fiul său Regele Atlas. În realitate, dacă desenezi o linie aproape dreaptă de la Gibraltar spre vest în Atlantic, vei întâlni insula sau mai precis, grupul de insule Azore, accesibile în zilele noastre cu zoboruri directe, scurte din Europa și America.

Concurs mtb enduro TransAtlantis azorefoto Sven Martin

De asemenea, am crescut cu legende și teorii care au învăluit povestea nașterii insulelor, multe dintre ele legându-ne cumva de legenda Atlantidei. Pentru a onora această moștenire, concursul a fost denumit TransAtlantis: O călătorie de-a lungul Azorelor.

Călătoria TransAtlantis 2020

100 de concurenți vor lua startul pe insula Sao Miguel, apoi se vor aventura pe patru alte insule Azore, fiecare având caracter și poteci diferite, înainte de a se întoarce, în ultima zi, înapoi pe Sao Miguel. Călătoria va avea loc între 9 și 14 septembrie 2020. De-a lungul a 6 zile, participanții vor concura între 4 și 6 probe speciale, care variază de la 500 m la 7 km lungime. Va fi o combinație de trasee, de la poteci fluide special construite, single track-uri prin jungla luxuriantă la poteci tehnice și stâncoase regăsite de-a lungul vechilor drumuri comerciale.

Concurenții vor străbate în jur de 250 km de-a lungul săptămânii din care aproximativ 60 km vor fi probele speciale. Diferența de nivel zilnică va fi în jur de 1300 m.

Dormit și mâncat

Cât timp ești pe traseu dând totul în timpul concursului, race village-ul va fi mutat în fiecare zi, bagajele și cortul tau fiind mutate automat de organizator. De-a lungul întregului concurs fiecare concurent va avea la dispoziție un cort mare de trei persoane, saltea mare cu aer și pernă. Multe alte corturi vor găzdui celelalte servicii incluse ale concursului cum ar fi masajul, service și zona de relaxare.

Concurs mtb enduro TransAtlantis azorefoto Sven Martin

Întrucât mâncarea bună este foarte importantă, micul dejun, prânzul și cina vor fi toate preparate de bucătari-șefi din zonă plus firme de catering, ce vor oferi mâncare tradițională din bucătăria Azoră. De-a lungul traseelor de concurs vor fi amplasate și alte zone unde-ți poți face plinul.

„Pentru a câștiga, trebuie mai întâi să termini”

Siguranța este cea mai importantă prioritate a organizatorilor, însă un concurs de enduro este totuși un concurs de enduro. Așa că la fața locului vor fi prezente echipe medicale și echipe de salvare echipate cu transport off-road, care vor urmări concurenții de-a lungul etapelor speciale. Traseele vor fi clar marcate pentru a nu exista dubii pe unde e drumul. De asemenea va fi folosit un sistem cu indicatoare pentru pericol, toate urmând a fi explicate odată ce te înscrii.

Concurs mtb enduro TransAtlantis azorefoto Sven Martin

Fii pregătit ca un gladiator! Mă rog, aproape

Deși concursul are loc pe insule, există munți și vulcani, așa că nu trebuie ca traseele de concurs să fie considerate ușoare. Este nevoie să ai o condiție fizică bună pentru a putea pedala ore întregi în fiecare zi timp de mai multe zile. Pentru a te ajuta să devi mai bun, concurenții care se vor înscrie vor primi și un plan cu antrenamentul recomandat și necesar, pentru ca TransAtlantis să fie o bucurie, nu un chin.

foto Sven Martin

Cinstind zeii Nu va fi nevoie să sacrifici animale pentru a participa la concurs. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul concursului Transatlantisrace.com și să te înscrii începând cu data de 1 martie. Însă, deși nu sunt sacrificate vieți, totuși există un număr limitat de participanți acceptați și termen limită pentru înscriere. Cel mai bine ar fi să nu-ți asumi niciun risc!

foto Sven Martin

Sursa: Freerider

freeriderro

Piața de biciclete electrice este în acest moment atât de diversificată încât alegerea uneia s-ar putea dovedi o treabă nu doar costisitoare, dar și frustrantă. Din fericire, pentru acest top 10 biciclete electrice, am ales majoritatea bicicletelor de top care merită toată atenție, pe principiul the best or nothing. Desigur, nu toată lumea dispune de bugete uriașe pentru achiziția uneia, însă acest top îți poate fi util cel puțin în alegerea brand-ului preferat. Dacă produsele de vârf sunt realizate atât de bine, este foarte posibil și ca produsele mai puțin scumpe să se descurce mai mult decât onorabil.

Ce este de reținut însă: nu toți fabricanții de biciclete electrice au și modele de buget în gamă. Pentru că nu mizează pe volum, ci mai degrabă pe performanță. În acest sens, biciclete electrice cu un preț de pornire de 2.000 de euro pot fi inexistente în portofoliul unor producători. Din acest motiv însă am decis să includem și Rockrider-ul celor de la Decathlon în acest top, deoarece se numără printre cele mai interesante biciclete electrice de buget disponibile în acest moment pe piață.

Așadar, iată top 10-ul celor mai reprezentative biciclete electrice pe piață:

Specialized Turbo Levo SL (2020)

2019_12_TURBOSL_LEVO_SL_Hero-2-1024x498.

Este suficient doar să privești noul Turbo Levo SL și vei înțelege rapid de ce se află în fruntea acestui top. Iar lucrurile devin mult mai clare când aruncăm un ochi pe greutatea acesteia: 17 kg! Și nu pentru orice bicicletă, ci pentru un full-suspension cu suspensii de 150mm și cu o geometrie modernă, din care merită amintit head angle-ul amplasat la 66 de grade sau chainstay-ul foarte scurt, de 437mm.

Altfel, ceea ce vezi în fotografie, este modelul de top care va avea un preț de 13.000 de euro. Partea bună este că vei putea alege și din variantele cu cadru din aluminiu, însă nu te aștepta să fie prea ieftine. Specialized Turbo Levo vine pentru 2020 și un motor nou, cu un cuplu de 35Nm și o putere maximă de 240W. Cifrele acestea nu te vor da pe spate, însă ține cont că motorul este foarte mic, atât de mic încât abia recunoști că este vorba despre o bicicletă electrică. Acumulatorul standard ce se regăsește în down-tube are o capacitate de 320Wh, însă din fericire ai posibilitatea să optezi pentru un range extender, care-ți oferă suplimentar 160Wh. Suficient pentru o tură lungă.

Habike XDURO NDURO 5.0 (2020)

Haibike-MY20-Perspective-XDURO-NDURO-50-

Cu toate că cei de la Haibike nu și-au adus la zi design-ul pentru toate modelele electrice în gamă, au început bine cu cele de top. Acesta au acum un design integrat, mai agresiv și mai fluid, cu tot soiul de elemente ce fac parte din construcția cadrului, precum: luminile de spate și de față integrate, acumulatorul sau aerisirile de pe headtube pentru a menține la o temperatură optimă acumulatorul sau motorul Flyon, cu o formă rotundă. Acesta din urmă reprezintă și cel mai important atu al acestei biciclete, din simplul motiv că este vorba despre un monstru care oferă un cuplu de 120Nm și care este legat la un acumulator mare, de 620Wh.

Unghiul headtube-ului este amplasat la 64 de grade, așadar vorbim despre o bicicletă extrem de capabilă pentru coborâri, cu un chainstay nu tocmai scurt, de 470mm. Greutatea bicicletei de 28 de kg s-ar putea să pară cam mare pentru unii dintre cumpărători, dar nu uita că vei rula pe un cadru foarte solid, din aluminiu, care susține o furcă și un amortizor cu o cursă de 180mm. Prețul lui XDURO NDRUO 5.0 este de 6.800 de euro.

Bulls Sonic EVO AM 6 Carbon (2020)

bulls-sonic-1024x576.png

Puțini se așteptau ca Bulls să vină cu acest produs pe piață și nu mică ne-a fost nici nouă mirarea când l-am văzut prima dată la Eurobike în toamna lui 2019. Sonic este o piesă de design și vă pot spune că în realitate chiar arată mai bine decât în fotografii. Vine echipată cu un cadru din carbon, cu suspensii de 150mm și cu un mix de roți, de 29 de inch pe față și 27.5 inch pe spate. În plus de asta, este dotat cu cel mai nou motor de la Bosch și cu un acumulator mare, de 625Wh (în funcție de versiune).

Deși nu este oferită greutatea, aceasta ar trebui să se învârtă undeva în jurul a 22 de kg, ceea ce face din noul Sonic o laternativă foarte interesantă raportată la concurență, mai ales dat fiind prețul de achiziție de 7.000 de euro. Modelul de bază, cu cadru din aluminiu, pornește de la 3.399 de euro!

Mondraker Crafty Carbon RR SL (2020)

5dd3fb57eeaef_crafty-carbon-rr-sl-p-jpg_

Totuși, când vine vorba de design spectaculos demn de top 10 biciclete electrice 2020, parcă cei de la Mondraker și-au depășit limite. Și cu siguranță pe unele ale concurenților. Crafty RR SL este o adevărată piesă de design judecând după faptul că este echipată cu un motor full-size, dar beneficiază de linii subțiri și fine. Agresivitatea este bonus, iar echiparea, una de top în versiunea RR SL. Cadrul din carbon mizează pe suspensii de 150mm, iar motorul, furnizat de Bosch, livrează puterea conectat la un acumulator mare, de 625Wh, bine ascund în down tube.

Dacă mai punem în calcul și greutatea de 19.3 kg, fără pedale, atunci lucrurile devin chiar interesante. Din păcate, nu este cazul să te entuziasmezi prea mult în privința prețului, căci acesta atârnă foarte greu când vine vorba de achiziție: 12.000 de euro.

Merida eOne Sixty 10.000K (2020)

eONE-SIXTY_10K_telblk_MY2020-1024x590.jp

Unul dintre cele mai populare e-bike-uri de pe piață a primit un nou cadru cu o nouă formă pentru 2020. Nu era nimic în neregulă cu geometria vechiului model, însă acum lucrurile stau mult mai bine: bicicleta este mai confortabilă, vine dotată cu roată de 29 de inch pe față și de 27.5 inch pe spate, este mai manevrabilă și în general mai capabilă. Varianta de echipare 10000K primește ce-i mai bun în materie de piese și echipare, însă are și un preț pe măsură: 10.000 de euro.

Cu toate acestea, noua eOne Sixty în versiunea de top reușește să fie mai competitivă din punct de vedere al costului de achiziție decât majoritatea concurenților premium. Mai mult decât atât, primești bonus un extra acumulator și un rucsac specific pentru transportul acestuia, de la Evoc. Din fericire, există și variante mult mai ieftine ale acestui model, cu cadru din aluminiu.

YT Decoy CF Pro Race (2020)

01_Decoy_cf_pro_race_titan_Front_1920x11

Totuși când vine vorba despre a combina un raport echipare/preț excelent cu manevrabilitate și cu aspectul, cu greu găsești un concurent pentru YT Decoy. O bicicletă electrică care le are pe toate, începând de la geometria agresivă, la manevrabilitatea excelentă și până la prețul aproape incredibil de mic: 6.000 de euro pentru o echipare de top, cu suspensii Fox Kashima, schimbător electronic Shimano Di2 și cu un cadru din carbon.

Motorul este furnizat de Shimano ceea ce garantează durabilitate și distracție mare în teren, iar acumulatorul instalat pe bicicletă are o capacitate destul de mare, de 540Wh. Datele din geometrie indică un head tube amplasat la 65 de grade și un chainstay cu o lungime de 442mm, valori ideale pentru o tură agresivă. Greutatea de 22 kg pentru dimensiunea L este absolut acceptabilă raportată la echipare.

Santa Cruz Heckler (2020)

santa-cruz-heckler-e-bike-2020-1024x483.

Santa Cruz trebuia menționat în acest top 10 biciclete electrice deoarece a lansat de curând pe piață primul său model electric. Un brand exclusivist, cu produse plasate și dedicate pentru profesioniști, americanii au intrat destul de târziu în horă, însă cel puțin au făcut-o cu un produs pe măsura așteptărilor. Bicicleta cu cadru din carbon este dotată cu suspensii de 160/150mm, un motor central Shimano Steps E8000 – cu acumulatorul standard de 504Wh și cu un preț de pornire de 7.499 de euro.

Cu un headtube amplasat la 65.5 grade, geometria este suficient de modernă pentru a face față concurenței care vin în general cu cifre similare. Echiparea cu roată de 29 de inch pe față și 27.5 inch pe spate nu reprezintă vreo noutate, însă prețul pentru modelul de top cu singuranță, da: 14.000 de euro. Ceea ce transformă această bicicletă într-una mai degrabă orientată către fanii mărcii, căci biciclete cu echipări similare sau mai bune se pot găsi chiar și în topul de față.

Canyon Neuron:ON Al 7.0 (2020)

full_2020_neuron-on-7-0_2495_bk-bk_P5-10

Cu o cursă ceva mai mică decât ale bicletelor prezentate aici, mai precis de 130mm, această bicicletă este dedicată potecilor de munte, dar cu siguranță te poate purta și pe trasee ceva mai agresive. Cu o greutate de doar 22.1 kg în condițiile echipării cu un cadru din aluminiu, această bicicletă cu siguranță le va face cu ochiul celor care vor să obțină printre cele mai bune rapoarte echipare/preț disponibile pe piață. Căci Canyon cere 3.500 de euro pe această bicicletă electrică, un preț care cu greu poate fi ignorat.

Fișa tehnică ne prezintă un headtube amplasat la 66 de grade, un chainstay scurt, de 438mm, iar la nivel de echipare, suspensii Fox din gama Performance, componente Shimano SLX și XT sau frâne Shimano MT501. Chiar dacă vorbim despre o echipare mid-level, prețul este mult sub cel al concurenței, iar garanția de 6 ani nu este deloc de ignorat.

Focus JAM² 9.9 Drifter (2020)

66406_fo5400031v2020_2020_27_di_heritage

Deși pe piața locală nu sunt printre cele mai populare, trebuie să știi că Focus construiește de ceva ani biciclete electrice superbe, mai ales la nivel de top. Jam-ul este prima opțiune când vine vorba despre trasee dificile, chiar dacă mizează pe suspensii de 150mm. Iar dacă mai punem în calcul și acumulatorul de 756Wh, atunci e posibil să obții una dintre puținele biciclete care te pot duce foarte departe pe munte.

La nivel de geometrie, avem un headtube amplasat la 66.5 grade, care, ce-i drept, ar fi mers ceva mai agresiv și un chainstay cu o lungime de 457mm, nici el foarte scurt. Bicicleta vrea să se plaseze mai mult ca una stabilă mai degrabă decât una jucăușă, iar clientela de e-bike-uri pare să aprecieze asta destul de mult. Prețul de bază este de 4.000 de euro, dar poate ajunge până la 7.000 de euro în cazul modelului prezentat aici.

Rockrider E-ST 900 (2019)

rockrider-e-st900-2019-1-1024x576.jpg

Chiar dacă este un model al anului trecut, Rockrider E-ST 900 rămâne bicicleta cu cel mai bun raport echipare/preț de pe piață. Testată și de noi în vara lui 2019, aceasta este un hardtial (cadru rigid), însă echiparea sa este de nebătut pentru suma cerută: motor Brose cu un cuplu de 90Nm (mai mare decât al tuturor bicicletelor din acest top 10 biciclete electrice), putere maximă 250W și acumulator mare, de 504Wh. Anvelopele de 2.8 inch (în format 27plus) asigură un confort sporit, iar furca Rock Shox Judy cu o cursă ceva mai mare, de 120mm, are performanțe absolut decente, deși pare cam subțire.

Despre geometrie nu știm prea multe, însă bicicleta este orientată către drumuri forestiere montane, prin urmare nu se bucură prea mult de abuzurile pe un drum foarte denivelat. 9.299 de lei cer cei de la Decathlin pentru E-ST 900.


Sursa: Freerider

freeriderro

Combinând configurația lentilei late, fără ramă, care cuprinde toată fața, cu lentilele fabricate cu tehnologii inovatoare și cu filozofia Rudy Project neschimbată de 30 de ani, Cutline este o adevărată operă de artă, fiind următoarea treaptă demnă a evoluției producătorului Italian.

8_20200108122729878-1024x499.jpg

TEHNOLOGIE DE VÂRF ÎN LENTILE

Lentilele Rudy Project ale modelului Cutline, fabricate cu tehnologie de vârf, combinând materiale avansate și tehnologii optice, asigură vedere extrem de clară.

Lentilele ImpactX care funcționează super rapid într-un interval de lucru deosebit de larg ne asigură în orice parte a zilei și în orice condiții meteorologice vedere corespunzătoare. În plus, datorită materialului de bază incasabil, oferă protecție oculară de neegalat.

De asemenea, ochelarii sunt disponibili și în varianta cu lentile Multilaser, care pe lângă aspectul cool, scad luminile sclipitoare în mod remarcabil.

RP_Live16.12.19_DM_06-1024x576.jpg

SCHIMBAREA LENTILELOR ÎN CÂTEVA CLIPE

Schimbarea lentilelor nu a fost niciodată atât de ușoară și rapidă! Datorită celui mai intuitiv sistem de lentile din toate timpurile, poți alege fără probleme dintre lentilele tale Cutline de câte ori simți nevoia. Doar apasă butoanele pe lateral și brațele se și detașează de pe lentilă!

2_20191218165927082-1024x1024.jpg

DEZABURIRE EXCELENTĂ

Datorită configurației Power Flow, pe lentila și brațele modelului Cutline găsești orificii de aerisire. Cu acestea am maximizat fluxul de aer din interiorul lentilei și am minimalizat șansele de aburire.

CONFORT DE NEEGALAT

Și modelul Cutline oferă confortul de neegalat obișnuit la ochelarii noștri de sport. Datorită configurației fără ramă a Cutline, precum și brațelor din material Grilamid, modelul este extrem de ușor și ultra-rezistent. Pentru a crește siguranța, lentila ochelarilor este cuprinsă în partea superioară și cea inferioară între bumpere cauciucate, care pot fi detașate și separat, după nevoile noastre – crescând astfel numărul variantelor de personalizare.

Brațele și puntea nazală sunt reglabile pe față – pentru că nu suntem la fel și aceeași configurație nu se va potrivi la toate formele feței – iar cauciucările sunt aderente și în condiții de umiditate, ca rama să rămână pe fața ta în mod stabil în timpul activităților sportive.

8_20200203141559282-1024x499.jpg

UN ADEVĂRAT CAMELEON

Bumperele din partea inferioară și superioară a lentilei Cutline se pot detașa sau schimba după nevoie. Astfel, pe de o parte poți crea o combinație de culori care se potrivește personalității tale, pe de altă parte poți folosi ochelarii în 4 moduri diferite – în funcție de care ți se potrivește cel mai bine.

8_20200108122617081-1024x499.jpg

DIOPTRIZABIL

În modelul Cutline se găsește soluția noastră de dioptrizare utilizabilă în cel mai larg interval, RX INSERT, astfel poți folosi acest model și dacă ai nevoie de corecția vederii, bucurându-te de confortul și protecția oferită de acesta, în timp ce îți oferă vedere neperturbată. Pentru asta ai nevoie doar de o inserție FR39/clip on lângă ochelari.

CARACTERISTICI

greutate: 36 gramm

lungime brațe: 128 mm

mărimea lentilei: 141×62 mm

baza: 7

 • configurație fără ramă
 • brațe din material Grilamid
 • sistem de aerisire Power Flow
 • punte nazală reglabilă pe față
 • brațe reglabile pe față
 • cauciucări aderente și în condiții de umiditate
 • lentile schimbabile – printre care lentilele incasabile și fotocromatice ImpactX
 • arc din Graphene și șuruburi metalice
 • bumpere schimbabile
 • datorită bumperelor, utilizabil în 4 moduri diferite
 • personalizabil – cauciucări pentru brațe, logo brațe, bumpere și punte nazală în diferite culori disponibile în custom kit
 • dioptrizabil – prin tehnologia RX INSERT oferă execuție ușoară, rapidă la un preț avantajos, aproximativ în intervalul de dioptrii -8.00 – +7.00*
 • toc rigid și sac din microfibră ca și accesorii
 • garanție de 2 ani

Prețuri

Ochelari: de la 756 RON

Lentile: de la 211 RON

Custom kit: 211 RON


www.rudyproject.ro


Sursa: Freerider

freeriderro

Inovatia este reper atunci cand vorbim despre brandul Cannondale, iar furca lefty este unul din multele produse inovatoare pe care compania l-a imbunatatit de-a lungul anilor.

C20_Treadwell_TX_3981_graded-1024x683.jp

In toamna anului 2019, Cannondale a lansat pe piata un alt produs aparte: o aplicatie care se conecteaza cu bicicleta intr-un mod cu totul nou.

Legatura dintre aplicatie si bicicleta este oferita de un senzor de roata, dezvoltat impreuna cu cei de la Garmin, care echipeaza deja o parte din bicicletele Cannondale 2020. Acesta conectat cu aplicatia de smartphone ofera utilizatorului o multime de informatii interesante, cum ar fi: inregistrarea activitatii pe bicicleta in mod automat, detalii despre bicicleta ta sau iti aminteste cand e timpul pentru o inspectie in service-urile Cannondale autorizate.

Conectare in modul invizibil

Aplicatia Cannondale poate urmari activitatea ta, fara necesitatea logarii sau apasarii vreunui buton. Senzorul de roata integrat (Bluetooth & ANT+ wireless), dezvoltat impreuna cu cei de la Garmin, incepe sa inregistreze automat, imediat ce identifica miscare. Acesta iti contorizeaza foarte exact viteza, distanta si timpul de rulare, fara sa fie necesara conectarea cu smartphone-ul. Senzorul are o memorie interna care ii permite inregistrarea cu pana la 30 de plimbari, inainte de a face sincronizarea cu aplicatia. Toate datele culese vor fi disponibile in aplicatie, astfel incat iti vei putea urmari foarte usor evolutia.

C20_Treadwell_TX_4819_graded-edit-1024x6

Service inteligent

Aplicatia are si functia de odometru, respectiv inregistreaza numarul de ore parcurse in saua bicicletei si te anunta atunci cand bicicleta are nevoie de service. Aceasta iti va reaminti cand trebuie sa faci o vizita la dealer-ul Cannondale autorizat, pentru o revizie periodica sau alte interventii care apar in timp. De asemenea, ungerea lantului sau o scurta verificare de siguranta sunt alte aspecte de baza, deseori neglijate sau pur si simplu uitate, pe care aplicatia ti le reaminteste.

Pentru bicicletele echipate cu furca Lefty, functia de odometru va fi de un real ajutor. Intervalele de service, bazate pe numarul de ore de utilizare, vor fi foarte usor de urmarit.

Plimbari mai dese. Informatii intr-un singur loc.

Un alt lucru foarte interesant pe care aplicatia Cannondale il ofera, este „Garajul”. Aici vei avea centralizate toate informatiile despre bicicleta ta. Vei gasi fiecare manual de utilizare si lista cu toate componentele bicicletei, astfel incat inlocuirea acestora va fi mult mai usoara. De asemeni, vei gasi informatii legate de suspensie, existand chiar si un instrument care iti va permite sa vezi toata tehnologia ascunsa in interiorul bicicletei. Vei gasi o serie intreaga de video-uri despre intretinerea si ingrijirea corecta a bicicletei / bicicletelor tale.

Tot in ideea pastrarii informatiei intr-un singur loc, este si optiunea „Bike Fit”. Aici iti poti introduce masuratori precum: inaltimea seii, lungimea tijei de sa, lungimea bratului de angrenaj si altele. Toate aceste informatii te ajuta in momentul in care vrei sa faci anumite schimbari de componente sau cand ti se umple garajul de biciclete si vrei sa pastrezi aceeasi pozitie de pedalare.

C20_Treadwell_TX_5734_graded-1024x684.jp

Bicicletele ajuta la reducerea emisiilor de CO2

Aplicatia Cannondale te incurajaza sa te implici direct in protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de combustibil. Pe masura ce pedalezi si distanta este inregistrata, aplicatia iti va arata la finalul traseului, cantitatea de combustibil economisita si reducerea de CO2. Mai mult, aceasta va colecta datele tuturor utilizatorilor aplicatiei si iti va afisa cifrele totale la nivel de comunitate. Va fi interesant sa vizualizezi impactul pe care il ai, impreuna cu comunitatea Cannondale, atunci cand alegi bicicleta, in detrimentul autovehiculului.

Cum conectezi bicicleta noua la aplicatia Cannondale.

 1. Descarca gratuit aplicatia pe telefonul tau, IPhone sau Android
 2. Deschide aplicatia Cannondale
 3. Roteste roata fata a bicicletei tale
 4. Apasa “Pair with new Cannondale Wheel Sensor”
 5. Selecteaza senzorul de roata al bicicletei tale, cand apare pe ecran
 6. Apasa “Confirm” si esti gata de drum

Mai jos sunt cateva informatii despre senzorul de roata. Acesta se poate achizitiona separat, pentru bicicletele Cannondale care nu vin cu echipate cu senzor de roata.

 • Dezvoltat in parteneriat cu Garmin
 • Date precise pentru viteza, distanta si timp
 • Memorie interna
 • Inregistreaza automat activitatea
 • Memoreaza viteza si distanta pentru 30 de curse/deplasari
 • Odometru
 • Compatibil Bluetooth si ANT+wireless
 • Baterie tip moneda “2032” cu durata de viata de 1 an
 • Disponibil ca produs aftermarket

Sursa: Freerider

freeriderro

Commencal e o marcă serioasă, dar sunt în mod special interesați să ofere cu bicicletele lor distracție maximă pe 2 roți! Aceștia au anunțat noul model Meta TR SX, cu o echipare ce inspiră distracție și versatilitate, nu performanțe de competiție.

Commencal a început modificarea prin adăugarea de 10 mm cursei spate a modelului Meta TR SX, ajungând astfel la 140 mm. Apoi au montat roțid e 29 și au echipat cadrul cu componente solide ce pot face față solicitărilor grele, cum ar fi un amortizor cu arc cu 2 poziții și frâne cu patru pistoane.

Construit pentru riderii ce vor să atace potecile dar și să sară sau să se joace prin pumptrack, Meta TR SX 2020 este un model. cu preț competitiv care ar putea fi o opțiune grozavă pentru cei ce vor o singură bicicletă.

Commencal-Meta-TR-SX-shock-linkage-1.jpg

Noul cadru Meta TR SX este construit din aluminiu NEC și Ultra SL 6066 triplu tras. Folosește suspensia clasică Commencal cu un singur pivot și oferă 140 mm de cursă. Alte modele Meta TR oferă doar o cursă de 130 mm, dar Commencal a montat pe această versiune SX un amortizor cu cursa mai lungă, de 55 mm. Commencal a ales să folosească un amortizor cu arc, pentru a oferi pe acest model o funcționare agilă, cu răspuns rapid, ce va face fericiți riderii cărora le place o tură distractivă. Modelul SX vine echipat cu furci de 150 mm.

Commencal-Meta-TR-SX-rear-angle-1.jpg

Meta TR SX folosește butuci Boost de 15×110 mm în față și 12×148 mm în spate. Monoblocul e de tip press-fit BB92, prinderile ISCG 05 sunt incluse. Există puncte de montaj pentru un singur suport de bidon, deasupra down-tube-ului.

Pivoții suspensiei folosesc rulmenți Enduro, cadrulare rutare internă în triunghiul principal. În spate, cablul schimbătorului e ascuns sub protecția de chainstay.

Commencal-Meta-TR-SX-geo-image.jpgCommencal-Meta-TR-SX-geo-chart.jpg

Meta TR SX păstrează o geometrie de trail aproape la zi, cu un unghi al furcii de 66.5 grade și al tijei de șa de 76.5 grade. Pentru o bicicletă ce trebuie să fie distractivă, are un reach generos de 455 mm la mărimea M. În spate, chainstay-urile de 434 mm ar trebui să contribuie la acest efect.

Commencal-Meta-TR-SX-fork-1.jpg

Commencal încearcă să ofere suspensii performante pe toate modelele lor, iar Meta TR SX primește un pachet Ultimate de la RockShox. Versiunea SX vine cu o furcă Lyrik Ultimate de 150 mm, împerecheată cu un amortizor Super Deluxe Coil Ultimate cu 2 poziții.

SRAM oferă majoritatea componentelor transmisiei cu 12 pinioane de pe SX, fiind folosit grupul GX Eagle cu o foaie de 32t. Commencal a lăsat partea de frânare în sarcina Shimano: frânele XT cu 4 pistoane și discuri de 203 mm la ambele roți oferă o frânare promptă în orice condiții.

Commencal-Meta-TR-SX-side-1.jpg

SX primește o pereche de roți e*thirteen LG1 EN+ echipate cu anvelopele e*thirteen TRS Race All-Terrain Skinwall de 29×2.35. Tija dropper de pe SX este KS Lev Integra cu manetă Southpaw, cu o cursă de 100 mm pe mărimea S, 125 mm pe mărimea M, 150 mm pe mărimea L și 175 mm pe mărimea XL.

Commencal-Meta-TR-SX-barspin-1.jpg

Cockpit-ul Ride Alpiha include un ghidon din aluminiu 7005 lat de 780 mm, cu rise de 27 mm și o pipă solidă Ride Alpha de 31.8×40 mm (Meta TR vine cu pipe de 50 mm). Commencal a ales să monteze șaua Fabric Magic Elite și grip-urile moi și mari Funguy.

Commencal-Meta-TR-SX-drivetrain-1.jpg

Pentru o bicicletă ce trebuie să fie folosită în condiții extreme, există și o lipsă din lista de echipamente: nu este dotată cu chain guide sau bash guard. Cadrul e bine protejat cu protecții pe down tube, chainstay și seat stay.

Greutatea bicicletei complete este de doar 15.38 kg, nu se specifică însă mărimea. Pedalele nu sunt incluse.

Commencal-Meta-TR-SX-flip-no-hander-1.jp

Commencal Meta TR SX 2020 are un preț de 3999$ și e disponibil în magazinul online sau la distribuitorii Commencal, doar în culoarea Chalk Grey.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com


Sursa: Freerider

freeriderro

Pe olandezii de la CloseTheGap îi știm de pe vremea când se numeau HideMyBell, și am testat suportul pentru ciclocomputer cu clopoțel integrat. Știam că sunt inovativi și confirmă încă o dată acum când lansează HideMyMirror – dopurile pentru ghidon cu oglindă integrată.

oglinda bicicleta CloseTheGap HideMyMirror

Am mai văzut oglinzi care se instalează la capetele ghidonului, dar mai mari. Lucrând însă împreună cu francezii de la The Beam, olandezii de la CloseTheGap au scos pe piață acest nou produs HideMyMirror, o oglindă extrem de mică pe care, atunci când nu o folosești, o poți complet masca la capătul ghidonului. O folosești doar atunci când ai nevoie. Când nu, oglinda stă închisă, fiind perfect protejată și mascată. Prețul anunțat este de 25 euro, iar greutatea 16 grame. Oglinda HideMyMirror este compatibilă cu majoritatea ghidoanelor.

Suportul HideMyBell Fi direct mount

Noul suport HideMyBell Fi de la CloseTheGap se instalează cu două șuruburi în locul special prezent la ghidoanele aero. Vei obține astfel o estetică deosebtită pentru bicicleta ta scumpă aero, reușind cu un singur suport, să instalezi ciclocomputerul, camera video sau lumini și clopoțelul. Prețul anunțat este de 50 euro.

La prețul de 60 euro CloseTheGap oferă suportul HideMyBell Fi Canyon care se potrivește cu montantul curbat H11 și H36 întâlnit la cursierele Canyon sau HideMyBell Fi Metron, foarte asemănător, dar diferit, care merge pe ghidonul Vision Metron 5D. La prețul de 65 euro poți obține montantul special care se potrivește pe ghidonul Wilier Alabarda. Toate produsele HideMyBell sunt fabricate în Olanda din plastic rezistent. Pachetul conține plăcuțe compatibile cu computerele Garmin, Wahoo, Bryton și Polar pe care le poți schimba între ele în funcție de computerul pe care îl folosești.


Sursa: Freerider

×