Mergi la conţinut

Freerider

Autentifica-te  
 • postări
  2.813
 • comentarii
  0
 • vizualizări
  23.462

Postări în blog

freeriderro

CS Next Sports în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Blăjel, Consiliul Județean Sibiu, Asociația Sportul pentru Toți și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu anunță competiţia ”Maraton MTB Movilele Blajelului”, pentru copii şi adulţi. Evenimentul are drept scop promovarea zonei, a mișcării în aer liber şi a unui stil de viaţă sănătos.

Maraton-MTB-Movilele-Blajelului-2018.jpg

Competiţia va avea loc în ziua de 30 iunie 2018, în localitatea Blăjel judetul Sibiu si va cuprinde 5 trasee: 200 m, 600 m, 12 km, 30 km si 52 km.

Categorii de vârstă: traseu 200m – 4-6 ani; traseu 600 m – 7-9 ani si 10-13 ani; traseu 12 km – 14-17 ani, 18-29 ani, 30-39 ani, 40+ ani; traseu 30 km – 14-17 ani, 18-29 ani, 30-39 km, 40+ ani; traseu 52 km – 18-29 ani, 30-39 ani si 40+ ani.

Regulamentul complet și înscrierile le găsiți pe pagina oficială a concursului.


Sursa: Freerider

freeriderro

Moș Ion Roată angajează mecanic de biciclete pentru service-ul aflat în cadrul magazinului din șos. Ștefan cel Mare. Se apreciază în mod special pasiunea pentru biciclete, dar și dorința lucrului bine făcut. De asemenea, este necesară experiența anterioară în cadrul unui service sau a unui magazin de biciclete.

29019830_10156305697507500_254232526_n.jpg?x20673Veţi avea ocazia să lucraţi pentru unul dintre cele mai importante magazine de biciclete din România, importator oficial al unor branduri cu renume internaţional, ce nu au nevoie de introduceri suplimentare, precum Felt, Castelli, Vittoria sau Catlike.

Responsabilităţi

Efectuarea de operaţii mecanice, reparaţii şi diagnosticare de probleme la bicicletele;
Asamblarea de biciclete noi;
Un mecanic de biciclete trebuie să răspundă la întrebările clienţilor şi să le ofere acestora informaţii relevante pentru interesul lor;
Angajatul ideal trebuie să fie atent la detalii şi să fie preocupat de siguranţa clienţilor;
Totodată, trebuie să aibă bune calităţi de comunicare şi să respecte termenele pentru reparaţii asumate cu clienţii;
Mecanicul de biciclete va comunica responsabilului de magazin necesarul de piese de schimb/accesorii specifice;
Pe timpul iernii Moş Ion Roată asigură service pentru schiuri. Viitorul angajat va efectua operaţiuni de reparaţii schiuri. Magazinul nostru va asigura trainingul specific.

Cerinţe fizice

Munca de mecanic de biciclete implică un efort fizic, pe care viitorul angajat Moş Ion Roată trebuie să-l poată duce într-o zi normală de lucru. Acest job necesită stat în picioare, dar şi mişcări de aplecare;
Candidatul trebuie să poată ridica o greutate de 13-15 kg (cât are o bicicletă standard).

Puteţi trimite CV-urile sau cere lămuriri suplimentare la adresa roxana@mosionroata.ro.


Sursa: Freerider

freeriderro
cbc7b2965aa9fc4b16da50b0be5f5f1a.png

Un ciclist din Venezuela se decide să treacă peste un râu cu viteză mare. Foarte mare. Ceea ce se întâmplă după aceea este cel puțin bizar: roata de față pare să acvaplaneze, ciclistul se sperie și apasă ușor frâna de față, după care se produce o… “extorsiune a unui degajament într-o apă“, vorba aia. Vizionare plăcută și nu încercați așa ceva în spatele casei!


Sursa: Freerider

freeriderro
ACE18_Stage4_SCIMG_6784.jpg

Etapa a 4a de ieri a fost „super brutală”, ni se spune. Etapa Regină, cea mai grea a ediției de anul acesta a maratonului Absa Cape Epic, a declanșat lupte la fel de epice la Masculin, iar pentru Annika Langvad, victoria etapei a fost un frumos cadou de ziua ei.

(Galerie foto la finalul articolului)

La Masculin, Manuel Fumic și Henrique Avancini, de la Cannondale Factory Racing, și-au propus să rectifice greșelile tactice făcute în etapa anterioară, când au cedat tricoul galben de lideri, echipei Investec Songo Specialized.

Alban Lakata și Kristian Hynek (Canyon Topeak), au avut un ritm alert încă de la început, scopul fiind să-i depășească pe Investec Songo Specialized. A funcționat, iar Grotts, primul american care a purtat tricoul galben la Cape Epic, nu a avut încotro și a trebuie să-i ceară ajutorul partenerului său Jaroslav Kulhavy.

Câștigătorii prologului, Daniel Geismayr și Nicola Rohrbach (Centurion Vaude), au arătat repede ce au de gând să facă, atunci când au obținut cel mai bun timp la Dimension Data Hotspot. Bucuria lor nu a durat însă mult, fiind permanent atacați de cei de la Cannondale.

În această etapă, Investec Songo Specialized s-a ales iar cu pană, la fel și Canyon Topeak. Ulterior Fumic și Avancini au avut și ei cu probleme mecanice, șansele la tricoul galben devenind din ce în ce mai mici. Asta în timp ce Investec Songo Specialized, cu Jaroslav Kulhavy la cârmă, s-a luptat să recupereze.

În Clasamentul General nu au au avut loc schimbări în Top 5. Investec Songo Specialized conduce, urmată de Cannondale Factory Racing, Canyon Topeak, Centurion Vaude și Buff Scott MTB.

La Feminin, situația este neschimbată în ce privește locul întâi. Investec Songo Specialized s-au distanțat repede de urmăritoare în etapa lungă de 113 km. Este greu să nu ni le imaginăm deja pe Langvad și Courtney, câștigătoare la Feminin a ediției 2018 Absa Cape Epic. Însă ele nu consideră că au terminat treaba. Mai sunt încă trei etape, cu tot cu cea de azi. Pentru celelalte poziții ale podiumului, Strauss și Last au un avans de nouă minute față de urmăritoarele De Groot și Spitz.

Greu a fost și pentru echipele românești Dinamo-BikeXpert 1 și 2, care au scăzut în clasamentul etapei. La General însă Dinamo-BikeXpert 1 a avansat 16 poziții.

În ciuda faptului că cei patru cicliști sunt într-o formă fizică foarte bună, se pare că problemele de digestie i-au făcut să pedaleze mult mai încet. Cătălin Sprînceană și Karina Bonta au avut probleme destul de mari pe traseu, din când în când fiind nevoiți să oprească și să vomeze. La final de etapă Cătălin a ajuns chiar la spitalul de campanie, unde a primit o perfuzie. Însă problema nu a fost singulară la BikeXpert ci la multe alte echipe, la spitalul ambulant prezentându-se foarte multe alte echipe cu aceleași simptome.

„Problema este că aici nu e vorba doar de cursă și gata. Pur și simplu trebuie să fii puternic psihic. Mereu ești în mișcare, mereu faci ceva, pregătești, mănânci, faci dus, masaj… Tot timpul trebuie să faci ceva și nu ai timp pentru tine. Plus uzura zilnică, ce te consumă psihic”, povestește Răzvan Jugănaru după încheierea etapei.

„Au fost o grămadă de modificări și răsturnări în clasamente. Mulți au căzut, au făcut pene, s-au deshidratat, au abandonat, etc. Nu a fost grea doar datorită traseului, dar și căldurii destul de mari”, continuă Răzvan.

Însă pentru el etapa a fost bună. „Mie unul mi-a plăcut foarte mult. Multe zone tehnice și single trackuri cu flow. Chiar m-am distrat pe ele. Am rămas super impresionat, deoarece toate aceste single trackuri au fost făcute artificial. Nu îți vine să crezi când le vezi cum sunt ele săpate și aranjate pe distanțe de te doare mintea. Incredibil și în același timp fabulos. Chiar mi-a plăcut traseul, mai ales că am putut să mă bucur de el deoarece nu trebuia să forțez”.

Pentru Karina Bonța, care concurează alături de Răzvan la Mixt, ziua nu a fost la fel de bună. „Mă așteptam să cedeze fizic și nicidecum să o răpună o durere de burtă. Am încercat în toate variantele posibile să o fac să își revină, dar a fost în zadar. I-a fost rău, a vomat (ceea ce a fost bine că și-a mai revenit puțin) și bineînțeles a făcut-o să se enerveze. Nu s-a mai concentrat și a început să facă greșeli. A căzut de vreo 5 ori”, spune Răzvan.

„Dar cum zice românul, o cola la vremea ei… face minuni. Am reușit să ieșim puțin din pasa proastă la punctul de alimentare. De acolo mai aveam până la final aproximativ 25 km din care 15 urcare pe asfalt. Karina a reușit să își facă un ritm bunișor, am profitat și de vântul de față zdravăn, am băgat-o la plasă, i-am spus să-și pună centura de siguranță și am început să croșetez”.

Însă și celelalte echipe erau afectate de temperaturile mari și terenul dificil al traseului. Așa că Răzvan și Karina au început să recupereze poziții, peste 40 din care aproximativ 10 erau chiar de la categoria lor, Mixt.

„Adevărata provocare a cursei sunt zilele consecutive”, povestește și Hans Comyn. „Câte o etapă pe rând nu-i nicio problemă, dar atât de multe una după alta, începe să se simtă. Oamenii mănâncă geluri și batoane în fiecare zi, normal că până la urmă stomacul cedează. Efortul fizic este ultima problemă. Totul în întregul său face ca acest maraton să fie atât de greu. Iar traseul de azi nu ne-a menajat deloc. A fost efectiv ca un coșmar. Ca atunci când vrei să alergi, dar ceva te ține în loc. ”

Etapa a 5a de azi este diferită. Este un contratimp pe echipe, pe un traseu de doar 39 km, dar cu 1.430 m urcare. O etapă grea în ciuda distanței scurte.


Sursa: Freerider

freeriderro

Tudor Geangălă, omul din spatele ADMR, ne-a povestit mai multe despre competițiile de enduro și de downhill ce vor fi organizate în 2018 în România. Există ceva noutăți, așadar vă invit să le parcurgeți în cele ce urmează, alături de calendarul competițional, disponibil la finalul interviului.

1.Buna Tudor! Mă bucur că stăm din nou de vorbă. Spune-mi te rog, de ce apar mai puține competiții în calendar?

Cred că numărul competițiilor din calendarul gravitațional 2018 reflectă obiectiv realitatea cu care ne confruntăm: o scenă care mai are ceva de crescut până să ajungă la maturitate. Nu este primul an în care numărul de evenimente scade considerent față de sezonul anterior. Acest fenomen s-a întâmplat și în trecut, are un caracter ciclic. Un an avem număr record de evenimente, anul următor descoperim că se mai organizează jumătate din ele. Nu știu dacă poate spune cineva cu precizie matematică de ce se întâmplă acest lucru.

photo5865980777584504110.jpg?x20673Părere mea este că la mijloc este un cumul de factori:

 • organizarea de evenimente deși nu este rocket science, implică punerea cap la cap a mai multor elemente din care o bună parte nu țin strict de organizator (conjunctură economică,birocrație, probleme de logistică vitale în buna desfășurare a unui eveniment – ca exemplu putem lua situația de la Mogoșa unde instalația de transport pe cablu intră într-un proces de revizie/modernizare care se întinde pe o perioadă de timp mai mare decât cea anticipată);
 • evenimentele sunt făcute din pasiune și strict bazat pe voluntariat dar fără suficiente eforturi depuse in direcția atragerii de fonduri, fapt care generează uzura mare pe oamenii din organizare. Important este de menționat că acest lucru se aplică atât în cazul echipei de organizare a cupelor cât și pentru mine. S-au făcut progrese importante în ultima vreme însă a rămas încă multă treabă de făcut.
 • lipsa unor echipe de organizare în care responsabilitățile se împart la mai multi oameni – nu sunt puține situațiile în care 1-2 oameni duc în spate tot ce presupune organizarea unui eveniment. Pe toate planurile.

Evenimentele din calendarul anului trecut care nu se țin în 2018:

 • Dorna Xtrem – Downhill – organizatorul ne-a comunicat că din pricina lipsei de susținere din partea administrației locale și a conducerii transportului pe cablu evenimentul nu se va mai organiza anul acesta (imposibilitatea de a ajunge la un numitor comun). Drept factor compensator se va organiza un concurs de Downhill cu același format și standard organizatoric la Bistrița.
 • Cheile Grădiștei – Downhill – costurile organizatorice sunt relativ ridicate și în condițiile în care au intrat în vigoare schimbări legislative nefavorabile privind sponsorizările, ne aflăm în incapacitatea de a strânge bugetul necesar organizării evenimentului.
 • Ciucaș Enduro – echipa de organizare ne-a comunicat că vor lua o pauză în 2018, evenimentul urmând a fi reluat din 2019. Mai multe detalii într-un comunicat ce urmează a fi postat pe pagina organizatorului.
 • Thermal Enduro – resursele umane insuficiente au pus organizatorul în situația de a renunța la organizarea evenimentului pentru anul în curs.

Evenimente din calendarul curent care prezintă un grad de incertitudine:

 • Mogoșa – Downhill – nu se cunoaște data de finalizare a procesului de modernizare a instalației de transport pe cablu (se schimbă cablu).
 • Cluj – Downhill – stabilirea anumitor aspecte de infrastructură durează mai mult decât s-a anticipat inițial. Vă ținem la curent cu evoluția lucrurilor.

Știu că interviul a început cu trecerea în revistă a evenimentelor care nu se vor organiza în 2018 însă sunt și o mulțime de lucruri bune care se întâmplă.

2.Cum ați stat la capitolul participanți în 2017 și ce medie estimați pentru competițiile din calendar?

Numărul de participanți în cupe cât și la categoria Hobby a crescut. Creșterile se datorează numărului mai mare de evenimente dar și popularității în creștere a cupelor.

Lucrurile stau după cum urmează:

 • CNE – participanți unici – 218 vs 162, 35% creștere 2017 vs 2016
 • CND – participanți unici – 217 vs 148, 47% creștere 2017 vs 2016
 • CNE – nr total participanți – 417 vs 202, 106% creștere 2017 vs 2016
 • CND – nr total participanți – 457 vs 376, 22% creștere 2017 vs 2016
 • CNE a adunat  68 concurenți licențiați, în creștere 66% față de 41 în 2016
 • CND a adunat 118 concurenți licențiați, în creștere 46% față de 81 în 2016

3.Care consideri că vor fi cele mai populare evenimente din CNE și CND?

Cred că fiecare organizator lucrează din greu pentru evenimentul său iar preferințele concurenților sunt variate.

4.Din câte am auzit, etapa de la Sinaia de anul acesta este mai specială. Ne poți detalia?

Da, este foarte specială. Evenimentul este la cea de a 3-a ediție, este pentru a 2-a oară Campionat Național de Downhill și pe lângă concursul de copii introdus sezonul trecut am adăugat și un concurs de trial. Este vorba de etapa cu nr. 2 din prima ediție a Cupei Naționale de Trial.

Aceasta nu este singura surpriză, Sinaia este programată pentru a fi etapa cu nr.1 din prima Cupă Balcanică de Downhill (Balkan Downhill Cup). Aici trebuie spus din capul locului că BDC este un proiect complex și care prin natura sa multinațională are de trecut importante obstacole ce țin de organizare internă. Țările angrenate în acest demers alături de România sunt: Bulgaria, Grecia, Macedonia, Cipru, Bosnia și Herțegovina. Lista nu se oprește aici însă după cum spuneam, este un proiect amplu și chiar dacă Adunarea Generală a Uniunii Cicliste Balcanice a dat încă din Februarie undă verde organizării acestei Cupe pentru anul 2018, sunt încă multe detalii de pus la punct. Având în vedere aceste interdependențe ce ne pot da oricând planurile peste cap, încercăm să păstrăm comunicarea acestui eveniment la un nivel mediu, însă vă ținem la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Putem relua cu drag discuția în următoarea lună și intra în mai multe detalii concrete pe măsură ce proiectul va lua o forma finală.

5.Reșița va rămâne în continuare Campionat Național?

Reșița nu a fost Campionat Național anul trecut ci acum doi ani. Anul trecut trebuia să fie Poiana Brașov dar evenimentul a fost anulat pentru că nu puteam asigura nivelul organizatoric dorit.

Ce pot spune însă despre Reșița este că acolo sunt o mână de oameni destoinici care din 2013 ridică an de an ștacheta și ne arată cum se face treaba. Acolo s-a organizat primul concurs de enduro din țară, apoi primul Campionat Național, tot acolo te duci și concurezi timp de 2 zile pe 8 trasee iar în 2018 Metal Enduro face parte din Enduro World Series – Official Qualifier Events. Tot respectul pentru Cătălin Gavrilă și oamenii de la Bike Attack Reșița și jos pălăria în fața modului în care fac lucrurile și mai ales în fața atitudinii modeste pe care o au. Cred că avem cu toții de învățat câte ceva din ce se întâmplă la Reșița.

6.Ce ne poți povesti despre includerea în calendar a competițiilor de trial? Cum ați luat decizia?

Trialul merită mai multă expunere, evenimentele de downhill și enduro vrem să fie cât mai atractive pentru spectatori, acestea au fost premizele. Cred că aducând împreună aceste discipline nu poate să fie decât benefic pentru toată lumea. O parte din logistică este comună deci aici discutăm de o optimizare a costurilor. O altă treabă foarte faină mi se pare faptul că organizând și concursuri pentru copii în paralel (și veți putea vedea că vom pune tot mai mult accent pe dezvoltarea ciclismului pentru copii) dăm evenimentelor o dimensiune mai mare decât cea de un simplu concurs. Cred că a avea mai multe concursuri la mai multe discipline e un prim pas și pentru spectatori e per total mai atractiv formatul acesta de eveniment. Treabă bună pentru toată lumea. Sunt de părere că disciplinele care nu sunt olimpice și care suferă de subexpunere sau număr mic de practicanți, se promovează foarte bine una pe cealaltă dacă le aduci împreună sub același eveniment. Poate fi o modalitate bună de a porni lucrurile.

Pe parte de Trial lucrurile sunt coordonate de Levente Ianosi. Levente este din Bistrița, concurează din 2002 și face casă bună cu Mihai Hunyadi de la Bistritz Bike Shop, coordonatorul cupelor de Enduro și Downhill. L-am rugat pe Levente să ne spună câteva cuvinte despre proiect din perspectiva omului care știe cel mai bine care e treaba cu Trialul.

Cum a pornit toată treaba cu Cupa Națională de Trial?

 1. Inițiativa a pornit de la ideea de a promova sportul ăsta, că e pe ducă. Sunt tot mai puțini rideri care se mai dau și ne-am gândit că dacă o să încercăm sa organizăm cupă națională și campionat național pe diferite categorii de vârstă, atât pentru copii cât și pentru seniori, să se mai miște un pic lumea să vadă ideea de trial pentru că este un sport care prinde foarte bine la public. Un sport atractiv care pe lângă cele două sporturi gravitaționale, downhill și enduro, poate avea evenimente organizate în centrele marilor orașe, pe pietonale și prinde mult mai bine pentru public ca celelalte sporturi. Astfel evenimentele de Trial vor avea loc în paralel cu evenimente gravitaționale, în cadrul etapelor ușor accesibile publicului.

La ce să ne așteptăm?

 1. Lumea ar trebuii să se aștepte la un show pentru că ideea de Trial se folosește foarte mult la show-uri, la acrobații pe biciclete. Dă bine ca și spectacol pentru oameni, iar din punct de vedere tehnic elementele nu sunt unele dificile ci mai degrabă unele spectaculoase.

Care este miza?

 1. Vrem să atragem cât mai mulți copii să se apuce de Trial și în timp să reușim să formăm un lot național care să reprezinte țara la diferite concursuri, și de ce nu și la campionatele mondiale.

Cam asta ar fi în mare.

7.Se va schimba ceva în regulament pentru sezonul viitor?

Nu avem schimbări majore. Principala schimbare este cu privire la categorii unde acestea au fost redenumite. Spre exemplu Elite devine Masculin 19-29 iar Masters devine Masculin 30-39. Denumirea categoriilor este dată acum de sex + categoria de vârstă căreia i se adresează. Am făcut această schimbare din mai multe considerente din care cele mai importante ar fi:

 • Sportivii care concurează în aceste categorii sunt preponderent amatori și nu sportivi licențiați UCI. Chiar dacă în prezent categoriile nu fac diferențe între tipul licenței, pe viitor structura se va schimba iar noi este bine să ne mișcăm în avans.
 • În eventualitatea în care începem să avem evenimente UCI s-ar naște o confuzie. Pentru a participa la categoria Elite într-un eveniment UCI ai nevoie de licență UCI, nu licență de sportiv amator, cum au 90% din rideri în prezent. În acel moment va fi dificil să explici riderilor de ce ai 2 categorii Elite. Și aici ne gândim și la riderii străini.
 • La nivel de FRC anul acesta a avut loc o restructurare a categoriilor de amatori la nivel de șosea și mtb endurance în sensul că toate categoriile de amatori au fost comasate în una singură (cum avem în gravity categoria Hobby unde participă amatori de toate vârstele și ambele sexe). Astfel, dacă la aceste discipline vrei să concurezi la categoria ta de vârstă, ai nevoie de licență UCI. Disciplinele de mtb gravitațional au fost cu un pas înainte, având deja amatorii comasați într-o singură categorie încă de acum 2 ani. Pentru că numărul de cluburi sportive care activează în zona aceasta este unul mic și pentru că niciunul din evenimentele din calendarul competițional nu este UCI, participarea la categoria de vârstă este condiționată de existența unei licențe, de orice fel, nu de una UCI. În ograda noastră putem să facem lucrurile într-un ritm mai lent, unul care să se muleze pe provocările specifice acestei scene. FRC este motorul sportului de performanță iar oamenii care sunt la conducere au înțeles că disciplinele gravitaționale au nevoi diferite. Astfel avem susținerea necesară pentru a dezvolta scena gravity într-un ritm sustenabil.

O altă modificare este apariția categoriile Masculine 40-49 și Feminin 15-18. Ca regulă generală pentru deschiderea unei categorii rămâne minimul de 5 concurenți.

8.Care sunt restul de noutăți pentru 2018? Chiar dacă n-ar mai fi surprize, poți divulga câteva dintre acestea?

Spuneam mai sus că se întâmplă și multe lucruri bune. Poate că nu sunt toate o surpriză, poate unele par chiar banale, as vrea să înșir însă câteva care nu sunt nici mici și nici întâmplătoare și care sunt rezultatul mobilizării noastre colective, ca scenă:

 • În 2017 a apărut primul lot național gravitațional și a făcut primele deplasări la competiții internaționale. Și da, deplasările au fost făcute din bugetul FRC. În 2018 lotul național are în program alte 5 deplasări la Cupa Europeană, 2 cantonamente și participarea la Campionatul Mondial de la Lenzerheide.
 • Lucrurile se mișcă în partea gravity după ritmul pe care îl dăm noi. Nevoile scenei sunt înțelese și adresate în consecință. După posibilități, evident. Vi se pare un lucru perfect normal? Este, dar e de reținut că lucrurile nu au fost așa mereu și nu ar fi stat astfel fără mobilizarea colectivă din ultimii ani. Respectele mele celor care au vrut o schimbare și au făcut ceva în sensul ăsta.
 • Avem o federație care vrea să fie competitivă în toate disciplinele, nu doar cele olimpice. Începând din 2018 evenimentele din Cupele Naționale precum și Campionatele Naționale primesc finanțare de la FRC. Și spun asta pentru că finanțarea nu face diferențe între discipline. Toate etapele de Cupe Naționale sunt tratate la fel. Rezolvă finanțarea aceasta problema banilor? Nu. Dar ajută și este un început promițător.
 • Avem finanțări pentru mai multe evenimente decât putem organiza. Da, fix așa. Bugetate sunt 12 evenimente, noi avem în calendar 8. Sumele de bani nu pot fi realocate deci exista în prezent bani de la MTS pe care noi nu îi putem folosi. De ce este treaba asta bună? În viziunea mea, pe măsura ce finanțarea va crește, nu doar că va conduce la un calendar competițional mai stabil dar poate duce și apariția de noi evenimente. Adică o sa apară organizatori noi, iar competiția apărută între organizatori va naște evenimente mai bune.

Cred că e important să vedem realitatea obiectiv. Cu rele dar și cu bune. Suntem la început de drum, se pot face lucruri foarte faine dar este nevoie de timp și este nevoie de resurse umane care au know how în domeniu. Avem acum în mână niște unelte cu care putem să construim lucruri faine, doar că uneltele acestea nu construiesc nimic de capul lor. 😉

Downhill

Bistrita – 19-20 Mai

Sinaia – Campionat National – 26-27 Mai

Cluj – 11-12 August

Baia Mare – 18-19 August

Harghita – 25-26 August

Enduro

Bistrita – 14-15 Aprilie

Harghita – 8-9 Septembrie

Brașov – Campionat National – 22-23 Septembrie

Reșița – EWS Qualifiers Round – 6-7 Octombrie

Trial

Bistrița – 14 Aprilie

Sinaia – 26-27 Mai

Bistrița – Campionat National – 15 Septembrie

Brașov – 22-23 Septembrie

Reșița – 6-7 Octombrie


Sursa: Freerider

freeriderro
2018-ACE_Stage-3_MS-21.jpg

Lupta pentru Tricoul Galben la această a 15a ediție a maratonului Absa Cape Epic, a depășit orice așteptări. Am avut parte până acum de patru zile excelente de concurs!

(Galerie foto la finalul articolului)

Au fost până acum două sprinturi în grup care au decis victoria de etapa, Jaroslav Kulhavy și Howard Grotts s-au luptat cu patru pene în două zile și tot au obținut Galbenul, iar Alban Lakata a obținut în etapa a 3a prima sa victorie de etapă în opt ani! Poate fi acesta anul lui Lakata, să-l vedem pe podium la marele Finiș din Val de Vie?

Absa Cape Epic 2018 este departe de a fi încheiat. Se vorbea de unele etape care i-ar favoriza pe specialiștii în cross country față de maratoniști, și până în acest moment cam e adevărat. Manuel Fumic și Henrique Avancini consideră că etapa a 4a li se va potrivi cel mai bine, însă până acum au câștigat două etape despre care unii considerau că sunt bune pentru maratoniști.

La prima lor participare împreună la Absa Cape Epic, Annika Langvad și Kate Courtney se înțeleg foarte bine. E dovada că un concurs cu echipe este un lucru bun, concurs care testează nu doar capabilitățile fizice ci și caracterul.

Etapa a 3a poate a fost cea mai lungă însă cu doar 1800 m urcare răsfirați de-a lungul a 122 km, a fost și etapa cea mai plată. Ideală pentru turbo-diesel-ul lui Jaroslav Kulhavy (Investec Songo Specialized) și pentru maeștrii maratonului, Alban Lakata și Kristian Hynek (Canyon Topeak). În ciuda penelor care l-au făcut pe Howard Grotts să tragă extrem de tare pentru a recupera, tot ei au impus ritmul.

Pe măsură ce liderii se apropiau de cățărarea Pieter’s Express, Investec Songo Specialized a atacat. S-a dovedit a fi mișcarea zilei. Doar Canyon Topeak a mai avut putere să țină pasul cu „expresul de Cehia” (Kulhavy).

Pentru Cannondale Factory Racing, etapa 3 a fost o zi în care și-au ținut sub control problemele mecanice, asta în timp ce Fumic și Avancini au început să tragă tare, lăsându-i în urmă pe Buff Scott MTB, în zona tehnică Land Rover. A meritat strategia prin care au evadat devreme, și cum Kulhavy și Lakata se aflau și ei printre pretendenții la podium, viteza medie a crescut la 28 la oră! Pentru Cannondale efortul a meritat însă tot nu a fost suficient, ei terminând pe doi în Clasamentul Gerneral.

La feminin Investec Songo Specialized continuă să fie de neînvins. Annika Langvad și Kate Courtney au terminat încă o dată pe locul întâi, având acum un avans de 12 minute. Nici măcar un mic accident, aproape de finalul etapei, nu a schimbat nimic.

Dacă pentru locul întâi nu prea mai avem ce comenta, vestea bună este că pentru pozițiile doi și trei lupta continuă. Ariane Lüthi și Githa Michiels de la Team Spur au avut multe de împărțit cu Sabine Spitz și Robyn de Groot de-a lungul etapei trei. S-au urmărit și au ținut aproape întreaga etapă, rezultatul stabilindu-se abia la sprintul final spre finiș, unde Lüthi și Michiels au ieșit pe doi.

Pentru Dinamo-BikeXpert Racing Team 1 și 2 concursul merge cât se poate de bine. În etapa a 3a ambele echipe au avansat în clasament. Ba chiar Răzvan Jugănaru și Karina Bonta au terminat pe 10 la Mixt. „Am simțit ceva și am acționat. Pentru prima dată în această cursă am reușit să stăm în fruntea plutonului foarte mult timp și să abordăm toate urcările fără să ne încurce nimeni. Acest lucru se datorează Karinei, care a reușit să se mobilizeze exemplar”, povestește Răzvan.

„Am avut o oportunitate și am încercat să profităm la maxim de ea. Pe la km 45 am început să prindem oameni din startul de dinaintea noastră. Printre ei, echipe de la mixt din fața noastră. Hopa… Imediat mi s-a aprins beculețul. Am făcut câteva calcule să vedem ce putem să facem. Mi-am dat seama că avem șanse să prindem un top 10 și am zis că merită riscul. Până la urmă ce aveam de pierdut. Cel puțin am încercat”. Răzvan și Karina au reușit astfel să termine etapa 3 pe locul 10, urcând și 50 de poziții în Clasamentul General la Categorie.

„Dacă am văzut că lucrurile merg bine și ne merg și picioarele am început să forțăm și să încercăm să rămânem cât mai mult timp cu grupuri puternice. Am încercat să evităm să rămânem singuri pe plat, că bătea un vânt de față de te dărâma. Am redus timpul de stat în punctele de alimentare. Eu duceam bikeurile să pun ulei pe lanțuri, Karina umplea bidoanele cu apă. Am forțat pe coborâri. A fost un risc mare și am muncit enorm. Am avut o șansă și am vrut să profităm de ea. Am reușit să ducem la bun sfârșit planul”, încheie Răzvan, de la Dinamo-BikeXpert Racing Team 2.

Și la Masculin, unde concurează Cătălin Sprînceană alături de Hans Comyn, situația este foarte bună. Și ei au urcat în clasament, terminând etapa pe locul 98, iar la General urcând nu mai puțin de 74 poziții!

„A fost o etapă grea pentru că oboseala se tot acumulează. Plus condițiile meteo”, spune Cătălin. Este de precizat că ziua a început cu ploaie, destul de suprinzător pentru Africa. Nu este însă suprinzător dacă ne gândim că pentru Africa de Sud, acum este momentul dinaintea sosirii iernii. Așa că temperaturile nu foarte exagerate din timpul zilei și frigul de peste noapte nu sunt chiar inexplicabile.

„Pentru startul etapei 3 am mai avansat un block start, mulțumită rezultatelor de până acum, și noi și Karina cu Răzvan. În primii 20 km a plouat tare după care am terminat urcare, iar în vârf ne-a luat frigul, dar s-a oprit și ploaia. Praful ăsta al lor când e ud, e cam ca la noi, se lipește de orice. Roți și cadru.

În cursă am stat cu plutonul cu care am luat startul, iar pe la km 15 a început urcarea. S-a făcut mult push însă pentru că noi eram destul de în față, am reușit să stăm pe biciclete. Aproape de vârf aproape toată lumea împingea, vreo 60 de cicliști.

Bicicletele sunt foarte chinuite, furca mea deja dă semne de oboseală. Acum, la final de zi, toate bicicletele sunt la service pentru revizie completă. Imaginați-vă, doar după 3 zile de concurs și un prolog, facem service complet la suspensii.

A fost o etapă rapidă, cea mai rapidă pentru toți patru, deși ne planificasem să începem să tragem abia din etapa a 4a. Pentru mine ultimii 10 km a fost foarte greu. Hans m-a împis puțin. Dar rezultatul a fost bun. Ne propusesem să încheiem în mai puțin de 6 ore și am reușit.”

„Din block startul E am avansat în D”, povestește și Hans. „Pe traseu Cătălin s-a entuziasmat și a spus că merită să forțăm. Așa că am forțat, mai ales că și condițiile meteo ne favorizau. Cunoaștem prea bine ploaia. Am reușit să stăm în față, ba chiar am prins echipe din urmă. Am avansat 60 de poziții în clasament! Pentru mine a fost cea mai bună etapă de până acum”, încheie Hans Comyn de la Dinamo-BikeXpert Racing Team, foarte entuziasmat.

Etapa a 4a de azi, chiar dacă nu e cea mai lungă, cu 113 km și 1800 m urcare, va fi însă mai grea, și pentru că vine după alte 4 zile de dat la pedale, dar și pentru că este multă potecă.


Sursa: Freerider

freeriderro
Muc-Off-High-Performance-Brake-Oil_high-Majoritatea cicliștilor nu se gândesc prea mult la lichidul hidraulic din frânele lor, cel puțin până li se întâmplă prima dată să experimenteze fading-ul. Muc-Off vine acum în întâmpinarea tuturor celor ce își aerisesc frânele ce funcționează cu lichid DOT, oferind noul lor High-Performance Brake Oil.

În mod normal, la aerisirea frânelor se folosește lichid identic cu cel original cu care au venit acestea încărcate. La frânele ce vin de la mărcile Avid, Formula, Hayes, Hope și SRAM asta înseamnă lichid DOT 4 sau 5.1
Muc-Off-High-Performance-Brake-Oil_high-Acum există opțiunea mult mai bună de la Muc-Off, cu numele sugestiv High-Performance Brake Oil. Noul lichid Muc-Off DOT 4 este pe bază de glycol și folosește o formulă proprie pentru a depăși performanțele tuturor lichidelor DOT 4 și 5.1 de pe piață. Cu un punct de fierbere uscată la 327 de grade și de fierbere umedă la 202 grade, este cu 30-40% mai rezistent la supraîncălzire decât un lichid 4 clasic și cu 6-21% chiar și decât unul 5.1, care este acum standardul în industrie.
Acest lucru înseamnă că lichidul va rezista la fading mai mult decât orice alt lichid DOT sau mineral dacă nu e contaminat și va fi mai performant decât lichidele DOT în timp, ceea ce îl face alegerea ideală în condiții foarte dure de traseu.
Muc-Off-High-Performance-Brake-Oil_high-Muc-Off a dezvoltat de fapt produsul ca răspuns la plângerile profesioniștilor din DH și gravity pe care îi sponsorizau deja și care erau nemulțumiți de fading-ul frânelor în competiție. Noul lichid a fost dezvoltat și testat anul trecut în circuitul Cupei Mondiale iar acum e disponibil tuturor cumpărătorilor.
Muc-Off High-Performance Brake Oil este disponibil în recipiente de 250 ml la un preț de aproximativ 22 euro.
Informații de pe bikerumor.com

Sursa: Freerider

freeriderro

R_Complete_SamHill_180122_AM_2719_M-1024Iată că binecunoscutul producător de suspensii RockShox, membru al grupului de mărci SRAM, anunță o a doua serie de noutăți pentru 2018 (prima o găsiți aici).

FS-LYRK-RC2-C1_Red_3q_M-1024x1024.jpg?x2RockShox Lyrik RC2 e pregătită pentru noile curse de Enduro ce sunt mai abrupte, mai lungi și mai dificile ca niciodată. Noul amortizor Charger 2 RC2 oferă reglaj independent al compresiei la viteză mare și mică. Noul amortizor pe aer DebonAir reduce frecarea între toate părțile în mișcare și îmbunătățește amortizarea obstacolelor și răspunsul sub greutate reudcând oboseala resimțită de ciclist. Nou Lyrik RC2 e perfectă pentru noua generație de biciclete de enduro!

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • nouă grafică cu opțiunea de culoare Roșu BoXXer
 • noul amortizor Charger 2 RC2 cu reglaj independent pentru compresia la viteză mare și mică, cu o marjă de reglaj mult mai mare ca înainte
 • reglaj extern pentru revenire

Specificații:

 • Cursa: 150, 160, 170, 180 mm
 • Dimensiune roți: 27.5 Boost, 29 Boost
 • Greutate: 2013-2085 g
 • Brațe de 35 mm

Disponibilă din aprilie 2018 la prețul de 1109 Euro.

FS-YARI-RC-B2_27_Gloss_Black_3Q_M-1024x1RockShox Yari RC aduce caracteristicile apreciate ale modelului Lyrik la o gamă mai largă de utilizatori. Amortizorul Motion Control are sistemul de rebound Rapid Recovery iar circuitul de compresie rapidă este reglat pentru a lucra identic cu amortizorul Charger.

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • amortizorul Motion Control RC, reglat pentru a simula perfect funcționarea modelului Charger
 • reglaj extern pentru revenire

Specificații:

 • Cursa: 150, 160, 170, 180 mm
 • Dimensiune roți: 27.5 Boost, 29 Boost
 • Greutate: 2095-2141 g
 • Brațe de 35 mm

Disponibilă din aprilie 2018 la prețul de 779 Euro.

FS-PIKE-RCT3-B2_140mm_Diffusion_Black_3QRockShox PIKE RCT3 este urmașul demn al ultimului model Pike lansat în 2013 și care a fost un standard în lumea Trail și Enduro, oferind o senzație suplă și progresivă care a fost aproape de neegalat. Pentru ca Pike să rămână un lider de piață, aceasta a fost ușurată, i s-a adăugat amortizorul Charger 2, opțiune de control pe ghidon și un nou aspect grafic care se aliniază cu restul gamei. Pike va fi rigidă, fiind disponibilă doar în format Boost, mai ușoară, va funcționa mai fin datorită suspensiei DebonAir cu frecare redusă și va accepta anvelope de până la 2.8 inch.

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • noul amortizor Charger 2 RC2 cu reglaj independent pentru compresia la viteză mare și mică, cu o marjă de reglaj mult mai mare ca înainte

Specificații:

 • Cursa: 120, 130, 140, 150, 160 mm
 • Dimensiune roți: 27.5 Boost, 29 Boost
 • Greutate: 1827-1899 g
 • Brațe de 35 mm

Disponibilă din aprilie 2018 la prețul de 979-1049 Euro.

FS-RVL-RC-A2_27_130mm_Diffusion_Black_3QRockShox Revelation RC a crescut și, după ce a fost una din primele furci cu cursă lungă de pe piață, acum e gata să atace până și cele mai dificile trasee de trail și enduro. Șasiul e derivat din cel al modelului Pike, cu tuburi de 35 mm pentru rigiditate excelentă. Aspectul grafic este corelat cu restul gamei. Amortizarea este asigurată de sistemul Motion Control reglat pentru a imita comportamentul sistemului Charger, existând opțiuni de 160 mm/27.5 și de 150 mm/29. Noua suspensie DebonAir reduce frecarea și păstrează tracțiunea în condiții mult mai variate decât până acum.

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • noul amortizor Charger 2 RC2 cu reglaj independent pentru compresia la viteză mare și mică, cu o marjă de reglaj mult mai mare ca înainte
 • reglaj extern pentru revenire
 • compatibilă cu manetele OneLoc

Specificații:

 • Cursa: 120, 130, 140, 150, 160 mm
 • Dimensiune roți: 27.5 Boost, 29 Boost
 • Greutate: 1941-2001 g
 • Brațe de 35 mm

Disponibilă din mai 2018 la prețul de 719-799 Euro.

RS-SDLX-RC3-B1_Black_3q_M-1024x1024.jpg?Amortizorul RockShox Super Deluxe RC3 rescrie regulile amortizoarelor de cadru, după ce modelul original Super Deluxe a făcut legea la rândul său. Suprafața internă a fost modificată pentru a îmbunătăți ungerea și pentru a accelera mișcarea pistonului, pentru ca anvelopele să stea lipite de sol. Controlul îmbunătățit al revenirii reglează viteza axului, îmbunătățind controlul și încrederea ciclistului în viraje și la impactele la viteze mari. Numărul pozițiilor pentru reglarea revenirii a crescut.

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • reglajul îmbunătățit al revenirii oferă control superior
 • gamă lărgită de poziții a reglajului extern de revenire
 • reglaj pentru compresie cu 3 poziții – OPEN, PEDAL, LOCK

Disponibil din aprilie 2018 la prețul de 589 Euro.

RS-SDLX-RCT-B1_Black_3q_M-1024x1024.jpg?RockShox Super Deluxe RCT oferă în pachet ajustarea fermă a limitelor, reglajul fin al compresiei pentru orice tip de poteci și performanța recunoscută a amortizoarelor RockShox Super Deluxe.

Caracteristici:

 • noua suspensie DebonAir are frecare redusă pentru o funcționare cu răspuns excelent, mărind tracțiunea în condiții mult mai multe ca înainte
 • reglajul îmbunătățit al revenirii oferă control superior
 • gamă lărgită de poziții a reglajului extern de revenire
 • reglaj pentru compresie cu 2 poziții – OPEN, PEDAL cu reglare a compresiei la viteză mică în modul OPEN

Disponibil din aprilie 2018 la prețul de 639 Euro.

RS-SDLC-RTR-A1_Black_3Q_MH-1024x1024.jpgRockShox Super Deluxe Coil RCT oferă în pachet ajustarea fermă a limitelor, reglajul fin al compresiei pentru orice tip de poteci și performanța recunoscută a amortizoarelor RockShox Super Deluxe. Toate acestea împing performanțele amortizoarelor cu arc înspre noi limite neexplorate.

Caracteristici:

 • reglaj extern al revenirii
 • reglaj pentru compresie cu 2 poziții – OPEN, PEDAL cu reglare a compresiei la viteză mică în modul OPEN

Disponibil din aprilie 2018 la prețul de 609 Euro.

RockShox Super Deluxe Coil RCT Remote face ca amortizoarele cu control de pe ghidon să nu mai fie rezervate doar elitelor din XC și a dovedit deja acest lucru pe bicicleta cu care Cecile Ravanel a obținut victoria în EWS 2016. Cicliștii pot economisi energia și pot accelera mai repede trecând în modul Threshold direct de pe ghidon, apoi înapoi în modul Open când începe coborârea.

Caracteristici:

 • reglaj extern al revenirii
 • reglaj pentru compresie cu 2 poziții – OPEN, PEDAL cu reglare a compresiei la viteză mică în modul OPEN
 • rutare a cablurilor In and Out

Disponibil din aprilie 2018 la prețul de 659 Euro.

RS-DLX-RT3-B1_Black_3q_M-1024x1024.jpg?xRockShox Deluxe RT3 preia performanțele modelului popular Monarch și le introduce în sistemul metric. Noi bucșe și o garnitură de etanșare redesenată scad frecările și măresc rezistența. A fost modificată și suprafața internă pentru a îmbunătăți lubrifierea și pentru a accelera mișcarea pistonului – toate reduc frecarea pentru a păstra anvelopele în contact cu solul. Rezultatul este Deluxe.

Caracteristici:

 • reglaj extern al revenirii
 • reglaj pentru compresie cu 3 poziții – OPEN, PEDAL, LOCK
 • noul sistem DebonAir reduce frecarea pentru a funcționa la nivelul furcilor RockShox și pentru a crește tracțiunea

Disponibil din aprilie 2018 la prețul de 439 Euro.

AC-FEN-MTB-A1-819x1024.jpg?x20673Aripi RockShox pentru MTB

Optimizate pentru folosirea cu furcile RockShox, aripile oferă protecție excepțională acestora, cu pliuri laterale mari pentru a păstra noroil departe de zonele sensibile ale suspensiei și ale corpului. Nouă culori diferite le fac să se asorteze cu bicicleta și cu schemele de culori ale furcilor, existând și modelul complet negru pentru un aspect minimalist. Aripile vin în pachet cu 4 bride groase pentru montaj super rapid.

Caracteristici:

 • proiectate special pentru furcile RockShox
 • marginile laterale lungi protejează brațele și sigiliile furcii de noroi și pietre
 • punctele de montaj așezate precis fac ca aripile să urmeze curbura roții minimizând contactul cu aceasta când furca e compresată la maxim

Disponibile din aprilie 2018 la prețul de 13 Euro.

SS-UPK-LYRC-A1_Black_3q_L.jpg?x20673Vor mai fi de asemenea disponbile din aprilie kit-uri de upgrade la sistemul Charger 2 pentru modelele Pike/Revelation, respectiv Lyrik/Yari care nu au acest sistem instalat, prețul fiind între 259-349 Euro.

R_FS_Lyrik_180221_2205_AM_M-1024x682.jpgMai multe informații găsiți pe pagina producătorului.


Sursa: Freerider

freeriderro

Să recapitulăm: nu mai e mult şi se face aproape jumătate de an (!) de când MTB-urile stau în amorţire. Spinning, antrenament de forţă, clipuri cu MTB pe youtube, câteva ieşiri furate atunci când vremea a permis, poate un cantonament în ţări mai călduroase, dar cât mai trebuie să aşteptăm până când să DĂM odată de-a binelea pe bicicletă? Cel mai probabil eşti un MTBist sau MTBistă atent(ă) sau şi ţi-ai pregătit bicicleta pentru concursurile sau turele din noul sezon, dar întrebarea care se pune este: pe tine te-ai pregătit?

propunere2.jpg?x20673Nimic mai uşor! Urmează să te dai şi să te pui la punct cu tehnica! MTB Skills and Boot Camp vine cu două tabere de primăvară, între 20 – 22 aprilie şi 4 – 6 mai, pentru ca tu să ieşi cu bine din amorţire, să reiei prietenia cu bicicleta şi să îţi formezi toate abilităţile care definesc un rider sau o rideriţă ce se dă în cunoştinţă de cauză. Iată ce NU vei mai face, după ce vii la una din aceste tabere organizate de FreeRider.ro, împreună cu Marc Sandu: nu vei mai cobori de pe bicicletă atunci când traseul îţi scoate în cale o urcare dificilă, nu vei mai cobori de pe bicicletă atunci când intri pe o coborâre abruptă, vei învăţa să eviţi „push-bike”-ul, mersul pe lângă bicicletă în teren tehnic, pentru că vei şti ce ai de făcut. Îţi vei dezvolta noi abilităţi mentale de abordare a terenului, învăţând să savurezi varietatea terenului şi provocările ridicate de un concurs de MTB. Nu te vei mai pune în pericol în timpul executării a diverse manevre – frânare, viraje, traversare zone dificile şi vei învăţa să citeşti terenul în aşa fel încât să poţi „salva” ceea ce initial părea o căzătură sigură. Aşadar, această tabără nu e doar despre „abilităţi” sau dacă preferi „skilluri” ci şi despre abordarea mentală a mersului  pe bicicletă.

propunere-1.jpg?x20673Dar, revenind la skilluri, dacă ţi-ai dorit mereu să faci un „manual”, să dai „dropuri” sau să treci in „bunny hop” peste buşteni, îţi vom oferi o foaie de parcurs – exerciţii, demonstraţii, paşi de urmat, pentru a ajunge pe acolo. Şi o experienţă foarte faină atât pe pumptrack – unde poţi marca într-o „hall of fame” şi pe cărările întortocheate de pe Ciocanu!

20171022_113746.jpg?x20673Iată mai multe detalii despre cele trei zile de la MTB Skills and Boot Camp:

 • după amiaza zilei de vineri este dedicată exerciţiilor pe asfalt, cu jaloane, după îmbunătăţirea motricităţii pe bicicletă, urmând o primă incursiune pe un drum forestier.
 • sâmbătă: abordarea virajelor, pomparea, o urcare mai lungă şi mai solicitantă, cu o coborâre pe măsură, cu o secţiune pur forestieră, în care există un mini-rockgarden, suficiente rădăcini dar şi zone de “montagne-rousse” ce se transformă în tot atâtea situaţii în care te vei fi ghidat(ă) pentru o abordare fluentă, distractivă şi sigură.
 • Duminică: controlul unui drop, simularea/realizarea unui bunny-hop sau, alternativ, dacă decidem că nivelul de risc e prea mare, depăşirea obstacolului într-o manieră à la ciclocross, viraje foarte strânse – switchbacks. Nu în ultimul rând, solicitările tehnice cresc în ultima zi de tabară, dar presiunea rămâne aceeaşi, adică zero, iar drumul de întoarcere în Câmpulung Muscel este ales în aşa fel încât să te recompenseze cu un peisaj spectaculos.

Alte lucruri pe care le mai poţi învăţa în tabără:

 • o rutină de încălzire dinamică, care îţi pregătesc corpul treptat pentru efort;
 • utilizarea unui foam roller, pentru tehnica de auto-masaj miofascial;
 • rutine de stretching post-antrenament;
 • noţiuni de bază privind construirea unui plan de antrenament şi nutriţie sportivă;
 • noțiuni de bază de mecanică de biciclete
 • alte noțiuni avansate pentru trasee dificile (enduro și downhill), la alegere, prezentate și puse în practică de Dragoș Mitroi, editor-in-chief FreeRider.ro

IMG_0212.jpg?x20673Numărul de locuri disponibile este de şase pe tabără, preţul este de 490 de lei, existând şi varianta de 550 de lei care include transport dus-intors cu microbus VW Transporter din Bucureşti. Mesele nu intră în acest preţ, se pot stabili insă variante de mic dejun.

Pentru înscrieri şi detalii suplimentare:

Coach@marcsandu.ro, 0745-083.191
www.marcsandu.ro

Chiar şi mai multe detalii şi păreri ale celor care au participat la MTB Skills and Boot Camp poţi găsi aici: https://www.freerider.ro/noutati/generale/cursuri-mtb-tabere-scoala-biciclete-117389.html


Sursa: Freerider

freeriderro

Bătălia dintre maratoniști și specialiștii în cross country a continuat și în etapa a 2a a maratonului, pe un traseu mai greu, cu mai multă urcare și teren mai dificil. Obligațiile care vin odată cu purtarea tricoului galben, se vedeau pe fețele lui Manuel Fumic și Henrique Avancini de la Cannondale Factory Racing, în dimineața startului etapei doi, care avea să le aducă o distanță de 106 km și 2000 m diferență de nivel. Maturitatea și experiența și-au spus însă cuvântul, echipa petrecându-și ziua conservându energia și pedalând cu cap.

absa-cape-epic-2018-22.jpg?x20673Henrique Avancini si Manuel Fumic. Foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

În etapa de azi echipa Investec Songo Specialized și-au anunțat intențiile când au atacat pe cățărarea numita „One-Two-Three”, o mișcare pe care doar Canyon Topeak și Centurion Vaude au putut-o urma. Și-au păstrat inerția și pe coborârea prăfuită de 9,5 km din Land Rover Technical Terrain, fiind în acel moment în poziție fruntașă.

După ce au tras tare să ajungă grupul fruntaș, Jaroslav Kulhavy și Howard Grotts păreau pregătiți pentru prima lor victorie de etapă, după ce s-au distanțat puțin cu vreo 15 km înainte de finiș. Din păcate Kulhavy s-a ales cu o pană, așa că orice șansa să obțina tricoul galben de la Cannondale Factory Racing, a dispărut.

absa-cape-epic-2018-5.jpg?x20673foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Alban Lakata de la Canyon Topeak, s-a bucurat să termine pe podium, dar și-a exprimat tristețea legată de cum s-au desfășurat ultimii kilometri ai etapei. „Kristian s-a descurcat excelent azi. La final din păcate sprintul a fost puțin haotic. Am crezut că cei de la Cannondale nu vor forța, mai ales că noi am fost cei care am dus aproape tot greul azi.”

La feminin le avem din nou pe locul întâi pe Annika Langvad și Kate Courtney. A 3a victorie pentru ele în trei zile. Fetele au atacat puternic cu 30 km înainte de finiș. În etapa de azi au câștigat cu un avans de patru minute, mărindu-și avantajul la general cu peste șase minute în fața echipei de pe locul 2, Team Spur cu Ariane Lüthi și Githa Michiels.

absa-cape-epic-2018_209.jpg?x20673Annika Langvad si Kate Courtney. Foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Dacă pentru locul întâi lucrurile sunt destul de clare, pentru celelalte poziții de pe podium, lupta este în toi. Mariske Strauss și Annie Last de la Silverback-KMC, împotriva fetelor de la Team Spur. Sprintul final efectiv a lăsat-o lată pe Githa Michiels de la Team Spur, echipa obținând totuși locul 2.

2018ACE_STAGE2_NZ-12.jpg?x20673Ariane Luthi si Githa Michiels. Foto Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

În continuare echipele românești Dinamo-BikeXpert Racing Team 1 și 2 mențin foarte bine ritmul, mai bine chiar decât în etapa întâi, avansând în clasament. „Ziua a fost dificlă, pentru că și noi eram după etapa de ieri, dar și pentru că profilul a fost mai valonat”, povestește Cătălin Sprînceană. „S-a plecat repede și la fel de repede am intrat pe drumuri pietruite și prăfuite. Ne-am murdărit complet de praf. Ceva mai târziu, pe la km 30, au început zonele tehnice.

absa-cape-epic-2018-dinamo-bikexpert-1.jHans Comyn si Catalin Sprinceana de la Dinamo-BikeXpert Racing Team. Foto Sunniva Dring

Traseul este greu de comparat cu ceva din România, dar am putea spune că a semănat puțin cu potecile de la Carpathian Epic, cele din Leaota. De cele mai multe ori era imposibil să depășești pentru că poteca era încadrată de arbuști cu țepi, care intrau în spițe și picioare. Dar per ansamblu a fost o zi mai bună ca ieri, ne-am simțit cu toții mai bine, pentru că am intrat într-o rutină și tragem doar la maxim 80%”, încheie Cătălin de la Dinamo-BikeXpert Racing Team 1.

„A fost o zi mai ușoară decât cea de ieri, fix așa cum mă așteptam deoarece în general, la cursele pe etape, prima zi este foarte violentă din mai multe motive: șoc de temperatură, șoc de efort, toată lumea este odihnita și se fuge tare, început de sezon, etc”, spune și Răzvan Jugănaru. „Mai avem un prag în etapele 4-5 după care am scăpat”.

absa-cape-epic-2018-dinamo-bikexpert-2.jRazvan Juganaru si Karina Bonta de la Dinamo-BikeXpert Racing Team 2. Foto Razvan Juganaru

Însă ziua nu a început chiar ideal întrucât noaptea este foarte frig. „A foarte forte frig și ne-au cam dârdâit chiloții. Nu au fost mai mult de 5 grade și noi avem saci de vară recomandați până la 15. Corturile sunt destul de proaste și dimineața le găsești foarte ude. Ce mi s-a părut ciudat a fost că la 30 minute după ce răsare soarele, deja sunt 17-18 grade”. Diferența de temperatură este foarte mare între zi și noapte.

„Traseul a fost mult mai atractiv azi deoarece a avut mai mult de 50% single track. Ai multe bucăți construite manual. Arătau bine, dar tot ale noastre sunt mai frumoase”, continuă Răzvan. „Problema era când prindeai din spate concurenți, așteptai foarte mult până puteai să depășești deoarece pe margine nu erau decât boscheți ușcați. Azi am pierdut destul de mult timp și ritm deoarece prindeai pe urcare, se dădeau jos, și nu aveai cum să depășești, sau prindeai și mergeau, la deal, ca melcul.

Bineînțeles că și azi a ieșit cu fugă, dar am încercat să ne temperăm și să mergem la tempo deoarece mai avem destule zile, și nu vreau să ne lase bateriile. Ne-am oprit în fiecare punct de alimentare și am băgat ca nemâncații. Practic, dacă vrei, poți să pleci doar cu apă la tine și lejer poți să duci etapa dacă mănânci doar din puncte. Ce mi-a plăcut este că aveau gheață și îți puneau peste ce voiai tu în bidon” povestește Răzvan Jugănaru, de la Dinamo-BikeXpert Racing Team 2, în postarea sa de pe Facebook.

Următoarea etapă, a 3a, este Etapa Regină, cea mai grea potrivit organizatorilor. Are 122 km lungime și 1.800 m diferență de nivel.


Sursa: Freerider

freeriderro

Weekendul acesta 24 martie, are loc la Călimănești a 2a ediţie a concursului Cozia Rider, un concurs de catarare-mtb, din Călimănești până la Cabana Cozia (diferență de nivel 1.286m). Urcarea este de 24,4 km și se face în regim de concurs. Coborârea se va face individual, în afara concursului, pe propria răspundere.

Cozia-Rider-2018.png?x20673

Nu sunt puncte de alimentare pe traseu. Este un punct de alimentare cu apa (izvor natural) la km 20. Urmariti sagetile si indicatoarele de orientare. Bornele kilometrice intalnite pe traseu va informeaza cați km mai sunt pana la finish (pentru ultimii 5 km sunt borne kilometrice din km in km).

Categoriile sunt Open Feminin si Masculin.
Taxa de inscriere: online pana la data de 21.03.2018 – 50 lei, iar la fata locului, in data de 24.03.2018, intre orele 07:30 – 09:00 – 65 lei.

Competitia trebuie privita ca un antrenament de inceput de sezon intr-un cadru pitoresc si prietenesc. Este foarte probabil sa parcurgi  trei anotimpuri in 4 ore: plecam pe soare,  urcam pe parcurs cu ploaie, lapovita, iar la final pe ultimii 3-4 km gasim zapada. Natura in martie este imprevizibila.

La sosire veti fi asteptati cu o masa calda consistenta pregatita la ceaun si bauturi calde. Startul tehnic cu cronometrare se va da de la ora 10:00 din fata monumentului  Jiblea Veche. Se pleaca in coloana 7 km (drum asfalt) cu masina politiei, in spatele ei pana la intrarea spre drumul ce duce spre varful Cozia.  Se urca  inca 3 km pe drum asfaltat apoi pe drum forestier pana la cabana Cozia.

Se asigura masina pentru transportul rucsacurilor participantilor, ce poate contine: haine de schimb, geci si caciuli groase, incaltaminte si orice credeti ca aveti nevoie sus, la temperaturi scazute (altitudine 1.572 m).

Premierea va avea loc la ora 15:00 pe platoul din fata Cabanei Cozia. La sosire, fiecare concurent primeste o medalie de finisher. Primii 5 clasificati open categoriile: masculin si feminine vor primi: diploma, medalie, diverse produse asigurate de sponsori, Cupa Cozia Rider pentru primul clasificat din fiecare categorie.

Cozia Racing Team va astepta sa va aliniati la START pentru a afla cine sunt Riderii muntelui Cozia din acest an.


Sursa: Freerider

freeriderro

Dupa ce in 2017, Gabriela si Cristian Airinei au facut Turul Romaniei pe bicicleta, Gabriela fiind prima persoana cu diabet tip 1 care, insotita de sotul ei, a pedalat 2.600 km, in 26 zile, acum incep o noua aventura.

glicemie-da-si-eu-pot-gabriela-Airinei.jfoto @dasieupot

Cei doi vor face turul Carpatilor, cu trecere prin orase importante ca: Brasov, Sibiu, Alba Iulia, Cluj Napoca, Targu Mures, Gheorghieni, Sfantu Gheorghe.

Plecarea are loc din Parcul Izvor – Bucuresti, loc in care cei doi va asteapta pentru a pedala impreuna in prima etapa, pana la Targoviste.

Ii puteti urmari pe site-ul Dasieupot.ro, dar si pe pagina Facebook – Da, si eu pot, unde vor avea transmisii zilnice, inclusiv din zilele de pauza cand vor fi organizate intalniri cu persoane cu diabet, medici si autoritati pentru a discuta despre importanta sportului si a miscarii in randul persoanelor cu diabet. Un alt punct important al luptei lor ar fi nevoile pacientului cu diabet din Romania (lipsa senzorilor de monitorizare a glicemiei, numar insuficient de teste pentru determinarea glicemiei, nedecontarea 100% a analizei ce determina variatiile glicemice, numar insuficient de ace pentru administrarea insulinei, lipsa de pe piata a unui medicament de urgenta – Glucagon).

Anul trecut cei doi au reusit sa doneze senzori de monitorizare glicemie pentru zece copii cu diabet tip 1, sensori in valoare de peste 54.000 lei.

Ii puteti sprijini si in acest an, prin donatii si suport. Detalii pe site-ul www.dasieupot.ro


Sursa: Freerider

freeriderro

Pe hârtie etapa întâi pare a fi perfectă pentru maratoniști, însă la Cape Epic surprizele se țin lanț. Cursa a pornit ca din pușcă într-un ritm pe care Karl Plat l-a descris a fi „periculos” și „intens”.

Primii ajunși la primul punct de alimentare au fost Manuel Fumic și Henrique Avancini de la Cannondale Factory Racing, urmați îndeaproape de Alban Lakata și Kristian Hynek (Canyon Topeak) și Rohrbach alături de Geismayr (Centurion Vaude).

2018ACE_Stage1_AM_007.jpg?x20673foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Mai departe, băieții de la Cannondale au menținut ritmul alert păstrând astfel avansul, inclusiv pe zona tehnică Land Rover. Porțiunea a fost destul de periculoasă și nu multe echipe au avut curajul să îi dea tare aici. Jaroslav Kulhavy și Howard Grotts de la Investec Songo Specialized au tras și ei tare și s-au alăturat celor din vârful cursei.

Cvartetul de cross country a continuat ritmul infernal mărindu-și avansul la aproape 6 minute la un moment dat. Urmăritorilor Fabian Rabensteiner și Michele Casagrande de la Trek Selle San Marco 2, nu le venea să creadă cât de repede se merge. La final însă acestora le-a revenit locul 3 de pe podium.

2018ACE_STAGE1_NZ-4.jpg?x20673foto Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

Pe măsura ce ultimii 20 km ai etapei se apropiau, „Expresul de Cehia” și-a luat poziția caracteristică în fața plutonului, urmat de Fumic, Avancini și Grotts. Grotts părea că din când în când se cam chinuie să țină ritmul.

Etapa a fost câștigată la final de Cannondale Factory Racing, care i-a învins pe Investec Songo Specialized cu sprintul de final.

Însă vestea ce mare a etapei este că Scott-Sram, alcătuită din Nino Schurter și Matthias Stirnemann, a ieșit din cursă. Matthias s-a simțit foarte rău în timpul etapei și a trebuit să abandoneze. Nino Schurter va continua maratonul singur, dar în afara concursului, în calitate de „Outcast Rider”.

Rezultate etapa 1 – Masculin
1 Cannondale Factory Racing 6-1 Manuel Fumic (Germania) 6-2 Henrique Avancini (Brazilia) 4:08.22,6
2. InvestecSongoSpecialized 2-1 Jaroslav Kulhavy (Cehia) 2-2 Howard Grotts (SUA) 4:08.23,9 +1,3
3. Trek Selle San Marco 2 15-1 Fabian Rabensteiner (Italia) 15-2 Michele Casagrande (Italia) 4:13.55,6 +5.33,0

La feminin, pe locul întâi avem aceeași echipă ca la Prolog. Annika Langvad și Kate Courtney de la Investec Songo Specialized, au câștigat etapa întâi în ciuda unei pene făcută pe traseu.

Duoul a atacat devreme în cursa de 110 km, terminând în doar 4 ore și 45 minute. Pe locul doi s-au clasat Ariane Lüthi și Githa Michiels.

Mariske Strauss și Annie Last de la Silverback-KMC, au mărit ritmul pe ultimii 30 km cucerind astfel locul 3 pe podium, dar și 3 la General Feminin. Fetele de la Ascendis Health/WIAWIS Bikes, mai precis Robyn de Groot cu Sabine Spitz, au căzut pe patru pentru că și Sabine Spitz are probleme cu stomacul.

2018-ACE_Stage-1_MS-34.jpg?x20673foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Rezultate etapa 1 – Feminin

1. Investec Songo Specialized 54-1 Annika Langvad (Danemarca) 54-2 Kate Courtney (SUA) 4:45.22,7
2. Spur 53-1 Ariane Lüthi (Elvetia) 53-2 Githa Michiels (Belgia) 4:46.15,0 +52,3
3. Silverback – KMC 51-1 Mariske Strauss (Africa de Sud) 51-2 Annie Last (Anglia) 4:51.06,4 +5.43,7

Echipele românești, Dinamo-BikeXpert Racing Team 1 și 2, câștigă experiență pe zi ce trece. Este o premieră absolută pentru Cătălin Sprînceană și Hans Comyn, care concurează la Masculin și Karina Bonța și Răzvan Jugănaru care participă la Mixt. Terenul pe care pedalează este total diferit de ce întâlnim în țară sau chiar în Europa.

dinamo-bikexpert-absa-cape-epic-2018.jpgfoto Razvan Juganaru

„Etapele sunt lungi, e cald și e foarte mult praf”, spune Cătălin Sprînceană pe Facebook. „Terenul e pietros, prăfuit și nu sunt rădăcini ca la noi. Iar pe viraje se alunecă din cauza prafului, trebuie să fii foarte atent. În fiecare punct de alimentare ne oprim să ungem lanțurile care se usucă foarte repede din cauza prafului.
Etapa a fost rapidă în primii 40 km, după care s-a intrat pe potecă la deal unde s-a mai făcut și push-bike din cauza aglomerației.
Etapa a fost complet expusă la soare, nu s-a mers prim păduri. Dimineața temperatura este bună, e chiar răcoare, dar de la 10 începe să fie cald. Au fost 29 grade, dar se simțeau mult mai multe”, încheie Cătălin. Echipa sa a terminat etapa întâi pe locul 144 la Categorie, din 269 de finisheri.

„La cât de mult praf a fost sigur o sa fac pietre la rinichi”, glumește Răzvan Jugănaru în postarea sa de pe Facebook. „Incredibil cât praf am mâncat azi în 6 ore de cursă. Unde mai pui că te-a bătut în cap soarele non-stop de vedeai stele verzi. E clar că nu suntem obișnuiți cu astfel de temperaturi”.

dinamo-bikexpert-absa-cape-epic-2018-01.foto Razvan Juganaru

Răzvan nu este impresionat de traseele din Africa de Sud. „Ce pot să spun este că mă bucur că trăiesc în România. Avem trasee de le dăm clasă oricând, plus că e o plăcere să te dai pe ele. Aici nu vezi decât totul arid în jurul tău, iar peste tot pe unde calci nu vezi decât mărăcini uscați. Terenul este super uscat cu mult nisip și pietre. De cele mai multe ori sunt instabile și în viraje nu poți estima corect cât îți va intra roata în praf.

Experiența este unică, e clar că nu am mai văzut și trăit așa ceva, dar nu este genul de traseu, ca la noi, să îți facă plăcere să te dai pe el chiar dacă ești în cursă”, mărturisește Răzvan.

Karina Bonța s-a descurcat și ea bine, în ciuda unei mici accidentări, terminând pe locul 17 la Mixt, alături de Răzvan. „Am căzut după primii 50 km ai etapei, din cauza unui alt concurent prea entuziasmat”. Din fericire accidentul nu a avut urmări.


Sursa: Freerider

freeriderro

Prologul întotdeauna oferă ceva special la Absa Cape Epic, iar anul aceasta, la a 15a ediție a maratonului, a fost la fel. Odată cu Prologul întorcându-se pe potecile din Parcul Național Table Mountain, de lângă Cape Town, și cum ziua a oferit condițiile perfecte de concurs, Centurion Vaude și Investec Songo Specialized, au fost primii care s-au făcut remarcați.

Chiar dacă sunt specialiști ai maratonului, Nicola Rohrbach și Daniel Geismayr au fost cei care s-au impus cu un avans de 18 secunde în fața profesioniștilor Manuel Fumic și Henrique Avancini.

absa-cape-epic-2018-prolog-01.jpg?x20673foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Câștigătorii de anul trecut, Nino Schurter și Matthias Stirnemann de la Scott-Sram, vor trebui să fie super motivați, terminând acum pe patru, cu aproape un minut întârziere.

absa-cape-epic-2018-prolog-02.jpg?x20673foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Iar Annika Langvad ne-a arătat că e posibil să fie în cea mai bună formă a sa, acum o săptămână la Cupa Mondială UCI care a avut loc în Stellenbosch. Alături de partenera sa de echipă, Kate Courtney, echipa Investec Songo Specialized a fost foarte puternică la Prolog. Așa că va trebui să se găsească echipe și mai dornice de victorie la categoria Feminin, să le „fure” Tricoul Portocaliu fetelor de la Investec Songo Specialized.

absa-cape-epic-2018-prolog-03.jpg?x20673foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Echipele Dinamo-BikeXpert 1 și 2 au avut o zi bună, fără accidentări. Este deosebit de important ca la astfel de concursuri, maratoane pe etape, să ai grijă de tine pentru a rezista o săptămână întreagă, și tu ca participant, dar și bicicleta.

absa-cape-epic-2018-prolog-04.jpg?x20673foto @razvan.juganaru.1985

Hans Comijn și Cătălin Sprînceană au terminat pe 146 la Categorie și pe locul 264 la General, iar Karina Bonța și Răzvan Jugănaru pe 17 la Categorie și pe 307 la General.

Prologul a avut doar 20 km lungime, iar rolul său este stabilirea ordinii de start pentru etapa întâi. „Prologul a fost chiar spectaculos. Nu foarte lung, dar cu câteva porțiuni foarte tehnice, a reușit să ne pună la încercare toate abilitățile”, povestește Răzvan Jugănaru pe pagina sa de Facebook. Echipa sa a terminat Prologul pe locul 14.


Sursa: Freerider

freeriderro

Peste 300 de concurenți din țară și din străinătate vor lua startul Sâmbătă, 24 Martie, la „Lunca Timișului Trophy”, lângă Urseni, la 10 km de Timișoara. Lunca Timișului Trophy este un eveniment care va cuprinde curse destinate deopotrivă cicliștilor și alergătorilor.

Lunca-Timisului-Trophy-02.jpg?x20673

Pentru pasionații sportului pe două roți este pregătit un traseu de mountainbike cu o lungime de aproape 60 de kilometri prin Lunca Timișului, pe ambele maluri ale râului, între podurile de la Albina și de la Șag și o cursă de ciclocross. Chiar dacă este pe plat, traseul de MTB cuprinde zone tehnice și spectaculoase, pe iarbă, pământ, pietriș sau prin pădure.  Cursa Continental Cyclocross Race va avea șapte sau opt ture mai scurte, de aproximativ 3 kilometri fiecare și include elemente specifice unui circuit de cyclocross: nisip, bariere de lemn, zone de alergare cu bicicleta, coborâri, zone tehnice și zone de viteză.

Lunca-Timisului-Trophy-03.jpg?x20673

Alergătorii au de ales între cursele scurte de 2 sau 6 kilometri și cea de semimaraton. Informații suplimentare pot fi găsite pe pagina Facebook a evenimentului.

Startul va fi dat Sâmbătă dimineața la ora 10:00. Înscrierile continuă doar până Marți 20 Martie, doar pe site-ul evenimentului. Nu se fac înscrieri la fața locului.

Câștigătorii primesc premii și medalii, iar cei mai buni la cursa vedetă de MTB XCM vor primi trofeul Lunca Timișului Trophy 2018

Lunca Timișului Trophy este un eveniment organizat de EcoStuff Romania cu sprijinul Primăriei Moșnița Nouă, fiind sponsorizat de Continental Romania și United Business Center part of OpenVille.


Sursa: Freerider

freeriderro

Mitas 4 Islands 2018 urmează să aibă loc în curând. Între 11 și 14 aprilie, maratonul mtb cu patru etape din Croația va strânge la start concurenți amatori și legitimați UCI, pentru a pedala cei 250 km și 6000 m diferență de nivel care au fost pregătiți de organizatori. Anul trecut am participat și noi, iar alături de noi au mai fost câteva echipe din România. Adrian Brătucu, de la echipa Dinamo-BikeXpert Racing Team, ne povestește cum a fost pentru ei în 2017. Echipa lor a terminat în Clasamentul General Masculin, pe locul 70 din 111 finisheri.

Etapa 1

Astăzi am urcat până pe Lună (un platou plin de bolovani ca dinții de fierăstrău), am coborât pe poteci pe unde doar oile se aventurează și am îmbrățișat câteva secunde niște mărăcini. Organizare exemplară și peisaje de vis. Am avut la un moment dat intenția să mă opresc într-un golf să fac o baie dar n-a vrut Vali. Nu e o idee bună să ratezi punctele de alimentare mai ales când sunt doar două într-o cursă de 65 km cu 1600 m diferență pozitivă!

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-1.jp

Nu am auzit atâtea limbi străine vorbite într-un loc cu excepția plajelor din Grecia poate. Oricum cei mai politicoși și decenți concurenți întâlniți până acum. Nu te depășea nimeni dacă nu era loc și puțini o făceau fără să mulțumească. Locul 111 la open astăzi. Mâine din cauza vremii nefavorabile (zăpadă ca în Lotr pe țancurile insulei Rab unde trebuia să alergăm și valuri în golf) o să avem etapă tot în Krk.

Etapa 2

Am fost o echipă grozavă astăzi pentru că am înțeles să ne susținem indiferent de situație… și am avut câteva momente dificile – un început greu pe urcare, o rătăcire de 2 km și un blackout pe platoul cu bolovani înainte de o coborâre fantastică. Ieri am rupt un niplu de spiță, dar din fericire am observat înainte de start și am putut repara la standul Giant moment în care am fost cuprins de melancolie și tristețe gândindu-mă la Urzik Vlad, mai ales când a venit nota de plată.

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-2.jp

Azi nu am mai rupt nimic, poate doar câteva fibre musculare. În orice caz dacă vrei să înveți să cobori, vino în Baska 3-4 zile! Suntem mulțumiți că nu am pierdut mult în clasament după o zi cu de toate – 63 km, 1300 m diferență pozitivă și locul 120. Mâine schimbăm insula și încercăm să rezistăm celei mai brutale etape. Spor!

Etapa 3

Etapa de astăzi a fost cea mai lungă 73 km cu 1700 m diferență pozitivă și m-a bântuit cam toată noaptea dinainte de start! Fiind primele ture lungi anul acesta nu știam care este nivelul de anduranță și unde am limita de efort. Startul s-a dat de pe ferry și prima urcare a fost brutală 400m în 2 km, cu porțiuni în care riderii s-au înghesuit și au blocat trasele însă am fost norocos și m-am găsit foarte rapid pe o coborâre tehnică ce se termina într-o livadă de măslini.

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-3.jp

Am apucat să mă bucur de virajele printre copaci înainte să constat că nu mai pot schimba din foaie mare în foaie mică. Panică! Nu înțelegeam ce am făcut … nu căzusem nu bruscasem schimbătorul toate erau la locul lor. Sun un prieten de la umbră în vreme ce concurenții fugeau pe lângă noi. Pe cine puteam să sun? Pe Urzik Vlad! Anulez foaia mare și mai departe cu foaie de 22 de dinți. Mai ales pe plat alergând după Iancu Valentin trebuie să fi fost o echipă tare hazlie – eu la categoria hamster el vâslind relaxat.

Dacă ieri am avut coborâri astăzi am avut mama coborârilor printr-o cetate, un traseu virajat plin de bolovani și nisip. La un punct de alimentare am întrebat un organizator dacă mă poate ajuta cu schimbătorul s-a uitat și mi-a zâmbit. Maneta de frână bloca schimbătorul. Simplu. Și eu care am făcut 30km de antrenament de cadență!

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-4.jp

Ultimii kilometrii i-am făcut împreună cu o echipă din Germania într-un ritm alert care m-a bucurat enorm pentru că eu de obicei tocmai aici dau rateuri. Ori astăzi toate mergeau strună. Am terminat în puțin sub 5 ore și ne-am bucurat de muzică și de bere la umbră. Înțeleg că am mai pierdut câteva locuri și suntem pe 126 la general open. Mâine se termină aventura în Croația cu o etapă scurtă de 40km și 1000 m diferență. Dacă mai am picioare o să îmi placă. Spor!

Etapa 4

Ultima etapă la 4 Insule și cea mai bună pentru noi. Am plecat mai tare, am ținut ritmul cam tot timpul și am reușit locul 15 în blocul nostru 115 la general recuperând 3 locuri în clasamentul final. Dacă mai ținea concursul cam 3 luni intram în top 10.

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-5.jp

Fără defecțiuni fără accidente (exceptând o aterizare controlată a subsemnatului asezonată cu mormăituri neaoșe încercând să nu trec peste un rider care tocmai în fața mea s-a hotărât să se dea peste cap), cu un moral dubios de bun și o vreme fantastică. Ultimii 40 km cu o diferență pozitivă de 1000 m și una dintre cele mai frumoase și brutale urcări întâlnite de mine până acum. Ne vedem acasă! Spor!

mitas-4-islands-2017-adrian-bratucu-6.jp


Sursa: Freerider

freeriderro

Untitled-1024x531.jpg?x20673Internetul e plin de pagini care abia așteaptă să vă înșele. Magazine online cu nume și grafică interesante și cu oferte de nerefuzat, dar care se află în țări dubioase unde proprietarii nu pot fi trași la răspundere pentru țeapa care le-o pregătesc clienților creduli!

Bani încasați și produse netrimise, cererea de date personale și folosirea malițioasă a acestora (cum ar fi cardul bancar), imaginația infractorilor electronici nu are limită! Acest lucru prosperă pentru că mediul virtual e plin de fraieri care abia așteaptă să găsească o ocazie incredibilă să cumpere obiectul visat, indiferent de domeniu!

În domeniul bicicletelor, vă atragem atenția asupra acestei pagini: OKScottBikes

Vă lăsăm pe voi să apreciați și să comentați despre acest minunat magazin online…


Sursa: Freerider

freeriderro

SmartMousse este un nou sistem anti-pană de la MrWolf. Scopul SmartMousse este de a oferi protecție la pană 100% dar și un comportament mai bun al bicicletei.

Inspirația care a dus la crearea SmartMousse a venit din experiența pe două tipuri de vehicule: bicicleta de enduro și motocicleta de enduro! Prima dată la motociclete, tehnologia Mousse a permis împiedicarea penelor, apoi a venit ideea de a implementa același lucru și la biciclete. Primele prototipuri au fost produse în 2012. Primul a fost Banger, al doilea SmartMousse.

p5pb15686209.jpg?x20673Principalele beneficii sunt protecția la pană 100%, eliminarea lichidului anti-pană, eliminarea necesității de a folosi jante tubeless și un comportament și o tracțiune îmbunătățite. Practic este imposibil să tai camera de aer interioară SmartTube.

Există trei variante de SmartMousse:

p5pb15689970-1024x182.jpg?x20673MrWolf oferă tuturor cumpărătorilor o asigurare la pene de 12 luni inclusă în prețul de achiziție!

p5pb15686212-1024x683.jpg?x20673Motto-ul companiei este ”We Solve Problems”, așa că ei sunt foarte nerăbdători să afle părerile clienților pe pagina lor de Facebook, de unde puteți afla și când SmartMousse va fi disponibil pentru cumpărare.
Informații de pe pinkbike.com

Sursa: Freerider

freeriderro

Bicicletele au ajuns în dotarea Poliției Locale în data de 8 martie, printr-un parteneriat cu magazinul online de articole sportive Sportaddict.ro. Sunt eco-friendly, ușor de condus și pot parcurge, după o singură încărcare, până la 60 de kilometri.

politia-locala-cluj-biciclete-electrice-1.jpg?x20673“Am ales să ne deplasăm prin oraș pe biciclete electrice pentru că sunt extrem de utile și le oferă agenților o alternativă mai curată, “mai verde” și mai sănătoasă decât automobilele. În acest fel, economisim combustibil, cheltuieli de întreținere și ne bucurăm de mai multă mișcare”, a declarat directorul Poliției Locale, Marcel Bonțidean.

politia-locala-cluj-biciclete-electrice-2.jpg?x20673“Motivul pentru care am propus această colaborare e simplu: vrem să ne implicăm în dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor celor care aleg bicicletele în defavoarea automobilelor. Dacă au suportul necesar, autoritățile o să înțeleagă mai bine nevoile acestei comunități, iar împreună o să popularizăm această alternativă de deplasare prietenă cu mediul înconjurător și atât de benefică pentru sănătate”, spune Cătălin Mureșan, reprezentantul Sportaddict.ro.

politia-locala-cluj-biciclete-electrice-3.jpg?x20673De personalizarea bicicletelor s-au ocupat cei de la Reborn Bycicles, care s-au asigurat că noile achiziții ale Poliției Locale nu vor trece neobservate.

politia-locala-cluj-biciclete-electrice-4.jpg?x20673De acum înainte, bicicletele electrice vor fi folosite de Poliția Locală pentru patrulare și monitorizare. Acestea o autonomie de 60 de kilometri, sunt reîncărcate prin conectarea la o priză standard și pot ajunge la viteze de 50 de kilometri pe oră. Cu toate acestea, ele nu funcționează ca un automobil, ci au la pedalier un motor ce asistă utilizatorul. Motorul are cinci nivele de asistare, cinci intensități diferite și nouă viteze clasice.

Primăria Cluj-Napoca nu este la prima acțiune ce promovează transportul alternativ. De anul trecut, Poliția Locală a municipiului folosește pentru misiuni de patrulare și un Segway.


Sursa: Freerider

freeriderro

Cu o ocazia primei etape de Cupă Mondială din Africa de Sud, Nino a realizat o sesiune foto cu Jochen Haar, din care reies câteva detalii interesante despre noua sa bicicletă, un Scott Spark RC 900 World Cup. Cadrul din carbon este la ora actuală cel mai ușor de pe piață, cântărind doar 1.779 de grame cu tot cu amortizor (!), acesta fiind construit din 752 de straturi de carbon separate, operațiune realizată evident, manual. Poziționarea inversă a amortizorului permite o construcție mai compactă pentru suspensie și implicit pentru cadru, aducând după sine avantajele unei greutăți mai mici.

scott-nino-1.jpg?x20673Nino cu noua sa armă, pe care a folosit-o în premieră la prima etapă de Cupă Mondială din acest an.

De la Sram/Rock Shox provin furca, amortizorul, transmisia Eagle 1×12 – cel mai probabil în versiunea wireless (în fotografii nu este arătată), roți DT Swiss XMC 1200 Spline Carbon, diverse componente de la Syncros și bineînțeles, anvelope Maxxis, modelul Aspen.

scott-nino-2.jpg?x20673La următoarea etapă de Cupă Mondială Nino va purta numărul 2. Fanii știu de ce.scott-nino-3.jpg?x20673Triple Crown Champion, spune totul despre marele atlet.scott-nino-4.jpg?x20673În mod voit schimbătorul de pinioane nu a fost surprins în fotografie, fiind vorba despre Eagle-ul electronic.scott-nino-5.jpg?x20673Cockpit completat de un Garmin.scott-nino-6.jpg?x20673Angrenaj din carbon XX1.scott-nino-7.jpg?x20673Anvelopele provin de la Maxxis, modelul Aspen.scott-nino-8.jpg?x20673Amortizor amplsat upsidedown.

Sursa: Freerider

freeriderro

Randonneurs România a făcut public calendarul curselor pe care le va organiza anul acesta. Avem în total 8 locații de unde iau startul cele 48 de curse. Distanțele care trebuiesc parcurse variază, de la cea mai scurtă de 200 km la cea mai lungă, de 1400 km. Aceasta din urmă va avea loc pe data de 10 august, iar startul va fi din București.

Randonneurs-Romania-calendar-2018.jpg?x2

Toate aceste evenimente au fost introduse și în Calendarul nostru competițional întrucât, deși nu sunt concursuri în adevăratul sens al cuvântului, la finalul fiecărei curse Randonneurs se realizează totuși un clasament.

Localitate Club organizator Nume organizator Lungimea brevetului (km) Data
Bucuresti Randonneurs Romania & Asociatia Adevaratii VeloPrieteni Romania Iulian ENE 200 27.ian.18
200 24.feb.18
200 31.mar.18
300 21.apr.18
200 28.apr.18
400 12.mai.18
200 26.mai.18
600 09.iun.18
200 30.iun.18
200 28.iul.18
1400 10.aug.18
200 25.aug.18
200/300/400/600 15.sep.18
200 27.oct.18
200 24.nov.18
200 29.dec.18
Cluj Napoca Asociatia Adevaratii VeloPrieteni Romania Alexandru MICLUT 200 01.apr.18
300 28.apr.18
400 19.mai.18
600 16.iun.18
200 28.iul.18
300/400 08.sep.18
Targu Mures Asociatia Adevaratii VeloPrieteni Romania Calin OLTEAN 200 24.mar.18
300 21.apr.18
400 09.iun.18
600 30.iun.18
Hunedoara Asociatia Club Sportiv Corvinia Ionut POPOVICI 200 07.apr.18
300 21.apr.18
400 12.mai.18
600 16.iun.18
Iasi Asociatia Club Sportiv Piciu Team Iasi Eugen Nicusor VLAD 200 24.mar.18
300 28.apr.18
400 26.mai.18
600 23.iun.18
Arad Biciclistii Amatori Arad Cristina GHEORGHE 200 15.apr.18
300 06.mai.18
400 26.mai.18
600 16.iun.18
1000 18.aug.18
Craiova Asociatia Craiova Cycling Team Cristian LEU 200 12.mai.18
300 02.iun.18
Constanta Asociatia Clubul de Ciclism BikeRehab Constanta Dragos CONSTANTIN 200 05.mai.18
300 02.iun.18

Sursa: Freerider

freeriderro

”Pain is temporary, but the race results on the Internet live forever!”

…a zis un filozof modern și necunoscut al ciclismului! Și oarecum tind să îi dau dreptate! Durerea vine împreună cu efortul, odată acesta din urmă instalat, ea începe să apară, întâi la o intensitate mai mică, apoi cuprinde încet tot corpul, iar în final se dă o luptă aprigă între ea și motivație din care rar de tot motivația iese învingătoare…

17634501_1557600674251639_63679339561105Există oare un ipotetic prag de toleranță la durere? În ce măsură acesta oare ne influențează performanța? Durerea nu o putem măsura în valori exacte, nu putem afla pragurile așa cum putem afla destul de precis pragul lactic sau VO2 max. Dar cât de diferit poate fi pragul între oameni și sportivi diferiți? E o întrebare care mă bântuie de când am luat mai în serios ciclismul și alergarea…

Cred că am trecut cu toții prin două situații antagoniste: atunci când tragi la limită, durerea e maximă, iar cel de lângă tine de depășește încet cu zâmbetul pe buze în deplină serenitate sau invers, când tu pedalezi liniștit și treci pe lângă cineva care e în mod evident în chinuri groaznice încercând să nu rămână în urmă… Părerea mea e că pragul acesta de toleranță e foarte diferit de la un om la altul…

20621021_2004469263118672_20498739008933Eu am conștientizat durerea, prezența ei și nevoia de a o avea. A devenit o rutină, ne-am împrietenit. O știu ca pe cel mai bun prieten. Începe cu o ușoară durere musculară, devine acută, începe să radieze în tot corpul, în același timp oxigenul se termină și organismul se sufocă. Ochii sunt pe powermetru sau pe distanța rămasă pe ecranul Strava Live a computerului, linia de final se întrevede printr-o ceață deasă. Ceața cuprinde încet privirea și gândirea. Dacă sunt pe șosea mă rog să nu iasă ceva în față, dacă sunt pe trainer mă rog să fiu pe trainer, nici de asta nu mai sunt sigur. În nevoia de oxigen, corpul intră în frisoane, privirea devine tot mai neclară și durerea cuprinde fiecare celulă, fiecare atom al corpului tău îți strigă înnebunit OPREȘTEEEEEE!. Dar gata… fie motivația a fost înfrântă și organismul cu nevoile sale au avut câștig de cauză, fie roata a trecut de linia de sosire sau cronometrul intervalului a ajuns la zero. Efortul se oprește, dar nu și durerea. Nevoia de aer devine acută. Am senzația că vreau să rup tricoul, să scot centura de puls, simt că orice atingere pe piept mă face să mă sufoc mai tare. Pedalez acum ușor, în gol, dar tot aerul din lume simt că nu e suficient. Horcăi ca un porc cu cuțitul înfipt în trahee în dimineața de Ignat. Dar știu că în 10-20 de secunde totul revine la normal… și așa și e. Respir ușor, șterg valul de transpirație de pe frunte și sorb cu patimă apa rece din bidon… dar mă oprește piuitul cronometrului!

Pfff, pauza s-a terminat, a fost doar primul interval VO2max de azi, urmează următorul din cele 9 ce le mai am de făcut……………….

1174653_725227770825923_2063617837_n.jpg


Sursa: Freerider

Autentifica-te  
×