Mergi la conţinut
 • postări
  425
 • comentarii
  0
 • vizualizări
  32.576

Postări în blog

pemotoare.ro

BMW prezintă R18/2 Concept, o nouă versiune bazată pe platforma R18, ce va sta la baza cruiserelor din gama BMW. Deși nu e o versiune de serie, conceptul nu e pură fantezie, ci e destul de-aproape de un model de serie. 

În plus, vine 2020, anul în care BMW ar trebui să lanseze versiunea finală a lui R18. “O altă față a conceptului Heritage”, spun cei de la BMW. Spre deosebire de primul concept R18, prezentat la Villa D’Este, R18/2 are o abordare “custom”, mai modernă, cu linii fluide și culori vii. Cardanul rămâne la vedere, dar amortizorul spate este ascuns, astfel încât pare un hard-tail. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Presupunerea noastră e că R18 va veni în mai multe variante, iar BMW testează reacțiile din piață. Noi, la PeMotoare, nu ne prea ocupăm de cruisere, n-a fost să fie, dar nu putem rămâne indiferenți la o apariție cum e R18. Motorul impresionant de 1,800 cmc, designul de top și promisiunea unei motociclete performante – etriere Brembo, de curse – toate ne fac să ne dorim o tură cu motocicleta asta. 

N-o să descriem aici motocicleta, nu s-ar cuveni. Vom lăsa fotografiile să vorbească. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

În sfârșit, o motocicletă de clasă medie de la Aprilia. Producătorul din Noale vine cu o platformă nouă – 660 – un motor nou-nouț, derivat din magnificul V4 pe care-l găsim la RSV și Tuono, o platformă pe care se vor construi, pentru început, două versiuni. RS660 și nakedul Tuono 660. Și nu dezamăgește. 

Pentru cei care vor să simplifice lucrurile, motorul de la RS660 este motorul de RSV, tăiat pe jumătate. Din patru cilindri ne-au mai rămas doi, cei din față. Motorul dezvoltă 100 de cai putere, iar RS660 cântărește 169 de kg. Cadrul și bascula sunt din aluminiu, iar legatura dintre ele e făcută direct de motor. 

pemotoare-banner-bmw.gif

La capitolul electronice avem cinci moduri de mers – Commute, Individual, Dynamic, Challenge și Time-Attack. Sistemul de control e legat la un IMU pe șase axe. Aprilia RS660 mai oferă și quickshifter, cruise control și conectivitate smartphone. 

Deși o motocicletă nou-nouță, ne dăm seama din prima că e vorba de o Aprilia – carenajul păstrează linia RSV. Vine cu semi-ghidoane, dar cei de la Aprilia spun că au construit o motocicletă cu poziție confortabilă, cu scărițe așezate nu prea sus, și cu semi-ghidoane așezate, de asemenea, sus. Cu alte cuvinte va fi un o sportivă pe care s-o poți folosi zilnic, nu o motocicleta de circuit. 

Și tot la standul Aprilia de la EICMA a apărut și Tuono 660, prezentat pe post de concept – dacă e să ne întrebați pe noi, motocicleta nu e un concept, ci e deja în versiune finală, dar cei de la Aprilia probabil vor să mai tragă puțin de timp până la lansare. Cât despre Tuono – același motor, aceeași electronică, dar fără carene și cu un ghidon lat. Sperăm să ne dăm cu ambele motociclete cât mai repede. Ne bazăm pe cei de la TheBikeHub, importatorul Piaggio Group în România. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

KTM a venit cu o supriză la EICMA: 890 Duke R, o variantă mai puternică și mai rea a lui 790 Duke. Probabil vă întrebați dacă aveam nevoie de așa ceva. Nu e cazul. Răspunsul e simplu, și vine de la Adriaan Sinke, om de bază în product managementul KTM: “suntem KTM, n-avem nevoie de vreun motiv special ca să construim un R”.

Așadar, 890 Duke R are bicilindrul ăsta care duce puterea la 120 cp, are mai puține kg, are suspensii cu set-up mai rigid și o poziție mai sportivă, are frâne mai bune. Nu e motocicletă de oraș. E motocicletă de dat – pe circuit și pe drumuri bune. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Ca să află mai multe despre ea, am stat de vorbă cu Adriaan Sinke, despre care vă povesteam mai sus. Și dacă tot l-am prins, ne-am mutat 4 metri la dreapta, ca să admirăm și noul 1290 SuperDuke R, care deși arată cam la fel, e o motocicletă nou-nouță – fiecare element a fost regândit. Dar să urmărim materialul de la EICMA, Milano. Dacă mai sunt câțiva care se întreabă de ce în limba engleză, motivul e simplu: la Milano am fost în formula DriveMag Riders, unde producem materiale în limba engleză ca să ajungem la un public cât mai numeros. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

De fapt, rea doar când vine vorba de felul în care arată. Carenajul a fost schimbat și acum are un aer de R1, dar motorul este același: un bicilindru polivalent ce a debutat inițial pe MT-07.

Mi-amintesc și acum testul cu Tracer 700. Un drum pe Cheia, la final de sezon. M-am simțit foarte bine și mi-am zis ca este una dintre cele mai bune alegeri pentru începători – suficientă putere cât să nu te plictisești câțiva ani, suficient de docilă cât să nu-ți rupă capul. Nu mi-a plăcut atunci ghionul, care mi se părea cam îngust pentru genul ăsta de motocicletă – un sport-touring cu poziție înaltă. Iar vestea bună e că Yamaha l-a schimbat cu unul mai lat. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Tot la capitolul schimbări întră și display-ul, care nu e încă un full TFT. 

Șaua este tot nouă și, potrivit Yamaha, oferă mai mult confort atât pentru pilot cât și pentru pasager, iar furca e nouă. Nu e o furcă întoarsă, dar e reglabilă. 

Designul agresiv oferă și un parbriz mai mare, ajustabil, despre care Yamaha spune că oferă o protecție mai bună la vânt – un update bine-venit, dacă mă întrebați. Și, rămânând la capitolul look, priviți ce frumos se îmbină semnalizările cu handguard-urile redesenate. 

Am vizitat noul Tracer 700 la EICMA, în Milano. Iată un scurt film despre el.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Asta dacă va ajunge în versiune de serie. Și, cel mai probabil va ajunge, luând în considerare feedback-ul de la Milano și felul în care lucrează Husqvarna. 

Partea interesantă e că Husqvarna, un brand ce și-a schimbat complet față de la preluarea de către KTM, a reușit să vină cu o linie de design consecventă, astfel încât nu-i nevoie să vezi vreo etichetă ca să știi că ai de-a face cu o Husqvarna. Iar Norden 901 o demonstrează. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Conceptul Norden 901 are motorul de pe noul Duke 890, derivat la rândul lui din bicilindrul 790. Husqvarna promite putere și greutate mică, așadar ne așteptăm la 110-120 de cai și 210-215 kg, cu rezervorul plin.

Rezervorul alungit rămâne, dar se continuă în partea superioară cu o carenă ce va oferi o protecție la vânt mai bună decât 790 Adventure. 

Mai jos, prima noastră întâlnire cu Norden 901 la Milano. Cum vi se pare?

Filmul a fost publicat pe canalul de YouTube DriveMag Riders

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Dar fără ShiftCam, spre surprinderea multora. BMW a lansat noul S1000XR la EICMA. Era timpul pentru o schimbare, iar BMW spune că a făcut din noul S1000XR o motocicletă mai bună în fiecare aspect. 

Motorul provine de la noul S1000RR, lansat anul trecut. Dar, spre deosebire de motocicleta de curse, nu are tehnologia ShiftCam – ce modifică intervalul de deschidere a supapelor de admisie și contribuie la mai mult cuplu pe toată plaja de turații. Puterea rămâne la fel – 165 de cai, iar BMW spune că motorul a fost îmblânzit și setat astfel încât să ofere cuplu liniar pe toată plaja de turații. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Noul BMW S1000XR este mai ușor: 5 kg de la motor, basculă mai ușoară, evacuare mai ușoară. În total, cu 10 kilograme mai ușor față de versiunea precedentă. Noul XR are 226 de kg cu plinul făcut. 

Mai sunt câteva modificări la nivel de cadru și ergnomie și suntem nerăbdători să vedem cum se simte motocicleta pe stradă. 

Dar până atunci trebuie să amintim de design. Noul S1000XR e mai agresiv, cu unghiuri ascuțite și cu un far LED simetric, ce ne amintește de RR și cu două panouri laterale ce accentuează silueta sportivă. 

Am analizat îndeaproape noul S1000XR la EICMA, Milano. Prima impresie, în filmul de mai jos. Poate fi văzut direct aici sau pe canalul de YouTube DriveMag Riders. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Honda Rebel 500 este o motocicletă cool. Genul de motocicletă pe care arăți bine fără să dai o mulțime de bani, nu te intimidează chiar dacă abia ți-ai luat permisul și-ți oferă suficientă performanță încât s-o poți folosi la orice. De la oraș la ture mai lungi. 

Iar pentru 2020, Honda a adus îmbunătățiri popularului Rebel 500. Nu e o motocicletă complet nouă, dar e un facelift consistent care aduce un plus de caracter și rezolvă mici neajunsuri semnalate la modelul anterior.

Îmi amintesc săptămâna mea cu Honda Rebel 500. Și-mi amintesc foarte clar ce mă deranja – șaua nu mi se părea așa de comodă, iar suspensia o făcea instabilă la 80 km/h în viraj. Ei bine, Honda Rebel 500 vine acum cu îmbunătățiri la suspensie și cu o șa nouă. În plus, ambreiajul este mai ușor de apăsat, iar bordul indică acum treapta de viteză – extrem de util pentru începători. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Și, desigur, farul. Avem un LED foarte frumos care înlocuiește farul clasic, iar semnalizările, tot LED, se integrează foarte bine în linia motocicletei. 

Mai jos, filmul primei noastre întâlniri cu noua Honda Rebel 500. S-a întâmplat la EICMA, la evenimentul de lansare Honda. Următoarea întâlnire va avea loc, cel mai probabil, la primăvară și va fi sub forma unui test. 

Urmărește filmul nostru de pe canalul de YouTube DriveMag Riders. Abonează-te pentru toate noutățile importante de la Milano.

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Când am văzut numele 1050 pe carenă și faptul că acum are 105 cai putere, m-am gândit instant că Suzuki a mărit capacitatea motorului ca să îndeplinească normele Euro 5, pe modelul Honda, BMW, s.a.m.d. Am fost așa de convins, că am și zis-o pe filmare. Noroc că avem fani vigilenți care au observat imediat. 

Așadar, motorul rămâne tot la 1037 cmc, dar a fost revizuit pentru a trece normele Euro 5 fără să piardă din putere. Cutia de viteze e tot la fel și multe lucruri sunt neschimbate la V-Strom. Dar vorbim de o motocicletă 2020, așadar hai să vedem schimbările. 

pemotoare-banner-bmw.gif

La nivel estetic, motocicleta este inspirată de DR Big. Are acel far pătrat (care vine, mai degrabă, de la Katana dacă ne întrebați pe noi) și silueta clasică de DR. Cât va fi de convingător, rămâne de văzut – cert e că Suzuki pune mare preț pe nostalgie în ultima vreme.

La nivel tehnic avem ride-by-wire, trei moduri de mers, traction control cu patru trepte, IMU și ABS combinat. Bordul este nou, dar e TFT, nu LCD. Furca este, de asemenea, nouă – KYB în loc de Showa. 

Deși schimbarea de design este destul de radicală, Suzuki V-Strom își păstrează nișa – un adventure-touring cu orientare mai degrabă stradală, simplu și robust. Mai multe detalii, în filmul de mai jos. Pe canalul de YouTube DriveMag Riders vom acoperi toate noutățile notabile de la Milano, așadar abonați-vă ca să fiți la curent cu tot ce se întâmplă la EICMA.

Concurența din piață este destul de puternică, așadar Suzuki ar putea miza pe un pachet simplu, dar bun, la un preț avantajos.  


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

EICMA 2019 | BMW tocmai a prezentat la Salonul din Milano o nouă familie – F900, cu derivatele R și XR. Pentru cei familiarizați cu denumirile BMW, lucrurile sunt destul de clare: motorul este un biciclindru de 900 de cmc, modelul R este un naked, iar XR este un sport-touring cu poziție înaltă. 

Dar să intrăm puțin în detalii: propulsorul vine de la F850GS, dar diametrul cilindrului este acum mai mare – așadar avem un motor de 900 de centimetri cubi. Asta înseamnă că cei 105 cai putere n-au fost dați doar de maparea motorului și că vom avea cuplu mare în mid-range, deosebit de folositor pe viraje și în oraș. 

pemotoare-banner-bmw.gif

F900R este inspirat de fratele mai mare – R1250R, iar F900XR… ați ghicit, seamănă destul de mult cu noul S1000XR (despre care vom vorbi în scurt timp). Dar în afară de look nu are nimic în comun cu motorul de un litru și 160 de cai putere – XR-ul de 900 este mai compact și mai puțin intimidant. Ba chiar poate fi adus la o versiune A2. 

Prețurile pentru România: F900R – 8.600 euro. F900XR – 11.400 euro. Farul cu LED, ecranul TFT si modurile de mers sunt in dotare standard.

Mai multe detalii despre F900R și F900XR, direct de la EICMA, în filmul de mai jos. Pe lângă observațiile noastre, am reușit să stăm de vorbă și cu unul dintre oamenii care au lucrat la acest proiect, așadar aruncați o privire pe YouTube.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Noua Honda CBR 1000RR-R este o motocicletă nou-nouță, menită să repună numele Fireblade pe harta superbike. Motorul a fost schimbat complet. E tot un patru în linie, dar tehnologia este inspirată de la RC213V-S – de la combustie până la cursa pistonului, construit din aluminiu forjat. Rezultatul – 217 cai putere la 14.500 rpm, un numar cu care Honda ar trebui să țină piept rivalilor de la BMW și Ducati. 

Honda a umblat și la electronice –  un traction control nou și start mode. Totul se bazează pe un IMU cu șase axe. Totodată, accelerația de tip throttle by wire a fost optimizată pentru un feeling mai bun, iar modurile de mers controlează puterea, frâna de motor, wheelie control și traction control. Totul, printr-un display TFT full-color.  Bascula de aluminiu este mai lungă și a fost inspirată din designul RC213V-S, iar suspensiile pentru versiunea standard poartă semnătura Showa. Frânele sunt noi și respectă tradiția Honda – etriere Nissin. 

pemotoare-banner-bmw.gif

2020-Honda-CBR1000RR-R-SP-12-1620x1080.j2020 HONDA CBR1000RR-R SP

Carenajul și poziția de pilotaj au fost schimbate, cu focus pe aerodinamică, iar winglet-urile din MotoGP și-au făcut apariția. 

Masa, cu plinurile facute, 201 kg. 

Noua Honda CBR1000RR-R Fireblade are și o versiune mai pefrormantă – SP. Aceasta vine cu suspensii Ohlins în loc de Showa și cu etriere Brembo Stylema și ABS de curse. 

Mai multe despre noul Fireblade direct de la Milano, de la evenimentul de lansare Honda. Toate noutățile importante de la EICMA 2019 vor fi acoperite pe canalul YouTube DriveMag Riders. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Nu renunț la două roți, cu una cu două. Nu e pentru că “four wheels move the body, two wheels move the soul” – am parte de suficientă spiritualitate de-a lungul anului. Motivul e unul cât se poate de pragmatic: pe două roți e mai simplu, mai ieftin, mai rapid, mai eficient. Și ce se întâmplă când vine frigul? Se spune că nu e vreme rea, ci doar echipament nepotrivit. Sau motor prost-echipat. 

În altă ordine de idei, mi-am dotat Vespa cu Termoscud Tucano Urbano și parbriz înalt – ținuta de iarnă – și-am ieșit să-mi fac treburile în cele mai friguroase zile din această toamnă. Pentru cei nefamiliarizați, Termoscudul e acea “păturică” impermeabilă ce se prinde de carene și-ți acoperă și protejează partea de jos a corpului. De partea superioară se ocupă parbrizul și geaca de iarnă. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Termoscud Tucano Urbano

Leg-coverul Tucano Urbano vine în două variante: Standard și Pro. Versiunea Pro are mai multe variante de configurare și face foarte multe lucruri, că de aceea îi spune “pro”. Dar eu am mers pe varianta standard, suficient de bună pentru ce am nevoie – 100% waterproof, cu dublură termică, cu perne de aer ca să nu fâlfâie la viteză, cu toate opțiunile care-ți vin în minte. De exemplu, ai un buzunar la îndemână unde-ți poți lăsa telefonul sau mănușile, se lungește peste șa ca să rămână uscată în zilele ploioase sau în diminețile cu rouă și poți să-l legi de gât ca să-ți protejeze pieptul. Nu cred c-o s-o fac vreodată: în cazul unei căzături, nu știu dac-aș vrea să rămân legat de scuter. Ah, și dacă iese soarele și ți-e cald, îl poți strânge. 

DSC04684-1620x1080.jpg

Montajul durează cinci minute și, fiind model dedicat scuterului, totul vine perfect. Apropo de asta, există un Termoscud pentru cele mai multe scutere din piață, ba chiar și pentru motociclete – de exemplu, e un model dedicat pentru R1200GS. 

termoscud-gs.jpg

L-am folosit la 4-5 grade, pe ploaie măruntă, fără să port vreun underlayer sau, pe românește, izmene. Și a funcționat de minune, din prima. Iar după vreo 15 minute, a început să fie și mai bine. Vedeți voi, Vespa asta are radiator în carena frontală, iar fantele de aerisire sunt pe lateral. Termoscudul le acoperă, iar aerul cald care iese de la radiator ajunge direct la picioare. Ceea ce e minunat. E ca și cum ai avea o aerotermă la picioare. Astfel, când am pus cricul și mi-am scos picioarele de sub Termoscud, mi-am dat seama cât e de frig afară. Temperatura de sub “paturica” era cu cel putin 10 grade peste temperatura de afară. 

Nu e prima oară când merg cu așa ceva și cred că e un accesoriu pe care trebuie să-l ai. Fără doar și poate. Când ieși cu motorul, la drum lung, în zile friguroase, îți pui straturile termice. Dar e un chin să faci asta zi de zi în drumul spre birou. Cu Termoscudul, îți iei pantalonii de stradă și ajungi direct în întâlnire, fără să-ți fie frig sau să-ți murdărești pantalonii și pantofii în zilele ploioase. 

Costă 550 de lei și îl găsești la TheBikeHub. Poate fi dotat cu sistem antifurt, iar importatorul din România oferă și asigurare timp de un an. Un Termoscud pentru R1200GS costă 200 de euro. 

DSC04737-1620x1080.jpg

Parbriz înalt Vespa

Pe lângă Termoscud, am schimbat parbrizul scurt cu unul înalt. Cel mai înalt. Mai înalt cu vreo patru palme decât mine, semn că poate fi folosit și de cei care au doi metri înălțime. Nu e doar înalt, este și lat – îți oferă protecție completă la trunchi și la mâini – ceva mai mare nu există. Avantajele sunt evidente: poți merge tot anul cu cască open-face și nu simți vântul indiferent de viteză. Eu l-am folosit până la 120 km/h. Dar există și câteva dezavantaje: flambează ușor – fără să fie deranjant, poți să dai cu casca în el la anumite manevre și nu vezi așa de bine când plouă și mergi cu viteză mică. E ca un parbriz de mașină la care n-ai ștergător. Și trebuie să ai grijă cum și cu ce-l ștergi, pentru că în timp se poate mătui. 

Pentru cei deranjați de aspectele de mai sus, recomand un parbriz mediu. Pentru cei care vor protecție completă, parbrizul înalt rămâne cea mai bună opțiune. Preț parbriz înalt: 925 de lei, la TheBikeHub.

Cu cele două accesorii voi folosi Vespa până când dă zăpada. Voi scăpa de trafic, de calvarul găsirii unui loc de parcare, și voi cheltui de două ori mai puțin cu carburantul și cu întreținerea mașinii. Așadar, cine-a zis că se închide sezonul?

DSC04735-1620x1080.jpg

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

FILM | În colțul din stânga, challengerul din categoria muscă, Honda Monkey, – 125 cmc, 100 de kg, culoare – Banana Yellow. În colțul din dreapta, campion la categoria grea, BMW R1250GS Adventure – peste 1,200 cmc, peste 260 de kg, culoare Rallye. Sa-nceapă bătălia!

Urmareste filmul in fereastra de mai sus sau direct pe canalul nostru de YouTube

pemotoare-banner-bmw.gif


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Miercuri, 23 octombrie 2019. Notați în calendar. A fost ziua supernaked-urilor, ziua în care ne-am trezit că noul standard în materie de naked a fost ridicat la 200 de cai putere. Primul a fost Kawasaki, cu Z H2, după care au venit cei de la Ducati cu magnificul Streetfighter. 

Era păcat ca atâta investiție în tehnologia supercharger să rămână doar la Ninja H2/H2R și la H2 SX. Kawasaki a dat jos carenele, a micșorat puțin ampatamentul, a scurtat bascula și a venit cu un Z dotat cu motorul supra-alimentat de un litru. În versiunea naked, dezvoltă 200 de cai putere, mai puțin ca-n celelalte versiuni, dar suficient cât să trebuiască să te ții bine de ghidon când accelerezi. Mai ales fiind vorba de o motocicletă naked. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Așadar, avem 200 de cai la 11,000 de rotații pe minut – se turează mai puțin decât modelele cu carenă și vine cu o masă de 239 de kg – nu e ușoară, dar e cu 17 kg sub H2 SX. 

Alte detalii despre Kawasaki Z H2 aflăm de la Bogdănel, care a pregătit un material în studioul DriveMag Riders. 

Din punct de vedere electronice avem traction control, moduri de mers, cruise control, cam tot ce ai nevoie ca să stai pe șosea, dar fără să atingă nivelul de sofisticare al celor de la Ducati. Ce-i drept, vorbim și de altă poziționare în piață. Ducati Streetfighter V4 costă 20.000 de euro în versiunea standard, iar Kawasaki Z H2 ar trebui să fie pe la 14.000 de euro – undeva mai mult decât Z1000, dar mai puțin decât H2 SX. 

Display-ul este TFT, pare asemănător cu cel de la versiunea de top Versys 1000, dar oferă mai multe informații. Totodată, poate fi conectat la smartphone prin Bluetooth. Cu Ducati Streetfighter deja anunțat și cu un nou SuperDuke ce va fi lansat la EICMA, peste o saptămână, putem spune că 2020 va fi anul supernaked-urilor. 

kawasaki-thumb-1-1920x1080.jpgkawasaki-h24-1416x1080.jpgkawasaki-h23-1439x1080.jpg

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Ar putea fi cel mai tare supernaked al momentului. Cu 208 de cai putere în versiunea standard și 220 de cai în versiunea S, setează un nou prag în materie de performanță. Practic, brusc avem cu 50 de cai putere în plus față de ce știam. Și când te gândești că știrea a venit la doar câteva ore după ce Kawasaki a lansat Z H2, cu motor supra-alimentat, ce dezvoltă 200 de cai putere…

Ne ocupăm imediat și de Kawasaki, dar trebuie să vedem mai întâi cum stau lucrurile cu Ducati Streetfighter V4. Totul pleacă de la Panigale V4, deci ar fi la îndemâna oricui să spună că e un V4 fără carene. Dar nu-i doar atât – Ducati a trebuit să facă o motocicletă cu care să te poți deplasa pe stradă, zilnic chiar, așadar în afară de ghidonul clasic, lat, și de scărițele cu poziție “moderată”, ne așteptăm și la o ușoară temperare a motorului V4. Pe stradă puterea trebuie livrată mai mult în mid-range decât în ture mari, iar gazul nu trebuie să fie așa de agresiv. Cu toate astea, “aripile” sunt acolo, iar cei de la Ducati spun că asigură o apăsare de 28 de kg la o viteză de 270 de km pe oră, asta ca să-ți țină fața lipită-bine de asfalt și să te ajute la intrarea în viraj. Și nu e doar atât. Nu lipsesc componentele de top – suspensii Ohlins în cazul versiunii S și frâne Brembo de ultimă generație. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Colegul nostru Bogdănel ne aduce mai multe detalii despre noul Streetfighter V4 pe canalul DriveMag Riders. Urmăriți filmul de mai jos. 

Masa la plin: 178 kg, care oferă un raport putere-greutate extraordinar. Iar dacă vrei și mai mult, poți opta pentru o evacuare Akrapovic full-racing care dă jos 6 kg și urcă puterea la 220 de cai. Versiunea S mai vine cu roți Marchesini and și suspensii semi-active Öhlins (Furca 43 mm NIX30 și mono-amortizor TTX36), plus amortizor de ghidon.

Prețul anunțat pentru Italia. Streetfighter V4 – 20.000 euro. 

Streetfighter V4

› Culoare – Roșu Ducati, cadru gri închis și roți negre
› Principalele caracteristici standard:

 • Furcă complet ajustabila –  43 mm Showa Big Piston Fork (BPF)
 • Monoamortizor ajustabil Sachs
 • Amortizor de ghidon Sachs
 • Sistem de frânare cu etriere monobloc Brembo Stylema® 
 • Anvelope Pirelli Diablo Rosso Corsa II tyres (spate 200/60)
 • ‘Biplane’ wings 
 • Pachet de electronice cu with Inertial Measurement Unit pe 6 axe (6D IMU): ABS Cornering EVO; Ducati Traction Control (DTC) EVO 2; Ducati Slide Control (DSC); Ducati Wheelie Control (DWC) EVO; Ducati Power Launch (DPL); Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2; Engine Brake Control (EBC) EVO
 • Display Full-TFT 5” 
 • Riding Modes (Race, Sport, Street)
 • Far Full-LED headligh cu DRL
 • Șa pasager
 • Pregătit pentru Ducati Data Analyser+ GPS (DDA+ GPS) șo  Ducati Multimedia System (DMS)

Streetfighter V4 S
› Echipare standard suplimentară față de versiunea de bază  

 • Ducati Electronic Suspension (DES) EVO
 • Furcă Öhlins NIX-30 forks cu  Öhlins Smart EC 2.0 control system
 • Amortizor Öhlins TTX 36 cu Öhlins Smart EC 2.0 control system
 • Amortizor de ghidon Öhlins cu  Öhlins Smart EC 2.0 control system
 • Roți Marchesini din aluminiu forjat
MY20_DUCATI_STREETFIGHTER-V4-S_AMBIENCE_

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Motociclete și scuterele vor avea acces în centrul Bucureștiului fără să plătească taxa de poluare impusă de Primăria Capitalei de la 01 ianuarie 2020. Modificarea apare în ultima formă a proiectului de hotărâre ce urmează să fie votat zilele următoare. 

În primele forme, deși gândită pentru mașini, proiectul de lege nu făcea o distincție între acestea și motociclete, astfel posesorii de vehicule pe două roți riscau să intre în aceeași oală cu zecile de mii de mașini ce traversează zilnic centrul Bucureștiului. Modificarea vine în urma lobby-ului făcut de asociația MotoADN, care a depus un amendament la Primărie și a participat la dezbateri.  

pemotoare-banner-bmw.gif

Ideea de a include motocicletele și scuterele pe lista celor care trebuie să plătească taxa de poluare era total nefericită din motive evidente: vehiculele pe două roți ajută la deblocarea traficului, ocupă mai puțin spațiu (pe un loc de parcare clasic pot intra patru motociclete), poluează mai puțin, iar normele de poluare sunt diferite față de mașini. Adică Euro 3 la moto nu e echivalent cu Euro 3 la mașini. 

Textul integral al hotărârii, pe site-ul MotoADN. Mai jos, tarifele pentru autovehiculele care circulă în București. 

vigneta-.png

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Pamir Highway. Sau „Acoperișul Lumii”, pentru că așa i se mai spune. Un platou aflat la 4.000 de metri, în Munții Pamir. Povestea noastră începe din pasul Kâzâl Art, care desparte Kârgâzstanul de Tadjikistan. Una dintre cele mai izolate frontiere te duce într-o altă lume.

O lume diferită de cea a kârgâzilor, pe care-am văzut-o în primul episod. Drumul e grandios și se desfășoară în fața ta ca o linie fermă ce înțeapă orizontul. Șerpuiește ușor printre văi sure și munți cu vârfuri alble, printre satele tajice și apoi coboară către valea formată de râul Panj – un alt loc magic. Să-nceapă aventura!

Filmul poate fi urmărit în fereastra de mai jos sau direct pe canalul nostru de YouTube. Subscribe pentru mai multe povești de călătorie.

pemotoare-banner-bmw.gif

Un film de Cristian Predoi. Montaj: Adi Popescu.

Proiect susținut de Honda România și Motul România.

Urmărește prima parte: Africa Twin – Aventură în Kârgâzstan


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Dacă ești pasionat de motoare, n-ai cum să rămâi indiferent când auzi numele Moto Guzzi. Poate să-ți placă sau nu, dar Moto Guzzi ascunde sub emblema în formă de vultur atâta istorie. Și nu e doar despre istorie. E și despre felul în care Guzzi știe să transpună această istorie într-o motocicletă actuală.

Totul începe cu motorul acela deosebit – nu mai vezi niciunde pe piață un V2 care să iasă așa frumos din corpul motocicletei. Cardanul este un element clasic și te face să uiți de grija întreținerii unui lanț. Și mai sunt materialele folosite – fără plastice, motocicleta asta îți dă un sentiment old-school. Este perfectă pentru iubitorii de motoare „așa cum se făceau odată”.

pemotoare-banner-bmw.gif

Mai multe detalii despre cum merge această motocicletă și despre cum e să o folosești zi de zi, în oraș și pe drum deschis, de la colegul nostru Bogdănel. Filmul poate fi urmărit pe canalul de mai jos sau direct pe canalul nostru de YouTube.

Subscribe pentru mai multe filme asemănătoare.

Este una dintre cele mai de succes motociclete ce poartă semnătura Guzzi. Importatorul Moto Guzzi în România este The Bike Hub. Tot sub același acoperiș găsești și brandurile Vespa, Piaggio și Aprilia.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

FILM | Trei saptamani in Asia Centrala: Kârgâzstan, Tajikistan, Uzbekistan. Trei săptămâni călăre pe motocicletă, printe iurte kargaze, pe urmele negustorilor de pe Drumul Matasii. Drumul continuă pe Acoperișul Lumii – platoul Munților Pamir – și coboară zbuciumat pe malul raului Panj, pe lângă granița cu Afganistanul.

Premiera filmului a avut loc într-o seară de joi. Locul a fost plin. Prieteni vechi, dar și prieteni pe care nu i-am văzut niciodată, dar care împart aceeași pasiune. Mi-a crescut inima să văd atâția oameni veniți pentru povestea asta. Fix la startul proiecției, a început să plouă ușor. Tot filmul am stat cu un sac de gunoi deasupra proiectorului, ca să putem continua. Mi-era frică c-o să ne oprim, dar nimeni nu s-a ridicat de pe scaun. Să vezi oameni cu copii care stau în ploaie ca să urmărească filmul… ce putea fi mai impresionant pentru mine?

pemotoare-banner-bmw.gif

Vă mulțumesc!

Montaj: Adi Popescu.
Ruta: Bishkek – Son Kul – Tash Rabat – Kazarman – Osh – Sary Tash – Peak Lenin.

Urmărește Partea I în fereastra de mai jos sau direct pe canalul nostru de YouTube. Daca ti-a placut, nu uita sa te abonezi.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Honda România a făcut publice prețurile pentru noua CRF1100 – Africa Twin. Modelul 2020 va fi disponibil încă de la sfârșitul acestui an. 

Iată prețurile noii Honda Africa Twin:

pemotoare-banner-bmw.gif

CRF1100L – versiune bază, cutie manială: 14.500 de euro
CRF1100L – cutie automantă: 15.690 de euro

CRF1100L Adventure Sports: 16.490 de euro
CRF1100L Adventure Sports ES: 18.490 de euro
CRF1100L Adventure Sports ES + DCT: 19.590 de euro 

Mai multe detalii și specificații, pe Honda-Moto.ro. 

De ce e mai scumpă

Cei familiarizați cu vechile modele vor observa o creștere de preț la toate versiunile. Versiunea de bază, cu cutie manuală, este mai scumpă cu 1.600 de euro față de modelul 2019. Ce primești de banii ăștia: display TFT cu Apple Car Play, IMU pe 6 axe care controlează toate electronicele aferente, cruise control în dotarea standard. Noua Africa Twin vine cu Traction Control, Wheelie Control, Engine Brake, Cornering ABS, patru moduri de mers dintre care două personalitate. 

Motorul respectă normele Euro 5 și Euro 6 și dezvoltă 102 cai putere, o creștere ușoară față de versiunea precedentă. Totodată, Honda a umblat la cadru și la materialele folosite, astfel încât nou Africa Twin este mai ușoară cu aproximativ 5 kg față de versiunile precedente. 

Africa Twin Adventure Sports, în versiunea DCT, cu suspensii electronice, intră pe teritoriul R1250GS – 19.590 de euro. Are, în plus, față de versiunea standard, roți cu anvelope tubeless, protecție mai bună la vânt, lumini pentru viraje. Are în minus față de R1250GSA două mii de euro și 40 de cai putere. Dar vine cu o cutie DCT. 

Deja plănuim niște comparative. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Si după ce-am mers o săptămână prin tot orașul cu mai puțin de 30 de lei, consumul afișat în bord a scăzut la 2,3. Enervant, nu?

Ce este PCX 125? 

pemotoare-banner-bmw.gif

Un scuter mic, simplu, de oraș, cu alură sportivă. Are o siluetă inspirată din gama maxi-scuterelor japoneze, cu roți medii, far mare și forme aerodinamice ce inspiră sportivitate și eleganță – atât cât o poate face un scuter de 125 cmc. Prin culoare și anumite detalii stilistice, îmi amintește puțin de Gold Wing.  Da, este unul din suterele care s-ar putea conduce cu categoria B dacă ar trece acea propunere de lege. Dar cum nu se mai întâmplă nimic, șoferii vor avea nevoie de A1.

Manevrabil? Zici că virează singur

A nu se înțelege că e instabil. Dimpotrivă. Chiar și la viteză maximă – 115 km/h, dacă ești în ușoară coborâre și stai lungit, scuterul ăsta e lipit de asfalt. Niciun voblaj, niciun moment de nesiguranță. Iar în oraș, unde te strecori printre mașini la viteză mică, e ca peștele-n apă. Alunecă ușor și elegant prin trafic, subțire și cu raza de întoarcere mare. N-ai ce să-i reproșezi la acest capitol. Este una dintre cele mai potrivite mașinării pentru deplasări urbane. 

DSC_6940-1702x1080.jpg

Cum stai pe el

Eu am 1,74 și n-am avut probleme în poziția clasică. Teoretic, scuterul ăsta mai oferă o poziție, în care stai lungit ca pe maxi-scutere. Doar pe hârtie, pentru c-atunci când vrei să-ntinzi picioarele, nu prea ai loc. Altfel, șaua este comodă, ergonomia e bună, totul vine natural. Desigur, trebuie să te obișnuiești cu poziția aleasă de Honda pentru claxon și semnalizare. La toate Hondele noi, claxonul e pus unde te aștepți să fie butonul de semnalizare și invers. 

Are ABS pe roata față și frână cu tambur pe spate. Frânele sunt foarte eficiente. 

Cum trage

Vorbim de un 125. Nu e spectaculos, dar e suficient cât să-ți faci treaba. Fără discuții, pleci primul de la semafor și poți face depășiri atâta timp cât te afli sub 80 de km/h. De la 80 în sus începe să urce mai lent. N-am simțit nevoie de mai mult în condiții urbane și drumuri la limita orașului. În mod normal prefer un scuter de 300, dar pragmatic vorbind, scuterul de 125 e cea mai bună alegere: mai ieftin, mai ușor, consum mai mic. 

DSC_6970-1-1631x1080.jpg

Spațiu de depozitare

Sub șa intră o cască mare și-ți mai rămâne ceva spațiu pentru un rucsac mic. E foarte bine. Îl poți dota cu topcase. În carena frontală ai un buzunar unde intră telefonul, portofelul, ochelarii de soare. Înăuntru e și o priză 12v. 

Protecție la vânt

Medie în zona picioarelor, inexistentă de la mijloc în sus. Pentru zile reci ai nevoie de un parbriz înalt – sunt multe variante pe piață – și de un leg-cover. 

Ce nu mi-a plăcut

La peste 60-70 de km/h, amortizoarele spate nu mai fac față Așadar, orice denivelare mai serioasă, orice gură de canal, se simte ca un șut. 

 • DSC_6954-1-1631x1080.jpg

Concluzie

Prețul: 3.290 de euro. Banii ăștia îți aduc cel mai de preț lucru – timp, pentru că nu vei mai fi nevoit să stai în mașină, blocat în trafic. Consumul mic, costurile reduse de întreținere, cele 130 de kg cu rezervorul plin, dimensiunile reduse – îți oferă o experiență mai puțin obositoare și mai plăcută în drumul spre job dacă e să-l compari cu motocicleta ta de touring. 

P.S. Consumul de carburant mi s-a părut foarte mic până să merg cu Honda Monkey. Pentru că Monkey ia 1,5 litri/100 km. Testul, în curand.

DSC_7010-1-1631x1080.jpg

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

BMW R nineT/5. 50 de ani de la modelul /5. De acolo, numele și culoarea. Și 50 de ani de la startul producției BMW în fabrica din Berlin. R nineT/5 este o ediție specială derivată din modelul Pure. O șa moale și confortabilă, o culoare specială, rezervorul cu finisaje speciale, roți cu spițe. Un exemplar de colecție pentru pasionații de motociclete clasice.

Dar o motocicletă nu e făcută s-o admiri în vitrină. O motocicletă e făcută să meargă. De la străzile orașului la șosele virajete de munte și drum întins, o motocicletă trebuie să-ți aducă acea bucurie unică. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Cum merge? Asta am vrut să aflăm de la lansarea de presă BMW, un eveniment ce-a avut loc la Frankfurt, unde-au fost invitați doar câțiva jurnaliști. Printre care și DriveMag Riders. Iată cum a fost.

Urmărește filmul în fereastra de mai sus sau direct pe canalul nostru de YouTube

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Joi, 3 octombrie, de la 19.00. Unde? Flip Flop Bistrotecta – Bvd Dacia, nr 139, București. E o grădină frumoasă, iar dacă vremea va ține cu noi o să fie locul perfect ca să stăm la povești. Ce se întâmplă? Facem prima proiecție a filmului #GoPamir – o aventură cu motocicleta în Asia Centrală. Dacă ați citit o parte din jurnalul de bord, știți deja despre ce e vorba.

Acum câteva luni, la final de iulie, plecam spre Bishkek, Kârgâzstan. De acolo am început o călătorie cu motocicleta pe Drumul Mătăsii, am dormit în iurtele din munți, am bătut drumurile prăfuite ale Kârgâzstanului, apoi am trecut prin pasul Kâzâl Art către Tadjikistan. În acel pas, aflat la 4.200 de metri, se află frontiera dintre cele două țări. Țin minte și-acum senzația pe care mi-a lăsat-o priveliștea din vârf. Nu prea ai cum să uiți așa ceva. Vânt puternic, și un pământ roșu din care praful se ridica în valuri ce pluteau spre granița tadjikă. Praf roșu pe care aveam să-l aduc și acasă după ce mi-a intrat în obiectivul aparatului foto. Undeva în dreapta mea era o capră de piatră sub care scria Tajikistan cu litere chirilice. Intram pe Acoperișul Lumii, pe platoul munților Pamir. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Povestea continuă pe Pamir Highway, prin coridorul Wakhan, până spre orașele vechi ale Drumului Mătăsii, Samarkand și Bukhara. 

Și nu e doar asta. Adică nu e doar despre această călătorie. Voiam demult să ne întâlnim față în față. Să discutăm și altfel decât decât prin comentarii de Facebook și mesaje digitale. Așadar, ne vedem joi, pe 3 octombrie, la Flip Flop. Nu e nevoie de rezervare, dar m-ar ajuta să dai join la evenimentul de pe Facebook ca să-mi fac o idee câți vom fi. 

ca să-mi fac o idee câți vom fi. 

Ne vedem joi, da?

1200x1200px_v3-1080x1080.jpg

Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Dacă nu cumva ți-a picat internetul, ai aflat deja de câteva ore că s-a lansat noua Africa Twin. Am anunțat-o și noi, printre primii, pe DriveMag Riders – găsești acolo toate specificațiile. Două versiuni – una off-road, una Adventure Sports – multă electronică, motor mai mare, multe îmbunătățiri. Honda Africa Twin a devenit un produs matur. 

Honda este un brand conservator. Cuminte. Nu se-aruncă niciodată în față cu ultimele tehnologii, nu se ia după piață, ci preferă să lanseze o motocicletă și să aștepte feedback-ul publicului. Apoi să îmbunătățească. Pentru unii e frustrant, dar așa funcționează lucrurile la Honda. Cam așa s-a întâmplat și cu Africa Twin. Dar rezultatul este cel mai important: CRF1100L este acea Africa Twin pe care și-o dorea toată lumea. 

pemotoare-banner-bmw.gif

Mă uit la lucrurile pe care le criticam la întoarcerea din Pamir și văd că toate au fost rezolvate: acum avem cruise control, anvelope tubeless, cadru și ergonomie revizuite pentru un control mai bun în off-road, funcție cornering pentru DCT. Ba chiar este și mai ușoară cu 4-5 kg, în funcție de versiune. Pentru mine, noua Honda Africa Twin e motocicleta pe care mi-am dorit-o de la început. Dar cele 87.000 de unități vândute după relansarea din 2016 arată că pentru mulți era deja motocicleta pe care și-au dorit-o. Iar senzația mea e că aceste îmbunătățiri vor accelera vânzările și mai mult.

189581_20YM_Africa_Twin_and_Africa_Twin_20YM Africa Twin and Africa Twin Adventure Sports

Anvelope tubeless

Pe versiunea Adventure Sports, noua Africa Twin are anvelope tubeless în stilul R1200GS. Pe versiunea basic, off-road, are jantele clasice și anvelope cu cameră. Specialiștii în off-road consideră că anvelopele cu camere sunt mai bune, fiind reparabile indiferent de problemă: dacă tai anvelopa, dacă lovești foarte tare janta, etc. Doar schimbi o cameră de aer și mergi mai departe. Dar pentru un om fără antrenament, schimbatul unei camere pe marginea drumului poate fi un calvar. Eu mă număr în această categorie. 

Cruise control 

Standard pe ambele versiuni. Nu mă număram printre cei care să simtă lipsa cruise controlului. Îl folosesc doar din când în când, pe sectoare de drum monotone, ca să-mi relaxez mâna dreaptă. Dar pentru cei care circulă pe autostrăzile din Europa este foarte util. 

189273_20YM_Africa_Twin-1620x1080.jpg20YM Africa Twin

Electronice

Noua Honda Africa Twin, indiferent de versiune, are IMU pe șase axe care controlează modurile de mers, traction controlul, anti-wheelie (trei nivele + off), cornering ABS. Are, practic, toate sistemele la modă pe piață. Nu-i lipsește nimic. Și e foarte bine. O motocicletă mai sigură e întotdeauna o veste bună. Eu sunt curios de felul în care va funcționa traction controlul pe noua versiune – sper ca cei de la Honda să fi umblat la felul în care intervine – pe modelul actual nu este neapărat subtil. Avem un al patrulea mod de mers: Off-Road. Acesta se adaugă deja-existentelor Gravel, Urban și Touring. 

Suspensii normale revizuite, suspenii semi-active pe Adventure Sports

Așa cum arată acest inter-titlu, Honda a revizuit suspensiile noii versiuni. În același timp, Adventure Sports vine în două variante – cu suspensii clasice și cu suspensii Showa semi-active: își schimbă setarea în funcție de modul de mers și în funcție de stilul de pilotaj. La viteză mică sunt mai comode, la viteză mare devin mai rigide. 

Cutie DCT sensibilă la înclinare

Cutia DCT schimba fulgerător de repede și foarte precis încă de la faceliftul din 2018. Dar aveam o problemă cu vechea versiune: schimba treapta în viraje și eram nevoit să merg pe manual în regim sportiv.  Acum, senzorul de înclinare trimite informații către cutia de viteze, astfel încât noua Africa Twin DCT ar trebui să păstreze treapta în mijlocul virajului. E unul dintre update-urile care mă bucură foarte mult. 

189556_20YM_Africa_Twin_Adventure_Sports20YM Africa Twin Adventure Sports Headlight

Mai ușoare cu 4, respectiv 5 kg

Contrar curentului, Honda a reușit să dea jos din kilograme chiar dacă a crescut volumul motorului și a adăugat componente electronice. Astfel, ambele versiuni sunt mai ușoare ca înainte. 

Chestiunea cailor putere

Honda Africa Twin va avea un motor mai mare – 1.084 cc, pentru a îndeplini normele Euro 5 și Euro 6 fără o scădere a puterii. Caii putere n-au crescut prea mult – 100, față de 95. Și 105 NM. Din discuțiile pe care le-am avut cu oameni care cunosc subiectul, Honda nu și-a dorit să ofere mai multă putere. Consideră că un motor de un litru, cu doi cilindri, funcționează cel mai bine în acest regim – altfel ar putea vibra, ar putea oferi putere mai mare dar fără să ofere cuplu similar, ar putea fi mai puțin fiabil. Este singurul capitol unde Honda nu urmează trendul din piață. 

Display TFT cu Apple Car Play

Cam toată lumea se plângea de bordul vechilor Honda. Pe mine nu m-a deranjat niciodată, pentru că nu e un aspect care să conteze prea mult în cazul meu. Dar trebuie să recunosc că display TFT Apple Car Play suna foarte bine. Am iPhone și în felul asta pot să văd navigația direct pe display-ul motocicletei. 

189554_20YM_Africa_Twin_Adventure_Sports20YM Africa Twin Adventure Sports Pannier189435_20YM_Africa_Twin_Adventure_Sports20YM Africa Twin Adventure Sports Pannier

Sisteme de bagaje noi

Un punct slab al generației vechi era sistemul de bagaje. Mă refer la acele cutii din plastic, nu foarte rezistente la căzături. Honda și-a învățat lecția și a schimbat complet lucrurile: acum ai de ales între plastic și aluminiu, ambele sisteme noi. Versiunea Adventure Sports are acum și top case. 

Două versiuni – Off-Road și Adventure Sports

Versiunea Off-Road este mai ușoară, mai compactă, mai subțire. Șaua se află la aceeași înălțime, dar este mai îngustă și în felul ăsta poți ajunge mai ușor la sol chiar dacă garda e aceeași. Ghidonul se află ceva mai sus și oferă o ergonomie mai bună în off-road. Parbrizul este fix și scurt. 

Versiunea Adventure Sports: rezervor de 24,8 litri, cu o autonomie estimată de 500 de km. Parbrizul este înalt și reglabil. Sub farurile cu design nou există lumini speciale pentru viraje. Motorul este protejat de un scut mai mare și am observat crash-baruri noi. Versiunea cu suspensii electronice semi-active intră pe teritoriul R1250GS, cu excepția cailor putere. Suntem curioși să vedem prețul. Va fi cea mai scumpă Africa Twin construită vreodată.

189475_20YM_Africa_Twin_Adventure_Sports20YM Africa Twin Adventure Sports

Pe piață încă din 2019

Nu trebuie să așteptăm primăvara ca să vedem pe viu noua Africa Twin. Honda spune că motocicleta va ajunge pe piață la sfârșitul acestui an. 


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

De câteva zile circulă pe net o petiție online pentru introducerea în Codului Rutier a “Lane splittingului”, conducerea motocicletei printre mașinile blocate în trafic. Petiția a fost inițiată de Asociația Legio Maris RC și a strâns 2.300 de semnături. 

Textul petiției: “Lane splitting-ul”, adică conducerea motocicletei, scuterului sau a bicicletei între două benzi de circulaţie pe acelaşi sens, atunci când traficul se mişcă lent sau este oprit.

pemotoare-banner-bmw.gif

Dorim recunoaşterea şi introducerea în Codul Rutier a acestei posibilităţi de fluidizare a traficului pe străzile şi şoselele din România, care sunt tot mai aglomerate.

În acest fel se descongestionează traficul rutier, nu doar prin introducerea în Codul Rutier, ci și prin efectul secundar de trecere a mai multor persoane la mijloace de transport precum motocicletă, scuter sau bicicletă. 

În acest moment, lane-splittingul este o practică tolerată, fără să fie menționată în Codul Rutier. O legiferare ar putea aduce norme care să reglementeze felul în care se face această manevră: cu ce viteză, în ce condiții, s.a.m.d. Lane splittingul este o manevră normală, folosită de motocicliștii din toată lumea. În țări cu tradiție moto, precum Italia, Franța sau Spania, este o tehnică folosită de toți cei care merg pe două roți. 

Găsiți petiția aici.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

pemotoare.ro

Katana. Un nume cu tradiție în istoria Suzuki. Reinventat pentru 2019, plecând de la un GSX-S 1000. Motor cu personalitate și un design care nu va trece neobservat. Părerile sunt, cumva, împărțite când vine vorba de aspect. Dar nouă ne place. Katana e deosebită. 

Motorul cu patru cilindri în linie de la vechiul GSX-R1000, 150 de cai putere și un sunet deosebit. Răspunsul accelerației este rafinat, mai previzibil ca la supernakedul GSX-S1000 și te poți juca pe toată plaja de turație.

pemotoare-banner-bmw.gif

Am luat-o de la dealerul Suzuki Dageco Impex și-am folosit-o câteva zile prin București și împrejurimi. Este prima tură pe care-o facem cu această motocicletă. Ce-am observat, în filmul de mai jos.

Suzuki Katana are o competiție puternică. Honda CB1000R este principalul rival, o motocicletă pe care am testat-o la începutul sezonului. Iată ce-a ieșit atunci.


Articol preluat de pe site-ul pemotoare.ro

×