Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    133
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    2.031

Postări în blog

Tiberiu Troia

Polaris, liderul mondial în producția de vehicule de teren, va lansa modelul Side-by-Side Ranger 150 EFI pentru copii.

Polaris Ranger 150 EFI

Destinat copiilor începând de la 10 ani, noul model Ranger 150 EFI reprezintă o premieră în domeniu, având implementată tehnologie pentru protecția pilotului, menită să asigure liniștea părinților, în timp ce permit copiilor să se bucure de experiența condusului propriului lor vehicul.

Având un pachet electronic de excepție, modelul Ranger 150 EFI poate fi controlat prin smartphone de părinții tânărului pilot, care pot autoriza startul printr-un cod/parolă, pot stabili limită de viteză și chiar ocolirea unor obstacole importante (geofencing).

Folosind aplicația Ride Command și afisajul digital al vehicolului, părinții pot influența traiectoria, iar sistemul digital de limitare a vitezei le permite să controleze viteza de deplasare pe tot timpul utilizării, în funcție de vârsta copilului, nivelul experienței și caracteristicile terenului.

Echipat cu un sistem de închidere controlată a centurii de siguranță, vehicolul limitează viteza maximă la 9,7 km/h atât timp cât centura nu este cuplată.

Polaris Ranger 150 EFI

Alte echipamente prezente sunt cușca de protecție, plase de siguranță, lumini de zi tehnologie LED, stopuri spate, dar și două căști de protecție și un steag pentru a fi observat.

Motorul care echipează modelul Ranger 150 EFI este de 150 cc, alimentat prin injecție electronică, iar vehicolul are gardă la sol de peste 200 mm, anvelope de 22 inch, în timp ce scaunul glisant și coloana de direcție mobilă asigură diferite setări pentru copii cu dimensiuni diferite.

Sunt disponibile și numeroase accesorii opționale, iar noul model va fi comercializat și în Europa în a doua jumătate a acestui an, prețul recomandat fiind de 5190 Euro.

Probabil că distribuitorul autorizat Polaris pentru România, firma ASP Group din București, va putea aduce la comandă modelul Ranger 150 EFI, presupunând că vor exista părinți interesați.

Polaris Ranger 150 EFI

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Dacă vă pasionează ATV-urile și celelalte vehicule de teren produse de Polaris, mai jos este articolul cu testul făcut recent la fabrica Polaris din Polonia.

Am testat modelul Polaris GENERAL 1000 EPS Deluxe ABS – prezentare video


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Pentru al treilea an, Indian Motorcycle și Jack Daniel’s și-au unit forțele cu firma Klock Werks Kustom Cycles pentru a produce o ediție limitată a unei motociclete ultra-premium.

Jack Daniel's Scout Bobber

În acest an, sursa de inspirație a designului motocicletei a constituit-o brigada de pompieri proprie a companiei Jack Daniel’s și impresionantele mașini de intervenție ale brigăzii, vopsite în negru și auriu.

Jack Daniel’s este singura distilerie din lume care are propria formație de pompieri, toți membrii brigăzii fiind angajați ai companiei care activează ca voluntari.

Brigada de pompieri Jack Daniel’s este un exemplu impresionant de pasiune și dedicație al angajaților firmei, care împărtășesc valorile companiei.

Jack Daniel's Scout Bobber

Ca un omagiu adus acestei brigăzi de pompieri voluntari și tuturor formațiilor de răspuns rapid din lume, Indian Motorcycle a hotărât să construiască o serie limitată de motociclete, vopsite în culorile camioanelor de intervenție ale brigăzii de pompieri Jack Daniel’s. Vor fi produse numai 177 de unități, numărul 177 fiind o aluzie la numele firmei Jack Daniel’s “Old No. 7 Brand” și îi face pe viitorii posesori ai motocicletelor membri ai unui club exclusivist.

Motocicletele vor fi vopsite în negru mat, negru lucios și auriu, o combinație niciodată folosită până acum de Indian.

Jack Daniel's Scout Bobber

Având câteva accente de negru lucios, pe capacele de la culbutori, manete, finalele evacuărilor și terminația aripei de spate, pe motocicletă se vor regăsi atât emblema brigăzii de pompieri Jack Daniel’s vopsită pe rezervor, cât și unul dintre motto-urile firmei, “Bottles and Throttles Don’t Mix” pe aripa de față, ambele vopsite cu foiță de aur de 24 karate.

Șaua este realizată din piele perforată, având brodat cu fir auriu numele Jack Daniel’s, în timp ce numărul motocicletei (#001-#177) va fi gravat pe o plăcuță acoperită cu aur de 24K.

Jack Daniel's Scout Bobber

Fiecare motocicletă Indian Scout Bobber Jack Daniel’s va fi livrată împreună cu un topor folosit de pompieri, având gravat pe lamă numele proprietarului, numărul motocicletei (de la 001 la 177) și seria de șasiu a motocicletei (VIN no.). De asemenea, pe topor este inscripționat cu auriu logo-ul brigăzii de pompieri Jack Daniel’s.

Este greu de crezut că o astfel de motocicletă poate ajunge în România, pentru că importatorii sunt nevoiți să lanseze comenzile destul de repede și o astfel de comandă trebuie făcută numai în urma unui contract ferm, numele viitorului proprietar fiind comunicat fabricii.

Jack Daniel's Scout Bobber

Toate celelalte modele de serie ale producătorului Indian pot fi comandate și achiziționate la magazinele firmei ASP Group, importator autorizat Indian în România, sau la magazinele dealerilor autorizați ai acestei companii.

.

Dacă nu ați urmărit ultimele noutăți legate de motocicletele Indian, mai jos sunt articolele postate recent.

Concursul mondial de personalizare al motocicletelor Indian Scout

Scout FTR1200 Custom, modelul concept prezentat de Indian la Milano

Primul Indian Roadmaster Classic a ajuns la magazinul importatorului din București


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

De ce doar Vespa, când grupul Piaggio înseamnă nu mai puțin de 7 mărci de motociclete ?

Pentru că Vespa este simbolul tradiției și al unui stil de viață.

Vespa

Pentru cei din afara lumii moto, Vespa este un scuter, iar Piaggio o firmă.

Pentru cei care fac din motocicletă o pasiune, aceste două nume ar trebui să însemne mult mai mult.

Grupul Piaggio este un colos care înglobează nume de mărci sonore, toate având o istorie în spate, moștenire ale unei perioade faste: Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio, Vespa, dar și Gilera, Derby și Scarabeo.

Cu șapte mărci, Piaggio este prima companiei din Europa ca volum al vânzărilor de motociclete și pe locul trei în lume.

Vespa, una dintre mărcile grupului, este o adevărată legendă, fiind cea mai cunoscută marcă din lumea moto și unul dintre primele trei nume din lume ca notorietate.

Nu sunt afirmațiile mele, ci sunt rezultate ale unor studii de specialitate.

Vespa

Cel mai renumit model de scuter Vespa este expus permanent la Muzeul de Artă Modernă din New York și la Trienale din Milano, fiind un exemplu de design reușit, model recunoscut pe plan mondial ca fiind o legendă.

Toate aceste mărci nu aveau o casă în România, ci doar pasionați și nici aceștia foarte mulți.

A venit momentul ca toate aceste firme să-și capete locul pe care îl merită și în țara noastră.

Nimeni nu se așteaptă ca Moto Guzzi să se vândă mai bine ca Yamaha în România, sau ca Aprilia să depășească cererea de Honda. Asta nu se întâmplă nicăieri și, cu siguranță, nu se va întâmpla nici în România.

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fie reprezentate serios și aici.

Și se pare că, începând de azi, sunt prezente cât se poate de serios pe piața din țara noastră.

În centrul Bucureștiului, lângă Palatul Parlamentului, un magazin amenajat cu mult bun gust, care respectă standardele conceptului Motoplex, concept al grupului Piaggio, am fost primiți cu căldură de gazde.

Vespa

După ce toți invitații au făcut câte o poză împreună cu gazdele, Mircea Rădulescu, primul client Moto Guzzi, devenit prieten de suflet, a invitat la microfon personalitățile prezente, pentru a împărăși câteva impresii celor de față.

Primul care a spus câteva cuvinte a fost Ambasadorul Italiei.

Într-o engleză impecabilă, Excelența sa a subliniat rolul important pe care îl joacă compania Piaggio, interesul lumii de afaceri italiene pentru țara noastră și și-a exprimat speranța că scuterele și motocicletele produse în Italia vor ajuta la descongestionarea traficului infernal din București.

A urmat domnul Maurizio Carletti, Vice Președinte Executiv pentru vânzările de motociclete în Italia și piețele emergente.

Domnia sa a explicat rolul pe care Piaggio intenționeaza să-l joace în România și scopurile propuse, precum și importanța pe care grupul o acordă gamei Piaggio MP3, singurul triciclu care poate fi condus cu carnet categoria B.

Vespa

Domnul Roberto Firmani, coordonator al rețelei celor 300 de magazine Motoplex, amenajate conform aceluiași concept, a explicat de ce se dorește standardizarea magazinelor firmei din întreaga lume, după care a venit rândul pasionaților din partea locului.

Cristi Turcin, Președintele Clubului Vespa România, o grupare mică, dar foarte activă, a prezentat pe scurt istoria clubului, proiectele de viitor (despre care voi mai vorbi, pentru că sunt interesante) și a promis că ei, pasionații, fanii firmei, vor fi alături de noua firmă importatoare, pe care se pare că au și adoptat-o.

În fine, Mihai Nicolae, om pe care îl cunosc de vreo 20 de ani, de când a cumpărat prima motocicletă de la mine, Directorul de vânzări al firmei, ne-a prezentat ideile cu care The Bike Hub Romania intră pe piața moto din România și faptul că poziția lui de client în ultimii 20 de ani, îl va ajuta să vină în întâmpinarea viitorilor săi clienți, pentru că știe ce își dorește un client de la negustorul de motociclete.

Vespa

În rest, atmosferă de sarbătoare, voie bună, mâncare, băutură, ce mai, un nou început.

Pentru cei care vor să asculte discursurile invitaților, am postat pe pagina de Facebook un material live din timpul evenimentului.

https://www.facebook.com/Povesti.cu.motoare/videos/1440558642721664/

Deci, noul loc de vizitat este acasă la Vespa, magazinul companiei The Bike Hub Romania, aflat pe strada Calea 13 Septembrie, nr. 55-57.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Prezentat publicului la 45 de ani de la apariția primei generații de 900, Z900 RS este un omagiu adus modelului Z1, ales motocicleta anului încă de la lansare.

De fiecare dată când apare pe piață câte un motor retro reușit, încep să mă gândesc cum să fac să schimb motocicleta.

Nu se întâmplă foarte des, dar Kawasaki Z900 RS este unul dintre aceste modele.

Constructorii acestei bijuterii au reușit să Kawasaki Z900 RSreproducă forma multor repere de pe motocicleta care a fost sursa inspirației lor, primul model de 900 cc lansat în 1972, Z900, cunoscut în unele țări ca Z1.

Nu numai forma pieselor componente a fost reprodusă cu succes, ci și poziția pilotului, chiar dacă modelul modern face parte din cu totul altă categorie, față de modelul inițial, care era la vremea aceea o motocicletă sportivă.

În standul firmei de la EICMA 2017, expoziția la care modelul a fost prezentat în premieră, cele două motociclete, cea din 1972 și cea nou lansată, erau expuse împreună.

Z900 RS

Kawasaki Z900 model 1972 – Z1

Ne învârteam în stand pregătind filmul de prezentare difuzat cu ceva timp în urma și mă întrebam: pe care aș alege-o, pe cea veche, cu toate slăbiciunile tehnice ale anilor ‘70, sau pe cea nouă, îmbogățită cu sisteme electronice ?

Grea decizie, dar care devine simplă dacă ai șansa să mergi cu noua bijuterie.

În timp ce modelul vechi a reușit să impresioneze pe toată lumea cu performanțele fantastice pentru anii ‘70, Z900 RS impresionează prin frumusețe și prin rafinamentul detaliilor, pentru că, de mers, e normal să te aștepți să meargă impecabil.

E greu de spus că e perfectă, probabil perfecțiunea nu există, dar eu nu am putut să-i găsesc minusuri.

Aș cumpăra una și mâine, dacă aș putea și o astfel de afirmație nu veți mai găsi în nici unul dintre articolele mele.

Îmi fac datoria și amintesc numele companiei importatoare a produselor Kawasaki în România, United Motors din București, deși cred că acesta nu mai e un secret pentru nimeni.

Kawasaki Z900 RS

Pentru fanii motocicletelor Kawasaki, am pregătit mai jos câteva articole postate recent, cu teste și noutăți ale producătorului lor favorit.

Kawasaki Z900 – test și prezentare – varianta video

Kawasaki Ninja H2, motocicleta cu supraalimentare – de ce H2 ?

Test Kawasaki ZX-10R Ninja model 2015 aniversar – varianta video

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul  POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Modelul Scrambler Hashtag este un Sixty2 (cu motor de 400 cc), diferit de prima variantă, are un preț mai bun și vine la pachet cu un discount la accesorii.

Scrambler Hashtag

Noul model este primul Scrambler Ducati care se vinde exclusiv online și cred că, de fapt, este singura motocicletă de serie care se vinde în acest sistem.

Procedura este foarte simplă și rapidă.

Primul pas este achiziționarea online a unui voucher de 500 Euro și alegerea, în acelasi timp, a celui mai apropiat dealer Ducati.

Urmează o vizită la sediul dealerului ales, pentru semnarea contractului, plata diferenței și stabilirea datei livrării motocicletei, primele unități fiind disponibile la mijlocul lunii martie 2018.

Varianta Scrambler Hashtag diferă de prima versiune Sixty2, fiind vopsită în negru mat și are o altă șa, mai confortabilă, asemănătoare cu cea instalată pe modelul Desert Sled, pe care l-am prezentat.

Scrambler Hashtag

Cei care achiziționează motocicleta primesc 20% discount la accesoriile originale Sixty2 și la întreaga gamă de îmbrăcăminte Ducati Scrambler.

Prețul acestui model este de 6990 Euro, dar Scrambler Hashtag poate fi cumpărat numai de clienții din câteva țări: Italia, Franta, Germania, Spania și Portugalia.

Chiar dacă potențialii clienți din România nu pot beneficia de acest model, am postat informația pentru că mi s-a părut interesant sistemul, nu pentru că mi-aș fi închipuit că mâine va fi coadă la ușa magazinul Ducati din București.

Pentru cei care își doresc unul dintre numeroasele modele din familia Scrambler, produsă de Ducati, sunt sigur că echipa de la magazinul din București al firmei Metrotehnica Internațional, importatorul oficial Ducati în România, îi va putea sfătui pentru a face cea mai bună alegere.

Scrambler Hashtag

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul  POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Pentru fanii firmei Ducati, mai jos sunt articole postate recent, despre noutățile firmei lor favorite sau prezentări ale unor modele noi.

Panigale V4 S a ajuns la magazinul Ducati din București – prezentare și unboxing (adică pregătire de livrare)

Prezentare Ducati SuperSport – varianta video

Desmosedici Stradale, noul motor V4 prezentat de Ducati


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Kawasaki Z900 modelul 2017 a fost prezentat publicului la 45 de ani de la apariția primei generații Z900, model care a scris istorie.

Am văzut și am revăzut filmul de mai sus de multe ori.

Nici nu știu ca aș putea adăuga prezentării filmate, care este, după părerea mea, una dintre cele mai succinte și cuprinzătoare prezentări pe care am făcut-o până acum.

Dacă de obicei uit detalii tehnice importante sau, pur și simplu, nu rămân pe film din diferite motive, de această dată cred că nu mai este cazul să aduc completări.

Kawasaki Z900

Ar fi și păcat să nu urmăriți filmul, pe care, din diferite motive, l-am recuperat mult mai târziu după momentul difuzării.

Testul a fost posibil mulțumită firmei United Motors, importator autorizat în România al producătorului Kawasaki și prietenului meu Tudor, cel care coordonează activitatea acestei companii.

Până să apuc eu să postez filmul, Tudor și-a schimbat motocicleta Kawasaki Z900, dar asta nu înseamnă nimic altceva decât că vom putea testa încă o motocicletă deosebită produsă de Kawasaki, așa că îi datorez de două ori mulțumiri.

Kawasaki Z900

Materialul filmat a fost prezentat în rubrica moto a emisiunii La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 7 octombrie 2017.

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul   POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Kawasaki Z900

Pentru fanii firmei Kawasaki, mai jos sunt alte teste cu modelele producătorului lor preferat, articole postate până acum.

Kawasaki Ninja H2 – test şi prezentare – varianta video

Kawasaki ZX-10R KRT Replica – test și prezentare video

Kawasaki Versys 1000 – test și prezentare


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Când am început să scriu primele povești cu motoare, toată lumea îmi spunea că nu se pot aduna 60000 de prieteni pe o pagină românească.

Kawasaki Z900RS

Singura posibilitate ar fi fost să cumpăr like-uri, să fac tot felul de artificii și am început să primesc tot felul de oferte care îmi garantau peste noapte mii de aprecieri pe Facebook și mii de urmăritori pe canalul Youtube.

Am preferat să nu apelez la astfel de mijloace, fiind convins că am ce povesti și că mulți vor fi interesați de testele pe care le voi face sau de amintirile momentelor trecute.

Pagina a crescut încet, dar sigur și cifrele o dovedesc.

Din cei 60000 de oameni care au apreciat postările mele, doar 6 nu urmăresc conținutul, ceea ce dovedește că această creștere e sănătoasă și articolele sunt citite.

Acesta este mărțișorul vostru pentru mine, iar eu promit să vi-l returnez înzecit.

Nu vă amintesc evenimentele prezentate în ultima perioadă sau motoarele testate recent, ci vreau să vă spun ce voi posta de acum înainte.

60000 de prieteni

Modele noi, din care multe nu au fost testate până acum în România, vor fi prezentate live, în materiale filmate sau articole scrise: Aprilia RS125, RSV4 și Tuono V4, Ducati Panigale V4S, Multistrada 1260 și Multistrada 950 cu spițe, Scrambler 1100, Harley-Davidson Fat Bob și Fat Boy 2018, Kawasaki Z900RS și ZX-10RR 2018, Indian Chief Dark Horse și Scout Sixty, Piaggio MP3, Suzuki GSX250R, V-Strom 650 XT și 1000XT, Yamaha MT-03, MT-07, MT-09, noul Tracer 900 și probabil fantasticul NIKEN.

Pentru prima dată, după o pauză de câțiva ani, Honda, cel mai mare producător mondial, va oferi posibilitatea numeroșilor săi fani să testeze o gamă largă de modele: CB500F sau X, CB650F sau R, Rebel 500, NC750X DCT, X-ADV, Africa Twin, noul Africa Twin Adventure Sports DCT  și VFR800X.

Voi profita de această ocazie, voi testa pentru voi toate aceste modele și voi împărtăși impresiile celor care nu vor avea posibilitatea să o facă.

În afară de ultimele modele lansate de marii importatori, voi filma și vă voi spune povestea unor adevărate legende ale istoriei motociclismului, modele clasice restaurate în întregime, pe care mulți nu au cum să le vadă decât în muzee – Harley-Davidson WLA42, Honda CB750 Four, dar și unele modele care ne trezesc amintiri dragi, motociclete care au făcut viața frumoasă părinților noștri, sau nouă, cei care am trecut de prima tinerețe – Simson 250 și Simson 50.

Acum suntem 60000 de prieteni pe Facebook, dar vom fi mai mulți și voi încerca să nu vă înșel așteptările.

Harley-Davidson Fat Bob

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Forty-Eight Special este o variantă a modelului retro Forty-Eight lansat în anul 2010, echipat cu același motor, dar inspirând o atitudine diferită.

Forty-Eight Special

La fiecare model nou apărut în gama Sportster sunt impresionat de cât de mult se poate schimba înfățișarea unei motociclete prin schimbarea câtorva accesorii.

Acesta este principiul care călăuzește producătorul american în dezvoltarea modelelor dintr-o familie.

Se ia un motor și un cadru, la care se adaugă piesele componente, fiecare reper fiind disponibil în câteva variante.

Constructorul parcă amestecă într-un mare vas diferitele componente și extrage pe rând câte un reper pe care îl adaugă construcției începute.

Nu știu cum se face, dar fiecare nou model apărut are parfumul lui, diferă de celelalte prin înfățișare și atitudine și oferă folositorului ceva diferit.

Am trăit pe viu această senzație atunci când am fost invitat la prezentarea modelului Roadster, apărut exact așa cum spuneam, prin rotirea unor piese componente pe care le știam, care fuseseră folosite la alte modele, dar care, prin alăturarea într-o formula diferită, creaseră ceva nou.

Forty-Eight Special

Exact asta s-a întâmplat cu noul Forty-Eight Special: a fost luat vechiul Forty-Eight, au fost schimbate zonele tratate cu crom sau cu vopsea, a fost adăugat un ghidon mai înalt, reamplasate semnalizatoarele și a ieșit un alt retro, care oferă o poziție de pilotaj complet schimbată și o înfățișare nouă.

Probabil că mulți dintre proprietarii primei variante făcuseră deja această modificare, neadaptându-se la poziția ușor aplecată în față a pilotului, dar fabrica a venit în întâmpinarea amatorilor de ghidoane Apehanger și a produs un model nou.

Modelul Forty-Eight Special este disponibil în mai multe variante de culoare și  poate fi comandat la magazinul Harley-Davidson București, unicul dealer autorizat al producătorului în România.

Forty-Eight Special

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Pentru fiecare scuter VESPA 946 (RED) vândut, vor fi donați 150$ asociației Global Fond, care luptă impotrivă SIDA cu RED.

VESPA 946 (RED)

Scuterele Vespa nu au nevoie de nici o prezentare.

Probabil că orice pasionat de două roți știe că scuterul Vespa reprezintă chintesența noțiunii de scuter, unul dintre modelele clasice ale acestei mărci fiind expus permanent la Muzeul de Artă Modernă din New York și la Trienale din Milano.

Acest scuter este unul dintre cele douăsprezece produse al cărui design a scris o pagină de istorie a secolului XX.

A merge pe un scuter Vespa înseamnă mai mult de a te deplasa de la punctul A la punctul B.

Aproape ca nu are nici o importanță că acest model are un motor de 125 cc în patru timpi, cu trei supape pe cilindru, are ABS, control al tracțiunii ASR și atinge o viteză maximă de 93 km/h.

Un astfel de scuter nu va fi cumpărat de nimeni ca să meargă cu viteza maximă sau ca să testeze posibilitățile sistemelor de control și siguranță, ci mai mult ca să facă o declarație publică, să respecte un stil de viață.

Motocicliștii se împart în mai multe categorii.VESPA 946 (RED)

Sunt cei pasionați de viteză și competiții, cei care aleg să călătorească și să străbată lumea în toate direcțiile, cei care iubesc mersul în natură, îndrăgostiții de cruisere și adunări prietenești, dar și cei care aleg să meargă pe un astfel de scuter, fără pretenții sportive, numai pentru aspectul retro al acestui model și moștenirea simbolică pe care o poartă.

Având forme clasice, care nu se demodează niciodată, scuterul VESPA 946 (RED) poate fi considerat o adevărată rețetă a frumuseții și a nonconformismului și transmite un mesaj de solidaritate în lupta pe care omenirea o duce cu SIDA, boala care nu iartă.

Oricât am fi de umani, e normal să ne uităm și la pret. E mare, scuterul e scump, dar sunt sigur că vor fi oameni pentru care banii nu sunt o problemă și vor alege un astfel de scuter pentru felul în care arată, pentru mesajul pe care îl transmite și poate chiar pentru că este scump.

VESPA 946 (RED) a sosit la București, va fi prezentat celor care vor participa la inaugurarea magazinului din București al noului importator Piaggio, compania The Bike Hub Romania, ocazie cu care vom afla prețul.

Până atunci, cei care visează la un scuter clasic Vespa, pot alege orice alt model de pe site-ul Importatorului și, în curând, în magazinul care va fi inaugurat.

VESPA 946 (RED)

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

După niște ani de pauză, în curând se va deschide magazinul noului importator Piaggio, una dintre vedete fiind modelul Moto Guzzi Audace.

Moto Guzzi Audace

Se pare că 2018 va fi un an promițător, după un 2017, care a adus o creștere a vânzărilor de motociclete de capacitate medie și mare de aproximativ 30%.

Cu un ochi la raportul APIA și cu celălalt la clientul român, dispus să cheltuiască din ce în ce mai mult pe motociclete noi, importatorii își arată interesul aducând în ultimul timp tot mai multe noutăți produse pentru acest sezon.

Cu puțin timp înainte de inaugurarea magazinului, firma The Bike Hub Romania, noul importator al mărcilor Aprilia, Moto Guzzi și Vespa, toate parte a concernului Piaggio,  a completat adevărata colecție de modele prezente la București, aducând și Audace.

Cruiser impresionant cu aspect retro, dar dotat cu tehnologie de ultimă oră, Audace este echipat cu un motor de 1380 cc, în patru timpi, cu doi cilindri gemeni în V la 90°, patru supape pe cilindru și dublă aprindere, producând o putere maximă de 96 CP la 6500 rpm și un cuplu maxim de 121 Nm la 3000 rpm.

Ambreiaj uscat cu un singur disc, injecție electronică secvențială multipunct Magneti Marelli, trei hărți ale motorului, control al tracțiunii, accelerație ride-by-wire și cruise control sunt alte câteva caracteristici tehnice interesante ale acestui model, care are transmisie cardanică articulată, sistemul cu cardan compact reactiv fiind una dintre inovațiile Moto Guzzi (Cardano Reattivo Compatto).

Nu ar trebui să ne mire prea tare tehnologia implementată pe Audace și inovațiile Moto Guzzi, pentru că firma italiană este cea care a folosit pentru prima dată cadru elastic, cu basculă și amortizor spate și a lansat de-a lungul anilor foarte multe invenții, fiind recunoscută pe plan internațional ca un pionier al inovației.

Moto Guzzi Audace este o motocicletă masivă, având o lungime de 2445 mm și o masă la gol de 299 kg, prețul acestui model în România fiind 15.450 Euro.
Moto Guzzi Audace

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Fiind unul dintre modelele emblematice Harley-Davidson, Fat Boy 2018 revine în forță după 28 de ani de la apariția pe piață.

Fat Boy 2018

Softail 2018 FLFB – Fat Boy

Primul proiect al modelului Fat Boy aparține lui Willie G. Davidson, realizat în colaborare cu Louie Netz și primele unități au fost construite pentru cel mai mare eveniment moto din Statele Unite, Daytona Bike Week ediția 1988, devenind model de serie începând din 1990.

La început, motocicleta a fost echipată cu motorul Evolution 1340 cc, trecând prin toate fazele pe care le-au parcurs motoarele vremii, devenind Twin-Cam de 1450 cc, 1580 cc, apoi 1690 cc, pentru ca modelul 2018 să facă parte din noua familie Softail și să fie echipat cu cele două variante oferite de noul motor Milwaukee-Eight, 1750 cc și 1870 cc.

În afară de toate noile caracteristici tehnice prezente pe modelele Softail ale generației 2018, noul cadru mai compact, mai rigid decât cel al generațiilor anterioare Dyna și Softail, cu amortizoarele față Showa cu cartuș, mono-amortizor spate reglabil și o masă mai scăzută, de numai 304 kg la gol, Fat Boy este echipat pentru prima dată cu roți cu jante lenticulare Lakester, turnate din aluminiu, fără spițe.

În perfectă armonie cu jantele din aluminiu, toate suprafețele cromate sunt finisate cu un crom satinat, diferit de cromul lucios cu care suntem obișnuiți, inclusiv carcasa farului echipat cu tehnologie LED, lafel ca întregul sistem de lumini.

Fat Boy 2018

În fine, anvelopa spate de 240 mm amintește de primele modele V-Rod, noul model Fat Boy 2018 reușind să combine aspectul clasic al motocicletelor Harley-Davidson, cu noutățile tehnologice apărute pe piață.

Modelul Fat Boy 2018 este disponibil în mai multe variante de culoare, chiar și într-o ediție aniversară de 115 ani, iar prețul începe de la 22.310 Euro, până la 25.645 Euro, în funcție de culoare, iar motocicleta poate fi comandată la magazinul Harley-Davidson București, dealer autorizat al companiei în România.

.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Pentru fanii firmei Harley-Davidson, mai jos sunt noutățile anunțate de companie și alte modele sosite în România, articole postate recent.

Primul model Harley-Davidson electric de serie va deveni realitate peste 18 luni

Campanie promoțională la Harley-Davidson: 750 € accesorii pentru motoarele de 750 cc

Road King Special 2018 a sosit la magazinul Harley-Davidson din București


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Prezentat publicului în noiembrie 2017, noul Panigale V4 este prima motocicletă Ducati de serie cu motor în patru cilindri, fiind derivat din modelul MotoGP Desmosedici.

Înlocuind modelul 1299, Panigale V4 reprezintă o chintesență a tehnologiei, stilului și performanțelor reușite de Ducati și are un motor de 1103 cc, care produce o putere maximă de 214 CP și are un raport putere/masă de 1,1 CP/kg, stabilind noi standarde în segmentul motocicletelor sportive de serie.

De fapt, cu greu se mai poate spune că acest model este de serie, pentru că pe circuit, comportamentul acestei motociclete este similar cu cel al modelelor de competiție.

Motorul Desmosedici Stradale are patru cilindri în V la 90°, similar  celui folosit în MotoGP, motor de la care a împrumutat și alezajul de 81 mm (dimensiunea maximă permisă de regulamentul MotoGP), combinat cu o cursă mai lungă decât cea folosită la motorul de competiție, datorită căreia rezultă un cuplu motor mai bun la turații joase și medii, reducând turația maximă și obținând o putere mai ușor de utilizat.

ducati_panigale_v4

Cu cei 214 CP la 13.000 rpm, Panigale V4 este cea mai puternică motocicletă la categoria ei, poate fi destul de ușor modificat la 226 CP instaland evacuarea din titan produsă de Akrapovič pentru competiții și, cu toate acestea, păstrează un interval de verificare a jocului supapelor de 24.000 km.

Pentru a obține o masă redusă a motorului cu patru cilindri, Ducati a dezvoltat o nouă formulă a șasiului, numită Front Frame, în care motorul este o componentă structurală, cadrul propriu-zis fiind o singură piesă de 4 kg, mult mai ușoară decât un cadru perimetral tradițional.

ducati_panigale_v4

Panigale V4 nu stabilește doar noi standarde ale performanței.

Mulțumită calităților platformei inerțiale pe șase axe produsă de Bosch, un pachet electronic de ultimă generație, cu niște caracteristici nemaîntâlnite până acum, duce la un alt nivel siguranța și controlul dinamic al motocicletei în orice condiții de pilotaj.

Panigale V4 introduce pe piață caracteristici tehnice care îmbunătățesc controlul: derapaj controlat în timpul frânării, ABS activ pe viraje numai pe roata din față datorită unei setări concepute special pentru pilotajul pe circuit și sistem Quickshift în dublu sens, care ține seama de unghiul de înclinare al motocicletei.

ducati_panigale_v4

Toate aceste mijloace de control, dezvoltate pe circuit cu ajutorul piloților echipelor oficiale Ducati și al piloților de test ai uzinei, sunt integrate în 3 moduri de pilotaj (Race, Sport și Street), care pot fi reglate prin intermediul panoului de bord TFT și care fac din Panigale V4 motocicleta cu cel mai înalt nivel al tehnologiei implementate.

Revenind cu picioarele pe pământ, zilele trecute am mers la magazinul din București al importatorului Ducati și am asistat la prima punere un funcțiune a unui Panigale V4 S.

Momentul a fost special nu numai datorită performanțelor motocicletei pe care am văzut-o, ci și datorită importanței apariției acestui model, pe care sper să-l pot testa în acest sezon.

ducati_panigale_v4

Modelul Panigale V4 S poate fi comandat la magazinul firmei Metrotehnica Internațional (Ducati România), importator autorizat al produselor Ducati în România, prețul în Romania fiind 27.340 Euro.

.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

50 de ani de istorie ai motorului Moto Guzzi V7 sunt omagiați de apariția celei de-a treia generații și în special de modelul Racer.

Moto Guzzi V7 Racer

Emblemă a companiei și cel mai cunoscut motor produs de Moto Guzzi, V7 a apărut ca urmare a unei întâmplări.

În primii 40 de ani de existență, Moto Guzzi, cel mai vechi constructor de motociclete european în activitate, era specializat în producerea de motoare de capacitate cilindrică mică și mijlocie, de până la 500 cc.

În încercarea de a lărgi gama de produse și de a cuceri noi piețe de desfacere, Moto Guzzi a demarat o campanie de dezvoltare a unor noi motoare, care urmau să echipeze mașini agricole și vehicule speciale.

Același designer de talent, Giulio Cesare Carcano, coordonatorul colectivului care realizase motorul Grand Prix V8, a proiectat un motor cu doi cilindri gemeni în V la 90 de grade, răcit cu aer, destinat unei versiuni sport a cunoscutei mașini Fiat 500.

Proiectul a fost acceptat de Fiat, dar volumul anual de unități necesare nu putea fi produs de Moto Guzzi, astfel încât parteneriatul nu s-a concretizat.

Motorul a fost puțin modificat și a fost instalat pe o motocicletă cu care Moto Guzzi a participat la o licitație pentru achiziționarea de motociclete pentru Poliție, principalul criteriu de selecție fiind costuri mici de întreținere pe parcursul a 100.000 km.

Moto Guzzi V7 Racer

Licitația a fost câștigată și motorul V7 a început o carieră glorioasă, echipând motociclete de Poliție și escortă din mai multe țări, primele motociclete de serie fiind lansate pe piață în 1967.

În scurt timp, modelele echipate cu motor V7 din gama Moto Guzzi au devenit cele mai vândute, caracteristicile tehnice ale motocicletelor făcându-le accesibile atât începătorilor, cât și celor cu experiență, îndrăgostiți de efectul giroscopic creat de orientarea motorului cu vilbrochenul longitudinal, care generează un comportament ușor asimetric al motocicletei în viraje.

La câțiva ani de la introducerea pe piață a primei generații, motorul V7 a fost redesenat de un alt designer cunoscut, Lino Tonti. El a modificat proiectul, rezultatul final fiind motorul V7 care a rezistat peste patru decenii, fiind la baza motoarelor de 750, 110 și 1200 moderne ale fabricii din Mandello del Lario.

Apariția noului motor V7 a însemnat totodată și intrarea pe piață a unei motociclete cu aspect retro, un café racer numit, cum altfel, Racer.

Bucurându-se de un succes răsunător, modelul Racer a fost perfecționat și produs din nou în 2017, echipat cu ultima variantă de motor V7, dezvoltat pe platforma motorului modificat de Lino Toti.

Moto Guzzi V7 Racer

Motorul vechi dar nou

Arhitectura deosebită a motorului, cu cilindrii transversali la 90 de grade, a făcut ca motorul să devină parte integrantă a designului motocicletei, ca o sculptură în metal, o adevărată emblemă a firmei.

Blocul motor întărit în punctele cheie folosește o nouă pompă de ungere cu dimensiuni reduse, care alimentează un sistem redesenat pentru o disipare mai bună a căldurii și pentru a reduce absorbția de putere, în favoarea performanței și a reducerii consumului de combustibil.

Componentele principale ale motorului sunt modificate: vilbrochenul este calculat pentru livrarea unui răspuns mai rapid și o frână de motor eficace, chiulasele, pistoanele și cilindrii sunt complet noi, chiar dacă cursa și alezajul variantei precedente ale motorului sunt păstrate.

Puterea și cuplul motor maxim au fost majorate, puterea fiind livrată liniar, asigurând un răspuns rapid al motorului, toate noile modele echipate cu motorul V7 fiind disponibile și în varianta limitată, pentru folositorii cu carnet categoria A2.

O altă caracteristică tehnică interesantă a motorului este ambreiajul uscat, cu un singur disc de fricțiune uriaș, de 170 mm, care oferă fiabilitate sporită și efort redus al acționării.

Moto Guzzi V7 Racer

În fine, cutia de viteze cu șase trepte, introdusă de generația a doua, precisă și cursivă, a rămas nemodificată cu excepția pinioanelor de la vitezele întâi și a șasea, pentru a putea folosi la adevărata valoare puterea și cuplul motor îmbunătățite.

Sicurezza: patrimonio di Moto Guzzi

Chiar dacă puterea maximă a motorului este de doar 52 CP, valoare la care oricine se poate descurca fără sisteme electronice sofisticate, noul V7 din generația a treia este echipat cu un sistem reglabil de control al tracțiunii decuplabil MGCT (Moto Guzzi Controllo Trazione), cu două nivele de intervenție.

O caracteristică deosebită și foarte interesantă a acestui sistem este posibilitatea de a-l recalibra în funcție de circumferința anvelopei spate, compensând eventualele uzuri sau utilizarea unei anvelope cu un profil diferit de cel original, pentru a obține cel mai bun răspuns al controlului tracțiunii.

Întregul ansamblu este instalat pe un cadru din oțel, tip dublu leagăn, parțial demontabil, preluat de la generația anterioară, care a păstrat aceeași distribuție a masei, 46% în față, 54% în spate, partea frontală fiind întărită, cu o nouă geometrie, care conferă un comportament dinamic pe viraje, manevrabilitate sporită și o stabilitate mai bună, motocicleta surprinzând prin caracterul demn de o adevarată sportivă.

Moto Guzzi V7 Racer

La comportamentul sportiv contribuie amortizoarele, pe față fiind instalată o furcă telescopică Kayaba, iar pe spate două amortizoare Öhlins, toate complet reglabile și sistemul de frânare, dotat cu componente Brembo.

Minunea electronicii

Dar partea cea mai spectaculoasă și mai puțin previzibilă la o astfel de motocicletă cu aspect retro este platforma multimedia Moto Guzzi (MG-MP), oferită ca dotare opțională pe toate modelele gamei V7 din cea de-a treia generație, a cărei existență este posibilă mulțumită pachetului electronic existent pe motocicletă. Această platformă este un sistem care permite conectarea motocicletei la orice telefon inteligent, prin intermediul unei aplicații gratuite, telefonul devenind un computer multifuncțional, făcând conexiunea între vehicul și Internet.

Conexiunea Bluetooth permite monitorizarea a cinci parametri simultan la alegere, selectați dintr-un meniu cuprinzător, incluzând vitezometru, turometru, puterea instantanee, cuplul motor instantaneu, consumul mediu și instantaneu, viteza medie, voltajul bateriei și altele.

Este disponibil și un mod de pilotaj economic “Eco Ride”, care furnizează informații referitoare la consum, pentru încurajarea unui pilotaj economic.

Moto Guzzi V7 Racer

Informațiile pot fi înregistrate și revăzute pe computer sau direct pe telefon, analizând ruta sau parametrii vehiculului.

Sistemul permite localizarea motocicletei în parcare, memorând ultima poziție înainte de deconectarea sistemului. MG-MP include și funcțiunea “Grip Warning” (atenționare a aderenței), care, preluând informațiile legate de acțiunea controlului tracțiunii, alertează pilotul în cazul unui pilotaj la limita aderenței.

Datorită existenței giroscoapelor și informațiilor provenite din conexiunea cu componentele electronice ale motocicletei, telefonul devine un instrument de control și măsurare a unghiului de înclinare în viraje. 

Moto Guzzi V7 III Racer este un amestec reușit de nou și vechi, de tradiție și tehnologie folosită inteligent, o motocicletă care poate mai mult decât promite de la distanță și care merită testată, pentru că este surprinzătoare.

Moto Guzzi V7 Racer

Ce mi-a plăcut la Moto Guzzi V7 III Racer:

Motocicleta este surprinzător de ușoară și manevrabilă

Design reușit, atenție la detalii

Ce nu mi-a plăcut la Moto Guzzi V7 III Racer:

Cricul prost amplasat, reduce unghiul de înclinare la virajele pe stânga

Articolul complet a apărut în revista  Auto Motor şi Sport nr. 1 (242) din ianuarie 2018.

Motocicleta testată a fost pusă la dispoziție de prietenul meu Mircea Rădulescu, căruia îi mulțumesc, cu spijinul firmei The Bike Hub Romania, importatorul autorizat Moto Guzzi în România.

Fotografiile sunt opera prietenului meu, maestrul Radu Chindriș.

Pentru fanii Moto Guzzi, mai jos este prezentarea filmată a aceluiaş model, film difuzat pe canalele Digi.

Prezentare Moto Guzzi V7 III Racer – varianta video

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Chiar dacă vehiculele cu patru roți pentru teren accidentat nu sunt una dintre pasiunile mele, am testat unul dintre ultimele modele Polaris, GENERAL 1000 ABS.

Am răspuns invitației făcute de importatorul Polaris în România, firma ASP Group din București și am plecat în Polonia, în orașul Opole, unde concernul Polaris a inaugurat cu trei ani în urmă singura fabrică din Europa.

Aici se produc numai vehicule de teren, ATV-uri și SXS (side-by-side), vehicule omologate în țara noastră ca tractor sau moto cvadriciclu.

Am testat două dintre modelele produse, primul din gama utilitară Ranger care a împlinit 20 de ani de la apariția pe piață, modelul RANGER XP® 1000 EPS și GENERAL™ 1000 EPS Deluxe ABS.

Evenimentul a fost organizat pentru jurnaliștii din câteva țări și a fost pentru prima dată când nu am fost organizați în grupe alcătuite pe criterii geografice (a se citi economice).

Polaris General 1000

În afară de noi, cei din România, au participat gazetari din Austria, Germania și Portugalia, toți fiind echipați ca la carte (da’ nici noi nu ne-am făcut de râs).

După ce am vizitat fabrica, am plecat încolonați pe șosea, către un poligon militar în care fusese amenajată o pistă pentru acest fel de vehicule, având la dispoziție nu mai puțin de 8 unități din modele și cilindree diferite.

Trebuie să mărturisesc că cei 10-20 de kilometri parcurși pe asfalt nu au făcut altceva decât să mă indispună serios, având tot timpul senzația că drăcia pe care o conduc urmează să se dezintegreze.

Impresia inițială s-a schimbat imediat ce am intrat pe teren accidentat, unde drăcia s-a transformat instantaneu într-o jucărie simpatică, cu posibilități nelimitate.

Am mers mai mult cu unul dintre modele, pe care l-am prezentat în materialul filmat, a cărui fișă tehnică este mai jos.

Polaris General 1000

Polaris GENERAL 1000 are un motor ProStar de 999 cc, în 4 timpi, cu doi cilindri gemeni, DOHC, răcit cu lichid, cu transmisie automată PVT (Passively Variable Transmission), care dezvoltă o putere maximă de 100 CP și un cuplu maxim de 87 Nm.

Realizat în fabrica proprie din Opole, Polonia, singura fabrica Polaris din Europa și lansat în 2015, modelul GENERAL este primul side-by-side omologat ca tractor care are ABS, transformând un vehicul versatil (modelul Ranger), într-unul mai bun pentru muncă și timp liber.

Una dintre cele mai eficace dotări ale modelului GENERAL este servo-direcția electronică (Electronic Power Steering), sistem datorită căruia pilotajul este mult mai comod, efortul depus de pilot fiind considerabil mai mic.

Cele două modele Polaris testate, GENERAL 1000 ABS și RANGER XP 1000 pot fi achiziționate de la magazinele firmei ASP Group, importatorul autorizat Polaris în România sau din rețeaua dealerilor autorizați ai acestei companii.

Polaris General 1000

Materialul filmat a fost prezentat în rubrica moto a emisiunii La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 17 februarie 2017.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

IF Design Award este decernat de IF International Forum Design, cea mai veche organizație independentă de design din lume, având sediul în Hanovra, Germania.

Începând din 1953, din initiațiva organizației IF International Forum Design, un juriu de reputați specialiști din domeniu acordă premii pentru cele mai reușite produse industriale din toate domeniile.

Prin produse industriale se înțelege orice

Yamaha design award

Yamaha MT-10 SP

produs destinat utilizării publicului, de la tirbușoane și ceasuri, pănă la autoturisme și ambarcațiuni.

De-a lungul timpului, mai ales în ultima perioadă, Yamaha a reușit să atraga atenția acestei organizații, prin diferite produse, devenind un fel de abonat al premiilor acordate.

Începând din 2014, în fiecare an au fost premiate unul sau mai multe proiecte Yamaha, de cele mai multe ori motociclete, dar nu numai.

Yamaha design award

Yamaha TMAX 530 DX

În 2014, câștigător la clasa sa a fost modelul MT-09, urmat în 2015 de sora mai mică, MT-07, dar și de scaunul rulant pentru persoane cu dizabilități, JWX-2, model asistat electric, un fel de kit care poate fi adaptat oricărui scaun rulant existent.

Un an mai târziu a fost rândul sportivei YZF-R1 să cucereasca trofeul, dar și unui soft produs de firma japoneză, Rev Translator, care a primit premiul pentru comunicație.

În 2017 câștigător a fost modelul XSR900,

Yamaha design award

Yamaha XMAX 300

alături de alt proiect avangardist aparținând unei alte generații de scaune rulante, un model asistat electronic și, în fine, în această lună au fost decernate premiile IF Design pentru anul 2018, nu mai puțin de trei motociclete Yamaha fiind premiate la categoria din care fac parte: MT-10 SP, TMAX530 DX și XMAX 300.

Majoritatea acestor reușite Yamaha se datorează companiei GK Dynamics Incorporated, o firmă de design industrial din Tokyo (Grupul din Koike), înființată de Kenji Ekuan, pionierul designului japonez, a cărui poveste am postat-o.

Fani ai produselor Yamaha sau nu, trebuie să recunoaștem că firma celor trei diapazoane a avut întotdeauna motociclete frumoase.

Dacă motocicletele Yamaha ne-au plăcut fiecăruia dintre noi sau nu, asta este o opțiune personală și trebuie respectată, tot așa cum trebuie respectată decizia unui juriu de specialiști, în măsură să decidă și pentru cei cu mai puțină pregătire în domeniu, dacă respectivele motociclete merită premii pentru felul în care arată.

Pentru cei care nu au citit povestea lui Kenji Ekuan, pionierul designului japonez, creator al fantasticei motociclete VMAX, articolul poate fi găsit mai jos.

VMax Carbon şi povestea creatorului motocicletei, aşa cum o văd eu

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

După ce am admirat colecția Escobar Motors, am luat la test câteva motociclete cu ataș recondiționate, ca să vedem care sunt problemele.

După ce am postat primul episod al scurtei noastre aventuri la Chișinău, unde am văzut colecția de motociclete clasice Escobar Motors, au apărut numeroase comentarii.

Cei care au început viața de motociclist cu unul dintre modelele prezentate, și-au adus aminte cu duioșie de chinurile începuturilor, de veșnicele probleme tehnice pe care le-au întâmpinat, întamplări care au transformat toate supărările de o zi, în amintiri de neuitat.

Motocicliștii mai noi, care au dat cu ochii direct de motociclete japoneze, poate nu au înțeles rostul unei astfel de întreprinderi, dar, mulți dintre ei, au ales să modifice o astfel de motocicletă, datorită aspectului clasic sau poate al costurilor scăzute ale unui astfel de proiect.

motociclete cu atas

În variantă solo sau motociclete cu ataș, toate modelele produse înainte de 1989 au început să fie căutate, multe având parte de o nouă viață, dăruită de cei care au ales să le recondiționeze și să le transforme în modelele la modă acum: bobber, café racer, boardtracker.

Asta am aflat și de la Dan, proprietarul acestei minunate colecții, în discuția purtată printre motoare, un entuziast care ne-a primit cu tot sufletul și care ne-a plimbat prin locuri pe care nu le mai văzusem.

motociclete cu atas

Am cunoscut oameni dedicați acestei pasiuni deosebite, am ieșit împreună la plimbare cu motoarele recondiționate de ei, am admirat munca lor și a tuturor celor care fac eforturi ca Moldova să se alinieze nivelului din țările avansate, indiferent de domeniul în care domeniu activează, chiar și al restaurării motocicletelor, pasiunea noastră comună.

Materialul filmat a fost prezentat în rubrica moto a emisiunii La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 10 februarie 2017.

motociclete cu atas

motociclete cu atas

motociclete cu atas

Dacă nu ați citit primul episod al poveștii și nu ați urmărit filmul, mai jos puteți găsi articolul postat recent.

Motociclete cu ataș vechi și suflete mari, totul la Chișinău

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Vestea bună a începutului de sezon este că magazinul importatorului oficial Piaggio se va deschide curând în București.

Piaggio - The Bike Hub Romania

Timp de mulți ani, concernul Piaggio a fost reprezentat în țara noastra de una din firmele grupului Paneuro.

Activitatea a început în stil mare și îmi aduc aminte de standurile de la diferitele expoziții moto, în care nu mai aveai loc de Paneuro, de parcă ar fi fost cel mai mare producător mondial, direct prezent în România.

Firma a început să se extindă peste măsură, se dorea obținerea reprezentării a cât mai multe firme, au fost adăugate și alte mărci la colecția de firme existente, chiar a existat o tentativă de a prelua și Yamaha.

Din păcate, organizația nu putea acoperi toate aceste ambiții, nici sponsorizările uriașe făcute, astfel încât sfârșitul nu s-a lăsat mult așteptat.

Sutele de clienți care se bucuraseră cumpărând câte o Vespa, un Piaggio, sau alte motociclete comercializate de Paneuro, au rămas fără suport tehnic și piese de schimb.

Situația era paradoxală, concernul fiind cel mai mare producător European, după numărul de unități vândute, dar situația nu a fost singulară în România, alte mari firme aflându-se în aceeași situație.

Piaggio - The Bike Hub Romania

După niște ani în care posesorii de motoare produse de Piaggio au fost nevoiți să procure piese din diferite surse, iată că începutul anului 2018 ne aduce vestea pe care mulți o așteptau: grupul Piaggio este din nou reprezentat oficial, de data aceasta se pare că este o operațiune serioasă și vom asista în scurt timp la deschiderea primului magazin Piaggio în București.

The Bike Hub Romania, noul importator al concernului Piaggio, pregătește nu numai un magazin foarte frumos în centrul Bucureștiului, o unitate service modernă, dotată cu toate echipamentele și sculele necesare, dar intenționeaza să sprijine și cluburile de pasionați ai mărcilor pe care le reprezintă.

Încă nu am libertatea să dezvălui locația magazinului sau ziua deschiderii acestuia, dar evenimentul va avea loc în scurt timp, așa că voi reveni în curând cu noi precizări.

Așadar, posesori de Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio și Vespa, țineți aproape !

Dacă nu ați văzut ultimul test făcut modelului Moto Guzzi V7 III Racer, mai jos este articolul postat recent.

Prezentare Moto Guzzi V7 III Racer – varianta video

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Yamaha SCR 950 reprezintă unul dintre cele mai ciudate proiecte lansate de Yamaha în ultima perioadă, un cruiser îmbrăcat în haine de scrambler.

Nu voi repeta în scris ceea ce prezint în materialul filmat, dar, pentru orice eventualitate, va urma un test amănunțit care va fi publicat în revista Auto Motor și Sport din luna martie.

Până atunci, prezentarea filmată este destul de lămuritoare și puteți găsi mai jos fișa tehnică a modelului Yamaha SCR 950.

Yamaha SCR 950

Motor 942 cmc, 4 timpi, 2 cilindri în V la 60 de grade, SOHC, 4 supape/cilindru, răcire cu aer, injecție electronică. Alezaj x cursă: 85 x 83 mm. Putere maximă: 54,3 CP/5.500 rpm. Cuplu maxim: 79,5 Nm/3.000 rpm.

Transmisie – cutie de viteze cu 5 trepte, ambreiaj multidisc în ulei, acţionare mecanică, transmisie finală cu curea.

Yamaha SCR 950

Sistem de rulare – cadru tip dublu leagăn tubular din oţel crom-molibden, furcă faţă telescopică nereglabilă de 41 mm, amortizoare spate reglabile la preîncarcare, cu compensator, disc frână faţă flotant 298 mm, etrier cu 2 pistonaşe, disc frână spate 298 mm, etrier cu 1 pistonaş, ABS, roată faţă 19”, spate 17”, jante din aluminiu cu spiţe.

Caracteristici – lungime 2255 mm, ampatament 1575 mm, înălțime la șa 830 mm, gardă la sol 145 mm, capacitate rezervor 13,2 l, masă la plin 252 kg.

Preț Yamaha SCR 950 – 9.450 Euro.

Yamaha SCR 950

Motocicleta testată a fost pusă la dispoziție de compania Motodynamics SRL, importatorul autorizat Yamaha în România.

Dacă v-a plăcut articolul, mai jos puteţi găsi alte teste ale unor modele Yamaha performante,  filmate şi prezentate până acum.

Yamaha VMax model aniversar – test și prezentare video

Yamaha XSR700, prima motocicletă din familia Faster Sons

Yamaha MT-10 – test şi prezentare video

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul   POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Radu Chindriș este cel care face ca articolele mele să fie mai citite decât merită, pentru că el face fotografiile.

Radu Chindris

Ieri am fost la Athénée Palace Hilton.

Chiar și acum, la aproape 30 de ani de la scena balconului, cu Ceaușescu promițând suta aia de lei, tot am intrat ușor stresat.

Înainte de ‘89 erai sigur că, intrând acolo, erai cel puțin urmărit discret, dacă nu cumva chiar fotografiat și catalogat.

Vremurile s-au schimbat, dar amintirile nu se pot șterge.

Culmea este că acum am intrat acolo ca să fotografiez eu. Nu pe băieții cu ochi albaștri (care cred că sunt tot pe acolo), ci pe prietenul meu Radu, care a prezentat presei una din inițiativele sale.

“100 de chipuri românești” este un proiect a cărui finalizare va fi un album de fotografii realizate de Radu Chindriș cu ajutorul tehnicii începuturilor fotografiei, ambrotipia, fotografia pe sticlă.

Radu Chindris

100 de oameni aleși de Radu au fost sau urmează să devină subiectele fotografului, pentru ca lucrările maestrului să fie imortalizate într-un album despre care pot spune fără ezitare că va fi un album de artă.

Invitați foarte mulți oameni din presă, în special televiziuni. Operatori, fotografi, reporteri, mă rog, tot dichisul.

În fața proiectoarelor, camerelor și a microfoanelor, Radu, modest și tăcut, așa cum este el în public, dar mucalit și haios, așa cum este între prieteni, arăta tuturor cum se face o fotografie pe sticlă.

Tot așa cum s-au făcut fotografiile în ziua Unirii, pe care Radu a înțeles să o sărbătorească prin fotografie.

Aproape toți cei prezenți se uitau cu uimire la vrăjitoria pe care Radu o făcea în fața lor, străini de tehnicile fotografice tradiționale.

Radu Chindris

Nimeni nu mai face astfel de fotografie, pentru că nu e practic și nu ies bani. Dimpotrivă, ca să faci așa ceva bagi bani. Mulți.

Și atunci, omul din popor se va întreba: da’ de ce să faci așa ceva?

Pentru că este o pasiune. Pasiunea fotografului, pardon, a artistului, care a căutat altceva decât cotidianul, ceva prin care poți realiza lucruri și lucrări cu adevărat excepționale.

Pentru mine nu era nimic nou, știam ce face și ce poate Radu și mă amuzau figurile uimite a celor care descopereau o lume nouă.

Să faci fotografii cu niște aparate vechi de peste 150 de ani, a căror recondiționare înseamnă o muncă de Sisif, e ceva ce se apropie de nebunie. Nebunia creatoare a celor pasionați, pe care mi-a fost cel mai la îndemână să o asemuiesc motociclismului, cel pe care il știu eu.

Radu Chindris

Poate tocmai de aceea, Radu Chindriș este cel mai bun fotograf de moto pe care l-am cunoscut, pentru că împărtășim același fel de nebunie…

Radu Chindris

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Gama de produse excepționale a producătorului Hyperpro a fost completată de furca de față prezentată la ultima ediție EICMA.

Hyperpro este unul dintre cei mai dinamici producători de amortizoare și componente, cunoscut pentru arcurile progresive și amortizoarele spate.

De mulți ani reprezint această firmă în România, folosesc arcurile progresive pe toate motocicletele de stradă cu care merg și le recomand cu căldură tuturor, datorită plusului de calitate pe care îl aduc amortizoarelor standard.

De multe ori, prieteni care instalează pentru prima oară astfel de arcuri mă întreabă de ce nu pun producătorii arcuri progresive de la început, în loc să le folosească pe cele liniare, care produc efectul de “barcă”?

Nu sunt în măsură sa emit teorii și, probabil că există mai multe puncte de vedere, dar părerea mea este că arcurile liniare instalate pe 99% din amortizoarele stoc se folosesc datorită costului puțin mai mic și elasticității mai mari, care permite oricui utilizarea lor.

Hyperpro

Dar tocmai această elasticitate deranjează pe cei cu experiență, care au nevoie de precizie în timpul pilotajului, de respectarea perfectă a unei trase imaginare.

Arcurile liniare, prin efectul de “barcă”, nu permit precizie nici în perioadele de frânare, nici în virajele rapide, diferența de comportament dintre acestea și cele progresive fiind uriașă.

Completând gama de arcuri liniare și progresive și cele câteva modele de amortizoare spate parțial sau complet reglabile produse până acum, Hyperpro a lansat recent un model de furcă de față performantă, complet diferit din punct de vedere structural, de majoritatea modelelor stoc.

Acest model, produs inițial pentru Harley-Davidson, este destinat unei game largi de modele, în special motociclete naked de capacitate cilindrică mare, dar nu numai.

L-am rugat pe Peter van den Bogaard, specialistul firmei Hyperpro, să explice pentru toată lumea prin ce se deosebește furca și ce îmbunătățiri aduce.

Hyperpro

Mai jos este postată povestea apariției primei versiuni a furcii de față Hyperpro, destinată la început numai unor modele Harley-Davidson.

Noutăţile prezentate de HYPERPRO la Intermot 2016

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Ca o completare a articolulul postat recent, am pregătit fișa tehnică a modelului Ducati SuperSport și filmul difuzat pe canalele Digi.

Motor Testastretta 11°, 937 cmc, 4 timpi, 2 cilindri gemeni în L la 90 de grade, 4 supape/cilindru, distribuție Desmodromică, răcire cu lichid, injecție electronică Continental cu clapete de accelerație Mikuni de 53 mm şi sistem Ride-by-Wire. Alezaj x cursă 94 x 37,5 mm, putere maximă 113 CP/9.000 rpm, cuplu maxim 93 Nm/6.500 rpm, raport de compresie 16,6:1. Intervale revizii service 15.000 km, intervale verificare supape 30.000 km.

Transmisie – cutie de viteze manuală cu 6 trepte, ambreiaj în baie de ulei cu acţionare mecanică, transmisie finală pe lanț O-ring.

Sistem de rulare – cadru tip grindă cu zăbrele tubular din oţel crom-molibden atașat de chiulase și blocul motor, furcă faţă telescopică inversată Marzocchi 43 mm complet reglabilă, amortizor spate Sachs reglabil, frână faţă dublu disc semiflotant 320 mm, etriere radiale monobloc Brembo M4-32 cu 4 pistonaşe, frână spate disc 245 mm, etrier Brembo cu 2 pistonaşe, ABS Bosch 9MP, controlul tracţiunii DTC, roți faţă/spate 17”, jante turnate din aliaj cu 3 spiţe în Y.

Ducati SuperSport

Caracteristici – lungime 2070 mm, ampatament 1478 mm, înălțime la șa 810 mm, capacitate rezervor 16 l, masă la plin 210 kg.

Preț Ducati SuperSport – 13.744 Euro

Motocicleta testată a fost pusă la dispozițtie de Metrotehnica Internațional (Ducati România), importator autorizat al produselor Ducati în România, iar fotografiile sunt opera prietenului meu, maestrul Radu Chindriș.

Materialul filmat a fost prezentat în rubrica moto a emisiunii La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 4 noiembrie 2017.

Dacă nu ați citit prezentarea acestui model, articol publicat în revista Auto Motor și Sport din luna decembrie 2017, mai jos este postarea făcută recent.

Ducati SuperSport – motocicleta sportivă pentru fiecare zi

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

În Moldova am găsit mult mai mult decât motociclete cu ataș recondiționate, am găsit niște oameni calzi, așa cum erau în România cu vreo 40 de ani în urmă.

Cu câteva luni în urmă am primit o invitație.

Era vorba de o colecție de motociclete vechi, unele recondiționate, pe care trebuia să le prezentăm într-un material pentru emisiunea La Volan, difuzată de canalele TV ale trustului Digi.

Pentru asta trebuia să mergem la Chișinău, dar programul meu era destul de încărcat, timp de două luni nu făcusem mai nimic cu motocicletele, având o mână în ghips.

Un accident în trafic m-a ținut pe bară jumătate de sezon și acum trebuia să recuperez.

Spre norocul nostru, aveam pregătite suficiente materiale încât să nu fim nevoiți să întrerupem rubrica moto, caz în care emisiunea s-ar fi transformat într-una exclusiv auto.

Eram nehotărâți, nu știam ce să facem: ne ducem la Chișinău, pierdem trei zile și cel puțin încă una de refacere pentru niște gloabe vechi, atât timp cât Bucureștiul geme de ultimele modele de supermotociclete ?

Mergem la 500 de kilometri ca să vedem niște IJ-uri care erau pe toate străzile din România cu vreo 20 de ani în urmă ?

motociclete cu atas

Până la urmă, împreună cu prietenul Alex Zereș, realizatorul emisiunii, am hotărât să facem deplasarea, mai ales că materialele despre motociclete veterane făcute până atunci fuseseră foarte bine primite de pasionații de moto.

Odată luată hotărârea, nu mai rămânea decât să aflăm care e șpilul cu motocicletele vechi.

Ca tot românul, ne întrebam care este interesul, motocicletele trebuie închiriate, vândute, ce șmecherie se ascunde în spatele unui astfel de efort, știut că nu e chiar simplu sau ieftin să recondiționezi motociclete vechi.

Am ajuns la Chișinău, unde am fost întâmpinați de Dan Untură, proprietarul colecției, omul care a adunat în jurul lui nu numai multe motociclete cu ataș sau fără, ci și o groază de prieteni, motocicliști entuziaști.

Nu a durat foarte mult ca să ne lămurim: nu era nici o șmecherie, nici o afacere. Dan era îndrăgostit de modelele vechi de motociclete produse în țările din estul Europei și, pentru că în Moldova încă se găsesc din belșug, începuse să le adune de peste tot.

Mi-am adus aminte că asta făcusem și eu în primii ani de după ‘89, dar eu, ca tot românul care se respectă, le-am vândut pe toate, chiar și pe cele rare, demne de orice colecție.

motociclete cu atas

Spre deosebire de mine și de mulți din cei pe care îi cunosc în România, Dan a început să le recondiționeze, cu efort mare și bani mulți.

Am găsit modele pe care nu le cunoșteam, majoritatea produse în fosta Uniune Sovietică, chiar un model produs pentru cluburile sportive, IJ K11, o motocicletă care a contribuit la formarea unei generații de sportivi de excepție.

Crescuți cu motocicletele producție proprie, unii au atins performanțe extraordinare, iar Gennady Moiseev a fost chiar triplu Campion Mondial.

Văzând ciudațenia aia de motocicletă mi-am amintit că și la noi au fost produse câteva modele de motociclete, la Steagu Roșu, în Brașov, care, bune sau rele, ar fi putut ajuta la creșterea sportului românesc.

Am admirat motocicleta cu care rușii au câștigat războiul, M72, o piesă restaurată cu minuțiozitate, o motocicletă pe care aș păstra-o în casă poate și pentru încărcătura sentimentală care o însoțeste.

În afară de motoarele expuse într-un spațiu intim, un bar, loc de adunare pentru prieteni, o sumedenie de alte modele, unul mai ciudat și mai rar decât altul, stăteau aliniate într-un depozit, așteptând răbdătoare momentul în care le va veni rândul la operațiunea meticuloasă a recondiționării.

motociclete cu atas

Sedința teoretică odată încheiată, nu ne mai rămânea decât să testăm unele dintre modelele recondiționate și să plecam la o plimbare cu cinci motociclete cu ataș, dar asta este o poveste pentru săptămâna viitoare.

.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

În accepțiunea generală, numele SuperSport ar trebui să definească o motocicletă cu pretenții sportive. Este Ducati SuperSport o sportivă sau o motocicletă pentru toți ?

Ducati SuperSport

În 2016, la Intermot, expoziția internațională de motociclete de la Köln, Ducati a prezentat noul model SuperSport. A fost singura premieră Ducati de la acea manifestare și am avut norocul (a se citi tupeul) să mă aflu la 2 metri de motocicleta dezvelită de domnul Claudio Domenicali personal.

Mărturisesc că am fost nedumerit încă de la început.

Nu reușeam să pun cap la cap informațiile proaspete și să înțeleg ce oferă noul model.

Supersport este numele unei categorii din Campionatul Mondial de Superbike, rezervat motocicletelor de 600, 675 și 750 cc, în funcție de formula tehnică a motorului, de numărul cilindrilor, în timp ce noul motor prezentat de Ducati avea 937 cc.

Când spui supersport gândul te duce la performanță și te aștepți să întâlnești o motocicletă rapidă, aidoma celor existente la această categorie, ori cei de la Ducati ne explicau că e o motocicletă pentru mers la serviciu, cu o putere puțin peste 100 CP, departe de performanțele cu care ne-au obișnuit modelele sportive.

Motocicletele sportive au o poziție a pilotului cu adevărat sportivă, în timp ce poziția oferită de acest model era evident una mult mai relaxată, cu un ghidon ridicat.

Toate informațiile cumulate nu duceau la un profil al unei motociclete pe care să o înțeleg.

Ducati SuperSport

Generația a doua SuperSport

Uitasem că Ducati nu era la prima încercare de acest fel, până în 2006 fiind produse alte două modele Supersport, de 800, respectiv de 1000 cc, ambele oferind o putere maximă de vreo 80 CP, construite după același principiu, o motocicletă pentru folosința zilnică. 

Ca de obicei, toate nelămuririle mele legate de această motocicletă s-au risipit atunci când am avut ocazia să testez modelul. 

Imediat după ce urci în șaua noului Supersport, îți dai seama că poziția pilotului nu are nici o legătură cu ceea ce găsești la orice sportivă, dar nici nu este tipică pentru o motocicletă pentru drumuri lungi. Poți adopta o poziție pentru cazurile în care ai folosi motocicleta pe un circuit, dar nu te poți aștepta la performanțe, atât din cauza poziției, cât și a motorului.

Nu este primul model pe care Ducati a instalat propulsorul Testastretta, de 937 cc, cu 2 cilindri gemeni în L la 90 de grade. 

Același motor se găsește pe Hypermotard 939 și pe Multistrada 950, diferențele între cele trei variante fiind minime. Chiar dacă puterea maximă este de numai 113 CP, motorul este pregătit pentru folosința sportivă, având blocul motor și chiulasele reproiectate, dar nu are răspunsul exploziv al variantei instalate pe Hypermotard 939, accelerația ride-by-wire oferind un răspuns gradat, previzibil.

Ducati SuperSport

Livrarea puterii are loc pe o plajă largă de turație, dar, la turații joase, răspunsul se lasă așteptat, fiind ușor și mai ales sigur de utilizat în trafic, în treptele superioare ale cutiei de viteze, fiind suficient de flexibil pentru a nu crea probleme.

Cutia de viteze are șase trepte și schimbă impecabil, dar asta era de așteptat. Ceea ce m-a impresionat însă a fost sistemul de schimbare rapidă “quick-shifter” instalat pe motocicleta pe care am testat-o, sistem oferit de producător ca accesoriu. Acest sistem este livrat în configurație standard numai pe varianta S a modelului SuperSport, împreună cu suspensii Ohlins față/spate, prin intermediul cărora motocicleta se apropie simțitor de comportamentul unei sportive adevarate.

Datorită acestui sistem des întâlnit pe motocicletele rapide, vitezele se pot schimba fără ajutorul ambreiajului în ambele sensuri, sistemul lucrând însă diferit.

Atunci când se schimbă în viteză superioară, un microcontact aflat pe tija schimbătorului trimite un semnal unității centrale, care modifică momentul aprinderii și volumul injecției, iar în cazul schimbării în treapta inferioară, unitatea centrală lucrează cu ambreiajul.

Datorită acestui sistem, schimbarea în orice treaptă este cât se poate de facilă și rapidă, asemănătoare motocicletelor cu adevărat sportive.

Ducati SuperSport

Sistemele electronice – colac de salvare

Pachetul electronic cuprinzător are, printre altele, trei moduri de pilotaj: Urban, Touring și Sport. 

Din păcate, nu am avut ocazia să testez motocicleta pe un circuit, dar mi-a plăcut răspunsul motorului în modul Touring, pe care l-aș caracteriza ca foarte echilibrat, puterea fiind livrată 100%, răspunsul accelerației fiind progresiv, nu direct, ca în modul Sport, controlul tracțiunii fiind presetat în treapta a patra (prima fiind cea mai puțin intruzivă), iar ABS-ul fiind setat la cel de-al treilea nivel, util pentru stradă sau ploaie.

Modul Urban este util în situațiile unui trafic aglomerat, în care oricum nu se pot folosi cei 113 CP ai motorului, drept pentru care, în acest mod, puterea este limitată la 75 CP, răspunsul accelerației este progresiv, controlul tracțiunii presetat în treapta a șasea, iar sistemul ABS la același ultim nivel. 

În oricare dintre aceste moduri de pilotaj, atât controlul tracțiunii cu 8 nivele de intervenție, cât și sistemul ABS cu trei nivele produs de Bosch, sunt setate din fabrică corespunzător folosinței, dar pot fi modificate după dorință sau chiar anulate.

Sistemele electronice sofisticate, cu numeroase nivele de intervenție, sunt utile mai mult în cazul unei utilizări agresive sau pe circuit, pentru că în trafic este destul de greu să se simtă acțiunea controlului tracțiunii, poate doar atunci când se parcurge o zonă cu denivelări serioase.

Ducati SuperSport

Interfața pentru setarea sistemelor electronice este mai simplă decât cea de la Multistrada 1200S, care îmi amintesc că mi-a creat reale probleme, dar rămâne în continuare destul de incomodă, cel puțin pentru mine.

Toate informațiile legate de sistemele electronice și nivelul lor de intervenție, precum și informațiile obișnuite ale oricărei motociclete moderne, se regăsesc pe bordul cu cristale lichide, care are aceeași formă cu cel de pe Monster 821, ușor de citit chiar în condiții de lumină puternică, dar și aici m-a speriat numărul mare de informații furnizate pe o suprafață destul de mică.

Presupun că, odată intrat în posesia unei astfel de motociclete și folosind-o zilnic, te poți obișnui atât cu setarea sistemelor, cât și cu descifrarea informațiilor de pe bord, mai ales că o astfel de motocicletă nu presupune modificarea setărilor atât de des.

De unde vine ținuta de drum

Cadrul tip grindă cu zăbrele, preluat parțial de la modelul Monster 1200 și adaptat la noua platformă, este atașat de motor în partea din față, având o basculă monobraț din aluminiu turnat, un model nou, totul fiind îmbrăcat într-o caroserie ale cărei linii sunt inspirate din formele motocicletelor din familia Panigale.

Ducati SuperSport

Dacă până acum componentele importante descrise doar semănau cu cele instalate pe un supersport adevărat, suspensiile și elementele sistemului de frânare sunt similare celor folosite pe cele mai performate motociclete sportive.

Pe față este o furcă telescopică inversată Marzocchi de 43 mm complet complet reglabilă, pe spate un amortizor Sachs reglabil, în timp ce frânele ar fi bune pe orice altă motocicletă rapidă, având discuri semiflotante de 320 mm pe față și etriere Brembo față/spate, care, deservind un motor de doar 113 CP, oferă o frânare perfectă și mușcătura inițială tipică motoarelor puternice.

După test, am încercat să sintetizez informațiile acumulate și să-mi dau seama dacă Ducati SuperSport ar putea fi una dintre motocicletele pe care mi le-aș dori în fața casei.

Este interesantă, are caracter datorită motorului și distribuției desmodromice, poate fi practică, dar nu mă văd făcând o pasiune pentru ea.

Probabil că ar putea deveni pasiune pentru cineva aflat la prima motocicletă importantă (nu la prima din viață, pentru că nu ar înțelege nimic), dar nu cred că poate da fiori unui motociclist cu experiență.

Ducati SuperSport

Pentru mine Ducati SuperSport rămâne una dintre acele motociclete care contribuie la completarea experienței personale, care face legătura între categoriile sport și sport-touring, este înconjurată de parfumul legendei Ducati și este susținută moral de victoriile în competiții obținute de motocicletele fabricii din Bologna, timp de câteva decenii.

.

Ce mi-a plăcut la Ducati SuperSport:

Calitatea lucrăturii și atenția la detalii

Modul în care lucrează sistemul quick-shifter

Ce nu mi-a plăcut la Ducati SuperSport:

Poziția pilotului nehotărâtă, nici sportivă, nici touring (e adevărat, corespunzătoare conceptului “supersport de fiecare zi”, dar nu m-a convins).

Ducati SuperSport

Articolul complet a apărut în revista  Auto Motor şi Sport nr. 12 (241) din decembrie 2017.

Motocicleta testată a fost pusă la dispoziție de Metrotehnica International, importatorul autorizat Ducati în România.

Fotografiile sunt opera prietenului meu, maestrul Radu Chindriș.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Pentru fanii Ducati, mai jos sunt alte teste ale unor modele Ducati, postate până acum.

Scrambler Desert Sled – test și prezentare – varianta video

Ducati Multistrada 950 – test și prezentare

Ducati Multistrada 950 – test și prezentare video


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Vestea că primul model Harley-Davidson electric va fi lansat ca produs de serie a fost anunțată chiar de Matthew Levatich, CEO al companiei.

Harley-Davidson electric

Motocicleta electrică Harley-Davidson Livewire şi standul de probă

Proiectul Harley-Davidson Livewire, un concept de motocicletă cu motor electric, a fost demarat cu câțiva ani în urmă.

Pentru început, în 2014, producătorul a organizat 30 evenimente în SUA, în care 6800 de persoane au avut ocazia să testeze primul model Harley-Davidson electric, iar alte câteva mii de oameni au testat motocicleta pe loc, în bancul de probă.

În același timp, Livewire a fost prezentat la toate expozițiile de profil importante, prima din Europa fiind cea din Milano, în toamna anului 2015.

Testele destinate marelui public au continuat în Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Malaezia, persoanele invitate convingându-se de accelerația extraordinară, de 4 secunde de la 0 la 100 km/h, de viteza maximă limitată la 150 km/h și de performanțele amortizoarelor Showa Big Piston, similare celor instalate pe Kawasaki ZX-10R.

Părerea celor care au testat noul model a fost ascultată și unele detalii tehnice constructive au fost modificate.

Harley-Davidson electric

Motorul electric instalat pe Harley-Davidson Livewire

Harley-Davidson electric

În primul rând, încă de la începutul acțiunii, sunetul motorului a fost transformat din cel al unui ventilator, așa cum se întâlnește la majoritatea modelelor electrice, într-unul asemănător celui produs de avioane, dar de o intensitate scăzută.

Încă nu se știe cât din conceptul plimbat prin întreaga lume va fi păstrat pe modelul de serie care va fi produs, dar, cu siguranță, acesta va apare.

Cu câteva zile în urmă, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale anului care a trecut, domnul Matthew Levatich, CEO Harley-Davidson, a comunicat, în afară de raportul financiar, tot felul de noutăți, unele reprezentând vești bune, altele nu.

Surpriza cea mai mare a fost vestea lansării primului model Harley-Davidson electric, eveniment prevăzut a avea loc peste 18 luni.

Faptul că Harley-Davidson a decis să producă o motocicletă cu motor electric nu înseamnă că cineva se așteaptă la vânzari spectaculoase ci, mai degrabă, că firma dă dovadă de înțelegere a realității pe care o trăim.

Harley-Davidson electric

În multe țări, inclusiv în România, nu vom avea condiții mult timp de aici încolo să folosim vehicule cu motor electric, având cu totul alte priorități, dar aceasta este direcția în care se îndreaptă lumea.

Nu a fost anunțat un preț informativ sau date tehnice și nimeni nu aștepta așa ceva.

Acum, până vom asista la lansarea primului model Harley-Davidson electric, probabil că principalul subiect care va fi dezbătut în lumea moto internațională a pasionaților de Harley-Davidson va fi cel legat de recunoașterea motocicletei electrice ca un adevărat produs Harley-Davidson, sau va fi respins de fanii dedicați mărcii.

Nu ar fi nici o mirare, așa s-a întâmplat la apariția primul model V-Rod, urmat de alte câteva modele ale aceleiași familii, la apariția primei motociclete ieftine, din familia Street și probabil că așa se va întâmpla la modelele viitoare, care vor ieși din tiparele tradiționale cu care Harley-Davidson ne-a obișnuit.

Dacă vreți să aflați cum a început povestea conceptului Harley-Davidson Livewire, mai jos este articolul postat după prezentarea motocicletei la Milano.

Povestea primei motociclete electrice Harley-Davidson – Proiectul LiveWire

Dacă nu ați văzut toate prezentărie de motociclete, testele și cursele moto postate până acum pe blogul POVEȘTI CU MOTOARE și pe pagina de Facebook, sau dacă vreți să urmăriți materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonați la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Campionatul trecuse de prima jumătate, rămăseseră două curse și simțisem victoria aproape, dar încă nu făcusem turul de onoare cu coroana de gât.

Gustul primei victorii

La sfârșitul anilor ‘70, într-un sezon erau organizate mult mai multe curse decât acum. Toate cluburile sportive din provincie care aveau secții de motociclism doreau să arate publicului de acasă ce sunt în stare, pentru că în fiecare dintre aceste grupări existau piloți valoroși, capabili să câștige curse.

Exista și o ordine prestabilită a perioadei în care fiecare club organiza concursul, în funcție de interesele locale, de evenimente care trebuiau sărbătorite sau de factori care puteau influența concursul.

Prin tradiție, primele curse se desfășurau la Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și București, orașe în care exista public avizat, după multe curse văzute.

La jumătatea sezonului urmau orașele în care se organiza numai câte o cursă pe an, dar și aici existau cluburi puternice, care aveau periodic piloți la vârful clasamentului la unele clase: Reșița, Sibiu, iar mai târziu Bistrița și Galați.

În partea a doua a sezonului, centrele importante repetau organizarea evenimentului, astfel încât aveam curse din nou în Timișoara, Târgu-Mureș, Oradea și București.

Acum ne aflam la jumătatea sezonului, trecuseră primele patru etape de Cupă și încă două de Campionat.

În ultima cursă terminasem pe locul doi, mirajul cursei câștigate fusese atât de aproape de mine, încât visam noaptea cum fac turul de onoare cu coroana aurie.

Da, se dădeau coroane, cele din București erau cele mai frumoase, din polistiren expandat, învelite cu frunze de laur tăiate dintr-un material textil vopsit auriu.

Rezistau foarte bine în timp, așa că am păstrat mulți ani coroanele primite mai târziu.

gustul primei victorii

Urma cursa de la Sibiu, oraș în care aveam rude și, fiind destul de aproape de București, aveam prieteni care veneau să vadă cursele, suficiente motive să doresc victoria.

Dar, având puțin peste 20 de ani și mintea liniștită, în loc să-mi văd de pregătirea cursei, poate chiar și de cea psihologică (numai la asta nu-mi era mie mintea), în loc să pregătesc motoreta de curse și să nu risc nimic, am făcut pe șmecherul într-o parcare și am mers în picioare pe șaua CZ-ului meu de stradă.

Poate că nu s-ar fi întâmplat nimic, nu era prima oară când făceam asta, dar tocmai schimbasem talpa cizmelor și cizmarul îmi pusese “talpă din talpă”, așa se chema, adică nu era din cauciuc.

Bună la curse, dar nu era bună în contact cu pielea de pe șa, aluneca imediat. Ceea ce s-a și întâmplat.

Fiind în picioare pe șa, pur și simplu am căzut pe lângă motocicletă, care a continuat să meargă în linie dreaptă, până în primul gard, vreo 50 metri mai departe, unde era un mic viraj. Dacă gardul ar fi fost din lemn, poate ar fi scăpat cu niște zgârieturi, dar gardul era din beton.

E greu să îmi amintesc câte repere s-au stricat, dar țin minte că tot ce era far, semnale, stop, bord și fiare mai subțiri, nu au putut fi recuperate.

Problema nu era numai cea financiară, ci și faptul că piese de schimb nu se prea găseau la magazin, era nevoie de relații, timp și bani ca să le găsești. Pe unele nu le puteai găsi deloc, trebuie să le produci.

În orice caz, un astfel de eveniment te ținea pe margine niște săptămâni bune, poate chiar luni.

Gustul primei victorii

Decizia a fost simplă. Motocicleta în cauză era folosită oricum și la curse, pentru că alergam la două clase, Mobra 50 cc începători și 175 cc, clasă la care teoretic nu existau începători.

Am scos de pe ruină tot ce incomoda și am transformat-o pentru acel sezon în motocicletă de curse dedicată.

Cu motocicleta rezolvasem, mai avea de rezolvat problema echipamentului avariat și a mea personală, fiind la rândul meu avariat.

Geaca și pantalonii de piele au fost cârpite, mănușile cusute și marele noroc a fost că parbrizul căștii nu se spărsese, ci era doar zgâriat.

Pentru cei obișnuiți cu magazinele de accesorii, aflate acum aproape în orice oraș din România, poate părea ciudat, dar parbrize nu se găseau, le confecționam singuri, dacă eram suficient de norocoăi să găsim material plastic transparent, cât mai elastic și care putea fi tăiat fără să se spargă.

Și pentru că nu am găsit, am continuat să folosesc mult timp parbrizul zgâriat, așa cum se poate observa în fotografiile din acel an.

Dar, așa cum spuneam, rezolvasem tehnica de luptă și echipamentul, dar pilotul încă nu.

Scăpasem fără fracturi, dar vânătăi și zgârieturi cât cuprinde, parca mă lovise o locomotivă.

Credeam că asta e tot, dar după vreo două zile, la una dintre mâini s-a format o ditamai pungă cu lichid la cot. Am tot amânat, dar nu am avut ce face și m-am lăsat târât la camera de gardă a spitalului de urgență de domnișoara ca era principalul meu suporter în acea perioadă.

Speram că scap cu vreo injecție, ceva, dar s-a lăsat cu bisturiu și niște fire de sutură.

Neplăcut, dar marea supărare a venit după, Gustul primei victoriicând am aflat că trebuie să stau în repaos zece zile, fără să fac nici un efort.

Cursa la Sibiu era peste trei zile, eu erau cusut de la cot în jos, pansat de parcă eram mumie și doctorul vroia să stau în pat.

Cred că orice pasionat de motociclete ar fi făcut ceea ce am făcut eu: am plecat la cursă, am câștigat la 50 cc, am terminat pe locul 4 la clasa 175 cc cu motocicleta avariată de gardul de beton și am trăit una dintre cele mai frumoase zile din viață, cu prima coroană de lauri de gât, plimbată pe circuitul stradal din Sibiu, aplaudat de câteva zeci de mii de oameni.

Gustul primei victorii

Și acum, când scriu, mi se ridică părul pe ceafă, dar dacă aș mai fi în aceeasi situație, aș face tot așa.

Inutil să spun că, imediat după cea de-a doua cursă, mâna mi s-a blocat pur și simplu. Am ajuns a doua zi la același spital, la același doctor care mă tăiase prima oară, care m-a tăiat și a doua oară și mi-a spus că, de data asta, dacă nu fac pauză, se îngroașă gluma.

Oricum, prețul plătit a meritat din plin, gustul primei victorii nu poate fi descris în cuvinte.

.

Dacă vă plac poveștile cu Mobra, mai jos jos articolele postate până acum.

Povești cu Mobra – Târgu Mureș, primul meu podium – partea a 7-a

Povești cu Mobra – Primele curse ale primului sezon – partea a 6-a

Poveşti cu Mobra – Cum am început să alerg în cursele de moto – partea a 5-a – Plecăm la Timişoara, prima cursă din sezon

Poveşti cu Mobra – Cum am început să alerg în cursele de moto – partea a 4 – a – Începe primul sezon de curse cu Mobra

Poveşti cu Mobra – 1977 – Cursa la care credeam că voi participa – partea a 3-a

Poveşti cu Mobra – Cum am început să alerg în cursele de moto – partea a 2-a – Concurs de selecţie

Poveşti cu Mobra – Cum am început să alerg în cursele de moto – partea 1-a

Mobra – cum și de ce se modifica în urmă cu 30 ani

Dacă nu ați văzut toate prezentărie de motociclete, testele și cursele moto postate până acum pe blogul POVEȘTI CU MOTOARE și pe pagina de Facebook, sau dacă vreți să urmăriți materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonați la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Autentifica-te  
×