Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    633
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    55.693

Postări în blog

Tiberiu Troia

Sistemele electronice de siguranță și control explicate de producător și datele tehnice ale modelului Pan America 1250 Special.

Pan America 1250 Special

Cornering Rider Safety Enhancements

Pan America 1250 și versiunea Special sunt echipate cu mai multe sisteme de asistență a pilotului, la care au fost implementate ultimele tehnologii de control al componentelor șasiului, control al frânei de motor și al motorului. Aceste sisteme sunt proiectate pentru a oferi performanța maximă a tracțiunii în timpul accelerației, decelerării și frânării, atât în linie dreaptă, cât și în viraje.

Cornering Enhanced Electronically Linked Braking (C-ELB)

Sistemul combinat de frânare electronic îmbunătățit oferă o frânare față-spate echilibrată într-o gamă largă de situații.

Cornering Enhanced Antilock Braking System (C-ABS)

Sistemul ABS îmbunătățit este proiectat pentru a preveni blocarea roților la frânare (dacă mai era nevoie să spun).

Pan America 1250 Special

Cornering Enhanced Traction Control System (C-TCS)

Sistemul de control al tracțiunii îmbunătățit este conceput pentru a împiedica roata din spate să se rotească excesiv în timpul utilizării agresive a accelerației.

Cornering Enhanced Drag-Torque Slip Control System (C-DSCS)

Sistemul este conceput pentru a reduce derapajul roții din spate și pentru a preveni blocarea roții la decelerarea provocată de motor.

Hill Hold Control (HHC)

Sistemul de asistență la plecările din rampă HHC este realizat pentru a menține presiunea în instalația de frână după ce frâna a fost acționată și pentru a preveni mișcarea motocicletei timp de 10 secunde după ce maneta de frână a fost eliberată.

Pan America 1250 Special

Fișa tehnică Harley-Davidson Pan America 1250 Special

Motor Revolution® Max în patru timpi, cu doi cilindri gemeni în V, patru supape pe cilindru, DOHC, răcire cu lichid, injecţie electronică ESPFI.

Capacitate cilindrică: 1252 cmc, alezaj x cursă (mm): 105,0 x 72,0 mm.

Putere maximă: 150,0 CP (112,0 kW)/8750 rpm, cuplu maxim: 128,0 Nm/6750 rpm, raport de compresie: 13,0:1.

Cutie de viteze cu şase trepte, ambreiaj assist & slip în baie de ulei, cu acţionare mecanică, transmisie finală pe lanţ.

Cadru din trei componente principale, piesa centrală forjată din aluminiu şi basculă turnată din aluminiu.

Suspensia față: furcă telescopică hidraulică inversată Showa BFF (Balance Free Forks) Ø47 mm, complet reglabilă, cursă roată faţă: 190 mm.

Suspensia spate: monoamortizor Showa BFRC (Balance Free Rear Cushion-lite), complet reglabil, cu reglaj electornic a preîncărcării şi comprimare semiactivă, cursă roată spate: 190 mm.

Pan America 1250 Special

Frână faţă hidraulică cu dublu disc flotant din oţel Ø 320 mm, etrier Brembo monobloc radial cu patru pistonaşe, ABS activ pe viraje.

Frână spate hidraulică cu disc din oţel Ø 280 mm, etrier Brembo flotant cu un pistonaş, ABS activ pe viraje.

Roată faţă 19”, roată spate 17”, roţi cu jante din aliaj de aluminiu cu spiţe.

Anvelope H-D®/Michelin™ Scorcher™ “Adventure”, Radial

Anvelopă faţă: 120/70R19 60V, 72Vspate: 170/60R17 72V, fără cameră.

Lungime: 2265 mm, ampatament: 1580 mm, înălţime la şa: 836-850 mm.

Gardă la sol: 175 mm, masă la plin: 258 kg.

Capacitate rezervor benzină: 21,2 litri, consum mediu: 5,5 ltr./100 km.

Preţ Pan America 1250 Special în România, la Harley-Davidson Bucureşti: 18.743-19.338 euro, TVA inclus, în funcţie de culoare.

Pan America 1250 Special

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Harley-Davidson Pan America 1250 Special are suspensii semiactive reglabile electronic și sistem adaptiv de ajustare a înălțimii șeii.

Pan America 1250

Sistemul de suspensii semiactive oferă cinci moduri de lucru presetate, configurate în fiecare dintre modurile de pilotaj ale motocicletei.

Comfort

Optimizează comfortul adaptându-se la condițiile de drum și protejează pilotul pe porțiunile dificile de drum.

Balanced

Optimizează echilibrul dintre comfort și control pe întregul parcurs.

Sport

Oferă nivelul maxim de control cu setări ale amortizoarelor adaptate la un stil de pilotaj sportiv.

Pan America 1250

Off-Road Soft

Comprimare inițială redusă a amortizoarelor pentru o adaptare mai eficientă la obstacolele mari si pentru reducerea reculului, ideal pentru utilizarea pe teren stâncos, cu denivelări.

Off-Road Firm

Comprimare inițială majorată pentru pilotaj agresiv, ideal pentru suprafețe de teren moi, argiloase.

Versiunea Special a modelului proaspăt lansat Pan America 1250 are ca dotare opțională un sistem adaptiv de reglare a înălțimii șeii, sistem realizat pe baza unei tehnologii reușită în premieră în industria moto de inginerii companiei Harley-Davidson.

Sistemul adaptiv de ajustare a înălțimii șeii (Adaptive Ride Height – ARH) permite pilotului să urce cu ușurință pe modelul Pan America 1250 Special și să ajungă cu talpa la sol în timpul opririlor, reducând înălțimea șeii cu 25 până la 50 mm, fără a modifica cursa amortizoarelor.

Pan America 1250

În plus, sistemul ARH păstrează toate caracteristcile suspensiei semi-active față/spate și are trei moduri de lucru presetate, încorporate în fiecare dintre modurile de pilotaj.

Modul auto (Auto Mode)

Sistemul stabilește cât de repede coboară suspensia, în funcție de cât de agresivă este frânarea, suspensia fiind complet coborâtă în momentul opririi motocicletei.

Acțiune rapidă și acțiune lentă (Short delay and long delay)

Coborârea suspensiilor este întârziată până în momentul în care motocicleta oprește, înălțimea normală a șeii fiind menținută și pe perioada în care motocicleta se deplasează cu viteză redusă.

Pan America 1250

Blocat (Locked)

Sistemul ARH va păstra tot timpul înălțimea normală a șeii și nu o va reduce la opriri. Acest mod poate fi selectat de piloții care nu au nevoie ca motocicleta să fie coborâtă la opriri sau pentru mersul pe porțiunile de off-road, unde înălțimea normală este recomandată la viteză redusă.

Primele unități din cele două versiuni ale noului model Harley-Davidson Pan America 1250 urmează să ajungă în magazinele rețelei oficiale din Europa în cursul lunii mai, când vom avea ocazia să le admirăm în magazinul singurului dealer autoriat din România, Harley-Davison București și, cu puțin noroc, să le testăm.

Pan America 1250

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Inspirată din formele și culorile modelului Lamborghini Siàn FKP 37, Ducati Diavel 1260 Lamborghini a fost produsă în 630 de unități.

Ducati Diavel 1260 Lamborghini

Cu câteva luni în urmă, Ducati a prezentat online un model exclusivist pe care urma să îl lanseze pe piață, primul proiect realizat în parteneriat cu producătorul Lamborghini.

Realizată pe platforma modelului Diavel 1260, noua versiune Lamborghini este inspirată de formele celei mai puternice mașini realizată de producătorul italian, cu o putere de 819 CP.

Ducati Diavel 1260 Lamborghini

Toate cele 63 de unități din modelul Lamborghini Siàn FKP 37 sunt personalizate, respectând cerințele fiecărui client în parte, formele noului model fiind inspirate de un model Lamborghini care a devenit legendă, Countach.

Diavel 1260 Lamborghini a fost proiectat utilizând același limbaj stilistic care defineșste mașinile supersportive, unele componente fiind redesenate.

Ducati Diavel 1260 Lamborghini

Jantele sunt forjate, toate piesele piesele caroseriei sunt produse din fibră de carbon, iar culorile folosite sunt aceleași cu cele de pe Siàn FKP 37: “Gea Green” pe componentele caroseriei și “Electrum Gold” pe cadru, codița șeii și jante.

Alte elemente importante care se regăsesc în designul modelelor Lamborghini sunt hexagonul și litera Y, hexagonal fiind finalul eșapamentului, iar litera Y fiind reprezentată pe materialul cu care este capitonată șaua.

Ducati Diavel 1260 Lamborghini

În afară de culori și materialele folosite, calitatea deosebită a finisajelor au făcut din Diavel 1260 Lamborghini una din cele mai dorite motociclete, comenzile primite din întreaga lume depășind cu mult totalul de 630 de unități pe care fabrica a anunțat că le va pune în vânzare.

Dintre acestea, doar una a fost putut fi comandată de importatorul din România, motocicletă care a fost vânduta imediat.

După prezentarea pe care am făcut-o la sosirea acestei motociclete, solicitările telefonice au explodat și, probabil că, dacă ar fi existat, s-ar fi vândut mult mai multe unități, chiar dacă prețul nu a fost la îndemâna tuturor.

Ducati Diavel 1260 Lamborghini

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

După ce anul trecut CBR 1000 RR-R Fireblade SP a primit prestigioasa distincție, Forza 750 este cel de-al doilea model Honda premiat pentru formele sale.

Honda Forza 750

Red Dot Design Award este un premiu internațional de design acordat de compania Red Dot GmbH & Co.KG din Germania. Premiul se acordă pentru designul produselor industriale diverse, design de firmă și comunicare și concepte de design.

Producători și designeri se pot înscrie la concurs, produsele concurente fiind jurizate de un juriu format din 40 de specialiști din toată lumea.

Fiind una dintre primele și cele mai importante recunoașteri ale excelenței în domeniul designului, Red Dot a devenit unul dintre cele cunoscute și râvnite premii, dovadă fiind participarea numeroasă.

Ca orice firmă care se respectă, Honda a participat la mai multe ediții ale concursului, înregistrând rezultate pe măsură: modelele Accord Tourer în 2008 și Insight în 2009 au primit premiul „Red Dot”, iar Honda S2000 în 2001 și Civic în 2006 au primit premiul „Best of the Best”.

Honda Forza 750

Ediția de anul trecut a reprezentat o reușită majoră și, totodată, o premieră pentru Honda, modelul Honda e, mașina cu propulsie electrică, fiind premiată la categoria “Smart product” și declarată “Best of the Best 2020”.

În același timp, juriul a premiat noul CBR 1000 RR-R Fireblade SP, acesta fiind primul model Honda care se bucură de aprecierea juriului internațional al competiției.

2021 reprezintă cel de-al doilea an consecutiv în care o motocicletă Honda este premiată pentru design, prin modelul Forza 750.

La aceeași ediție a concursului Red Dot 2021 au fost premiate două autoturisme Honda: Jazz e:HEV și Jazz Crosstar e:HEV

Lansat cu câteva luni în urmă, noul Honda Forza 750 este cel mai performant model din gama scuterelor sportive Forza, familie cu o istorie de 20 de ani, combinând comfortul tipic al modelelor GT cu performanța și formele moderne.

Forza 750 va fi disponibil pe piața din România începând din luna aprilie a acestui an, în rețeaua de magazine autorizate ale firmei importatoare Honda Trading Romania.

Honda Forza 750

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

După niște ani în care Dan Năstase a renunțat la viața publică, în dimineața zilei de azi, 2 aprilie 2021, veteranul moto a plecat într-o lume mai bună.

.Dan Năstase

Au trecut aproape 50 de ani de când Dan Năstase a început să promoveze motocicleta și motociclismul în revistele din România.

Ne-am cunoscut și ne-am împrietenit la mijlocul anilor ‘70.

Dan era o figură cunoscută în lumea moto, nu numai datorită colaborării cu diferitele publicații auto din țară, pentru care scria articole moto, ci și datorită motocicletei sale BMW și unui concurs de viteză pe circuit stradal organizat în cartierul Balta Albă din București, competiție la care câștigase clasa motocicletelor mari.

Conform unei vechi tradiții existente în sportul comunist din România, periodic erau organizate competiții, de obicei cu participare locală, pentru a “oferi” pe tavă niște rezultate pozitive unor organizații care trebuiau să raporteze succese în muncă, din motive politice sau pur și simplu ca să justifice activitatea și salariile încasate.

Clasa motocicletelor cu cilindree nelimitată fusese gândită pentru cei câțiva milițieni, care au luat startul pe BMW-urile de serviciu, alături de alți câțiva entuziaști călare pe niște gloabe obosite.

Înscrierea la cursă fiind liberă, Dan Năstase și prietenul lui, Sorin Vasile, au oferit surpriza evenimentului, venind cu două BMW-uri rapide, frumoase și performante, cu care au ocupat primele două locuri, depăășind pe unii participanți chiar și cu câte două ture.

Dan Năstase

După acest episod, Dan a început un proiect ambițios, inspirat de cele câteva motociclete participante în campionatul național de viteză, la clasa ataș, instalând un motor de Wartburg pe un șasiu de BMW.

Lucrarea a durat vreo doi ani, timp în care ne-am întâlnit de câteva ori, în încercarea de a rezolva problemele legate de construirea viitoarelor componente din fibră de sticlă ale caroseriei.

În final, motocicleta a fost terminată, înmatriculată, folosită și apoi vândută prietenului Viorel, care o are și azi.

În toată această perioadă, ducând dorul motocicletei, Dan a continuat să scrie articole cu subiecte moto pentru mai multe publicații din țară și, ca să poată merge zilnic pe motocicletă, s-a angajat la întreprinderea care deținea cofetăriile din București, livrând prăjituri cu scuterul utilitar Tula, pus la dispoziție de firmă.

Dan Năstase

După 1989 au apărut o sumedenie de reviste, în care Dan Năstase a început să publice articole de prezentare și promovare a fenomenului moto și mulți dintre noi au avut mult timp ca unică sursă de informare articolele scrise de el.

Autoturism, Auto Pro, Auto Mondial, Almanahul Auto, Știință și tehnică și altele pe care nu mi le mai amintesc, toate au găzduit articole scrise cu entuziasm și pasiune de Dan.

În anul 2003, la împlinirea a zece ani de existență a trustului Motor Presse în România, s-a hotărât că a sosit momentul pentru lansarea unei reviste moto puternice și astfel a apărut Univers Moto, versiunea românescă a cunoscutei reviste Motorrad, din Germania.

Dan Năstase a fost cooptat în echipă ca redactor șef și împreună am realizat câteva materiale interesante.

Dan NăstaseChiar în primul număr Univers Moto apărut în România a fost publicat un test comparativ facut în munții Apuseni, la Arieșeni, material pregătit împreună cu Zsolt Szilveszter, importator KTM la acea oră și Cornel Trică, proaspăt importator Rev’It.

Motocicletele prezentate au fost BMW F 650 GS Dakar, Yamaha XT 600 E, KTM 640 LC4 Adventure și Suzuki XF 650 Freewind.

Un an mai târziu, la invitația importatorului Yamaha, compania Motodynamics, am plecat amândoi pe motociclete la Brno, alături de alți trei prieteni, la Yamaha Summer Festival 2005, manifestare repetată în anul următor.

A urmat un test comparativ făcut în doi, Suzuki SV 650 vs. Suzuki SFV 650 Gladius, ședința foto fiind realizată cu ocazia unei adunări neoficiale a veteranilor, organizată la Slănic Prahova.

Această primă acțiune a veteranilor l-a inspirat Dan Năstasepe Dan, care a propus o reunire a tuturor veteranilor moto din țară. Chemarea a fost onorată de foarte mulți pasionați și, în septembrie 2009, un grup de vreo 20 de motociclete am plecat la Tismana, unde a avut loc prima adunare oficială a veteranilor.

Ideea excepțională răspunsul pe măsură, dar a continuat în cel mai pur stil românesc: veteranii s-au împărțit în mai multe grupuri și fracțiuni, proporțional cu ambițiile personale și dorința de șefie sau nevoia de a ieși în față.

În loc să se adune prieteni uniți de aceeași pasiune comună, s-au născut rivalități și dșmănii, schimburi de replici tăioase pe mediile de socializare, iar Dan Năstase s-a retras din viața publică.

Am ținut legătura, știam că are o problemă de sănătate și nu am reușit să-l mai scot la vreo ieșire.

În dimineața zilei de azi, vestea a căzut ca un trăsnet: Dan nu mai e.

Rămân în urma lui zeci, poate sute de articole prin care neobositul gazetar a promovat ideea de motocicletă si motociclism, o pasiune care trebuie respectată și multe amintiri frumoase adunate de-a lungul anilor.

Drum lin printre stele Dan Năstase, vom duce dorul articolelor tale și a celebrului tău salut: “Vă salut cu farul !”

Dan Năstase

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Mai puțin mediatizată în România, Strindberg este una dintre cele mai cunoscute mărci de echipament sportiv de pe pârtiile de schi din Alpi.

Strindberg

De multe ori am auzit comentarii negative legate de firmele sau mărcile românești.

Din păcate nu suntem vestiți pentru seriozitate, dar asta nu înseamnă că situația este generală sau că nu există și excepții.

De curând am vizitat sediul unei companii din Toplița, producătoare de îmbrăcăminte sportivă și outdoor, deținătoare a mărcii Strindberg, una dintre cele mai cunoscute mărci de profil din Europa.

Culmea este că produsele Strindberg nu sunt atât de cunoscute în țara noastră, pe cât sunt de folosite și apreciate în țările cu tradiție în sporturile de iarnă.

Strindberg

Am aflat cu surprindere că foarte mulți profesioniști din domeniu, monitori de schi, echipe ale unor cluburi renumite, loturi naționale, echipe de Salvamont din cele mai mari stațiuni de schi din Alpi, sunt clienți ai firmei din Toplița.

Membrii unei echipe participante la o expediție în Antarctica organizată de Discovery au fost îmbrăcați din cap până în picioare cu echipament Strindberg, magazinele specializate din țările scandinave fac comenzi importante în fiecare an, ca să nu mai spun că multe dintre piesele produse de Rossignol, Emporio Armani și alte firme cunoscute sunt produse în lohn la fabrica din Toplița.

Care este secretul recunoașterii internaționale ?

E simplu: calitatea croielii, a manoperei și materialele folosite, pentru că nu cred că monitorii de schi din cele mai cunoscute stațiuni din Alpi au fost convinși să aleagă echipamentele Strinberg cu vreun comision.

Strindberg

La invitația făcută de administratorul companiei, aflându-ma în zonă, am vizitat unitatea de producție a firmei.

În primul rând am fost impresionat de curățenia din micul oraș, departe de ceea ce avem în București și, de ce nu, de amabilitatea tuturor celor cu care am intrat în contact.

Am făcut un tur prin toate departamentele firmei, de la proiectare și design, până la croit, cusut, testatare.

Materialele utilizate sunt de cea mai bună calitate, dintre care, cele importante, care trebuie să asigure impermeabilitatea și respirabilitatea, sunt produse în Japonia.

Strindberg

Gama de geci, pantaloni, veste și alte piese de echipament Strindberg este impresionantă, fiecare reper fiind oferit în mai multe variante coloristice iar produsele sunt comercializate în magazinele proprii ale firmei, dintre care unul este deschis în Bolzano, una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane din Italia și în magazinele partenerilor din țară, aflate în mai multe orașe mari din România.

Piesele de echipament Strindberg nu sunt proiectate pentru utilizarea pe motocicletă, neavând protecții, dar pot fi folosite la temperaturi scăzute sub echipamentul specializat, având caracteristici performante ale impermeabilității și respirabilității iar piesele cu puf de gâscă sunt foarte ușoare și subțiri, ideale pentru mersul cu motocicleta în sezonul rece.

Datorită calității, a performanțelor oferite de materialele utilizate și a greutății reduse, nu este de mirare că produsele Strindberg sunt oferite și în magazinele mari de echipament moto, unele piese fiind foarte utile motocicliștilor și foarte importante pentru motocicliștii amatori de sporturi de iarnă.

Strindberg

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Viitorul Ranger electric va fi primul vehicul electric produs de Polaris în parteneriat cu firma Zero Motorcycles.

Polaris Ranger electric

Cu câteva luni în urmă, Polaris a încheiat un parteneriat pe zece ani cu firma Zero Motorcycles, liderul mondial în producția de tehnologie și motoare electrice pentru motociclete.

Proiectul pe termen lung are ca scop realizarea unor noi vehicule electrice pentru fiecare categorie de produse construite de Polaris până în anul 2025, corporația dorind să devină lider al producției vehiculelor recreaționale electrice.

Pentru atingerea acestui deziderat, Polaris a pus la punct o strategie numită “rEV’d up”, care să accelereze punerea în practică a obiectivului propus.

Proiectarea și dezvoltarea noului produs se desfășoară exclusiv în cadrul facilităților din Statele Unite ale companiei, noul Ranger electric urmând a fi prezentat publicului la sfârșitul anului 2021, pentru ca primele unități să fie distribuite rețelei oficiale la începutul anului viitor.

“Ranger este cea mai vândută marcă de vehicul off-road din gama noastra, fiind cel mai performant, dar și cel mai manevrabil UTV, având implementată inovație inspirată de solicitările clienților”, a decalarat Steve Menneto, președinte al departamentului Polaris Off Road. “Noul propulsor electric va ridica platforma Ranger la un nou nivel al fiabilității și performanței.

Am implicat într-un mod activ clienții de Ranger, care au exprimat niște cerințe nesatisfăcute încă, iar noul Ranger electric va încerca să vină în întâmpinarea clienților, oferindu-le o experiență off-road cu adevărat îmbunătățită.”

Polaris Ranger electric

Ultimul model Ranger 1000 lansat recent de Polaris

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Indian Motorcycle sărbătorește 120 ani de existență prin lansarea modelului exclusiv Chieftain Elite 2021.

Indian Chieftain Elite 2021

Cu câteva zile în urmă, Indian Motorcycle a prezentat publicului Chieftain Elite 2021, model produs în serie limitată de doar 120 unități, cel mai exclusiv model din gama Elite, prin care producătorul american sărbătorește aniversarea a 120 ani de la înființare.

Chieftain Elite este vopsit în două culori, Thunder Black Vivid Crystal și Carbon Crystal, care, în combinație cu motorul vopsit în culoarea numită de producător Slate Smoke și setul de embleme metalice special proiectate pentru acest model, scot motocicleta în evidență.

Fiecare motocicletă în parte trece printr-un proces meticulos de vopsire manuală, care durează mai mult de 24 ore, pentru obținerea efectului de adâncime, prin adăugarea particulelor metalizate de culoarea țevii de pușcă.

Indian Chieftain Elite 2021

“Am proiectat modelul Chieftain Elite 2021 pentru piloții care vor să întoarcă capete și să iasă în evidență fără să sacrifice performanța sau comfortul”, a declarat Reid Wilson, Vice Președinte Indian Motorcycle. “Atenția la detalii care s-a acordat acestei motociclete și calitatea lucrăturii sunt neegalate, în timp ce exclusivismul extrem o face cu adevărat specială și dorită.”

Ca echipament oferit în configurație standard, Chieftain Elite 2021 are sistem de lumini tehnologie LED, parbriz fumuriu al carenei, acționat electric, sistem audio PowerBand de 400w, pornire fără cheie, monitorizare a presiunii din anvelope și genți laterale impermeabile, acționate de la distanță, cu o capacitate de 68 litri.

Motorul instalat este Thunderstroke 116, răcit cu aer, care furnizează un cuplu maxim de 171 Nm, are trei moduri de pilotaj iar cilindrul din spate este dezactivat la viteză redusă.

Indian Chieftain Elite 2021

Hărțile motorului pentru fiecare dintre modurile de pilotaj au fost gândite pentru un anume tip de utilizare, rezultând o motocicletă cu trei personalități distincte.

Piloții pot personaliza motocicleta cu ajutorul gamei de accesorii originale puse la dispoziție de producător ca opționale. Pentru plimbări lungi și comfort, pot fi alese diferite modele de ghidoane și șei sau un Sissybar cu spătar pentru pasager, având sistem de decuplare rapidă, top case cu acționare de la distanță și spoilere inferioare cu conducte de aerisire reglabile, vopsite în aceleași culori.

Motocicleta nu va fi disponibilă în toate țările în care compania Indian Motorcycle este reprezentată, dar vestea bună este că în România modelul Chieftain Elite 2021 poate fi comandat și achiziționat de la importatorul autorizat, firma ASP Group East.

Indian Chieftain Elite 2021

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Sărbătorind victoria din 2020 în cursa americană off-road Mint 400, Ducati a prezentat seria limitată Desert Sled Fasthouse.

Desert Sled Fasthouse

Cursa Mint 400 este cea mai veche și probabil cea mai prestigioasă competiție americă de off-road și, în 2020, Ducati Scrambler, în parteneriat cu firma de îmbrăcăminte Fasthouse a obținut victoria la clasa Hooligan, avându-l ca pilot pe Jordan Graham.

Sărbătorind acest succes, producătorul italian a lansat o serie limitată de 800 de unități numerotate Desert Sled Fasthouse, model prezentat de Jason Chinnock (CEO Ducati North America) și Kenny Alexander (fondator și președinte al firmei Fasthouse). Ceremonia a avut loc la sediul companiei Fasthouse din California (link câtre prezentarea video aici) iar motocicletele vor fi distribuite în rețeaua oficială începând de la sfârșitul lunii martie.

Desert Sled Fasthouse
Plecând de la modelul Ducati Scrambler Desert Sled, varianta Fasthouse se distinge printr-o combinație de culori specială, o replică a graficii existente pe motocicletele care au luat startul în cursa Mint 400 de anul trecut.

Pe componentele caroseriei, culorile predominante sunt negru și gri, aripile față/spate sunt negre, cadrul este vopsit în tradiționalul roșu Ducati, pe cadru aflându-se o plăcuță din aluminiu pe care este inscripționat numărul motocicletei.

Desert Sled Fasthouse

Pe Ducati Scrambler Fasthouse este instalat motorul de 803 cmc, motocicleta având toate elementele caracteristice modelelor Ducati “Land of Joy” Desert Sled.
Colaborarea dintre Ducati și Fasthouse în acest proiect special include și o mică colecție de îmbrăcăminte creată special pentru modelul Ducati Scrambler Desert Sled Fasthouse, piese care vor fi disponibile începând de la sfârșitul lunii aprilie și vor putea fi achiziționate din magazinele rețelei Fasthouse, magazinele dealerilor Ducati și de la magazinul online Ducati.

Desert Sled Fasthouse

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Anul 1976.

Mergeam la toate cursele de motociclism viteză organizate în București și visam să fiu acceptat la unul dintre cluburile înscrise în campionat.

Wenzel Deak

Pe vremea aceea, singura posibilitate să poți concura era să fii legitimat la unul dintre cluburile sportive, nu exista noțiunea de sportiv independent.

Explicația era simplă: la orice club exista un conducător și un antrenor, care răspundeau de sportivii clubului, nu putea fi acceptat un pilot independent pe care nu îl cunoștea nimeni și, mai ales, nu răspundea cineva de comportamentul lui.

Să nu uităm că se alerga pe circuite stradale și, de multe ori, motocicletele treceau cu mult peste 100 km/h, la mai puțin de doi metri de oamenii din public.

Toate cluburile erau înființate de marile întreprinderi, care aveau datoria să sprijine sportul de performanță și care raportau cu mândrie eventualele rezultate.

Wenzel Deak

În acea perioadă, în competițiile din România exista o singură clasă rezervată motocicletelor cu ataș, cilindreea fiind nelimitată. În 1977 capacitatea cilindrica a fost limitată la 1300 cmc, pentru ca, după câțiva ani în care pasionații de ataă au început să vina în număr tot mai mare, motocicletele cu ataș au fost împărțite în două clase, până la 600 cmc, respectiv până la 1300 cmc.

Cursele erau câștigate de două cupluri care se luptau la fiecare cursă: Petre Popescu, în echipaj cu Aurel Popa din Zărnești și Helmuth Pankratz, cu Heinz Dovids în ataș, ambii din Sibiu.

Ediția din 1976 a campionatului național a fost câștigată de zărneșteni, următoarea a revenit sibienilor, în anul în care și-a făcut apariția la start un al doilea echipaj din Sibiu, avându-i ca pilot pe Wenzel Deak și pe Nicolae Ciobotea în ataș.

Wenzel Deak

Avantajul echipelor din Sibiu erau motoarele de Wartburg pe care le instalaseră pe motociclete. În campionat erau înscrise vreo 4-5 motociclete cu motoare de Wartburg, dar nu toate erau instalate sau reglate în așa fel încât să ofere performanțe și să nu uităm că talentul piloților împreună cu coordonarea membrilor echipajului sunt variabile care contează foarte mult în obținerea unui rezultat valoros.

Spectacolul curselor de ataș era de nedescris. Indiferent că erai pasionat de ataș sau nu, era imposibil să nu-i invidiezi pe sportivii de la acea clasă, considerați eroi de toată lumea și era foarte greu să te hotărăști ce ți-ar plăcea sa fii: pilot sau colegul din ataș, care echilibra motocicleta prin niște mișcări extreme și riscante.

Publicul era în delir și toți piloții de la clasele solo părăseau parcul rezervat echipelor, ca să poată urmări cursele de ataș.

Wenzel Deak

În 1978 am reușit și am fost primit la clubul IIRUC, unde antrenorul George Zdrinca probabil că văzuse ceva la mine și stilul meu disperat de condus motocicleta (că nu pot să-i spun pilotaj).

La începutul sezonului am căzut la fiecare antrenament și la fiecare cursă, fără excepție, dar povestea asta am postat-o cu ceva vreme în urmă și poate fi găsită și citită pe blogul POVEȘTI CU MOTOARE.

Indiferent ce făceam la cursă, în timpul curselor de ataș lăsam totul deoparte și alergam pe marginea traseului să-i văd pe eroii de la ataș, niște giganți pentru mine.

După niște lupte fantastice, Wenzel și colegul sau Nicolae Ciobotea au reușit să câștige campionatul din acel an și, la sfârșitul festivității de premiere, la poza de final, am avut onoarea să stau lângă unii dintre cei mai mari campioni din istoria sportului cu motor românesc.

Wenzel Deak

Campionii sezonului 1978

Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Péter Lukács, Steagul Roșu Brașov, campion 500 cmc, Cornel Boboescu, C.S.Muncitoresc Reșița, campion 250 cmc, col.Gheorghe Didescu, președintele comisiei de viteză, Georgiu Mormocea, secretar FRM (cu ochelari), Viktor István Attila, Voința Oradea, campion 125 cmc.

Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Ionel Pascotă, Progresul Timișoara, campion 175 cmc, Eduard Schultz, IIRUC București, campion 50 cmc începători, Tiberiu Troia, IIRUC București, campion Daciada, Nicolae Ciobotea și Wenzel Deak, Voința Sibiu, campioni ataș, László Ferenczi, Voința Oradea, campion 50 ccm avansați.

O astfel de fotografie poate fi obiect de colecție chiar dacă ai fost pe undeva prin public, pe la margine, dar, dacă mai ești și înconjurat de atâti campioni, cei mai mulți deveniți adevărate legende al sportului cu motor, devine o real motiv de mândrie.

Wenzel Deak

A fost singurul campionat câștigat de cuplul Wenzel Deak și Nicolae Ciobotea, echipajul sibian continuând să concureze până în 1982.

Dar, tot așa cum Wenzel Deak reușise să detroneze echipajul Pankratz-Dovids, un nou echipaj apărut în 1977, cel al fraților Toth Iuliu și Attila, legitimați la IRA Târgu-Mureș, a trecut la conducerea curselor cu ataș, deținând supremația ani la rând.

După retragerea din activitatea sportivă, Wenzel s-a stabilit în Germania, împreună cu familia, fiind activ pe Facebook, delectându-ne cu fotografii din cariera sa de motociclist.

Asta până săptămâna trecută, când, după o luptă îndelungată cu o boală necruțătoare, Wenzel Deak a plecat într-o lume mai bună, lăsând un gol în inima fanilor care l-au urmărit cu sufletul la gură în cursele sale fantastice.

Înca un mare campion care ne părăsește și de care ne aducem aminte prea târziu, în loc să-l sărbătorim cât timp mai este printre noi și ne poate umple inimile de bucurie povestindu-ne întâmplări adevărate din lumea motociclismului.

Wenzel Deak

Wenzel Deak și Nicolae Ciobotea pe circuitul Pipera-Toboc din București

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Auzind că am testat modelul cu supraalimentare Kawasaki Z H2, mulți prieteni m-au întrebat dacă se justifică lansarea pe piață a unei motociclete atât de puternice, care nu oferă nici un fel de protecție la vânt.

Kawasaki Z H2

Pe această temă se poate discuta la nesfârșit, dar cert este faptul că nici o motocicletă nu se folosește pe stradă prea mult timp la putere maximă sau la viteză maximă și este dovedit faptul că pentru orice model se găsesc cumpărători.

Așa că răspunsul meu este: de ce nu ?

Dar de unde a pornit moda cu modelele naked foarte puternice ?

Începuturi

Cu vreo cinzeci de ani în urmă, toți marii producători de motociclete făceau eforturi pentru a realiza un model cu care să impresioneze (a se citi “cucerească”) piața, într-o perioadă în care 750 cmc era un fel de vârf absolut al capacității cilindrice pentru folosința oamenilor normali.

Honda a reușit și a prezentat publicului CB 750 Four, prima motocicletă care avea să fie recunoscută ca “Superbike”.

Kawasaki Ninja H2

Kawasaki H2 750 Mach IV

Fiind întrecuți în această cursa nedeclarată, cei de la Kawasaki au ales să construiască o motocicletă care a uimit pe toată lumea şi a fost recunoscută ca cea mai rapidă motocicletă de serie din lume: H2 750SS Mach IV, cu motor în doi timpi, trei cilindri în linie.

Motocicleta nu avea concurent la acea oră, atingea o viteză finală de peste 200 km/h şi fusese proiectată cu un scop: viteză, nimic altceva. Şi aşa a fost, nimic altceva nu a contat, zgomot, poluare, consum.

Cam în aceeași perioadă, Kawasaki a mai produs un alt model extrem, Z1R-TC, apărut în 1978, prima motocicletă de serie construită cu supraalimentare.

Ca un omagiu adus celor două motociclete care au făcut senzaţie şi au dominat lumea timp de câţiva ani, inginerii de la Kawasaki, asistaţi de specialişti din alte companii ale grupului Kawasaki Heavy Industries, producătoare de turbine, echipamente militare şi aerospaţiale, au creat o serie de motociclete echipate cu un motor care a ridicat standardele performanţelor la un nivel greu de egalat, H2.

Kawasaki Z H2

Principala caracteristică tehnică a acestui motor este supraalimentarea, admisia forţată, detaliu care practic îl defineşte.

Dacă la Z1R-TC turbina era antrenată de gazele de eşapament, soluţia tehnică folosită acum este total diferită, acest supercharger fiind de fapt un compresor mecanic.

Sistemul admisiei forţate a fost proiectat de Kawasaki, de inginerii constructori de motociclete, asistaţi de specialişti din alte companii ale grupului Kawasaki Heavy Industries, producătoare de turbine, echipamente militare şi aerospaţiale.

Supercharger

Primele două modele ale seriei H2 au fost două supersportive, din care doar una era înmatriculabilă, ambele fiind lansate pe piață în 2015 și înbunătățite în anii ce au urmat.

Trei ani mai târziu a fost prezentat modelul sport touring SX, pentru ca în 2020 să apară modelul naked Z.

Kawasaki Z H2

Toate au avut instalat același motor cu supraalimentare, având mici modificări, livrând puterea diferit, în funcție de modelul pe care a fost instalat.

Supraalimentarea este realizată de o turbină antrenată de un sistem planetar de pinioane, angrenat direct de vilbrochen, ansamblul fiind proiectat cu ajutorul tehnologiilor folosite de Kawasaki Aerospace Company, rezultatul fiind o unitate compactă, cu pierderi minime de putere.

Lanţul de pinioane multiplică viteza turbinei până la de nouă ori viteza vilbrochenului. Ca să reziste la o astfel de solicitare, turbina este produsă dintr-un bloc de aluminiu forjat, având 6 palete la vârf şi 12 la bază.

Rezultatul este un debit de 200 litri de aer pompat pe secundă, flux care atinge viteze de 100 m/s.

Aerul ajunge la supercharger prin filtrul de aer, intrând prin fanta de admisie a Ram-Air-ului, traseul fluxului de aer fiind gândit să fie cât mai drept, până la filtrul de aer, amplasat chiar în faţa superchargerului.

Kawasaki Z H2

Șasiul

Cadrul principal este tip grindă cu zăbrele, construit din ţeavă de oţel de 15,9 mm diametru şi 1,4 mm grosime, un model atipic, foarte scurt în partea din față, continuând în spate pe toată lungimea șeii.

Există şi o a doua piesă, care face legătura dintre cadru şi basculă, o placă produsă din aluminiu forjat, prin care trece axul basculei, care copiază perfect forma blocului motor, ca un negativ, ca o matriţă. În acest fel, piesa intermediară asigură o legatură perfectă între cadru şi motor, transformând motorul în parte componentă a şasiului.

Toate celelalte componente ale șasiului sunt aceleași cu cele instalate pe unele modele sportive produse de Kawasaki.

Kawasaki Z H2

Amortizoare Showa, modelul Big Piston cu funcții separate, sistem de frânare cu etriere Brembo M4.32, pompa Nissin și cele mai mari discuri flotante existente, de 330 mm diametru pe față, fac din modelul Z un concurent serios al motocicletelor sportive, chiar dacă lipsește carenajul acestora.

Sistemele electronice de control și siguranță nu sunt atât de complexe ca cele existente în pachetul electronic al unei motociclete sportive, dar sunt suficiente pentru o motocicletă gândită a fi utilizată pe stradă.

Control al tracțiunii și ABS active pe viraje, control al plecărilor pe o roată (anti-wheelie), launch control, pilot automat (cruise control) și quick shifter, completate de trei moduri de pilotaj, care oferă diferite niveluri de livrare a puterii și de intervenție a controlului tracțiunii.

Kawasaki Z H2

Ce simți în șa

Dar mai important decât prezența componentelor performante și puterea motorului este senzația de confort pe care o simți pe această motocicletă încă din primele momente. Și nu exagerez, e vorba de confort.

Poziția relaxată a pilotului și modul liniar în care este livrată puterea fac din Z H2 cea mai plăcută motocicletă naked de capacitate mare pe care am mers până acum.

Chiar și atunci când turația motorului se apropie de 10.000 rpm și motocicleta țâșnește în față, accelerația fiind explozivă, senzația de control total și de confort se păstrează, motocicleta parcă este pe șine.
Kawasaki Z H2

Toată această senzație de control este asigurată și de masa motocicletei, mult mai mare decât cea a modelelor concurente, lucru datorat motorului mai complicat, care asigură o stabilitate deosebită întregului ansamblu.

Așadar putere și acceleratie, poziție relaxată și senzație de bine, stabilitate, aspect ieșit din comun, chiar dacă nu se poate spune că motocicleta este frumoasă, caracteristici care pot reprezenta argumente în favoarea deciziei de a cumpăra această motocicletă.

În acest fel am revenit la întrebarea pusă la începutul articolului: este justificată apariția unei astfel de motociclete extreme ?

Răspunsul meu rămâne același: de ce nu ?

Kawasaki Z H2

Atât timp cât oferă atâtea avantaje și ca singur dezavantaj aș putea categorisi masa ridicată, de ce nu ?

Am auzit voci care afirmau că motocicleta are mult plastic, că eșapamentul este mare, că…

Știe cineva vreun model naked cu mai mult metal care să înlocuiască plasticul, există eșapamente mai mici care să deservească motoare Euro5 care furnizează 200 CP ?

Întrebări retorice care vin să susțină părerea mea: dacă e rapidă, plăcută, are soluții tehnice deosebite, ce mai contează că nu oferă protecție la vânt ?

Măcar să fie în magazine și să nu vrem noi s-o cumpărăm…

Kawasaki Z H2

Ce mi-a plăcut la Kawasaki Z H2

Motor foarte puternic și plăcut, motocicleta stabilă și comodă

Ce nu mi-a plăcut la Kawasaki Z H2

Lipsă protecție la vânt, masă mare față de modelele concurente

Articolul complet a apărut în revista Auto Motor şi Sport nr. 1 (278) din ianuarie 2021.

Foto: Vali Tache

Fișa tehnică și prezentarea video a motocicletei se află în articolul de mai jos.

Kawasaki Z H2 – test și prezentare – varianta video

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Honda, Yamaha Motor Co., Piaggio & C Spa și KTM AG au anunțat azi că au semnat o scrisoare de intenție pentru înființarea unui consorțiu în vederea standardizării bateriilor pentru motociclete și vehicule electrice ușoare.

Baterii pentru motociclete

Într-o perioadă în care se fac eforturi pentru tranziția către electromobilitate, cei patru membri fondatori ai consorțiului cred că apariția unui sistem de standardizare a bateriilor interschimbabile ar promova și încuraja utilizarea vehiculelor electrice ușoare și ar contribui la o gestionare eficientă a ciclului de viață al bateriilor utilizate în sectorul transporturilor.

În același timp, mărind autonomia, scurtând timpul de încărcare și micșorând costurile vehiculelor și ale infrastructurii, producătorii vor fi în măsură să răspundă principalelor preocupări ale clienților privind viitorul electromobilității.

Scopul consorțiului va fi acela de a defini specificațiile tehnice ale unui sistem de baterii interschimbabile pentru vehiculele aparținând categoriei L: moped, motociclete, tricicluri și qvadricicluri.

Activitatea consorțiului va demara în luna mai 2021 și cei patru membri fondatori încurajează toate părțile interesate să se alăture cooperării pentru a îmbogăți expertiza consorțiului.

Baterii pentru motociclete

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Dezvoltat pe baza unui material descoperit în 2004, sistemul ClimaCommand este instalat în șaua motocicletei utilizabilă pe toate modele Indian din gama Touring.

ClimaCommand

Multe modele moderne de motociclete beneficiază de un sistem de încălzire a șeii, dar nici unul nu oferă și posibilitatea răcirii șeii la temperaturi ridicate.

Sistemul RideCommand conceput de inginerii de la Indian Motorcycle rezolvă problema încălzirii și a răcirii șeii utilizând trei componente.

Un modul termoelectric situat în interiorul șeii reglează direct temperatura dorită, direcționând căldura către șa sau îndepărtând-o.

Sub șa este instalat un ventilator și niște conducte cu ajutorul cărora este redusă temperatura.

Și, în sfârșit, un strat de grafen este utilizat pentru a distribui căldura sau pentru răcire sau chiar pentru a menține aceeași temperatură pe întreaga suprafață a șeii.

Grafenul este un material pe bază de grafit descoperit în anul 2004 de doi cercetători de la Universitatea din Manchester. Teorii despre acest material fuseseră prezentate de mult timp, fiind observat cu ajutorul unui microscop electronic încă din 1962, dar pe atunci putea fi studiat doar aplicat pe suprafețe metalice.

ClimaCommand

Butoanele de la care se reglează temperatura șeii pilotului și a pasagerului

Cei doi cercetători au reușit să izoleze materialul, metoda de producere dovedindu-se a fi foarte simplă, lucru pentru care celor doi li s-a decernat premiul Nobel pentru fizică în anul 2010.

Modulul termoelectric transmite electricitatea către stratul de grafen, care face ca o parte a materialului să absoarbă căldură, iar partea opusă să o disipeze, prin inversarea fluxului electric fiind alternată temperatura caldă și rece. Pilotul și pasagerul pot alege independent nivelul de încălzire și răcire (low, medium, high), iar materialul care acoperă șaua este durabil, rezistent la apă și raze UV.

Șaua având instalat sistemul ClimaCommand este oferită ca piesă opțională, poate fi instalată pe oricare dintre modelele din gama Touring produsă de Indian și poate fi comandată și achiziționată de la magazinele din București și Cluj ale importatorului autorizat Indian Motorcycle pentru România, firma ASP Group East, sau de la magazinele din teritoriu ale dealerilor acestei companii.

ClimaCommand

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Recent prezentată publicului, versiunea standard a noului Pan America 1250 este mai puțin accesorizată, oferind un nivel ridicat al performațelor.

Pan America 1250

Imediat după lansarea oficială, majoritatea discuțiilor apărute în mediile de socializare s-au concentrat pe aspectul motocicletei, mai ales pe carenă și farul neobișnuit și mai puțin pe tehnologiile implementate sau pe nivelul performanțelor motorului Revolution Max 1250.

Nici eu nu am înțeles forma farului și, implicit, a carenei, dar se pare că principiul după care s-au călăuzit cei care au proiectat formele motocicletei a fost “fără cioc” (no beaks), cioc care poate fi găsit pe aproape toate modelele actuale Adventure.

Moda nu a fost lansată de un BMW, așa cum greșit se vehiculează, ci de Suzuki DR 800 Big, apărut în anul 1990, pe vremea când toate GS-urile momentului aveau aripă față tradițională.

Harley-Davidson nu trebuia să semene cu toate modelele actuale și trebuie să recunoaștem că nu seamănă.

Dacă arată bine sau nu, asta probabil că nu va influența prea mulți potențiali clienți, mai ales pe cei din Statele Unite, iar cei care iau în considerare achiziția acestui model, se vor concentra mai mult pe datele tehnice de mai jos.

Pan America 1250

Motor Revolution® Max în patru timpi, cu doi cilindri gemeni în V, patru supape pe cilindru, DOHC, răcire cu lichid, injecţie electronică ESPFI.

Capacitate cilindrică: 1252 cmc, alezaj x cursă (mm): 105,0 x 72,0 mm.

Putere maximă: 150,0 CP (112,0 kW)/8750 rpm, cuplu maxim: 128,0 Nm/6750 rpm, raport de compresie: 13,0:1.

Cutie de viteze cu şase trepte, ambreiaj assist & slip în baie de ulei, cu acţionare mecanică, transmisie finală pe lanţ.

Cadru din trei componente principale, piesa centrală forjată din aluminiu şi basculă turnată din aluminiu.

Suspensia față: furcă telescopică hidraulică inversată cu cartuş Showa Ø 47, complet reglabilă, cursă roată faţă: 191 mm.

Suspensia spate: monoamortizor cu compensator Showa, complet reglabil, cu reglaj hidraulic de la distanţă a preîncărcării, cursă roată spate: 191 mm.

Pan America 1250

Frână faţă hidraulică cu dublu disc flotant din oţel Ø 320 mm, etrier Brembo monobloc radial cu patru pistonaşe, ABS.

Frână spate hidraulică cu disc din oţel Ø 280 mm, etrier Brembo flotant cu un pistonaş, ABS.

Roată faţă 19”, roată spate 17”, roţi cu jante din aliaj de aluminiu cu cinci spiţe duble.

Anvelope H-D®/Michelin™ Scorcher™ “Adventure”, Radial

Anvelopă faţă: 120/70R19 60V, spate: 170/60R17 72V, fără cameră.

Lungime: 2265 mm, ampatament: 1580 mm, înălţime la şa: 869-894 mm.

Gardă la sol: 210 mm, masă la plin: 245 kg.

Capacitate rezervor benzină: 21,2 litri, consum mediu: 4,9 ltr./100 km.

Preţ Pan America 1250 în România, la Harley-Davidson Bucureşti: 16393-16601 euro, TVA inclus, în funcţie de culoare.

Pan America 1250

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Anunțat cu mai mult de un an înainte, Pan America 1250, primul model Adventure Touring produs de Harley-Davidson, a fost prezentat publicului.

Pan America 1250 Special

Prima apariție publică în Europa a avut loc la EICMA 2019, expoziția de motociclete de la Milano.

Nu a fost expusă ca un concept, ci ca o promisiune făcută publicului și producătorul și-a respectat promisiunea.

Luni 22 februarie 2021 a avut loc prezentarea online și surpriza a fost de proporții.

Motocicleta va fi produsă în două variante iar datele tehnice sunt entuziasmante.

Ca de fiecare dată, numele Harley-Davidson împarte motocicliștii în două: pro și contra sau fani și anti (ca să nu spun hateri). Probabil că asta se întâmplă peste tot, dar mai mult în România și mult mai puțin în SUA, singura țară din lume în care Harley-Davidson are peste 50% din piață.

Pan America 1250 Special

Dar, mai presus de pasiuni și sentimente, toată lumea ar trebui să respecte calitatea și performanțele reușite de constructori, Pan America 1250 fiind una dintre cele mai spectaculoase motociclete produse în cei 118 ani de existență a companiei.

Noul motor Revolution Max 1250 cu doi cilindri gemeni la 60 grade produce 150 CP la 9000 rpm și un cuplu maxim de 127 Nm la 6750 Nm, fiind instalat pe un cadru nou, alcătuit din trei părți, motorul fiind parte componentă a șasiului.

Pan America 1250 este echipată cu un pachet de sisteme electronice numit de producător Cornering Rider Safety Enhancements, menit să inspire încredere pilotului în situații neprevăzute sau pe porțiunile de drum cu aderență redusă.

Pan America 1250 Special

Datorită utilizării unei unități inerțiale de măsurare IMU, sistemele instalate sunt active pe viraje: sistem electronic de frânare combinat (Cornering Enhanced Electronically Linked Braking), ABS activ pe viraje (Cornering Enhanced Antilock Braking System C-ABS), controlul tracțiunii activ pe viraje (Cornering Enhanced Traction Control System C-TCS), control al derapajelor activ pe viraje (Cornering Enhanced Drag-Torque Slip Control System) și sistem de asistență la plecările în rampă (Hill Hold Control).

Sunt disponibile două versiuni, Pan America 1250 și Pan America 1250 Special, cea de-a doua oferind dotari si echipamente mai performante.

Pe versiunea standard sunt cinci moduri de pilotaj (patru preprogramate și unul personalizabil) iar pe versiunea Special există încă două moduri adiționale care pot fi personalizate de pilot.

Pan America 1250 Special

Fiecare dintre modurile de pilotaj corespunde unei anumite combinații de livrare a puterii, a frânei de motor, a ABS-ului și a controlului tracțiunii.

Pan America 1250 Special este echipată cu suspensii Showa față/spate semiactive controlate electronic.

Utilizând informațiile oferite de rețeaua de senzori, sistemul ajustează automat precomprimarea amortizoarelor pentru a corespunde condițiilor de drum și a stilului de pilotaj, suspensiile fiind produse de Showa iar soft-ul fiind dezvoltat de Harley-Davidson.

Sistemul Vehicle Loading Control reglează automat preîncărcarea amortizoarelor spate în funcție de greutatea pilotului, a pasagerului și a bagajelor.

Pan America 1250

Pe versiunea Special este disponibilă opțional o tehnologie realizată în premieră în industria moto, sistemul de reglare adaptivă a înălțimii la șa, Adaptive Ride Height ARH. Sistemul oferă o înălțime a șeii redusă în staționare, fără să afecteze garda la sol a motocicletei în mișcare.

Sistemul ARH permite pilotului să urce cu ușurință pe motocicletă și să pună picioarele jos la stop, coborând șaua cu 25 până la 50 mm, în funcție de treapta preîncărcării selectată automat, care reglează înălțimea șeii la motocicleta în mișcare.

În același timp sistemul nu modifică cu nimic funcțiile suspensiilor semiactive față/spate, unghiul de înclinare, garda la sol sau calitatea pilotajului, având patru moduri de lucru care pot fi selectate: auto, întârziere scurtă, întârziere lungă sau blocat, acestea fiind utile în funcție de înălțimea pilotului sau a stilului de pilotaj.

Pan America 1250 Special

Pachetul electronic este completat cruise control și de un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope ale cărui informații sunt afișate pe ecranul de 6,8 inch TFT, cu comandă tactilă și conectivitate cu telefonul inteligent, alături de multe alte informații utile și de navigația utilizabilă cu ajutorul aplicației gratuite dezvoltată de Harley-Davidson pentru IOS și Android.

Pe motocicletă sunt și alte sisteme și dotări interesante, dar le voi descrie în alt articol, împreună cu fișa tehnică a celor două modele.

Prețul în România al diferitelor variante Pan America 1250 va fi între 16.363 euro și 19.933 euro (Special, culoare negru), TVA inclus.

Primele unități vor fi disponibile în luna iunie, dar, începând de azi, se pot face comenzi pentru achiziționarea noilor motociclete, la magazinul singurului dealer autorizat din România, Harley-Davidson București.

Pan America 1250 Special

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Echipat cu motorul ProStar de 999 cmc, DOHC, cu doi cilindri gemeni și cu o masă de 656 kg, noul RZR Trail S 1000 oferă un raport excepțional putere/masă și o mobilitate deosebită, datorită ecartamentului redus, de numai 1524 mm.

Polaris RZR Trail S 1000

Noul SXS are sistem de control al frânei de motor EBS și tracțiune integrală la comandă, care intervine în momentele în care este necesară mai multă tracțiune.

Rețeta premium oferită clienților din Europa, Orientul Mijlociu și Africa conține lumini tehnologie LED, servodirecie electronică EPS, pentru un control facil și amortizoare Walker Evans Needle, complet reglabile, cu 16 poziții de reglaj.

Având o cursă a roților față de 310 mm și 335 mm pe spate, RZR Trail S 1000 absoare ușor șocurile create de denivelări și, pentru mai mult confort, pilotul are mai mult spațiu la picioare iar volanul și scaunul pilotului pot fi fixate în mai multe poziții.

Polaris RZR Trail S 1000

Cu ecartamentul redus, RZR Trail S 1000 este cel mai îngust model și are cel mai scurt ampatament dintre toate modelele din gama RZR, făcând posibile manevrele în spații înguste, oferind piloților acces liber pe cele mai dificile trasee.

Alături de raza de bracaj foarte mică, viteza mare de cuplare a tracțiunii integrale și garda la sol uriașă, de 318 mm, noul RZR face posibilă utilizarea în cele mai grele porțiuni de teren accidentat.

Polaris RZR Trail S 1000

Alte dotări existente definesc acest model ca fiind unul bine adaptat utilizării în teren: ambreiajul durabil, o curea de transmisie foarte fiabilă și anvelopele de 27” GBC Dirt Commander, cu 8 straturi foarte rezistente la perforare.

Noul model RZR Trail S 1000 va putea fi comandat și achizitionat de la magazinele din București și Cluj ale importatorului autorizat Polaris pentru România, firma ASP Group East, sau de la magazinele din teritoriu ale dealerilor acestei companii.

Polaris RZR Trail S 1000

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Cursa din acest an de pe Isle of Man fiind anulată, aproape toți cei care rezervaseră bilete pentru 2021 au ales să le păstreze pentru TT 2022.

TT 2022

Știm cu toți cât de mulți pasionați de motociclism vin în Insula Man să urmărească cursele Tourist Trophy.

Din păcate, datorită pandemiei din acest an, cursele au fost anulate, lucru care s-a mai întâmplat doar în timpul celui de-al doilea război mondial.

Imediat după anunțul de anulare a cursei TT 2022 făcut de organizatorii cursei, compania de transport care administrează cursele de ferryboat către insulă a anunțat că toți deținătorii de bilete pot renunța sau le pot păstra pentru anul următor, în 2022.

81% dintre cei care rezervaseră bilete au optat pentru utilizarea în 2022, astfel încât restul de bilete au fost puse în vânzare azi, 16 februarie 2021.

Pentru rezervarea unui bilet în mai anul viitor trebuie achitat un avans de 72 euro pentru fiecare vehicul și 18 euro pentru fiecare pasager, dar să nu vă închipuiți că se vor putea cumpăra bilete mult timp de acum înainte.

Probabil că în câteva zile, biletele vor fi epuizate și singura posibilitate de a ajung pe insulă va fi cu avionul.

Informația nu este foarte utilă pentru pasionații de curse moto din România, pentru că, cei puțini care ajung acolo, probabil că optează de la început pentru avion, dar știrea este interesantă ca fapt divers, ca să ne facem o idee despre amploarea fenomenului în Marea Britanie și Irlanda.

Și, dacă totul merge bine, ne vedem pe Insula Man la TT 2022.

TT 2022

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

În 1921 Indian Motorcycle a prezentat publicului primul Indian Chief, model devenit un adevărat simbol al producătorului american.

Indian Chief 2022

Sărbătorind 100 de ani de la eveniment, cel mai vechi producător de motociclete din SUA, a prezentat trei modele noi, versiuni complet reproiectate ale noii familii Indian Chief.

Combinând stilul tradițional al motoarelor V-twin americane cu performanța și tehnologia, Indian Motocycle a realizat noile modele Chief într-un stil minimalist, ca un omagiu adus zilelor glorioase ale motocicletelor americane.

Indian Chief 2022

Având același cadru simplu din țeavă de oțel și fiind propulsate de motorul Thunderstroke 116, noile modele Indian Chief Dark Horse, Indian Chief Bobber Dark Horse și Indian Super Chief Limited oferă trei variante moderne diferite ale clasicelor motociclete americane, fiecare adresându-se altei categorii de piloți.

În timp ce noul Indian Chief a păstrat esența, înlăturând toate detaliile inutile, Chief Bobber Dark Horse are roți cu spițe și anvelope mari, șa solo tipică pentru bobber și amintește de motocicletele de la mijlocul secolului trecut, pe care veteranii de război le modificau și le simplificau iar Super Chief Limited este mai accesorizat, cu genți laterale și parbriz, fiind pregătit pentru drumuri lungi.

Indian Chief 2022

Toate cele trei modele au motorul Thunderstoke 116 (1890 cmc), care livrează un cuplu maxim de 162 Nm, instalat pe un cadru din țeavă de oțel cu furca față tradițională de 46 mm și cursă de 132 mm a roții față, ampatament de 1626 mm și 662 mm înălțime a șeii, comodă pentru o largă categorie de utilizatori.

Există trei moduri de pilotaj, sport, standard și tour, cruise control, pornire fără cheie și sistem RIDE COMMAND, un bord rotund care poate fi operat de la comenzile aflate pe ghidon sau prin ecranul digital cu control tactil.

Indian Chief 2022

Piloții pot selecta una dintre multiplele interfațe, incluzând două diferite configurații ale ceasurilor de bord, informații despre motocicletă, traseul parcurs și sistemul de navigație.

În cazul în care pilotul folosește sistem de comunicație wireless instalat în cască, muzica poate fi gestionată prin sistemul RIDE COMMAND, cu condiția ca telefonul inteligent să fie împerecheat prin Bluetooth sau USB.

Indian Chief 2022

Și informațiile oferite de telefon pot fi accesate, inclusiv apelurile recente, contacte, mesaje text iar apelurile care apar pot fi acceptate sau respinse prin sistemul RIDE COMMAND.

Cele trei noi modele din gama Indian Chief 2022 vor putea fi comandate și achiziționate de la magazinele din București și Cluj ale importatorului autorizat pentru România, firma ASP Group East, sau de la magazinele din teritoriu ale dealerilor acestei companii.

Indian Chief 2022

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Timp de 20 de ani Honda Forza 300 a fost cel mai vândut model de scuter recreațional de clasă medie în țările din vestul Europei.

Honda Forza 300

În anul 2000, ca urmare a succesului înregistrat de Forza 125, Honda a lansat pe piață modelul Forza 300, fiind primul producător major care a atacat această categorie de cilindree mijlocie.

Scuterul a fost modificat de câteva ori, ultima generație fiind introdusă pe piață în 2018.

Nu testasem primele generații apărute și primul Forza 300 pe care am avut ocazia să-l testez a fost modelul comercializat de Honda în 2020, singura modificare apărută fiind cutia de spate pentru bagaje (topcase), oferită în aceast an în configurație standard.

Honda Forza 300

Este un topcase inteligent, comandat de același modul cu ajutorul căruia se pornește motorul și se deschid șaua și capacul de acces la rezervorul de combustibil, pornirea fiind fără cheie.

Prețul unei astfel de cutii inteligente este ridicat, de peste 700 de euro, reper care a ridicat prețul scuterului.

Pentru țările în care astfel de accesorii sofisticate sunt apreciate și căutate, probabil că măsura este justificată și s-a bucurat de succes, dar cred că în țările mai sarace, unde prețul final este unul dintre criteriile importante de alegere a vehicolului, prețul mai mare decât cel al modelelor concurente a influențat vânzările, modelul similar produs de Yamaha înregistrând în România un volum aproape dublu al vânzărilor.

Honda Forza 300

De ce în ultima clipă

Testul modelului Forza 300 este probabil singurul pe care l-am făcut până acum, publicat după ce Honda a anunțat că întrerupe producția modelului și a prezentat versiunea de 350 pentru sezonul următor.

Sedința foto a fost realizată cu ceva timp înainte de publicarea textului, vremea bună și temperaturile ridicate fiind o condiție pentru lumina potrivită necesară fotografiilor de calitate și succesul unui test real, în care sunt puse la încercare posibilitățile scuterului și ale anvelopelor, mai ales în viraje.

Honda Forza 300

Faptul că Forza 300 nu va mai fi produs și va fi înlocuit de noul Forza 350 nu umbrește în nici un fel calitățile și performanțele oferite de acesta, dovada fiind cei 20 de ani de existență și supremație a modelului.

Probabil că, în toată această perioadă, în țările bogate (din nou sunt nevoit să apelez la datele statistice din vestul Europei), Forza 300 a avut un singur un singur concurent adevărat, SH 300, modelul utilitar cu aceeași cilindree produs tot de Honda, care, chiar dacă face parte din altă categorie, a avut parte de același succes al vânzărilor.

Honda Forza 300

Ce e nou pe ultima generație

Față de generația anterioară, introdusă pe piață în 2015, actualul Forza 300 este complet reproiectat, având alt aspect, o capacitate mărită a spațiului de depozitare, este mult mai ușor (cu 12 kg, ca să fiu mai exact) și Honda îl prezintă ca fiind mai dinamic și sportiv datorită dimensiunilor modificate.

Comparat cu modelele vechi, este mai îngust, mai modern și oferă pilotului o poziție mai ridicată.

Principalele modele concurente sunt produse de Piaggio, Yamaha, Kymco și Kawasaki, care, între noi fie vorba, este produs tot de Kymco, dar numai Yamaha se ridică la același nivel de calitate, chiar dacă și celelalte sunt foarte bine lucrate.

Honda Forza 300

Detaliile tehnice nou implementate, care pot fi remarcate imediat, sunt luminile tehnologie LED, bordul mixt LCD/analog și parbrizul comandat electric, cu o plajă de mișcare de 140 mm.

Pentru obținerea caracterului sportiv despre care am amintit, dimensiunile șasiului sunt mult reduse, ampatamentul fiind cu 35 mm mai scurt și cu doar 20 mm mai lung decât cel al modelului mai mic produs de Honda, Forza 125.

În același timp, șaua este cu 64 mm mai înaltă, oferind o poziție de pilotaj mai înaltă și mai multă vizibilitate.

Honda Forza 300

Surpriza majoră, imposibil de remarcat vizual, dar care influențează mersul scuterului, este implementarea controlului tracțiunii, sistemul tradițional produs de Honda și numit de producător control al cuplului (HSTC – Honda Selectable Torque Control).

Este primul model de scuter pe care Honda instalează tehnologia folosită la motociclete, sistemul detectând diferența vitezei de rotație dintre roata față și cea de spate și ajustează cuplul produs de motor prin reglarea injecției de carburant, pentru evitarea derapajului.

Controlul tracțiunii poate fi decuplat în staționare, dar sistemul repornește automat la oprirea contactului general.

Honda Forza 300

Performanțe și manevrabilitate

Motorul noului model are 279 cmc și este același cu cel de pe varianta utilitară, SH300i, dar cu alte setări. Puterea și cuplul sunt furnizate progresiv și predictibil, tipic pentru motoarele produse de Honda și fac posibilă atingerea unei viteze maxime de 129 km/h, cu un consum mediu declarat de producător de 3,22 ltr/100 km.

Instalat pe un cadru construit din țeavă de oțel, motorul a contribuit la reducerea masei scuterului, mai mică cu peste 12 kg față de cea a generației anterioare.

Cu toate acestea, masa la plin este de 182 kg, cu trei kilograme mai mare decât cea a principalului model concurent, Yamaha XMAX 300, dar, chiar dacă motorul utilizat de Yamaha este mai mare, mai puternic și cu un comportament mai sportiv, dimensiunile și arhitectura șasiului modelului Forza 300 fac scuterul Honda mai agil și usor de manevrat, cu un ampatament de numai 1510 mm.

Honda Forza 300

Suspensiile și sistemul de frânare au un rol important în comportamentul șasiului.

Amortizoarele sunt moi, cel puțin cele din față sunt de-a dreptul surprinzătoare.

De obicei sunt adeptul amortizoarelor mai tari, dar, trebuie să recunosc că, cele de pe Forza 300 m-au încântat. Spatele a fost mai tare decât mi-ar fi plăcut, dar erau setate pe o poziție de mijloc, din cele 7 trepte de reglaj a precomprimării, deci se putea mai bine.

În schimb, cele din față au fost moi și foarte plăcute. Nu dădeau senzația de pierdere a preciziei, așa cum se întâmplă de obicei în cazul amortizoarelor prea moi, au fost exact atât cât trebuie ca să treci peste denivelări cu zâmbetul pe buze.

Honda Forza 300

Și, în sfârșit, confortul

Am lăsat pentru finalul articolului senzațiile pe care le ai mergând cu Honda Forza 300.

Totul, dar absolut totul, este făcut pentru plăcerea pilotului.

Șasiul mai scurt și mai ușor, suspensiile plăcute, frânele progresive, motorul care livrează puterea liniar și predictibil, poate chiar prea liniar pentru mine, oglinzile fixate pe carenaj care nu vibrează și sunt eficace tot timpul, șaua mare, poziția pilotului comodă și, de ce nu, volumul mare al compartimentului de depozitare, toate îți conferă liniște și confortul atât de mult căutat la un astfel de vehicul.

Poate că motorul nu este atât de agresiv ca cel al modelului concurent produs de Yamaha, poate că formele carenajului nu sunt atât de sportive ca cele ale altor modele, dar cu siguranță Honda Forza 300 este unul dintre cele mai comode scutere de clasă mijlocie, dacă nu cumva cel mai comod, făcut pentru oameni pașnici, constructorul păstrând motto-ul care a însoțit motocicletele Honda încă de la început: “You meet the nicest people on a Honda”.

Honda Forza 300

Ce mi-a plăcut la Honda Forza 300

Parbrizul comandat electric, poziția pilotului forte comodă, amortizoarele spate plăcute și topcase Smart inclus în preț.

Ce nu mi-a plăcut la Honda Forza 300

Preț mare care putea fi redus prin neincluderea cutiei de bagaj în configurație standard.

Articolul complet a apărut în revista Auto Motor şi Sport nr. 12 (277) din decembrie 2020.

Foto: Radu Chindriş

Honda Forza 300

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Luna februarie a anului 2021 reprezintă momentul lansării pe piață a unor noi modele de motociclete spectaculoase, din care unele sunt anunțate.

Pa America 1250 in februarie

Total atipic pentru evenimentele cu care am fost obișnuiți, în acest an vom avea parte de niște lansări deosebite în februarie, lună în care de obicei era o liniște ca înainte de furtună.

Două dintre aceste evenimente sunt anunțate.

Pe 5 februarie Suzuki va prezenta un model complet nou, care, având în vedere conținutul clipului video, are toate șansele să fie o nouă Hayabusa, una dintre legendele lumii moto și pe 22 urmează prezentarea modelului Pan America 1250, primul adventure produs de Harley-Davidson în istoria de 118 ani a companiei.

Cea de-a treia lansare este o surpriză, un model a cărui apariție va avea același impact ca primele două, dar deocamdată trebuie să avem puțină răbdare, mai sunt câteva zile.

in februarie

Aprilia Tuono V4 Factory

În România vom putea admira majoritatea noilor modele lansate pe plan mondial și firmele importatoare fac eforturi să aducă cât mai repede primele unități.

În februarie importatorul Aprilia va prezenta presei noul model Tuono 660, lansare urmată în martie de cea a modelelor Moto Guzzi Anniversario V7 și TT850, dar și de cea a noului scuter Beverly 300.

Tot în februarie ajung în țară primele unități din gama Honda 2021: CBR500R, CB500F, CB500X, CRF300 cu cele două versiuni și X-Adv 750, urmate în martie de Forza 350, PCX125, Forza 750 și Africa Twin 2021.

Importatorul Yamaha va primi în stoc scuterele NMAX 155 și XMAX 300, gama de modele de motocros, noile MT 7, Tracer 9, dar și mult așteptatul Tricity 300.

Indian FTR 2022 in februarie

Indian FTR reproiectat, model prezentat cu câteva zile în urmă, va sosi tot în februarie, lafel ca SuperSport 950, sportiva de fiecare zi produsă de Ducati, pentru ca în martie să putea admira noul Monster 2021.

Și produsele firmelor intrate recent pe piața din România vor fi reprezentate, dar, datorită intrării în vigoare a normelor Euro 5, scuterele și motocicletele produse de SYM și SWM vor ajunge în magazinele importatorilor în cursul lunii aprilie.

Toate aceste modele noi vor fi prezentate pe larg, atât în articole detaliate postate pe blogul POVEȘTI CU MOTOARE, cât și în materiale prezentate live din magazinele importatorilor.

Yamaha MT-07 2021

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Cu modificări și setări gândite pentru folosința stradală și manevrabilitate mai bună, noile modele FTR 2022 modifică complet conceptul de motocicletă americană modernă.

Indian FTR 2022

Inspirat din motocicleta învingătoare în competițiile de flat track, Indian FTR 750, primul model înmatriculabil FTR 1200 a apărut în 2019 și a fost repede urmat de alte câteva versiuni construite pe aceeași platformă.

În ianuarie 2021, Indian a prezentat noua gamă FTR 2022 (ați citit bine, 2022), modificând vechea platformă, modelele FTR, cu excepția versiunii Rally, îndepărtându-se de genul scrambler, către un design mai bine adaptat utilizării stradale, echipate cu roți de 17”, alt unghi al suspensiei față, o șa mai joasă și setări ale motorului care fac livrarea puterii mai liniară.

Indian FTR 2022

De ce 2022 ?

Motocicletele FTR 1200 actuale aflate în magazine sunt modele 2019, iar FTR Rally și Carbon sunt 2020.

Toate aceste motocicletele fiind oferite clienților în primăvara 2021, producătorul a hotărât să treacă peste alte noutăți ale acestui an, anunțând noua gama ca fiind 2022.

Modelul de bază FTR 1200 este acum FTR, FTR S este păstrat sub același nume, în timp ce FTR R Race Replica și Carbon au fost combinate și devin FTR R Carbon, prețurile urmând să fie comunicate în curând.

Indian FTR 2022

Până acum, toate versiunile FTR, cu excepția Rally, erau echipate cu anvelope Dunlop, cele pe spate, de 18” și cele pe față de 19” imitând modelul DT3, utilizat de FTR 750 în competiții.

Acum, FTR, FTR S și FTR R Carbon au jante de 17”, turnate din aliaj de aluminiu, echipate cu Metzler Sportec pentru un pilotaj sportiv pe asfalt, în timp ce versiunea Rally rămâne în configurația inițială 18”/19” și anvelope Pirelli Scorpion Rally STR.

Indian FTR 2022

FTR, S și R carbon au suspensii complet reglabile, modificare notabilă pentru modelul de bază, iar suspensiile de pe modelul de vârf, R Carbon, sunt cele produse de Öhlins.

Înălțimea la șea a fost micșorată la toate modelele, de la 850 mm la 813 mm, în mare parte datorită cursei roților, micșorată cu 30 mm.

Modelul Rally este singurul care nu prezintă modificări ale suspensiilor, fiind singurul model cu suspensii nereglabile.

Indian FTR 2022

Motorul rămâne același V-twin de 1203 cmc, care produce o putere maximă de 123 CP (92 kW) și cuplu de 120 Nm, dar, datorită noilor setări, oferă un răspuns previzibil și livrare liniară a puterii.

Toate noile modele FTR 2022 care vor fi importate în Europa vor putea fi comandate și achiziționate la magazinele din București și Cluj ale companiei ASP East Group, importator autorizat Indian Motorcycle în România, sau la magazinele din teritoriu ale rețelei de dealeri autorizați.

Indian FTR 2022

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Marcând un adevărat succes în unele piețe, vânzările firmei Indian Motorcycle au crescut cu 3% în 2020, compensând reducerea vânzărilor înregistrată în SUA.

Indian Roadmaster Classic

În 2020, Indian Motorcycles a vândut un total de 32.016 motociclete, la doar 1,9% de recordul vânzărilor înregistrate în perioada modernă.

Firma americană, proprietate a concernului Polaris, a pierdut pe piața din SUA, dar produsele s-au bucurat de succes în Canada.

În câteva piețe internaționale, creșterea a fost semnificativă, cum ar fi în Australia, Noua Zeelandă (+44,5%) și Rusia (+65,1%).

Cu toate acestea, centrul vânzărilor din acest an s-a situat în Europa, cu o creștere de 27% (totalul obținut în cele 27 de țări), vânzările fiind dublate față de anul precedent în România, Finlanda, Luxemburg și Croația.

Indian Roadmaster Elite 2020

Cu 100 de ani în urmă, Indian era cea mai vândută motocicletă din lume, recordul anual al acelei perioade uitate fiind de peste 50.000 unități.

În acest secol, recordul a fost înregistrat în 2017, cu peste 30.000 de unități vândute, înainte de a înregistra un declin în 2018, atunci când vânzările din SUA au scăzut cu peste 5.000 de unități, situație repetată în 2019.

În timp ce operațiunile internaționale sunt în permanentă creștere, cu Europa marcând în 2019 un record, cu peste 5.000 de motociclete vândute, în SUA, tendința actuală este de scădere a vânzărilor încă din 2017, an în care și-a făcut apariția pe piața americană o altă marcă cu tradiție, Royal Enfield.

Toate modelele produse de Indian Motorcycles pot fi achiziționate în România de la firma ASP Group East din București, importator autorizat al firmei Indian în țara noastră, sau din magazinele rețelei de dealeri autorizați din teritoriu ai acestei companii.

Vânzările firmei Indian Motorcycles în 2020

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Încă de la lansarea modelului, în 2014, Yamaha MT-07 a fost cea mai cautată motocicletă naked de cilindree mijlocie, datorită performanțelor, manevrabilității și a prețului rezonabil.

Yamaha MT-07 2021

Revizuit pentru sezonul 2021, noul Yamaha MT-07 are formele redesenate, sistem de frânare optimizat mulțumită discurilor de frână mai mari pe față și câteva modificări menite să permită motorului să corespundă normelor Euro 5, datorită cărora și râspunsul accelerației este mai liniar.

Un ghidon conic din aluminiu mai lat asigură controlul mai bun și generează o poziție de pilotaj mai comodă, în timp ce bordul LCD modificat, manetele negre și semnalizatoarele tehnologie LED contribuie la aspectul modern al motocicletei.

Nu în ultimul rând, noile anvelope Michelin Road 5 oferă o ținută de drum și manevrabilitate îmbunătățite, aderență mai bună pe suprafețele dificile, asigurând o uzură mai lentă.

Cu toate aceste modificări, prețul din România oferit de Motodynamics, importatorul autorizat pentru țara noastră, rămâne competitiv, fiind 7020 euro, TVA inclus.

Yamaha MT-07 2021

Fișa tehnică Yamaha MT-07

Motor în patru timpi, cu doi cilindri gemeni paraleli, CP2, patru supape pe cilindru, DOHC, răcire cu lichid, injecţie electronică.

Capacitate cilindrică: 689 cmc, alezaj x cursă (mm): 80,0 x 68,6 mm.

Putere maximă: 73,4 CP (54,0 kW)/8.750 rpm, cuplu maxim: 67,0 Nm/6.500 rpm, raport de compresie: 11,5:1.

Cutie de viteze cu şase trepte, ambreiaj în baie de ulei cu acţionare mecanică, transmisie finală pe lanţ.

Cadru tip Diamant din oțel, basculă din aluminiu.

Suspensia față: furcă hidraulică telescopică KYB Ø 41 nereglabilă, cursă roată faţă: 130 mm.

Yamaha MT-07 2021

Suspensia spate: monoamortizor orizontal KYB, cu reglaj pe preîncărcare şi revenire, cursă roată spate: 130 mm.

Frână faţă hidraulică cu dublu disc din oţel Ø 298 mm, etriere Nissin cu patru pistonaşe, ABS.

Frână spate hidraulică cu disc din oţel Ø 245 mm, etrier Nissin cu un pistonaş, ABS.

Roată faţă/spate 17”, jante cu zece spiţe, turnate din aliaj de aluminiu.

Anvelope Michelin Road 5, faţă: 120/70Z R17 M/C (58W), spate: 180/55Z R17 M/C (73W), fără cameră.

Lungime: 2085 mm, ampatament: 1400 mm, înălţime la şa: 805 mm, gardă la sol: 140 mm.

Masă la plin: 184 kg, capacitate rezervor benzină: 14 litri, consum mediu: 4,2 ltr./100 km.

Yamaha MT-07 2021

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Un nou Street Bob 114, modificări ale modelelor Softail, controlul tracțiunii și ABS active pe viraje, dotări de vârf ale modelelor din gama 2021.

Harley-Davidson gama 2021

Street Bob 114 model 2021

Pentru prima oară în istoria de 118 ani a companiei, Harley-Davidson a prezentat modelele din gama 2021 în cadrul unui eveniment online la care au fost invitați și au avut posibilitatea să participe toți cei interesati, singura condiție fiind înscrierea pe site-ul oficial al producătorului.

Chiar dacă nu au fost lansate multe modele noi, ca de obicei, au fost prezentate modificările făcute multor modele cunoscute și o gamă nouă de accesorii, dintre care cele mai interesante au fost kiturile Screamin’ Eagle de preparare a motoarelor.

Noul Street Bob 114 este cel mai ușor model din gama Softail, echipat cu motorul Milwaukee-Eight 114, fiind mai rapid cu 9% de la 0 la 100 km/h și cu 13% de la 100 la 130 km/h, în viteza a cincea, față de modelul precedent, Street Bob 107.

Harley-Davidson gama 2021

Motocicleta este un bobber autentic, începând de la ghidonul mini-ape, până la aripa spate tăiată, iar prețul rezonabil va permite proprietarului o eventuală investiție într-un kit de putere Screamin’ Eagle sau alte accesorii pentru personalizare.

Alt model restilizat din gama Softail este legendarul Fat Boy 114.

Tipic pentru Softail este șasiul, cu aspectul clasic al vechiului cadru hardtail, dar asistat de suspensii moderne și performante, cu un monoamortizor instalat sub șa, situat între cadru și basculă.

Designul șasiului este optimizat pentru reducea masei fără a sacrifica rigiditatea. Motorul Milwaukee-Eight cu doi cilindri gemeni în V montat rigid contribuie la rigiditatea șasiului și motocicleta oferă accelerație, manevrabilitate și frânare eficace.

Harley-Davidson gama 2021

Harley-Davidson Fat Boy 114 model 2021

Gama 2021 Touring este compusă din urmatoarele modele: Electra Glide Standard, Road Glide Limited, Road Glide Special, Road King, Road King Special, Street Glide, Street Glide Special și Ultra Limited.

Dintre acestea, doar modelele Special și Limited sunt echipate cu motorul Milwaukee Eight 114, în timp ce Road Glide Limited și Ultra Limited au motor cu răcire pe lichid a chiulasei, proaspăt introdusă de producător.

Șasiul modelelor Touring din gama 2021 este nemodificat, iar pachetul electronic RDRS a fost redenumit “RDRS Safety Enhancements” (îmbunătățiri de siguranță), fiind oferit opțional la toate modelele Touring.

Pachetul RDRS diferă puțin de la un model la altul, dar în cele mai multe cazuri include controlul tracțiunii și ABS active pe viraje, drag-torque slip control, vehicle hold control și sistem de monitorizare a presiunii din anvelope.

Harley-Davidson gama 2021

Dintre accesorii nou introduse, cele mai interesante sunt kiturile Screamin’ Eagle de mărire a puterii motorului.

Noul kit Stage III a fost dezvoltat pentru modelele Softail și oferă variante pentru ambele motoare, de 107 și 114 inch cubici.

Cel pentru motorul de 107 (1753 cmc) mărește cilindreea la 1950 cmc și oferă o mărire seminificativă a puterii și a cuplului față de performantele setului standard, cu 23% mai multă putere și 17% mai mult cuplu, în timp ce kitul pentru motorul de 114 (1868 cmc) este de 2000 cmc și mărește puterea cu 15% și cuplul cu 13%.

Toate noile modele din gama 2021 și accesoriile prezentate pot fi comandate și achiziționate de la magazinul singurului dealer autorizat din România, Harley-Davidson București.

Harley-Davidson gama 2021

Harley-Davidson Road King Special model 2021

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Tiberiu Troia

Cele mai bune 6 luni din istorie permit constructorului italian să încheie anul cu 48042 motociclete vândute în peste 90 de țări.

Vânzările Ducati în 2020

În ciuda situației globale dificile și a celor șapte săptămâni în care fabrica a oprit producția, exact în perioada de vârf a sezonului, situație care a afectat foarte mult reultatul financiar al primelor șase luni, Ducati Motor Company a încheiat 2020 cu un record în a doua jumătate a anului.

Mulțumită vânzărilor reușite din iulie până în decembrie, Ducati a livrat un total de 48042 motociclete în 2020, limitând diferența volumului de vânzări reușit în 2019 cu doar -9,7%, rezultat foarte bun luând în considerare impactul pandemiei și închiderea forțată a fabricii în perioada martie-aprilie.

Creșterea vânzărilor înregistrată în ultimii ani în China a continuat, cu 4041 unități vândute (+26%), această țară devenind cea de-a patra piață de desfacere pentru compania din Borgo Panigale.

Creștere față de volumul vânzărilor din 2019 s-a înregistrat și în Germania, cu 5490 unități (+6,7%) și Elvetia (11,1%), Italia fiind cea mai mare piață de desfacere cu 7100 unități.

Vânzările Ducati în 2020

Claudio Domenicali livrând cea de-a 350.000-a motocicletă Ducati Monster

Cu toată situația globală, anul 2020 a fost caracterizat prin cucerirea titlului mondial al constructorilor în MotoGP, continuarea lărgirii rețelei dealerilor oficiali, inaugurarea unei noi filiale în Australia și intrarea în producție a unor modele limitate, Superleggera V4 și Diavel 1260 Lamborghini.

Cel mai vândut model a fost Streetfighter V4 cu 5730 unități, în timp ce Ducati Scrambler a fost familia cel mai bine vândută cu 9265 unități.

Pentru 2021 gama de modele este cea mai largă de până acum, interesul pasionaților de Ducati fiind reflectat în cea mai mare cerere înregistrată până acum la început de an.

Livrările primelor unități ale modelului Multistrada V4, prima motocicletă din lume cu radar în față și în spate au început și, în lunile care urmează, dealerii Ducati vor primi celelalte modele ale sezonului 2021, inclusiv Panigale V4 SP, SuperSport 950, Monster și Ducati Scrambler Night Shift.

De altfel, unele dintre aceste modele au și ajuns în magazinul din București al importatorului autorizat, Ducati România, noile modele urmând să fie prezentate în momentul apariției.

Vânzările Ducati în 2020

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

Autentifica-te  
×