Mergi la conţinut
  • postări
    914
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    80.793

Să nu uităm cine a fost Angel Nieto


Tiberiu Troia

403 vizualizări

Cât de ciudată poate fi viața, ca, după 13 titluri de Campion Mondial și 90 de victorii în mari premii de motociclsim, să fii lovit în trafic, de un Fiat 500 condus de o femeie, în timp ce mergeai cu 40 km/h cu un ATV utilitar, pe o stradă din Ibiza și purtai și cască ?

Angel Nieto

Probabil că motocicliștii mai tineri nu au auzit de Angel Nieto, nu ar fi o mare surpriză. Dar asta se întâmplă numai în România, pentru că acasă, în Spania și în celelalte țări în care motociclismul înseamnă mai mult decât schimburi de replici istețe pe Facebook și 1000-2000 km pe an de folosit motocicleta, Angel Nieto este un simbol al motociclismului.

Împreună cu Giacomo Agostini a dominat cursele din Campionatul Mondial, obținând în perioada 1964-1986 13 titluri de Campion Mondial la clasele 50 cc și 125 cc și 90 de victorii de cursă.

Fiind foarte superstițios, Angel nu a recunoscut niciodată numărul 13 și declara că este de 12 + 1 ori câștigător, număr pe care îl avea scris și pe rulota sa parcată permanent în parcul echipelor de la MotoGP.

Numai Giacomo a reușit 15 titluri de Campion Mondial și 122 de victorii, Angel Nieto find depășit la numărul de victorii de încă un pilot până în prezent, de Valentino Rossi, pe care Angel l-a sărbătorit cu mult entuziasm în 2008, la cursa la care Valentino i-a egalat performanța.

Angel Nieto

Rezultatele sale au inspirat mii de tineri, așa cum în România, cu mulți ani în urmă, medaliile cucerite de Nadia Comăneci au creat o stare generală de entuziasm și mii de fetițe au fost înscrise de părinți la cursuri de gimnastică.

Cam același lucru s-a întâmplat în Spania, dar miile de copii au fost duși de părinți la cursuri de moto și așa au apărut Alex Criville, Sete Gibernau, mai multe generații de piloți, care continuă și în prezent să câștige curse sau să formeze, la rândul lor, alte generații de piloți.

Noi nu avem cum să realizam cât de mare este pierderea suferită de sport prin dispariția unui singur om, dar lumea sportului cu motor este în doliu.

Familia campionului a hotărât ca trupul neînsuflețit să fie incinerat și, pentru ca toți cei dragi lui, colegi, elevi, prieteni, toată lumea din MotoGP și nu numai, să poată fi lângă marele dispărut, vor fi organizate la începutul lunii septembrie niște funeralii la Madrid, după cursa MotoGP de la Silverstone.

Ca semn al respectului nemărginit pe care i-l port, voi încerca să pregătesc un reportaj de la casa lui din Madrid, transformată în muzeu și, cu puțin noroc, chiar de la ceremonia din septembrie.

Rămas bun Angel Nieto !

Angel Nieto

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.


Vezi articolul integral

0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Participa la conversatie

You are posting as a guest. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Adaugă un comentariu...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Creează O Nouă...