Jump to content
  • entries
    5,179
  • comments
    0
  • views
    504,251

Câți bani câștigă un ciclist profesionist?


freeriderro

209 views

 Share

Peter-Sagan-min-2.jpg?x12266Viața de ciclist profesionist nu e ușoară: peste 200 km în șa pe zi prin caniculă sau prin ploaie rece ca gheața, pante extrem de grele, accidentări, răniri, recuperări…

În medie, un ciclist profesionist pedalează peste 10.000 km pe an, în peste 80 de zile de curse, fiind pe drum mai mult de 200 de zile pe an departe de familie și prieteni, în camere de hotel prin zone uitate de lume…

Dar cât de bine e recompensat acest sacrificiu?

Echipe ca BMC, Astana, Quick Step, Sky sau Movistar cheltuie între 75-80% din bugetul total pe plata cicliștilor!

Chris Froome, de trei ori căștigător în Turul Franței, are un salariu de aproximativ 4.77 milioane de Euro pe an. Alberto Contador câștigă cam 4 milioane în timp ce Vincenzo Nibali, câștigătorul din 2014, câștigă ceva mai puțin, cam 2.8-3 milioane.

Salariile cresc odată cu performanța. La intrarea în echipa Sky salariul lui Froome a fost în jur de 95.000 euro în timp ce în perioada în care era locotenentul principal al lui Bradley Wiggins, salariul a fost în jur de 830.000 Euro.

Și sprinterii renumiți au câștiguri consistente. Mark Cavendish câștigă cam 3.5 milioane la Etixx – Quick Step în timp ce Peter Sagan se zvonește că ar câștiga la echipa Bora – Hansgrohe peste 6 milioane pe an!

Andrew McQuaid este director la Trinity Sports Management și reprezintă un număr mare de cicliști vorbitori de engleză. El spune că nu doar cursele câștigate măresc valoare unui ciclist ci există și alți factori. El spune că și vârsta poate mări valarea. Un exempludat este Rohan Dennis care e un atlet cu performanțe foarte bune în ultima vreme și cu un potențial mare de viitor, ceea ce îi va mări valoarea.

Naționalitatea ciclistului e de asemenea un factor important. Chris Froome primește o sumă mare pentru că pedalează pentru o echipă britanică. Nu doar naționalitatea contează, e un mix de factori, inclusiv echipa și ce dorește aceasta de la ciclist. De exemplu o echipă cu sponsori britanici ar putea să își dorească un ciclist britanic. Multe echipe sunt sponsorizate de producătorii de biciclete și este util pentru ei ca cicliștii să fie de aceiași naționalitate cu firma. Un ciclist perfect pentru ei va primi un salariu foarte bun.

Salariul unui tânăr ciclist nu e însă cu mult mai mare decât cel mediu pentru Marea Britanie, respectiv 30.000 de euro pe an. Chiar dacă tot echipamentul și bicicleta sunt oferite de echipă, e greu să trăieși cu acest salariu în locuri scumpe cum ar fi Monaco. O echipă profesionistă are în general doar în jur de 7 angajați, restul fiind plătiți pe bază de contract extern.

Sursa: cycling.today


Sursa: Freerider

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...