Jump to content
  • entries
    5,194
  • comments
    0
  • views
    505,185

Traian Goga ne transmite punctul său de vedere asupra contestațiilor de la CN Ciclocros Sibiu 2017


freeriderro

155 views

 Share

În urma desfășurării Campionatelor Naționale de Ciclocros de duminică 10 decembrie de la Sibiu, clubul sportiv NoMad Multisport a formulat o contestație ce l-a privit pe ciclistul Eduard Grosu care, potrivit lor, trebuia descalificat întrucât încălcase regulamentul de concurs. Ulterior ciclistul Timotei Păcurar, de la NoMad Multisport,  a formulat o serie de acuzații la adresa Federatiei, publicate prin platforma online Cyclocros Nation, pe care le puteți urmări aici.

În urma acestui clip a venit punctul de vedere al Federației Române de Ciclism care a dorit să clarifice, printre altele, motivele pentru care Eduard Grosu nu a fost descalificat. Comunicatul oficial poate fi citit aici.

campionatul-national-ciclocros-2017-474.

În plus față de aceste discuții, i-am solicitat lui Traian Goga – Secretarul General al Federației, un punct de vedere personal. Ne-a trimis textul de mai jos prin care dorește să aducă precizări suplimentare asupra deciziilor care au fost luate duminică la Campionatele Naționale de CX.

A curs multă cerneală virtuală pe marginea acestui campionat național de ciclocros și probabil că nu greșesc atunci când spun că este cel mai „faimos” campionat de profil de până acum. Acum lăsând la o parte tonul ironic, punctul de vedere oficial al Federației Române de Ciclism se poate citi aici. Totuși, simt nevoia să ofer explicații suplimentare, mai simple, și să zugrăvesc contextul mai larg, prin prisma funcției pe care o ocup în Federației, a faptului că am fost în juriul de cursă și, nu în ultimul rând, a faptului că am fost sportiv de performanță, de 16 ori campion național.

Rezumat, valurile de comentarii stârnite de cei de la ACS NoMad Multisport au pornit de la faptul că dacă Eduard Grosu era descalificat, atunci Arpad Kelemen devenea campion național. Probez acest lucru cu următoarele: în momentul de față, Daniel Sărdan susține că Grosu trebuia descalificat, dar tot Daniel Sărdan uită că la fața locului mi-a propus să nu îl descalific, ci să îl penalizez cu mai multe minute, astfel încât să cadă pe locul secund. Astfel, Kelemen ar fi fost câștigător. Practic, Daniel Sărdan era de acord cu nerespectarea regulamentului, dacă asta îi aducea încă un titlu de campion național. Chapeau bas, Daniel!

Poate vă întrebați de ce nu l-am descalificat pe Eduard Grosu, deși regulamentul tehnic asta prevedea pentru infracțiunea comisă. Ei bine, un juriu de cursă are rolul de a interpreta situația de cursă. Pe terenul campionatului național de ciclocros de la Sibiu, la cursa de U23 și Elite, au existat doi oameni care au contat – Raul Sînza și, respectiv, Eduard Grosu. Da capo al fine, ei au fost în fruntea cursei și au făcut o demonstrație de virtuozitate cum rar am mai văzut la o competiție națională. Cronometrul arăta că cel mai bun sportiv în afara lor a fost Kelemen, care a sosit la 3 minute și 35 de secunde de aceștia. Ca o paranteză, pentru un sportiv de performanță, când primești 3 minute și 35 de la adversar, recunoști franc că adversarul joacă în altă ligă și-ți vezi de treabă. Kelemen a avut caracterul și franchețea să recunoască acest lucru într-o postare. A recunoscut că nu merita titlul național, așa cum ar face-o orice sportiv și om cu coloană vertebrală. Și oricum, Kelemen nu a venit niciun moment să reclame descalificarea lui Grosu. Singurii care au făcut-o sunt: Daniel Sărdan, Doina Țiței, Suzanne Hilbert și Timotei Păcurar.

Motivul pentru care împreună cu Ovidiu Simen am decis să nu îl descalificăm pe Grosu a fost unul simplu: schimbarea bicicletei pe care a făcut-o la nici 100 de metri după ce a trecut de punctul de depanare nu a influențat cu nimic rezultatul său. În limbaj de vestiar, Grosu câștiga la Elite și dacă ar fi concurat pe o coadă de mătură cu două roți și un lanț desenate pe margini. Campionatul Național trebuie să reflecte valoarea sportivilor, iar valoarea este fix aceeași pe care o prezintă clasamentul. I-am dat o penalizare de un minut lui Grosu, după care i-am explicat și lui, și tatălui său că pretențiile de la un sportiv care a concurat în Giro d’Italia sunt mari și că astfel de abateri nu ar trebui să existe. Au înțeles și sunt convins că nu vom mai vedea acest lucru repetându-se.

Dacă am fi aplicat regulamentul ad-literam, probabil vreo 5 sau 6 sportivi erau eligibili să figureze în clasamentele finale. De exemplu, Gerhard Dumitrescu nu a purtat echipamentul clubului său, CS Conpet Ploiești. Dacă aplicam regulamentul, trebuia descalificat. Daniel Sărdan nu a trimis înscrierea printr-un document oficial, așa cum o impun rigorile unei curse precum campionatul național. Dacă aplicam regulamentul, trebuia descalificată, toată echipa. Patrick Pescaru a fost înscris, inițial, în cursă de către ACS Nomad Multisport, deși el este licențiat la CS Măgura Cisnădie. Mai mult, voia să concureze în echipamentul celor de la Nomad. Din acest motiv, cu câteva zile înainte de campionat, am vorbit cu Daniel Sărdan și l-am rugat să remedieze aceste aspecte, pentru că dacă cineva va contesta aceste aspecte, va trebui să îl descalificăm pe Patrick. Și nu a fost descalificat pentru că am insistat să se respecte aceste lucruri. Iar acum, Daniel Sărdan se poartă ca un fin cunoscător al regulamentului.

Și mai vreau să spun să descalificarea lui Grosu i-ar fi adus și lui Timotei Păcurar o medalie de la Elite. Ca fost sportiv de performanță, nu pot să nu fiu dezamăgit de atitudinea lui Timotei. Grosu l-a bătut pe Păcurar cu 6 minute. Un tur de circuit, Grosu l-a făcut in circa 8 minute. Practic, mai avea puțin și îl prindea din urmă. Să nu uităm totuși că Grosu nu a fost cel mai bun om al zilei. Raul Sînza a fost. Deci față de acesta, Păcurar a fost și mai slab. Prin urmare, înțeleg furia și virulența lui Timotei Păcurar, dar o punea pe seama durerii pe care o încearcă un sportiv modest atunci când se confruntă cu adversarii mult mai valoroși.

Cu bine,
Traian Goga
Secretar General – Federatia Romana de Ciclism


Sursa: Freerider

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...