Pregătim o nouă aventură. Despre calitatea carburantului
Mai puțin de o săptămână până la plecare. Vasul Valparaiso Express, pe care se află motocicletele noastre, a ancorat deja în portul Valparaiso din Chile. Urmează formalitățile vamale și suntem gata de drum.
Dar să ne întoarcem puțin la capitolul pregătiri. Pe lângă revizie, anvelope, bagaje și vaccinuri, a mai fost ceva: setarea motocicletei astfel încât să poată merge și cu benzină proastă – cifră octanică de 91 în loc de 95, așa cum găsim în Europa.
Îmi amintesc și acum cum am cumpărat benzină la bidon dintr-un sat amărât din mijlocul stepei Kazahstanului. Eram pe niște DR650 care mergeau cu orice – noi băgam de 88, din câte țin minte. Dar probabil ar fi mers și dacă puneam gaz de lampă. Ce-i drept, în Kazahstan găseai și benzină de calitate, dar noi n-aveam nevoie.
Situația este puțin diferită în Bolivia. Le-am scris un mesaj celor de la BMW Motorrad Bolivia ca să-i întreb despre calitatea carburantului. Mi-au spus că voi găsi benzină premium (RON 93) doar la anumite pompe și doar în anumite zile ale săptămânii.
Iar cu taxa de gringo e altă discuție. Carburantul este subvenționat pentru localnici, dar nu și pentru turiști – care cumpără cu un preț de trei ori mai mare. Ceea ce n-ar fi un lucru neapărat rău, dar mecanismul implică un sistem mai complicat: primești două chitanțe – una pentru benzina, una pentru taxa de gringo. Și s-ar putea să fie unii care n-au cum să-ți dea a doua chitanță sau n-au chef și nu-ți rămâne decât să stai și să privești. Îmi amintesc că am citit o astfel de poveste în cartea “285 de zile în căutarea verii”, de Alexandru Maruseac.
Acum o lună, ministrul hidrocarburilor din Bolivia spunea că va importa benzină de 93 și 97 din Chile în viitorul apropiat, dar de aici până la a găsi-o pe toate drumurile e cale lungă.
Așadar, zis și făcut. Trecem la 91. Cum se face? Te duci la orice dealer BMW, îi lași motorul 10 minute și ți l-a resetat. Nu e mare scofală. Dar după reset se schimbă comportamentul motocicletei și primul lucru pe care-l observi e că nu mai oferă aceleași performanțe.
Raportul de compresie
DR-ul 650 pe care am mers in Kazahstan avea un motor cu un raport de compresie 9,5:1. R1200GS-ul cu care merg acum are 12,5:1. Sportive precum noua Yamaha R1 și BMW S1000RR au 13,0:1, iar acel HP4 Race de 80,000 de euro cu motor de curse are un raport de compresie de 13,7 – 13,9: 1. Raportul de compresie ne spune cât de mult se comprimă amestecul de aer cu benzină în camera de ardere a unui piston și rezultă din volumul dat de cursa pistonului raporat la volumul camerei de ardere.
Cu cât un motor este mai comprimat, cu atât este mai eficient. Dar pentru ca un astfel de motor să funcționeze în parametri, trebuie să fie alimentat cu un carburant ce oferă o cifră octanică optimă. Altfel, poate apărea așa-numitul efect de detonație – (engine knoncking) – o aprindere anormală, ce poate dăuna motorului.
Așadar, o astfel de modificare a parametrilor motocicletei ar trebui sa-mi protejeze motorul, chiar dacă-mi scade din performanțe.
Bolivia nu este singura țară prin care vom trece. Dar despre asta, data viitoare.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.