Mergi la conţinut

Freerider

  • postări
    3.749
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    206.131

FRC a anunțat câteva decizii controversate despre categoriile de vârstă

Autentifica-te  
freeriderro

76 vizualizări

06.jpg?x20673Tricoul de Campion la Amatori

Federația Română de Ciclism a anunțat public modificări ale regulamentului în ceea ce privește categoriile de vârstă de la concursuri, sub justificarea alinierii la reglementările UCI.

Pe scurt, două mari schimbări urmează să aibă loc:

1. Toate categoriile de vârstă la amatori se desființează, urmează să existe o categorie unică amatori.

2. Pentru cei ce se legitimează la categoria Masters urmează să apară mai multe categorii de vârstă, respectiv 30-39, 40-49 și 50+ ani. În schimb legitimarea ca Masters nu se va mai putea face personal ci doar prin intermediul unui club afiliat FRC.

Personal, eu văd acest lucru ca o acțiune vădit îndreptată împotriva amatorilor de ciclism, ce doresc să participe la competiții dar nu doresc să facă din asta mai mult decât un hobby.

Dacă până acum FRC susținea cu tărie utilitatea ca noi, cicliștii amatori, să ne legitimăm și să obținem o licență de amatori UCI, în acest moment eu nu înțeleg care ar mai fi motivația să cheltuiesc atâția bani și timp (analize medicale, asigurare) doar pentru ca la aproape 40 de ani să fiu nevoit să concurez în clasamente cu tinerii de 19-20 de ani. Nu mai spun de cei mai în vârstă, de peste 40 sau chiar 50 de ani.

Varianta a doua, cu legitimarea Masters, este foarte interesantă, însă nu și din perspectiva de a face asta prin intermediul unui club. Din punctul meu de vedere, a face parte dintr-un club are în mod cert avantaje dar și dezavantaje peste care eu nu pot să trec cu vederea. Eu sunt un mare iubitor de MTB adevărat și mi-am exprimat de nenumărate ori părerea despre concursurile care au lăsat jos ștacheta calității traseelor pentru a câștiga public și sponsori. Înscrierea într-un club care are sponsori vine la pachet cu obligații față de aceștia, astfel că în situația din ce în ce mai des întâlnită în care se suprapune o competiție cu un traseu deosebit de frumos peste o competiție cu un traseu ce nu oferă nicio satisfacție dar oferă vizibilitate publică, s-ar putea să fi oarecum forțat să alegi varianta a doua, adică să renunți la ceea ce îți place.

Ar mai fi o a treia variantă, să îți faci clubul tău cu regulile tale, dar pentru un om normal care merge zilnic la muncă de la 08 la 17, își duce și își ia zilnic copiii de la școală/grădiniță și vrea să petreacă timp și cu familia, cele câteva ore săptămânale disponibile pentru pasiunea sa ar vrea să și le petreacă în șa pedalând, nu făcând hârtii și plătind cotizații.

Pe mine decizia asta m-a bulversat, mai ales după ce lăudasem inițiativa de a avea Campionate Naționale de Amatori cu categorii de vârstă, unde lumea era extrem de motivată să meargă și să tragă pentru tricoul acela frumos tricolor de campion. Alte federații cum e cea de Triatlon, din câte știu eu, au chiar categorii din 5 în 5 ani la amatori! Sunt curios de justificarea deciziei acestea din partea FRC și sper ca răspunsul să nu fie un simplu: așa recomandă UCI!


Sursa: Freerider

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×