Laia Sanz, sau pilotajul la feminin
Poate cei care-și restrâng dieta de motorsport pe două roți la MotoGP și competiții de viteză în general nu au auzit de Laia Sanz. Nicio problemă, vă povestim noi.

Frumoasă, dar mai ales rapidă.
Laia Sanz s-a născut în 1985 în Catalonia, mai exact în orășelul Corbera de Llobregat, în provincia Barcelona. A învățat să meargă pe bicicletă la doi ani și, doi ani mai târziu, îi fura motocicleta fratelui mai mare (o Montesa Cota de trial de 25 cmc) și dădea ture prin curte. În 1992, la șapte ani, antrenată fiind de mama sa, participa la o cursă din campionatul catalan de juniori la trial, care se desfășura la ea în oraș. A terminat pe ultimul loc, dar i s-a aprins pasiunea pentru competiție și voia neapărat să mai încerce.

Laia, în mondialul de trial outdoor.
Anul următor a participat la întregul campionat. Pe atunci nu exista o categorie separată pentru fete, așa că micuța Laia își făcea intrarea într-un sport dominat de bărbați. În 1997 câștiga prima sa cursă, la categoria 80 cmc, concurând împotriva băieților.
În 1998, Laia participa la prima ediție a Campionatului European de Trial Feminin (pe vremea aceea nu era încă o competiție oficială) și câștiga titlul. Pe atunci, catalana avea doar 12 ani și concura împotriva unor adversare mai în vârstă, cu mai multă experiență, susținute de echipe profesioniste. În același an participa la curse din campionatul spaniol de trial, unde era singura fată.
În 2000 câștiga Campionatul Spaniol de Cadeți la trial, din nou, din postura de singură fată care concura împotriva băieților. Conform Laiei, acest titlu a încântat-o cel mai mult (și, după cum vom vedea, are de unde-și alege titlul preferat).
Laia urma să câștige Campionatul Mondial de Trial Feminin de șapte ori consecutiv (2000-2006). La început, catalana alerga pe motociclete Beta, apoi trecea la Montesa. În 2007 a fost vicecampioană, apoi a revenit la o serie zdrobitoare de încă șase titluri, adunând 13 titluri mondiale în trial feminin.

Nu doar bărbații știu să tragă de gaz, după cum demonstrează Laia cu grație.
În 2010 a început să concureze în Mondialul de Enduro, la categoria feminin, unde devenea de cinci ori consecutiv campioană mondială între 2012 și 2016.
Și, pentru că 18 titluri de campioană mondială în enduro și trial nu sunt suficiente, Laia a luat startul în Raliul Dakar de opt ori între 2011 și 2018. A terminat raliul de fiecare dată și, de fiecare dată, a fost de departe cea mai rapidă femeie-pilot la categoria moto în Dakar. Ba mai mult, în 2015 a semnat cel mai bun rezultat al unei femei în Raliul Dakar la categoria moto – locul 9 la general. Opt finișuri din opt starturi în Dakar deja e o statistică de supraom. Dacă adăugăm un loc 9 la general și încă patru finișuri în top 20, deja vorbim despre un monstru sacru al acestei discipline, indiferent de genul său.
Așadar, de 8 martie, la mulți ani, Laia! La mulți ani, doamnelor și domnișoarelor! Ride on!
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.