Mergi la conţinut
Autentifica-te  
 • postări
  831
 • comentariu
  1
 • vizualizări
  41.180

Decalogul începătorului pe două roți

Autentifica-te  
Motobikes

144 vizualizări

Așadar, ai luat permisul, ai motocicleta, te-ai echipat ca la carte, acum ce urmează? Înainte de a te avânta în trafic plin de entuziasm, ia aminte la aceste câteva reguli esențiale, ca să te poți bucura de motociclism în deplină siguranță în orice situație.

BMW-G310-05.jpg

Dacă vrei să mergi pe motocicletă în siguranță în trafic, nu este suficient să fi absolvit cu succes examenul de permis. Totul ține de atitudine și de respectarea unor principii destul de simple. Dacă pui pe primul loc entuziasmul pilotajului riști să uiți de aceste reguli de bun-simț și să te expui unor situații riscante fără ca măcar să-ți dai seama.

Așadar, care e atitudinea corectă cu care trebuie să ieși pe stradă? Ca de multe ori în viață, trebuie să fii moderat. În niciun caz nu trebuie să iei motociclismul ca pe un joc la care nu trebuie să te concentrezi prea tare. Motocicliștii cu mai mult talent nativ, care prind mișcarea și evoluează repede, tind să subevalueze pericolele și să-și supraevalueze abilitățile, cu riscurile de rigoare. De partea cealaltă, motocicliștii care accentuează prea mult instinctul de conservare merg ca și cum ar fi în mijlocul unei zone de război, unde îi paște moartea după fiecare colț. Rezultatul este o stare de stres și de panică constantă, care nu este benefică atenției și concentrării. Trebuie să mergi atent și concentrat, să iei foarte în serios fiecare deplasare cu motocicleta, oricât de scurtă, dar nu încordat și panicat.

Iată așadar cele 10 principii de respectat pentru a merge în siguranță pe două roți (nu doar ca începător):

 1. Fii întotdeauna atent la drum.

Pare un sfat banal, dar cele mai multe situații periculoase apar după un deficit de atenție din partea riderului. OK, un taximetrist tocmai ți-a tăiat fața, dar tu când ai observat acest lucru? Când a început manevra sau când era deja pe banda ta? De fiecare dată când ieși în trafic, indiferent cât este de liber și cât de bine cunoști drumul, mergi 100% concentrat la drum și încearcă să fii mereu conștient de tot ce se află în jurul tău, mereu pregătit pentru orice. Dacă reușești să faci asta tot timpul, deja ești pe drumul cel bun.

SSD_8868.jpg

 1. Presupune întotdeauna ce e mai rău.

O mașină din fața ta încetinește aparent fără niciun motiv? Înainte să te grăbești să o depășești, gândește-te că s-ar putea să întoarcă brusc. Un pieton pare să se îndrepte spre carosabil? Presupune că o să țâșnească direct în fața ta. Dacă pornești mereu de la ideea că toți vor face cea mai imprevizibilă și stupidă manevră pe care ar putea-o face, va fi foarte greu să fii surprins în mod negativ.

 1. Cea mai bună investiție în motociclism este benzina din rezervor.

Ai niște bani în plus și te gândești să-ți cumperi un set de semnalizatoare albe cu LED? Sau poate o tobă gălăgioasă? Mai bine bagă câteva plinuri de benzină și fă niște kilometri. Cel mai bun mod de a câștiga experiență este mergând. Nu evita cu orice preț vremea proastă (excluzând, desigur, temperaturile negative și zăpada).

 1. Antrenează-te. Evoluează constant.

Dacă mergi doar pe drumuri publice, va fi destul de greu să-ți îmbunătățești semnificativ controlul motocicletei, pentru că trebuie să-ți păstrezi mereu o marjă cât mai mare de siguranță. Așa că du-te pe circuit (chiar dacă nu ai motocicletă supersport), exersează viraje și frânări într-o parcare goală sau dă-te în off-road (cu o motocicletă adecvată, desigur). Cu cât stăpânești mai bine motocicleta, cu atât ești mai în siguranță și te distrezi mai bine.

SSD7575.jpg

 1. Dacă poți, înscrie-te la cursuri specializate.

Până acum câțiva ani, locurile de unde puteai să înveți motociclismul la un nivel mai avansat erau foarte puține în România. Acum nu mai este cazul. Există școli și instructori cu experiență care te pot învăța de toate, de la manevrele necesare pentru a merge în siguranță pe stradă, până la pilotajul sportiv pe circuit sau în off-road. Evoluția sub îndrumarea unui instructor autorizat este mult mai rapidă și mai sigură decât atunci când exersezi de unul singur.

 1. Păstrează mereu o marjă de siguranță cât mai mare.

Deși poate fi distractiv să mergi sportiv pe stradă, mai ales pe virajele unui drum de munte, nu te avânta. O căzătură în trafic poate fi extrem de riscantă, chiar și la viteze mici. Așadar, întotdeauna mergi la maximum 70% din cât poți, ca să ai o rezervă pentru a evita o situație periculoasă, dacă e nevoie.

 1. Ai grijă la mersul în grup.

Mersul în grup cu alți confrați întru pasiune poate fi foarte distractiv, dar ai grijă cu cine pleci la drum și la cum te raportezi la restul grupului. Nu încerca să te ții după rideri care merg mai repede decât este nivelul tău de confort, nu merge prea aproape de colegii de grup și nu te lăsa atras în situații dubioase doar pentru că faci parte din acel grup.

BMW-Rom%C3%A9nia-75.jpg

 1. Evită să te sui în șa dacă ai probleme de concentrare.

Dacă ești foarte obosit, nervos sau mahmur, probabil e mai bine să aștepți. Sau să iei metroul. Dacă nu poți să nu te gândești la o ceartă intensă pe care tocmai ai avut-o cu cineva, nu te sui în șa. La fel dacă ai probleme în a fi atent la drum din orice alt motiv.

 1. Ai mare grijă la pasageri!

Pentru început (1.000 – 5.000 km) evită să iei pasager. Apoi, mergi mereu cu un plus de atenție și de grijă. Dacă tu ești dispus să riști pentru pasiunea ta și o faci în deplină cunoștință de cauză, pasagerul poate că nu este. Așadar, mergi cât mai lin și previzibil și, orice ai face, nu încerca niciodată să faci manevre dinamice ca să impresionezi sau să sperii pasagerul!

SSD_8840.jpg

 1. Acceptă responsabilitatea.

Desigur, traficul e haotic și ți se întâmplă tot felul de lucruri din partea diverșilor șoferi incompetenți sau pietoni neatenți. Dar nu te-a obligat nimeni să mergi pe două roți și, dacă ajungi în spital, nu te încălzește cu nimic că legea ți-a dat dreptate și vei fi despăgubit de șofer. Așadar, orice ți s-ar întâmpla, gândește-te mereu „Ce aș fi putut face eu ca să evit situația asta?”.


Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×