Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    830
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    41.121

Smart Ride: Samsung și Energica revoluționează lumea moto

Autentifica-te  
Motobikes

118 vizualizări

Producătorul de motociclete electrice Energica, alături de gigantul tehnologic Samsung, au prezentat proiectul „motocicletei inteligente” Smart Ride, pe conceptul Bolid-E al constructorului italian.

Bolid-E.jpg

Ideea de bază a proiectului ar fi că motocicletele electrice pot fi incitante atunci când se vrea cu adevărat acest lucru și când interacțiunea cu dispozitivele electronice, precum smartphone-urile, deschide noi orizonturi.

În Samsung District din Milano a fost prezentat recent proiectul Smart Ride. Acesta constă, de fapt, într-o interacțiune inedită între motocicletă și dispozitivele inteligente, activă și în timpul deplasării, grație conexiunilor Bluetooth și NFC. Această interacțiune ar urma să transforme mobilitatea pe două roți motorizate și a fost concepută de Samsung Italia și de producătorul Energica Motor Company, din Modena. Energica va produce, de altfel, motocicletele electrice pentru clasa MotoE care va rula de anul viitor în unele etape de MotoGP.

20181212-171738106-6774.jpg

Pentru a crea o vitrină mobilă a sistemului Smart Ride, a fost creată o motocicletă ad-hoc, cu un design foarte original: conceptul Bolid-E, realizat de cei de la Energica plecând de la naked-ul clasic-futurist Eva EsseEsse9, modelul de serie care a fost votat Best Electric Bike of the Year 2018.

download-1.jpg

Prin intermediul unui smartwatch Samsung Galaxy și al tehnologiei NFC (Near Field Communication) s-a putut crea o cheie de contact virtuală, care activează motocicleta prin simpla apropiere a ceasului de zona rezervorului (sau, mă rog, ce ar trebui să fie rezervorul la o motocicletă convențională). Prin tehnologia Bluetooth se pot controla mai mulți parametri ai motocicletei, se pot găsi punctele de încărcare ale bateriei și selecta cel mai bun traseu pentru a ajunge la ele. Există și un sistem de siguranță care verifică mereu starea motocicletei atunci când aceasta este parcată (fiind dotată cu un tracker GPS) și, tot prin NFC, se poate transmite „cheia” virtuală unui contact din telefon.

20181212-171143355-3353.jpg

Apoi, grație funcționalității Head-Up Display, implementate în oglinzile retrovizoare inteligente (în locul oglinzilor sunt două ecrane) este posibilă vizualizarea obstacolelor, observarea prezenței vehiculelor în unghiurile moarte, distingerea mai clară a pietonilor care trec strada etc. Se previzionează că, în scurt timp, se vor putea anticipa pericolele și obstacolele care se apropie, grație sistemelor automate de recunoaștere a acestora. Samsung experimentează deja cu inteligența artificială în acest domeniu, care ar trebui să ajute la sporirea nivelului de siguranță activă, deoarece motocicleta va putea să anticipeze mai rapid și mai bine decât riderul pericolele și obstacolele întâlnite în deplasare.

20181212-165954869-7864.jpg

Conceptul Bolid-E va deveni un model de serie? „Deocamdată este un prototip,” povestește Livia Cevolini, reprezentanta celor de la Energica,”la care lucrăm intens și nu ascundem faptul că pe Bolid-E sunt multe lucruri interesante pe care ne-ar plăcea să le montăm pe modelele de serie. Nu depinde doar de noi, pentru că sunt, de exemplu, probleme legislative de rezolvat în această privință.”


Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×