Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    67
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    36.862

Decalogul Festina Lente

Autentifica-te  
Aferim

352 vizualizări

Puteti citi aici un set de zece reguli simple, de folos pentru orice motociclisti ce calatoresc in grup:

1. Conceptul Festina Lente: plimbari lejere; cu tinta, peisaj si pilde. O constructie de durata. Primim, pentru a darui celorlalti. Avem patru scopuri: A. deprinderea bunelor practici motoristice B. plimbarea C. socializarea D."tinta".

2. Tinta: va fi documentata intotdeauna cu traseu si descriere, ca fiecare sa aiba idee nu doar pe unde, ci si unde va merge. Fiecare traseu are o tinta - adica un loc ce merita vazut, ori un eveniment - si va fi in general de o zi sau de 2 zile - caz in care se va campa la cort sau la pensiuni rezonabile. Oricine poate propune un traseu, neaaparat asociat cu o tinta. Traseul si tinta se marcheaza pe http://www.mopedmap.net/ si se aleg prin vot.

3. Respectul celuilalt: orice motorist trebuie sa se comporte in orice clipa astfel incat sa nu puna pe celalalt de langa el in pericol. Mentine pozitia in cadrul grupului. Pastreaza distanta fata de cel din fata folosind regula celor doua secunde. Niciodata nu rulati in paralel. Si nu uita, drumul este al tuturor.

4. Stapanirea vitezei si a comportarii: fiecare motorist participant isi adapteaza viteza propriei sale capacitati fizice si tehnice cat si grupului. Comportamentul este civilizat si in acord cu grupul. Nu ne intereseaza viteza in sine, circulam legal. Fii vizibil si comporta-te responsabil.

5. Formatia de mars: toti participantii ruleaza in formatie zig-zag ("staggered"), cu liderul si ultimul motociclist pe partea stanga a benzii. Neexperimentatii merg imediat in spatele liderului. Foloseste oglinzile retrovizoare si ajusteaza viteza in functie de cel din spatele tau. Formatia este incheiata de un alt motorist experimentat. Viteza este reglata de cel mai incepator din grup, iar liderul mentine viteza si directia, incat sa asigure siguranta celor ce-l urmeaza si coeziunea grupului. Replierea grupului in sir indian sau strangerea grupului in formatie de parada se face doar la semnalul liderului. Se poate imparti grupul in doua doar in cazul in care cel mai mic grup este compus din cel putin 3 motoristi din care macar unul este experimentat.

6. Depasirea, schimbarea benzii, oprirea: nu se depaseste un vehicul in miscare si nu se schimba banda decat la semnalul liderului. Daca vrei sa opresti, semnalizeaza si asteapta ca toti sa observe si sa semnalizeze la randul lor iar liderul sa opreasca intregul grup.

7. In caz de accident: toti participantii acorda ajutor in caz de accident. Responsabilitatea legala in caz de accident este individuala. Nu sunt admise acte de violenta nici macar verbale.

8. Echipamentul si fierul: participantii vin cu echipamentul complet si mobra in buna stare tehnica. Intotdeauna vom avea la noi trusa minimala de scule. In cazul oricarei defectiuni tehnice ce presupune imobilizarea unui motor, motociclistul afectat este asistat de cel putin un alt camarad pana la intoarcerea sa in sigurantza, acasa. Cu noi, nimeni nu e singur!

9. Pregatirea plecarii: inainte de a vota o tinta, verifica traseele, iar propunerea de modificare sau extensie a traseului formuleaz-o in saptamana de dinaintea plecarii. Nu se modifica "din mers" nici un traseu. Anunta ce experienta ai (in km parcursi) si cu ce motor vii. Orice plecare este precedata de alimentarea cu benzina, verificarea presiunii gumelor si un briefing: se explica traseul pe harta, se stabilesc ordinea in cadrul grupului si liderul, se reamintesc semnalele de comunicare. Se discuta despre zonele dificile si se stabilesc opririle obligatorii.

10. Protejeaza mediul: uitam deseori ca natura nu apartine omului ci omul apartine Naturii. Respecta animalele, plantele si mediul inconjurator.

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×