Jump to content
  • entries
    1,338
  • comment
    1
  • views
    69,783

Marquez îl provoacă pe Dovizioso: „Petrucci e mai rapid!”


Motobikes

161 views

 Share

Marc, precum făcea Rossi odinioară, începe jocurile psihologice cu adversarii, prin declarații aparent inocente. De fapt, totul pare o strategie ca să-și tensioneze adversarii. După Mugello, a spus că Petrucci este mai rapid decât Dovizioso și că ar putea fi un candidat la titlu la fel de redutabil.

dovizioso-e-marquez.jpg

Declarația provocatoare a fost dată pentru jurnalistul Oriol Puigdemont, de la motorsport.com: „Dacă analizezi bine lucrurile,” spune Marquez, „îți dai seama că Petrucci este mai rapid decât Dovizioso. Și e la doar 33 de puncte în campionat, deci este încă un rival pentru titlul mondial.”

Marc a ales un mod tendențios de a spune că ambii piloți de uzină Ducati sunt periculoși. Și mărește doza atunci când precizează că plusul de viteză al lui Petrux se vedea încă de dinainte de victoria acestuia de la Mugello: „Deja de la Le Mans Danilo era mai rapid decât Dovi, chiar dacă nu a reușit să-l depășească la final. Și la Jerez era foarte aproape de el.”

Ar putea fi o strategie de jocuri psihologice, pentru a-l agita pe Dovi? Așa s-ar părea, dar Marquez nu este cu siguranță un mare inovator în acest domeniu. Provocatorii au fost mulți de-a lungul istoriei motociclismului sportiv și unul dintre cei mai faimoși dintre aceștia este chiar cel despre care Marquez recunoaște că îl inspira încă de când era copil: Valentino Rossi, care devenise deja dușmanul de moarte al lui Max Biaggi înainte să se fi întâlnit vreodată cu el pe pistă.

Pe când alerga încă la clasa 125, un jurnalist l-a întrebat pe Rossi dacă se simte ca un fel de Biaggi al clasei 125 (pilotul roman era pe val la 250 în acea vreme). Rossi, foarte abil, a răspuns că Biaggi ar trebui să se simtă ca un Rossi al clasei 250. O provocare gratuită, care s-a dezvoltat într-o rivalitate pe viață și pe moarte.

Tot printre italieni, un cunoscut provocator era Renzo Pasolini, care îl toca psihologic pe Giacomo Agostini. Chiar și pe linia de start îl sfida continuu și îi sufla fumul țigării în nas (Ago trăia foarte sănătos și Paso era mare fumător). Pentru Agostini a fost mai greu să reziste însă provocărilor coechipierului său de la MV Agusta, Phil Read. Englezul îl studia pe Ago, îi găsea punctele slabe și îl toca mărunt. La un moment dat, Read a apărut cu un teanc de bancnote în mână, spunând: „Uite ce cadou mi-a făcut ieri contele Agusta!” Și Ago spumega de furie până să își dea seama că era vorba de un teanc fals, format din hârtii banale, cu bancnote la capete.

Marc este și el destul de viclean și foarte creativ. O declarație cât se poate de banală (Petrucci e foarte rapid) s-a transformat rapid într-o teorie: Petrucci este mai rapid decât Dovizioso. O teorie pe care nici beneficiarul ei, Danilo Petrucci, nu se grăbește neapărat s-o demonstreze. Declarația lui Marquez, însă, poate avea dublu scop. De a-l neliniști puțin pe Dovi și de a-l pune pe gânduri pe Petrucci. Căci, după cum povesteam într-un articol anterior, șansele lui Dovi la titlul de anul acesta depind foarte mult de ce va face Petrucci și de cât de bine își va juca rolul de locotenent acum, după ce a prins gustul victoriei.

Helvetia-banner-Tissot-v1-2.jpg


 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...