Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    705
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    29.818

[VIDEO] Noua Honda CBR1000RR-R Fireblade prinde 299 km/h. În treapta a patra!

Autentifica-te  
Motobikes

50 vizualizări

Honda este în plin proces de lansare al noii și așteptatei CBR1000RR-R Fireblade, noua rachetă sol-sol de 218 CP, pe circuitul Losail din Qatar. Jurnaliștii prezenți la lansare s-au declarat uimiți de abilitățile motocicletei. Noul motor, mult mai puternic decât cel al generației precedente, permite atingerea unor viteze științifico-fantastice pe pista de la Losail. Italianul Luca Bono, care a testat motocicleta pentru GPOne, atinge 299 km/h pe vitezometru; asta n-ar fi cine știe ce realizare în sine, dar viteza asta este atinsă înainte de a trece în treapta a cincea, când motocicleta încă accelerează puternic.

Honda respectă în continuare acel „gentlemen’s agreement” de acum aproape 20 de ani, astfel că vitezometrul nu afișează viteze mai mari de 299 km/h. Dar este clar că e vorba doar de limitarea vitezometrului, căci motocicleta încă accelerează zdravăn în zona roșie a treptei a patra atunci când se atinge viteza limită. Apoi, Luca Bono trece într-a cincea, înainte de a frâna la capătul liniei drepte lungi de aproximativ un kilometru a circuitului din Peninsula Arabă.

Desigur, vitezometrele tind să aibă abateri, care ajung la valori importante la viteze foarte mari, dar chiar și așa… Uau! Pe lângă vitezele atinse, perspectiva de la bord a turei făcute de Luca (un pilot foarte rapid și experimentat, de altfel, care mi-a fost coleg pe vremuri la Motociclismo) arată o motocicletă stabilă și precisă, căci, deși ritmul este unul serios, motocicleta nu pare să se miște prea mult, nici pe frânare, nici pe accelerare.

maxresdefault.jpg

Piloții i-au avut la fața locului pe nimeni alții decât Freddie Spencer și Leon Haslam, care să le arate trasele. Primele impresii, la cald: motocicleta are o poziție în șa mai sportivă decât oricând, dar este în continuare facilă, intuitivă, în ciuda performanțelor. Accelerează lin și foarte dezinvolt, fără smucituri, dar sună sălbatic, ca o motocicletă de curse. Singurul minus real raportat a fost, paradoxal, tocmai cel evocat în titlul articolului: raportul de transmisie prea lung, care, combinat cu un motor care tinde să tragă foarte tare de-abia după 9.000 rpm, tinde să „înmoaie” puțin cam mult ieșirile din viraj. În rest, frâne, suspensii și electronică de top.

De curând s-au anunțat și prețurile, care pun motocicleta într-un cu totul alt segment al categoriei decât înainte. În România, noua CBR1000RR-R costă 21.900 de euro în varianta de bază și 25.900 de euro în varianta SP, cu suspensii Ohlins, la importatorul Honda România, prețuri care o duc în teritoriul rezervat modelelor cu accent exotic, precum Ducati Panigale V4.


Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×