Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    845
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    42.387

Sylvain Guintoli: de ce scoatem piciorul pe frânare [VIDEO]

Autentifica-te  
Motobikes

82 vizualizări

Rossi a inventat-o, mulți au preluat-o, dar nu multă lume știe s-o explice foarte bine. Iată o explicație foarte pertinentă din partea fostului campion mondial de Superbike și actual pilot de teste Suzuki, Sylvain Guintoli.

maxresdefault.jpg

Deja ne-am obișnuit să-i vedem pe piloții din Motomondial scoțând piciorul afară pe interiorul virajului, pe zonele de frânare puternică. Cei care nu apelează niciodată la această tehnică se pot număra pe degetele de la o mână (în MotoGP e doar Jorge Lorenzo).

Motul_banner_MotoBikes_720x280px_032020.

Partea curioasă este că, spre deosebire de alte tehnici de pilotaj consacrate (genunchiul pe jos, spre exemplu) nu e foarte clar la ce folosește pendularea piciorului de pe interiorul virajului în timpul frânării. Una dintre cele mai bune explicații pe care le-am văzut vine de la Sylvain Guintoli, campion mondial în Superbike în 2014 și actualmente pilot de teste Suzuki pentru proiectul MotoGP.

46-valentino-rossi-ita-dsc0301-gallery-f

În clipul de mai jos, Sylvain explică cum această tehnică a apărut ca urmare a creșterii puterii de frânare a motocicletelor de MotoGP, până la punctul la care piloții pierdeau din ce în ce mai des contactul piciorului cu scărița. Primul care a folosit-o a fost Valentino Rossi, de unde și numele colocvial al acestei tehnici – „The Doctor’s Dangle”, adică, în traducere liberă, „Pendularea Doctorului”. Interesant este că Rossi însuși s-a ferit mereu de la a da explicații concrete referitor la avantajele acestei tehnici…

Avantajele enumerate de Guintoli se referă la coborârea centrului de greutate al ansamblului motocicletă+pilot, ceea ce face motocicleta mai stabilă pe frânare. În plus, se încarcă mai mult roata spate, ceea ce ajută pe frânările agresive. Apoi, se maximizează forța trunchiului, adică a mușchilor abdominali și lombari. Francezul de la Suzuki menționează și avantajul aerodinamic, căci piciorul scos afară acționează ca o frână aerodinamică suplimentară.

Dezavantaje? Teoretic, niciunul. Doar că veți consuma cam repede talpa cizmelor și, dacă nu căutați să bateți recordul pe tur, probabil nu veți simți avantajele.

Motul_banner_MotoBikes_720x280px_032020.


Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×