Producția de biciclete electrice – cea mai mare emisie de Co2
Trek este primul producător care a stat temeinic să calculeze emisiile de carbon care reies din fabricarea materialelor, producție și transport, pentru bicicletele sale. Astfel, au ales 4 modele distincte, Madone, Marlin, Rail și Fuel EX. Producția cadrelor din carbon polueză în fond cel mai mult, de până la 3 ori mai mult decât producția cadrelor din aluminiu. Spre exemplu, construcția bicicletei Fuel EX, din aluminiu, produce 120 kg de Co2e, pe când cadrul din carbon al aceluiași model, 225 kg Co2e, alături de componentele din carbon cu care este echipat. Doar producția cadrului din carbon emite 80 kg Co2e.
Bicicletele electrice însă sunt cele care poluează cel mai mult în procesul de producție, însă în mod surprinzător nu motorul se află în fruntea clasamentului. Spre exemplu, în cazul lui Rail, în echiparea de top, emite undeva la epste 300 kg Co2e, mai mult decât dublu comparat cu Fuel EX construit cu cadru din aluminiu. Trek oferă ca exemplu un Rail cu o dotare medie, din care procesul de construcție al furcii poluează cel mai mult, 16%, urmat apoi de acumulator, 15%, cadru, 11% sau motorul, 8%, urmând apoi restul de componente cu o contribuție de sub 7%.
Din studiu, reiese faptul că o bicicletă full-suspension, nu poluează în procesul de asamblare cu mult mai mult decât un hardtail.
Transportul acestora însă este un factor cheie în ceea ce privește poluarea: transportul maritim produce de 84 de ori mai puțin Co2 decât transportul aerian, dar durează o veșnicie prin comparație. Iar în ceea ce privește ambalajele, cei de la Trek au reușit să elimine 95% din deșeurile care rezultau în urma dezambalării bicicletei, reușind astfel din 2020 până astăzi să economisească aproape 200 de tone de plastic.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.