Jump to content
  • entries
    100
  • comments
    0
  • views
    26,697

“Normal” shift vs. “Grip” shift – de ce al 2lea e mai bun?


freeriderro

144 views

Majoritatea copleșitoare a bicicletelor sunt echipate cu schimbătoare „normale” de viteze, shiftere mai precis, manetele de la ghidon adică. Dar poate nu toată lumea știe că mai există și „Grip” shiftul, de la SRAM sau „Revo” shiftul de la Shimano. De ce nu pun producătorii și astfel de shiftere pe biciclete? Este un mister de nepatruns…

Dacă varianta Revoshift, de la Shimano a rămas în urmă, fiind disponibil doar pe seriile entry-level, Grip shiftul de la Sram, este cât se poate de actual și performant, găsindu-l sus în gama de produse, inclusiv la seria XX1.

Diferența dintre cele două tipuri de shiftere este clară. Dacă la cele „normale”, avem două manete pe care apăsăm sau tragem, pentru a schimba viteza, la „grip”, rotim maneta înainte sau înapoi, pentru a schimba.

trigger-shifter-versus-sram-grip-shift.j

De-a lungul îndelungatei mele „cariere” de biciclist, am folosit mult timp ambele tipuri de shiftere. Și, deși cele normale sunt bune, schimbă bine, grip-ul l-am găsit întotdeauna mult mai performant. Nu neapărat mai bun, ci mai degrabă mai precis și mai eficient. În special la concursuri, acesta fiind și motivul pentru care bicicleta de concurs, Specialized Epic FSR, este echipată cu un grip shift Sram GX pentru 12 viteze.

Motivul principal pentru care grip-ul este mai bun, în opinia mea desigur, este ca are nevoie de mai puține „etape” pentru a schimba viteza. Dacă la manete, viteza se schimbă abia la a 2lea clic, când iei degetul de pe manetă, la grip viteza se schimbă imediat ce ai rotit. Treaba asta oferă o acuratețe excelentă, mai ales atunci când ritmul de concurs este alert, la XCO spre exemplu.

Ar putea fi și motivul pentru care producătorii echipează bicicletele cu schimbătoare normale, cu manete. Pentru că se potrivesc unui număr mare de situații unde bicicleta este folosita, spre deosebire de grip care, aparent, are o plaja de aplicare destul de îngustă, XCO. Evident, merge grip shift-ul Sram să-l folosești pe orice tip de mtb – maraton, enduro, dar este posibil ca utilizatorul să nu-i aprecieze eficiența, preferând tot manetele. Ideal ar fi să le testeze. Unde mai pui că, în general, shifterul normal de la Sram, „trigger”, este în general mai scump decât „grip” shift-ul.

Clipul de mai jos explică bine cum funcționează shifterul grip și cât de precis este.

The post “Normal” shift vs. “Grip” shift – de ce al 2lea e mai bun? appeared first on FreeRider.

Sursa articolului - Freerider

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...