Mergi la conţinut

Motobikes.ro

  • postări
    1.578
  • comentariu
    1
  • vizualizări
    88.184

Honda PCX 125: prezentare & scurt test


Motobikes

142 vizualizări

Honda PCX e un scuter obișnuit de 125 cmc, dar ideea este că îl poți cumpăra foarte ieftin prin programul Rabla Moto”, îmi spunea zilele trecute, Marius Băcilă la telefon.

Honda PCX 125

„Am un prieten care și l-a cumpărat și, pentru că are emisiile mici, l-a luat cu o reducere de 1.800 de euro, în condițiile în care el costă pe la 3.800 de euro” mi-a fost dat să mai aud. Mai departe, experimentatul coleg m-a avertizat să nu cumva să mă sperii dacă motorul se oprește la semafor, pentru că Honda PCX 125 are sistem start/stop.

279413721_524102485783450_43937224273121

Asta mi s-a părut frumos și grijuliu din partea lui, așa că iată-mă primind cheile Hondei PCX. Am rămas plăcut surprins de aspectul său de maxi-scuter, cu un carenaj care mie îmi evocă un bumerang, ce stă așezat pe o bază dreptunghiulară.

Sincer, în urma discuției despre cât de ușor poți să cumperi acest scuter, mă așteptam la un aspect mai simplist. Dar, nu e cazul, ba din contră. Farul LED, cu lumini de zi incluse, domină pur și simplu partea din față a scuterului, fiind desenat în forma literei „V”.

„V” de la văzut, întrucât, după cum am putut constata, conducătorii auto te observă, iar dacă stai în coloană, mulți îți fac loc. Jantele turnate, cu spițe care parcă alăcătuiesc un filigran, arată și ele foarte bine și aduc noi puncte la capitolul look. Care este unul cât se poate de contemporan și de atractiv.

317371_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Apoi, a venit momentul introducerii cheii în contact. Pe acesta ia-l de unde nu-i, iar eu căutăm ceva în care să înfig numaidecât cheia. Stai, care cheie? Păi, m-a păcălit cheia topcase-ului Givi instalat pe PCX, abia după care am observat că ea era atașata la un smart-key, care, nu era un breloc.

Bun, ce facem mai departe? Am lăsat cheia pe bord și am descoperit un buton asemănător a ce se poate găsi pe o mașină de spălat, cam unde ar veni genunchiul drept. La care am mai bâjbâit eu puțin, încurajându-mă cu gândul că știu să pornesc și anumite modele de avioane. Am învârtit comutatorul, am tras ambele frâne, am apăsat butonul de pornire și motorul s-a trezit, foarte discret și fin la viață.

317381_21YM_HONDA_PCX125.jpg

A propos de mobilitate, trebuie să spunem că în Pandemie, Honda PCX 125 a ajuns să fie cel mai bine vândut vehicul pe două roți în Marea Britanie, devansând și GS-ul de la BMW. Oamenii fugeau de taxi-uri și de transport în comun, Honda PCX 125 devenind cea mai la îndemână alegere. Și dacă tot privim în urmă, merită și să menționăm că Honda PCX a fost, la momentul lansării, în 2010, primul scuter dotat cu sistem start & go din Europa.

Că am vorbit despre motor, e momentul să îți spun că acesta are 12.5 cai putere, iar aici ajungem la un nou punct despre care Marius mi-a vorbit la telefon. „Consumă 2 litri la sută. Îl poți lua cu 2.000 de euro. Ce îți poți dori mai mult pentru oraș?”. Chiar așa! În prezentarea video și pe pagina noastră de Facebook l-am comparat cu o bicicletă mai răsărită, electrică sau nu.

Dar, gândindu-mă mai mult, am ajuns la concluzia că, la cât au ajuns să coste bicicletele, acest scuter merită luat în calcul și dacă te gândești să cumperi o trotinetă electrică. Știu că e ceva drum de la prețul unei trotinete electrice la 2.000 de euro, dar părerea mea e că merită făcut pasul, întrucât și mobilitatea se transformă radical.

317378_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Bordul cu display LCD nu doar că arată foarte cool, dar atunci când învârți comutatorul, toate luminițele astea se aprind și clipesc, ceea ce, într-o parcare subterană e de efect. În plus, sunt afișate o sumedenie de informații.

Așa că a fost timpul și pentru mine să Gooooooooo!!!!

În afara unei Honda Transalp pe care am închiriat-o anul trecut în Grecia, nu m-am mai dat cu motorul din 2013. Dar, chiar și așa, pe lângă faptul că nu s-a auzit nici o orchestră în fundal, atunci când m-am pus în mișcare, totul a decurs foarte firesc. Am luat notă de consumul mediu afișat pe bord, 2.2 litri la sută și am luat-o ușor pe niște străduțe mai puțin circulate să mă obișnuiesc cu noile senzații.

Ei bine, mare lucru nu ar fi de povestit, principala senzație a fost una de frig. Venisem pe bicicletă să ridic scuterul, la tricou eram bine mersi, dar la noile viteze, în jurul a 50 km/h , foarte repede atinși, cam începea să fie „subțire”. M-am ghemuit după marele parbriz Givi și am constatat că am suficient loc în șa.

Practic, mi-am adus aminte de sumedenia de scutere de 50 cmc testate, iar acest PCX cam întruchipează tot ce îți dorești  atunci când te dai cu unul: autoritate în fața mașinilor și eliberarea de stresul de a te trage imediat lângă bordură.

317367_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Compartimentul de depozitare din stânga este dotat cu o priză USB C.

Recunosc că în momentul în care m-am trezit pe primul bulevard, am tras de gaz ca și cum nu mai fi existat o doua zi. Am ajuns relativ repede la 70-80 km/h, consumul mediu afișat a crescut la 2.5 litri, o valoare care însă nu a mai fost depășită pe toată durata coabitării mele cu Honda PCX 125. Scuterul mi s-a părut închegat și la trecerea peste canale, linii de tramvai și toate obstacolele pe care ți le oferă străzile orașului. De menționat că după upgrade-ul din 2021, multe lucruri s-au schimbat, printre care și cursa suspensiilor, care a fost mărită.

De altfel, exact acest lucru și-l dorea Marius, pe când testa versiunea anterioară, despre care te invit să citești aici.

5.jpg

Spațiul de depozitare de sub șa este de 30.4 litri.

Momentul 2021 a însemnat pentru Honda PCX 125 echiparea cu propusorul eSP+, care respectă normele Euro 5 și are un alezaj mărit, cu o cursă redusă, comparativ cu unitatea precedentă. Astfel , a fost „stimulat” cuplul și îmbunătățit consumul, iar motorul poate tura puțin mai sus.

Pentru furcă, distanța de fugă a fost micșorată cu 6 mm, rezultând un câștig la capitolul agilitate, și, dacă la modelul precedent ambele roți erau de 14 inch, acum fața a păstrat această dimensiune, dar spatele este de 13 inch. Nu s-a făcut rabat nici la echiparea cu cauciucuri, acestea fiind o pereche de Michelin City Grip , 110/70 pentru față și 130/70 pentru spate.

317394_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Nu pot spune că am avut vreun moment care să îmi dea palpitații, dar, pentru că am ajuns deja la o vârstă la care mă gândesc de mai multe ori înainte de face chestii, nici nu m-am mai jucat de-a pilotul de încercare, așa cum făceam în anii 2000, când primeam o cheie de mașină sau de motor. Adică, hai să fim serioși, ce sens are să văd cât de agresiv merge acest scuter pe viraje, când e clar că nu pentru asta îl cumperi.

Plus că, citez din Băcilă, acesta este scuterul lui Ștefan Leonte, de la Honda România. De ce să mă trezesc pe jos, pe rampele dintr-o parcare subterană, ale căror forme atât de frumos curbate, m-au tentat puțin, recunosc. Mi-am adus aminte de cum  forjam odinioară o Aprilia SR50 pe la colțuri de stradă și mi-am zis, lasă-o așa, scuterul ăsta se adresează oamenilor calculați, adulților responsabili șamd.

317395_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Oricum, Honda PCX vine cu ABS, o altă chestie care m-ar fi mirat în tinerețe. Acesta funcționează doar pe roata față, dar, pentru că sistemul de frânare combinată de la Honda este prezent și pe PCX, rezultul este unul excelent în opinia mea. Deși frâna spate a rămas pe tambur și au existat critici pentru această alegere, eu nu am simțit vreun moment că scuterul nu frânează suficient. Ba din contră, chiar dacă am tras de gaz în linie dreaptă, pe cât am tras, dacă s-a frânat brusc în coloană, deccelerarea a fost una pe măsură, fără momente de stress.

SSD_3483.jpg

Iată și versiunea 2019 a Honda PCX 125. Eu aș spune că designerii Honda au procedat corect în felul în care au redesenat farul scuterului și nu doar. Carenajul e puțin mai „sculptat”, iar jantele sunt mai atractive. Șaua e mai bine diferențiată pentru pilot vs pasager și oferă mai multă susțintere. Postul de conducere pare cumva suspendat deasupra asfaltului pentru modelul actual.

Ce e amuzant e că în primii kilometri, am crezut că frâna stânga e fața, ca la bicicletă, dar chiar ăsta e șpilul la Honda Combined Brake System. Sistemul e făcut să preia și corecteze astfel de „erori”. Și la o adică, mai există un sistem cu care Honda PCX 125 este echipat și anume Honda Selectable Torque Control (HSTC), care monitorizează aderența roții spate și o ajustează dacă e nevoie. Din câte am studiat eu, nimeni nu a reușit să îl pună la lucru, toți riderii au concluzionat că așteaptă să vină iarnă sau să se dea pe piatră cubică umedă, așa că, deși tentat, mi-am propus să nu fiu eu omul de știință care cercetează fenomenul.

317391_21YM_HONDA_PCX125.jpg

Dacă vrei un look serios, trebuie să alegi această versiune Galaxy Black!

Dacă te întrebi totuși ce am mai făcut cu scuterul ăsta, repet m-am dat ca un „civil” prin oraș, cu 2.5 litri la sută și toate minunățiile electronice enumerate mai sus. M-am tot întrebat cum ar fi cu Honda PCX 125 la o tură prin afara orașului, cu siguranță că acest lucru e posibil, ba chiar la vitezele legale de drum național, dar, pentru mine e clar că scuterul acesta rămâne o unealtă urbană. Și încă, una foarte cizelată, știți vorba „Honda e Honda”.

Nu mă prea distrează calculele, dar din ce am observat, un minut de trotinetă electrică de închiriat – nu am făcut-o niciodată – costă aproape un leu! Pentru un drum de 20-30 de minute, asta înseamnă în benzină echivalentul a peste 100 de kilometri pe PCX. Toate bune, frumoase și tentante, singura problemă pe care  aș vedea-o eu este găsirea unei rable, ceea ce, cumva, cred că nu e tocmai simplu. Sau, mai știi? Chiar… cunoști pe cineva care vrea să scape de una?

279760179_435480778385337_37692506143656

Date tehnice Honda 125 PCX

Tip Motor eSP+ SOHC – 4 timpi, 4 supape
Capacitate cilindrică 125 cc
Putere (CP / RPM) 12.5 CP/8.750 rot/min
Cuplu motor (Nm/rpm) 11.8 Nm/6.500 rot/min
Consum carburant (l/100km) 2.1 l/100 Km
Emisii CO2 49 g/km
Norma de poluare Euro 5
Capacitate rezervor ulei (litri) 0.9 l
Aprindere Gestionat Electronic
Sistem alimentare PGM-FI – Injectie Electronica
Transmisie AT
Ambreiaj Centrifugal
Tip transmisie Convertor de cuplu
Cutie viteze Automata
Tip sasiu Duplex Tubular – Otel
Tip sistem ABS
Frana fata Disc hidraulic de 220 mm cu etrier combinat cu 2 pistoane cu ABS
Frana spate Tambur de 130 mm
Jante fata 14 M/C x MT 2.75
Jante spate 13 M/C x MT 3.50
Anvelope fata 110/70-14 M/C
Anvelope spate 130/70-13 M/C
Suspensie fata Furca telescopica (31 mm), cursa 89 mm
Suspensie spate Brat articulat din aluminiu cu suspensie dubla, cursa 95 mm
Greutate la gol 130 Kg
Capacitate rezervor 8.1 l
Lungime x Latime x Inaltime (mm) 1.935 x 740 x 1.105 mm
Ampatament (mm) 1.315 mm
Inaltime sa (mm) 764 mm
Gardă la sol (mm) 135 mm
Instrumentar de bord Digital – LCD
Lumini de zi cu LED
Priza USB 1.5A
Ecran LCD
Honda Selectable Torque Control
Idle Stop
Honda Smart Key
Far Led
Stopuri Led
Semnalizatoare Led
Baterie 12V/6AH (10H)

0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Participa la conversatie

You are posting as a guest. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Adaugă un comentariu...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Creează O Nouă...