Jump to content
  • entries
    1,269
  • comment
    1
  • views
    64,290

Yamaha Tracer 9 GT 2023 va avea un sistem de cruise control adaptiv asistat radar


Motobikes

71 views

 Share

Yamaha a depus un patent pentru un sistem de cruise control adaptiv asistat radar, care va fi instalat pe versiunea 2023 a Tracer 9 GT.

2023-yamaha-tracer-9-gt-spy-shots-fairin

Dacă vara trecută apăreau câteva fotografii spion care înfățișau o Yamaha Tracer 9 GT astfel dotată, aceste planuri detaliate pot doar să aducă o confirmare finală. Noutatea este destul de importantă, întrucât, astfel de tehnologie este în prezent disponibilă pe doar câteva motociclete high end, așa cum sunt KTM 1290 Super Adventure S, BMW R1250RT, Kawasaki Ninja H2 SX sau Ducati Multistrada V4. Motociclete pentru care trebuie să scoți mulți bani din buzunar.

Dar, la fel cum ecranele TFT și sistemele de asistență electronică și-au făcut loc încet dar sigur, de la modelele top de gamă la cele accesibile unei majorități a motocicliștilor, iată că a venit rândul și acestei tehnologii.

RB7X4HQ3P5ADDCJVMSOV6RE3NI.jpg

Înainte de a ne arunca privirea asupra patentului Yamaha, să trecem în revistă ce presupune un o astfel de sistem de cruise control adaptiv. Practic, este vorba despre un pilot automat cu radar, care nu doar că menține o viteză prestabilită de către rider, dar o și adaptează în funcție de viteza vehiculului din față, folosind accelerația și frâna. Totodată, sistemul funcționează și în viraje, producând fine schimbări în ceea ce privește accelerația și frânarea, în funcție de unghiul de înclinare al motocicletei.

308467519_1983724655349989_2915747022446

Patentul tratează mai degrabă felul în care cutia a fost montată între cele două proiectoare. Aparent, ea va putea fi reglată unde să bată, asemeni un far. Spațiul dintre cele două proiectoare ale Tracer 9 pare perefect pentru a acomodă o astfel de componentă, nefiind nevoie decât de adaptări și nu de modificări estetice, cum a fost în cazul Kawasaki Ninja H2 SX.

Așadar, un astfel de sistem nu se bazează doar pe informațiile primite de la radar, primind inputuri și de la unitatea de măsură inerțială, senzorii de viteză ai roților și chiar de la motor. Există și un avertisment sonor, în momentul în care motocicleta se apropie de un obstacol cu viteză prea mare, dar, trebuie știut că frânarea de urgență trebuie făcută de pilot. Așadar, se insistă pe faptul că sistemul cruise control adaptiv nu este un sistem care îți salvează viteza.

Revenind la Yamaha Tracer 9 GT, unitatea radar folosită este tot de la Bosch, producător care pare să dețină în prezent un adevărat monopol pe această nișă. Există chiar și opinii potrivit cărora aceste unități radar ar fi interschimbabile între mărcile de motociclete, în cazul în care s-ar strica. Dar, aici eu văd mai degrabă comicul situației, nu prea cred că un proprietar de Kawasaki Ninja H2 SX va suna la dezmembrări pentru a cumpăra o unitate radar salvată de pe un Ducati Multistrada. Iar apoi se va lăuda prietenilor cu ce afacere a făcut.

Ce e cu adevărat interesant este că pentru prima dată după Kawasaki Ninja H2 SX, unitatea radar se află într-o carcasă care o protejează de apă, mizerie, zgârieturi, etc. În cazul motocicletelor BMW, KTM și Ducati ea este expusă direct, considerându-se că o astfel de carcasa ar interfera cu undele electromagnetice.

2021-Yamaha-MT09TRGT-EU-Detail-004-03.jp

Actualul Tracer 9 GT. Să fi fost acest spațiu pregătit intenționat de producător încă din momentul lansării modelului? Asta ca să o dăm în teoria conspirației.

Vom afla exact despre ce este vorba în momentul prezentării modelelor 2023 ala Yamaha, adică nu mai târziu de această toamnă.

foto via Rideapart, Yamaha

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...