Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    676
  • comentarii
    113
  • vizualizări
    263.702

Treci Pe Roşu? 16.000 De Lei Amendă Şi Rămâi Fără Permis 2 Ani

green.kecske

688 vizualizări

În noul Cod Rutier se specifică printre alte prevederi cum că trecerea pe roşu va fi taxată cu o amendă de minimum 10.000 de lei. vânzătorul unei maşini sau motociclete este obligat să declare la circa financiară cui a vândut maşina, iar cine nu plăteşte amenzile de circulaţie, rămâne fără permis.

E clar: de acum nu vom mai avea altă şansă decât să respectăm întocmai regulile de circulaţie. Noul Cod Rutier e pe cale să se schimbe din nou. Prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă care a fost pusă în dezbatare publică, conducătorii de autovehicule riscă suspendarea permisului între 4 luni şi 4 ani, dar şi plata unor amenzi colosale care ajung chiar şi la 16.000 de lei. Adică 3.500 de Euro.

Pe fondul creşterii numărului de accidente grave care au loc în România, soldate cu multe decese, Codul Rutier va primi o serie de modificări. Adică lucrurile vor deveni clare: încalci legea, plăteşti incredibil de mult şi rămâi fără permis perioade lungi. Cam ca în străinătate. Poate aşa nu vom mai vedea mulţi şoferi care să nu dea prioritate, care să treacă pe roşu şi care să meargă cu viteză mult prea mare.

Scopul este însă altul: creşterea amenzilor la buget. Acesta este scopul practic şi impus de MAI. Însă odată cu această creştere de încasări, este probabil să vedem şi o scădere semnificativă a accidentelor. Un alt aspect, semnalat de noi şi mai de mult, când această lege era doar o propunere. Iată că acum Ordonanţa de Urgenţă care modifică Ordonanţa de Urgenţă 195/2002 a fost pusă în dezbatare publică şi are mari şanse să o vedem votată chiar luna viitoare.

Dacă vinzi motocicleta, trebuie să declari. Vânzătorul trebuie să o înscrie în termen de 60 de zile

5. Alineatul (4) al articolului 11 se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului."

"(4) Fostul proprietar are obligaţia de a notifica autorităţii competente, în scris, înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmând ca aceasta să facă menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi să înscrie noul proprietar ca utilizator al ve hiculului. (4) Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar, însoţită de copia actului translativ de proprietate şi de copia documentului eliberat de organul fiscal al administraţiei publice locale care confirmă radierea de pe rolul fiscal al fostului proprietar. (4) În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), operează de drept suspendarea înmatriculării vehiculului. În cazul în care, până la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul curge de la data primei transmiteri. (4) De la data efectuării menţiunii prevăzute la alin. (4), la solicitarea instituţiilor interesate cu privire la deţinătorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competentă transmite acestora datele noului proprietar. (4) În cazul contractelor de leasing financiar, comunicarea prevăzută la alin. (4) este efectuată de către societatea de leasing financiar."

Examenul de conducere moto nu va fi înregistrat video şi audio

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alin.(9)-(9), cu următorul cuprins: "(9) Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări."

Noi praguri de depăşire a vitezei cu noi sancţiuni

h) Depăşirea cu 31 până la 40 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

a) Depăşirea cu 41 până la 50 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

e) Depăşirea cu 51 până la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Se va lua permisul pentru perioade între 1 şi 5 ani

Dacă produci un accident care duce la vătămare corporala sau decesul unei persoane, din nerespectarea unei reguli de circulaţie, îţi va fi suspendat permisul timp de 1 an. Dacă produci un accident care duce la vătămare corporală sau deces, cauzat de trecerea pe culoarea roşie a semaforului, permisul este suspendat 4 ani. Dacă produci un accident care duce la vătămare corporala sau deces, cauzat de consumarea băuturilor alcoolice, permisul este suspendat 5 ani.

Nu plăteşti amenda, rămâi fără permis

"Art. 103 (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situaţia în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deţinătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal."

Amenzi noi extrem de mari

Dacă nu dai prioritate la pietoni când aceştia trec prin loc marcat sau la semafor, primeşti amendă din clasa a V-a şi îţi este suspendat permisul 120 de zile.

Dacă depăşeşti cu 60 km/h viteza permisă pe un sector de drum, primeşti amendă din clasa a V-a şi îţi este suspendat permisul 180 de zile.

Dacă treci pe roşu, primeşti amendă din clasa a VI-a şi îţi este permisul suspendat 2 ani.

Dacă treci pe roşu şi produci un accident usor, primeşti amendă din clasa a VI-a şi rămâi fără permis 3 ani.

Dacă nu opreşti la trecerea la nivel cu cale ferata, când barierele sunt coborâte sau semnalul este roşu, primeşti amendă din clasa a VI-a şi rămâi fără permis 3 ani.

Dacă eşti prins conducând vehiculul sub influenţa băuturilor alcoolice, fără să fie infracţiune, primeşti amendă din clasa a VI-a şi rămâi fără permis 3 ani.

Dacă mergi pe autostradă pe contrasens, primeşti amendă din clasa a VI-a şi rămâi fără permis 3 ani.

Dacă eşti prins conducâd o motocicletă sub influenţa băuturilor alcoolice, fără să fie infracţiune, dacă ai provocat un accident minor, primeşti amendă din clasa a VI-a şi rămâi fară permis 4 ani.

Noile clase de amenzi

Alineatul (4) al articolului 98 se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

- clasa I 2 sau 3 puncte amendă;

- clasa a II 4 sau 5 puncte amendă;

- clasa a III de la 6 la 8 puncte amendă;

- clasa a IV de la 9 la 20 puncte amendă;

- clasa a V de la 21 la 124 puncte amendă;

- clasa a VI de la 125 la 200 puncte amendă."

Un punct amendă de la 1 iulie 2013 este 80 de lei. Adică, dacă treci pe roşu, dacă nu opreşti la calea ferată, dacă eşti prins conducând doar puţin alcoolizat, rişti să primeşti o amendă cuprinsă între 10.000 şi 16.000 de lei. Adică 3500 de Euro.

Articol preluat de aici.2 comentarii


Recommended Comments

Am o scarba totttttala ! dar totala!  fata de legile astea date de gaozariiii astia din guvern care dau legi gindite cu capul ,,pul ,,-a . de ce zic asa ??? sunt conducator ,moto ,cat si auto ,daca o baba nehotarata la trecerea de pietonii sta si croseteaza ??? si nenea ,,garcea,, ma vede si are putina pica pe mine ,ori sa faca si el norma de amenzi , ori un alt exemplu , referitor la,, garcea ,, de ce nu fac referire in noul cod rutier si la faptul cu obstructionarea vizibilitati a trecerilor de pietoni ???  masini ,camioane parcate linga trecerea de pietoni .  Tu conducator, auto ,moto. reduci viteza te afli pe banda a 2 doua, treci incet prudent , si pietonul se afla pe undeva la  mijloc intre cele doua benzi de circulatie , ,,GARCEA ,,HA! HA! HA! se freaca pe maini !.  VOI ! GUVERNANTI ,IDIOTI  DIN ROMANIA ! ganditi limpede cind dati o lege.  

Distribuie acest comentariu


Link către comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×