Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    676
  • comentarii
    113
  • vizualizări
    263.741

Povestea Emoţionantă A Unui Sportiv Cu Foame De Performanţă

green.kecske

236 vizualizări

Lugojeanul Mihai Stoichescu, de şase ori campion naţional la motocros, ultimul câştigat chiar în acest an, este în situaţia absurdă de a pune capăt carierei. Deşi nici măcar un accident grav nu l-a oprit, acum motivul îl reprezintă lipsa banilor.

Mihai Stoichescu - prezentarea eroului

Oricât de incredibil ar părea, sportivul nu dispune de aproximativ 2.000 de euro, bani necesari înscrierii la Campionatul Mondial de Motocross sau la ADAC Mx Masters, competiţie care se desfăşoară în Germania. Stoichescu nu are suma necesară pentru taxele de participare şi nici pentru motociclete. În ultimii ani, el a fost obligat să participle la concursuri pe motociclete "expirate" sau de împrumut. Nu mai departe de ultimul titlu, obţinut toamna aceasta, a încălecat motocileta vedetei ProFM George Vintilă, o Honda pe care acesta a cumpărat-o de la Mihai în 2009, fiind cea pe care sportivul a folosit-o în 2008, când a câştigat al patrulea titlu de campion al României, şi pe care a fost nevoit să o vândă.

Un sport periculos

"Ultima motocicletă mi-am cumpărat-o în 2009. De atunci nu am mai avut bani pentru o astfel de investiţie", povesteşte Mihai Stoichescu. Ca să se întreţină cât de cât, sportivul lucrează cot la cot cu antrenorul său, Liviu Jgmond, într-un atelier de mecanică. O motociletă de motocross Honda costă 6.500 de euro. Dacă fiecare sportiv îşi ţine în palmares motocicletele pe care a câştigat titlurile de campion, Mihai Stoichescu le-a vândut pe toate, ca să aibă bani să cumpere altele noi. Asta şi pentru că, în competiţii şi antrenamente, vehiculele se distrug rapid.

blogentry-41220-0-70941500-1384284247_th

De pe urma pasiunii sale, Mihai s-a ales cu o mulţime de accidentări. În 2011, în Campionatul Maghiar, Mihai Stoichescu era să îşi piardă viaţa. "Multe din accidente s-au produs din cauza motocicletelor vechi. Dată fiind natura acestui sport, ele de uzează foarte repede. Motocrosul este al doilea cel mai periculos sport din lume, iar băiatul acesta îşi riscă viaţa", spune Liviu Jigmand, antrenorul lui Mihai. Motocrosistul din Lugoj a ajuns în mai multe rânduri la spital. A plătit un preţ foarte mare pentru pasiunea sa. "Nu pot să nu mă gândesc că dacă era în altă ţară, un om cu şase titluri de campion naţional la cea mai înaltă clasă era bogat", mai spune antrenorul.

Titluri pe bandă rulantă

blogentry-41220-0-82500500-1384284246_th

Fiu de preot, Mihai Stoichescu, 26 de ani, şi-a descoperit pasiunea pentru motocos la 12 ani. "M-am văzut pe mine mic în Mihai", îşi aminteşte antrenorul care l-a crescut şi educat în spiritul competitivităţii duse la extrem. În 2002 a participat la primul campionat şi, în premieră, a ieşit vicecampion naţional la clasa 85 cmc (copii). "A venit de niciunde şi a câştigat toate cursele" – titra presa de specialitate. Mihai Stoichescu începea să scrie istoria motocrosului în România, pentru că niciun sportiv nu a mai avut, până atunci, astfel de performanţe. Peste trei ani el a devenit campionul naţional la motocros la clasa cea mai mare - MX1(450 cmc). "Nimeni nu îl bătea în sportul acesta", mai spune antrenorul tânărului. Au urmat titlurile de campion naţional în 2006, 2007 şi 2008.

Readus la viaţă

blogentry-41220-0-79190100-1384284248_th

După patru ani consecutivi în care a dominat motocrosul românesc, lucru nemaiîntâlnit până la el, Mihai a primit carnetul de Maestru al sportului. O simplă hârtie. Titlul nu l-a ajutat să găsească mai uşor sponsori. În 2008 se calificase între primii 40 de motocrosişti ai Europei. Apoi au urmat o serie de accidente. Anul trecut, a căzut la antrenament şi s-a ales din nou cu o rană urâtă. A ajuns cu şanse minime de supravieţuire la Spitalul Judeţean, la Terapie Intensivă. Mihai şi-a revenit, a împrumutat motocileta de la Vintilă şi, anul acesta, a urcat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Caută în continuare susţinere

În România mototcrosul este considerat un sport al oamenilor bogaţi. Cei pe care îi vedem în competiții sunt în general, cu excepția lugojeanului, sportivi provenind din familii cu dare de mână. Până anul trecut când Primăria Lugoj și-a făcut milă și i-a alocat o locuinţă socială, Mihai Stoichescu a împărțit, cu mama sa, o încăpere de câțiva metri pătrați. Acum ca să trăiască, munceşte în altelierul de mecanică al antrenorului său şi repară motocicletele altora. "Eu încă sper să primesc susţinere. Nu e vorba de mulți bani, dacă comparăm cu alte sporturi, şi dacă aş avea pentru motociletă nouă, aș putea să îmi continui cariera internațională. Din păcate depind de nişte bani pe care nu îi avem, nici eu, nici antrenorul, care, oricum, a făcut și face, de o viaţă, totul pentru mine", mărturiseşște multiplul campion. Un sportiv cu performanţele sale ar trebui să dispună, pentru fiecare an competiţional, de trei motocilete, dar sponsorizarile, spune acesta, întârzie să apară.0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×