Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    676
  • comentarii
    113
  • vizualizări
    264.171

Primul Ajutor Pentru Motociclişti

green.kecske

255 vizualizări

Acestea sunt printre cele mai grave accidente, pentru că motocicliştii şi scuteriştii sunt protejaţi în general numai de cască şi echipament, ceea ce îi face mult mai vulnerabili.

Nu este deloc un moment plăcut, dar trebuie să fim realişti... În acest caz este foarte important să ştii să acorzi primul ajutor, pentru că ei pot suferi fracturi sau lovituri destul de grave.

Identificarea stării victimei

Este important să comunici cu victima pentru a determina dacă este conştientă. Scutură persoana cu grijă de umăr şi întreab-o cu voce tare: "Ce s-a întâmplat? Te simţi bine?" Sau poţi să o faci să răspundă la comenzi ca de exemplu: "Deschide ochii!". Acum te poţi afla în unul din următoarele două cazuri:

Victima este conştientă:

Dacă victima este conştientă şi este cu faţa în jos, nu trebuie să o mişti. De asemenea, spune-i să nu se mişte nici singură. ATENŢIE! Deschide-i viziera pentru a-i uşura respiraţia.

Victima nu este conştientă:

Dacă victima nu este conştientă, trebuie să o întorci pe spate pentru a o ajuta să respire mai uşor. ATENŢIE! Această manevră este foarte periculoasă.

Cum întoarcem victima? Capul, gâtul şi coloana victimei trebuie rotite în acelaşi timp! ATENŢIE! Pentru această manevră este nevoie de trei persoane:

- Prima persoană: O persoană coordonează mişcarea şi se poziţionează la capul pacientului. Această persoană trebuie să-şi strecoare uşor mâna sub capul victimei, astfel încât palmele să fie de o parte şi de alta a capului, în dreptul urechilor. Celelalte două persoane trebuie să îndrepte victima şi să-i pună corpul în ax. ATENŢIE! Dacă una dintre mâini este la ceafă, aceasta trebuie îndreptată în sus, nu pe lângă corp!

- A doua persoană: În timp ce prima persoană are palmele poziţionate de o parte şi de alta a capului victimei, a doua trebuie să prindă umărul şi bazinul victimei.

- A treia persoană: Aceasta va prinde cu o mână mijlocul victimei, astfel încât aceasta să se încrucişeze cu mâna celei de-a doua persoane, iar cu cealaltă mână va prinde gamba victimei.

Una dintre cele trei persoane va număra "1,2,3, şi", iar victima va fi întoarsă la semnalul acestuia. ATENŢIE! Cei trei salvatori trebuie să se sincronizeze perfect! Persoana care ţine capul victimei nu trebuie să-i dea drumul până la sosirea ajutorului calificat! Celelalte două persoane aşează din nou corpul în ax.0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×