Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    676
  • comentarii
    113
  • vizualizări
    263.741

Livrarea Cu Motocicleta Şi Scuterul - Riscuri Profesionale

green.kecske

285 vizualizări

Un raport EU-OSHA privind ghidul de bună practică pentru bicicliştii, scuteriştii şi motocicliştii din cadrul serviciilor de livrare evidenţiază o serie de riscuri la care sunt expuşi aceştia. Raportul SSM în cifre al Observatorului riscurilor din cadrul EU-OSHA identifică, de asemenea, anumite probleme-cheie pentru acest grup de lucrători.

Lucrătorii din sectorul livrărilor includ mesagerii, curierii şi şoferii societăţilor de livrare care folosesc biciclete, scutere sau motociclete, angajarea bicicliştilor şi motocicliştilor putând fi o modalitate eficientă de a face livrări. Aceste trei categorii însă, sunt şi cele mai vulnerabile grupuri de utilizatori ai drumurilor publice. Aceştia suferă din cauza presiunii timpului: lucrătorii din sectorul livrărilor sunt, de regulă, plătiţi per livrare şi trebuie să îndeplinească sarcini într-un interval foarte scurt de timp. În plus, scuteriştii care livrează produse alimentare trebuie să livreze comenzile cât timp mâncarea este caldă.

Motocicliştii şi scuteriştii care efectuează livrări de produse fast food lucrează în special noaptea, în intervalul 20.00-01.00. Aceştia se pot confrunta cu clienţi agresivi sau în stare de ebrietate. Aceştia lucrează în izolare şi seara, ceea ce sporeşte riscul muncii lor. Bicicliştii şi motocicliştii societăţilor de livrare de produse alimentare sunt, de asemenea, expuşi riscului de furt, deoarece au asupra lor bani.

A conduce motocicleta sau scuterul pe orice tip de vreme şi în condiţii dificile de trafic, mereu în viteză pentru a îndeplini sarcina la timp, sporeşte riscul producerii de accidente. Livrările de produse alimentare sunt efectuate, de regulă, de lucrători tineri sau de lucrători fără pregătire profesională. Cel mai adesea, aceştia lucrează cu fracţiune de normă şi pe bază de contract. Instruirea şi experienţa în conducerea vehiculului lor nu este obligatorie.

Riscuri şi pericole pentru mesagerii pe motocicletă:

- Lipsa articolelor de îmbrăcăminte de protecţie (veste de mare vizibilitate, căşti, mănuşi)

- Lipsa de instruire

- Munca în condiţii de izolare

- Contactul cu clienţii (clienţii agresivi, în stare de ebrietate şi sub influenţa drogurilor constituie un risc)

- Munca pe timp de noapte

- Manevrarea banilor (risc de furt)

- Zgomotul (pentru motocicliştii care circulă cu 110 km/h s-au înregistrat niveluri de zgomot care depăşesc 105 dB(A)).0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×