Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    57
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    16.988

- Alternatorul magnetic

Autentifica-te  
cristi 57

295 vizualizări

Alternatorul magnetic - este un generator cu magneti permanenti, un magnetou in stare sa genereze puteri mai mari cca 150 - 300W. Constructia lui este recenta si este datorata progresului tehnologic in electronica, implementat in ultimii ani in constructia auto/moto. Avantajul lui fiind simplitatea, gabaritul redus, fiabilitatea(nu are componente in miscare cu frecari), pret de fabricatie redus, etc. 

In principiu este format din doua parti: 
Rotor.jpg
- un suport cu electromagneti dispusi circular, in forma de stea numit stator. Acest ansamblu este fix. Stator+18.jpg


- un alt suport in forma de oala ce contine pastile magnetice dispuse cu polaritate inversata, aflate pe marginea acesteia. Aceasta se numeste rotor si imbraca statorul in jurul caruia se roteste. Figura alaturata reprezinta statorul unui magnetou trifazic - format din trei grupuri, a cate sase bobine in seriate. 


Campul magnetic ce trece succesiv prin dreptul electromagnetilor produce un flux magnetic oxcilant care se materializeaza la capetele bobinelor intr-un curent alternativ ce este apoi redresat de o punte cu diode aflata in carcasa regulatorului de tensiune. Bobinele statorului sunt in general in numar de trei, mai rar pot fi insa intalnite si un numar mai mare sau mai mic. Fiecare bobina fiind si ea formata din mai multi electromagneti inseriati. Numarul lor total fiind in aceasta situatie, un multiplu al lui trei(6, 9, 12,15, etc) sau al lui patru(8, 12, 16, 18, etc). 

Remarca: Demontarea magnetoului implica intreruperea liniilor de forta magnetice deschise in interiorul rotorului prin indepartarea acestuia. Aceste intreruperi demagnetizeaza magetii rotorului. Pentru a se indeparta acest neajuns ar trebui ca inainte sa fie introdusa o tola roluita ce inchide acest circuit, apoi sa fie indepartat rotorul. Din pacate acest lucru nu poate fi facut datorita modului constructiv al acestuia. Trebuia stiut faptul ca demontarile repetate sunt distructive provocand demagnetizarea. Deasemeni loviturile mecanice puternice asupra rotorului(utilizare ciocan) au acelasi efect.Regulator.jpg
Stabilizarea tensiunii este asigurata de doua modele de regulatoare. 
Prima varianta contine o baterie cu tiristori, formata din circuite identice, cate unul pentru fiecare faza, ce se inchid la o tensiune prestabilita si care pun la masa surplusul de curent. 
O a doua varianta contine o punte redresoare si un tranzistor mosfet comandate de un microprocesor integrat. 

Remarca: Cele doua tipuri de regulatoare lucreaza in mod diferit. Astfel in primul caz tot surplusul de curent este pus la masa, pe cand la al doilea model este generata doar cantitatea necesara. 


generator+virago+5.bmp
Regulatorul electronic cu tiristor(sunt) - multi il numesc gresit releu de incarcare, in realitate este un sunt electronic. De remarcat faptul ca acest regulator este fabricat intr-o capsula metalica prevazuta cu radiator pentru a se asigura racirea componentelor electronice supuse la curenti mari, fiind apoi acoperit cu un lac protector. Diodele de putere si tiristorii sunt fabricate direct in carcasa regulatorului, folosindu-o ca suport pentru a disipa cat mai rapid caldura. 
Trebuie mentionat faptul ca datorita constructiei este indicat ca in functionare curentul produs sa fie absorbit de cat mai multi consumatori, astfel montajul electronic va fi solicitat mai putin. 


New+Bitmap+Image.bmp
Regulatorul electronic cu mosfet – aparitia lui este datorata tehnologiei rencete in microelectronica, include un procesor si este incasetat intr-o carcasa similara. Acest tip de regulator lucreaza diferit fata de cel descris mai sus. Astfel spre deosebire de varianta cu tiristor, regulatorul cu mosfet prezinta cateva avantaje majore: o dimensionare mai mica a magnetoului, un consum mai mic de carburant prin producerea doar a cantitatii necesare de energie si nu in ultimul rand o fiabilitate marita. 

Regulatoarele electronice sunt in principiu identice, totusi aspectul si terminalele difera de la un producator la altul. Spre exemplu unele au patru sau mai mai multe terminale(fire), fixate intr-un conector, altele sunt prevazute cu conector incorporat. 
Atunci cand au fire acestea sunt colorate, le putem identifica usor. Astfel se poate utiliza si alt model de regulator. 
- trei fire au aceesi culoare - fac legatura cu fiecare faza ce iese din generator(nu are importanta ordinea lor) 
- un fir (intotdeauna) rosu - este firul ce face o conexiune ferma cu borna + a bateriei. 
- masa este asigurata prin carcasa metalica a regulatorului, care trebuie fixata la sasiul motocicletei prin suruburi(de regula sunt doua). 

Aceasta este o prima varianta( cu patru fire), dar pot fi si alte modele. 
- daca exista inca un fir rosu cu aceeasi grosime ca primul atunci se poate lega impreuna cu acesta la borna + baterie, dar poate fi conectat la alimentarea accesoriilor a instalatiei electrice. 
- daca firul este rosu dar mai subtire, atunci se leaga la plus contact (+15) el asigura curentul de functionare a montajului. 
- in unele cazuri mai poate exista un alt fir negru(la unele scutere), acesta se leaga la masa. 

Cum se poate distruge regulatorul? Aceste remarci care urmeaza, sunt valabile doar pentru regulatoarele cu sunt! 
- o baterie uzata este incapabila sa absoarba o mare parte din curentul produs de generator, astfel releul este suprasolicitat se incalzeste puternic pana la degradarea componentelor electronice. 
- oxidul poate produce un contact imperfect intre masa motocicletei si carcasa regulatorului, astfel curentul nu mai este absorbit de consumatori ci de releu. Se produce efectul descris mai sus care distruge regulatorul. 
- contacte imperfecte la unul sau mai multe fire ce ies din generator(cele trei fire). Asta face ca celelalte infasurari sa fie preluate doar de unul din cele trei circuite ale regulatorului producand distrugerea pe rand a acestora. 

Recomandari - dupa pornirea motorului aprindeti imediat luminile. Bateria sa fie in stare buna, capabila sa absoarba 6 - 8A. Daca totul este ok, nu este nevoie de utilizarea unui ventilator pentru racirea regulatorului. Si nu uitati, cu cat sunt mai multi consumatori cu atat regulatorul este solicitat mai putin! 

Ce trebuie sa verificam si cum? 
Verificarile se fac cu un multimetru pe scara de 2 V. 
1. Pornim motorul si aprindem luminile(toti cosumatorii), apoi masuram intre carcasa regulatorului si sasiu, intre carcasa regulatorului si borna - a bateriei. Tensiune nu trebuie sa depaseasca 0.02V. Daca tensiunea nu este conforma se remediaza cauza. 
2. Dupa aceasta masuratoare se masoara identic intre firul rosu(se inteapa cu un ac) si borna + a bateriei. Nici aici nu trebuie sa gasim o tensiune mai mare de 0,02V.
3. Asemeni se verifica si inainte si dupa conectorul de la terminalele generatorului. Eu am renuntat la acel conector dupa ce am distrus doua relee. Am cositorit ferm firele rezolvand astfel un mare neajuns. 
4. Se masoara tensiunea de incarcare la bornele bateriei. Valoarea corecta trebuie sa fie intre 13,6V si 14,5V.

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×