Mergi la conţinut

cristi 57's Blog

  • postări
    82
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    20.322

- Releul si utilizarea lui


cristi 57

230 vizualizări

rel+3.jpgrel+4.jpg
Comutaţia circuitelor este însoţită de regimuri tranzitorii ale curenţilor şi tensiunilor, capabile să producă asupra componentelor instalaţiilor electrice solicitări de intensităţi mai mari decât cele existente în regim permanent de funcţionare. Astfel intre contactele unui comutator apare un arc electric. Aceasta scanteie in timp perleaza contactele, producand oxidare, uzura si un contact imperfect. Contactul imperfect produce o incalzire si o ardere ce accelereaza procesul de oxidare. 
Utilizarea unui releu rezolva aceasta problema. De ce? Viteza de cuplare/decuplare este mare, ceeace face ca arcul electric sa fie minim. Mediul in care lucreaza contactele este ferit de praf si umiditate. 

rel+1.JPG
Releul este un comutator automat ce inchide /deschide un circuit electric. Este actionat electric, schema lui prezentata in fig. 1. Se compune dintr-un electromagnet ce actioneaza asupra unei parghii la capatul carei se gasesc unul sau mai multe contacte electrice. 
Utilizarea lui aduce avantaje importante, iata cateva: 
- Elimina contactul electric imperfect ce apare datorita uzurilor macanice la un comutator actionat manual; 
- Fiind actionat electric, comutatia se face rapid diminuand arcul electric ce apare intre contactele actionate manual; 
- Contactul electric este mult mai ferit coroziunii datorate mediului, protejat fiind de carcasa lui. Exista relee ce sunt vidate si etansate ermetic; 
- Suporta curenti mai mari, preia sarcina intrerupatorului lungind viata acestuia; - Prezinta avantajul utilizarii unor comutatoare mici pentru comanda;
- Utilizarea conductorilor cu sectiuni mici; 
- Permite inversarea polaritatii(aplicatie); 
- Elimina necesitatea utilizarii cablajelor de forta pe distante mari; 
- Datorita lui se poate face economii substantiale la conductorii electrici, scurtand lugimea totala a firelor elecrice ce echipeaza instalatia electrica moto; 
- Poate fii comandat cu orice polaritate, diminuand riscul scurtcircuitelor folosind un singur conductor(fig. 2) alimentat la masa(-). 

Releele utilizate in domeniul auto, sunt alimentate nominal cu 12V, suportand cca 20-70A si avand un consum intern de cca 50-100mA. Plaja de lucru este 8-15V. Sunt si relee speciale, ca exemplu starterul demarorului, care suporta curenti de 400-800A. Unele relee au inplementate diode de protectie pe circuitul lor de comanda. In acest caz ele au alimentare polarizata. Dioda inlatura posibilitatea intarzierii deschiderii releului, situatie intalnita atunci cand apar curenti inversi(un elecroventilator se transforma in generator in momentul opririi alimentarii lui).

Marcajul pe un releu este diferit, functie de producator, dar formatul si dimensiunile sunt identice(standardizate). Astfel pe el poti identifica tensiunea nominala de lucru, puterea si destinatia(contactor sau comutator, cod de producator). Comutatorul(5 terminale) poate fii utilizat si cu destinatie de contactor(4 terminale), nu si invers. Ex G. CARTER 12V-50A-03525 Schemele prezentate au terminalele marcate cu indicativele cele mai uzuale(fig. 1). 

Cateva sfaturi: 
- Este bine sa respectati ordinea conectarii, pentru a facilita servisarea mai ales atunci cand un electrician verifica sau repara o instalatie executata de o alta persoana. 
- Prezenta diodei de protectie implica respectarea stricta a conexiunii aratata in fig. 1. 
- Sa alegi releul functie de utilitate. 
- Sa folosesti varianta “recomandata”(comanda negativa), prezinta avantajul economisirii cablurilor electrice si micsorarea riscurilor de scurtcircuit in cazul accidentelor(fig. 2). 

inst+el+1.jpg
Adaug si schema electrica, conceputa si aplicata la nipra mea, doar pentru a exemplifica utilizarea releelo. 
Am renuntat la toate cuplele ce sectionau cablajul, care in timp produc probleme de continuitate (contacte ce oxideaza). In 3 ani nu am avut nici o problema electrica. Alternatorul este adaptat de la tico(600W) Pentru ca si releul in timp este afectat de acest arc electric. Se poate diminua acest neajuns prin adaugarea unui condensator de 22nF, in paralel cu contactele releului. Aceeasi situatie o intalnim si la claxon, unde in timp sunt afectate contactele interne. In acest caz, poate fii utilizat cu succes condensatorul de platina al aprinderii.

0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Participa la conversatie

You are posting as a guest. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Adaugă un comentariu...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Creează O Nouă...