Mergi la conţinut

Freerider

  • postări
    4.289
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    303.622

Despăgubiri serioase pentru un ciclist căruia i s-a deschis portiera în faţă

Autentifica-te  
freeriderro

96 vizualizări

Door Lane (CC BY-NC 2.0 licensed by Gary Cavanaugh Flickr)

Judecătorii Tribunalului Timiş au emis sentinţa finală într-un proces deschis de un biciclist din Lugoj, rănit după ce un şofer i-a deschis uşa maşinii în faţă. Magistraţii l-au obligat pe şoferul neantent să-i achite biciclistului daune morale de 1.000 de euro, daune materiale de peste 5.000 de lei şi 2.750 de lei cheltuieli de judecată.

O anchetă penală a fost urmată de un proces penal şi un proces civil. Totul de la neatenţia unui şofer care a deschis uşa maşinii în faţa unui biciclist din Lugoj. Biciclistul a reuşit să evite impactul cu portiera, dar s-a dezechilibrat şi a căzut. Se întâmpla în 25 mai 2012, pe o stradă din Lugoj. „Din cauza deschiderii intempestive, fără a se asigura, a uşii autoutilitarei sale, în momentul în care a dorit să iasă din aceasta (n.r. şoferul), în timp ce reclamantul circula cu bicicleta în mod regulamentar pe lângă autovehicul, l-a determinat pe acesta să facă o manevră bruscă de evitare a impactului cu autoutilitara, care a condus la căderea reclamantului de pe bicicletă pe partea carosabilă şi lovirea acestuia”, arată un document de la dosar. Biciclisul a căzut şi s-a lovit la genunchi şi la umăr, necesitând 20 de zile de îngrijiri medicale.

În cadrul procesului, biciclistul rănit a arătat că şoferul neatent şi-a recunoscut într-o primă fază vina, căzând la pace cu biciclistul rănit. Acesta din urmă susţine că a fost doar un tertip pentru ca şoferul, care ar fi fost băut, să scape de prelevarea probelor biologice. „A apelat la un sentiment de compasiune, invocând insistent gravele repercusiuni ale constatării îmbibaţiei sale alcoolice pentru viitor, respectiv perspectiva pierderii carnetului de conducere necesar realizării unor venituri din transporturi de materiale in calitatea sa de zidar calificat”, a reclamat biciclistul. În urma neînţelegerilor dintre şofer şi biciclist s-a ajuns la un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Şoferul a fost, însă, achitat. Biciclistul a mers mai departe şi a deschis un proces civil în care a solicitat plata unor daune morale de 2.000 de euro şi alte aproape 2.000 de euro daune materiale. Mai mulţi martori audiaţi în dosar au depus mărturie în favoarea biciclistului, declarând că imediat după incident au luat parte la discuţiile dintre cei doi. Instanţa a decis în final obligarea şoferului neatent la plata unei sume de 1.000 de euro daune morale, 5.000 de lei daune materiale şi 2.730 de lei cheltuieli de judecată. „Pentru cele 20 de zile de îngrijiri medicale de care reclamantul (n.r. biciclistul) a avut nevoie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, suma de 1000 euro acordată de judecătorie – 50 euro pe zi, respectă cerinţele unei juste şi echitabile despăgubiri, chiar dacă, în mod evident, dureri au mai fost resimţite şi după perioada exactă menţionată pentru vindecare. De altfel, din actele medicale (…) doar gonartroza dreaptă şi chistul osos pot fi puse în legătură de cauzalitate cu evenimentul traumatic din 25.05.2012”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş, care este definitivă.

Foto: Gary Cavanaugh

Sursa: Freerider

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×