Mergi la conţinut

Freerider

  • postări
    4.291
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    304.175

Beţe în roţile bicicliştilor cu ocazia Orei Pământului 2016 în Bucureşti

Autentifica-te  
freeriderro

73 vizualizări

Luna aceasta, pe 19 martie, avem o nouă ediţie a evenimentului Ora Pământului. Este un eveniment simplu în cadrul căruia toată lumea este invitată să facă economie la orice, atât cât pot, timp de o oră. Majoritatea aleg să stingă lumina sau să oprească aparatele electrice. Practic este vorba despre manifestarea grijii faţă de planeta noastră, şi implicit faţă noi, prin această economie simbolică ce durează o oră, dar care, la nivel mondial, semnifica foarte mult.

La aceeaşi categorie a „grijii” intră şi reducerea poluării, lucru pe care noi bicicliştii îl facem în fiecare zi când alegem să folosim bicicleta sau mersul pe jos ca mijloc de deplasare în locul maşinii personale sau chiar al transportului în comun.

Cu ocazia evenimentului Ora Pământului Bucureşti de pe 19 martie 2016 asociaţiile Adevăraţii Veloprieteni România, WWF-România şi SkirtBike au pus la cale o nouă ediţie care urmează să adune cât mai mulţi biciclişti în efortul de conştientizarea a locuitorilor capitalei asupra poluării produse de transportul personal motorizat. Bicicliştii urmau să parcurgă un traseu cu o lungime de 15 km care străbate zone centrale din oraş pentru expunere maxima, traseu care are loc seara între orele 20:30 şi 21:30.

earth-hour-bike-lights-or-ora-pamantului-biciclete-luminoaseSursa foto umblat.ro

Evenimentul a fost anunţat, desigur, cu respectarea legii. Un astfel de eveniment nu trebuie aprobat de nimeni. Este doar adus la cunoştinţa Primăriei care îl poate respinge doar dacă în aceeaşi zonă şi perioadă este deja anunţat altceva. Nu a fost cazul, aşa că evenimentul Ora Pământului a fost „aprobat” pe traseul propus de asociaţii: Parcul Izvor, Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle, Arcul de Triumf şi retur pe Kiseleff, Calea Victoriei la Parcul Izvor. Traseul propus de poliţie are doar 7 km şi oferă o vizibilitate mult redusă: Parcul Izvor – Berzei – Piaţa Victoriei – Charles de Gaulle, Arcul de Triumf.

Însă Poliţia Rutieră a Municipiului Bucureşti s-a opus. Potrivit comunicatului Asociaţiai Adevăraţii Veloprieteni poliţia Bucureşti „consideră inoportună o plimbare a bicicliştilor” întrucât „prioritatea se pune pe buna desfăşurare a traficului rutier motorizat”. Cu o asemenea mentalitate nu este de mirare că suntem încă în epoca de piatră a transportului public urban.

Ce doreşte poliţia Bucureşti să ne transmită prin punctul lor de vedere este că bicicliştii vor „sufoca” traficul într-o zi de sâmbătă la ora 8 seara. Cât de absurd şi de penibil poate fi acest punct de vedere? Cât de absurd într-o lume în care majoritatea autorităţilor au început să admită că transportul personal motorizat într-un oraş nu are un viitor şi indiferent cât de mult s-ar încerca „fluidizarea” nu se va reuşi, martor fiind nu doar istoricul de până acum ci şi exemplul ţărilor vecine care au trecut la favorizarea transportului public motorizat sau al celui personal nemotorizat. Poziţia Brigăzii de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti arată cât de ancorată în trecut este mentalitatea potrivit căreia „maşina este cea mai importantă”.

Mai mult Poliţia Rutieră Bucureşti nu are nici un cuvânt de spus în privinţa aprobării evenimentului sau traseului, care nu are practic nevoie de aprobare. Poliţia poate doar să-şi „dea cu părerea”. Doar că părerea pe care şi-a dat-o îi face extrem de „neplăcuţi” şi „antipatici” şi demonstrează gândirea îngustă şi lipsa de viziune. Într-o lume unde autorităţile se întrec în organizarea de evenimente frumoase pentru oameni în cele mai vizibile locuri, evenimente care descreţesc frunţile şi te fac să mergi a doua zi la serviciu mai optimist, pentru Bucureşti se doreşte în continuarea înecarea în praf, fum, beton, nervi şi finalmente se doreşte îmbolnăvirea oamenilor prin toată această „fluidizare” utopică a traficului motorizat.

Aşadar acesta este situaţia evenimentului Ora Pământului în Bucureştiul anului 2016, una dintre cele mai poluate oraşe europene. Evenimentul va avea în continuare loc şi, potrivit legii, poate avea loc în continuare pe traseul ales de organizatori, cel de 15 km. Poliţia poate doar să „opineze” şi apoi să asigure siguranţa participanţilor la eveniment pe traseul de 15 km.


Sursa: Freerider

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×