Mergi la conţinut

Freerider

 • postări
  4.291
 • comentarii
  0
 • vizualizări
  304.027

Comunitatea bicicliștilor a discutat alinierea opiniilor privind siguranța în trafic

Autentifica-te  
freeriderro

99 vizualizări

Joi 20 octombrie, a avut loc în București întâlnirea asociațiilor implicate în domeniul ciclismului și a siguranței în trafic a bicicliștilor. S-a avut în vedere și adaptarea legislației la situația actuală. Scopul convocării a fost alinierea opiniilor. La întâlnire au luat parte asociațiile Hai cu Bicla, Adevărații Veloprieteni, OPTAR, NoMad Multisport și Comunitatea Bicicliștilor din București.

foto mihai denes 02Foto Mihai Denes

În legislația actuală de specialitate există numeroase prevederi care sunt în mare parte desuete. Pe de o parte nu se mai potrivesc cu ce găsești azi pe drumurile din România și pe de altă parte nu sunt armonizate cu normele europene care funcționează corect în țările din vestul Europei.

Printre altele s-a agreat faptul că purtarea căștii de protecție va fi susținută așa cum este acum în legislația românească, adică sub formă de recomandare. Tot recomandare se dorește a fi și prezența soneriei pe bicicletă. La acestea s-a adăugat faptul că echiparea și funcționarea cu ochi de pisică sau lumini să fie obligatorie doar pe timp de noapte.

Un alt aspect important cu care ne întâlnim în trafic, în special atunci când cicliștii ies la antrenament, este acceptarea plutonului de 4 cicliști care pot ocupa o bandă. Să se poată practic pedala în paralel, iar plutonul să fie depășit ca orice vehicul voluminos.

Nu în ultimul rând s-a discutat despre de amenzi. În ultima perioada s-au înregistrat mai multe cazuri de amenzi mari aplicate bicicliștilor, corecte din punct de vedere legal însă în cuantum care depășește cu mult gradul de pericol al contravenției sancționate. Din acest motiv la întâlnire s-a discutat scăderea clasei de amenzi pentru cicliști de la 3 la 1.

Iată și lista completă a concluziilor întâlnirii:

 1. HG-ul pentru trasee este sustinut de toate partile prezente.
 2. Purtarea castii este sutinuta in forma recomandata adica cea actuala din legislatie
 3. Echiparea si functionarea cu ochi de pisica sau lumini sa fie obligatorie doar pe timp de noapte
 4. Materialele reflectorizante purtate sa fie obligatorii doar in afara localitatii pe timp de noapte.
 5. Solicitam ca soneria sa fie la nivel de recomandare si sa nu mai fie obligatorie.
 6. Propunem introducerea zonei de siguranta de 1.5m pentru distanta minima laterala atunci cand un autovehicul trece pe langa un biciclist. (de gasit exemplu legislativ) Sau ca bicicleta sa fie depasita ca orice alt vehicul.
 7. Sa se accepte plutonul de 4 persoane care poate ocupa o banda, sa se poata merge in paralel si sa fie depasit ca orice vehicul voluminos.
 8. Biciclistii sa circule pe dreapta cu exceptia cazurilor in care se incadreaza pe directia de mers (inainte sau stanga in functie de directie si banda de preselectie)
 9. Clasa de amenzi pentru ciclisti sa fie scazuta de la 3 la 1.
 10. Campaniile de amendare a ciclistilor sa se transforme in campanii de avertizare cel putin pentru inceput in momentul introducerii noilor schimbari legislative. Aceasta sa se faca impreuna cu comunicarea noilor schimbari.
 11. Dezvlotarea unui program national de educatie rutiera si comunicarea elementelor de siguranta atat in randul conducatorilor auto cat si in cel al biciclistilor. Acest program sa fie facut impreuna cu asociatiile de specialitate, politia si mass media.
 12. Reglementarea circulatiei copiilor:
  -Copiii pana la 5 ani sa poata circula pe trotuar cu bicicletele insotiti de parinti (sa fie asociati pietonilor)
  -Copiii intre 5 si 8 ani sa poata circula pe trotuare si pe infrastructura de biciclete
  -Copiii peste 8 ani sa poata circula pe intreaga infrastructura

Sursa: Freerider

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×