Mergi la conţinut

Freerider

  • postări
    4.293
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    304.677

La test, protecție împotriva câinilor agresivi: spray-ul cu piper Ballistol

Autentifica-te  
freeriderro

195 vizualizări

Fie că pedalezi prin oraș sau la munte, nu se poate să nu fi fost vreodată alergat de un câine. Iar procesul de a scăpa de potaie este destul de anost: te dai jos de pe bicicletă, urli la el, te faci că arunci cu ceva, pare că se retrage, te urci pe bicicletă, iar apoi vine să te latre din nou. Și tot așa. Pulsul, care oricum era crescut de la efort, crește și mai mult din cauza nervilor și a sperieturii, iar apoi îți continui tura frustrat.

ballistol-spray-cu-piper-1KO – face exact ce promite. Doar că nu te pune la pământ.

Cum în oraș nu mai pedalez de mult și mulțumesc zeilor pentru ocazia pe care mi-au oferit-o ca să mă mut la munte, am trecut la o etapă mai veche: câinii de stână. Dacă prin sate de regulă nu prea întâlnești câini care să te latre, căci aici au altele mai bune de făcut și-și conservă inteligent energia, la stână, acei câini au un singur scop: să îndepărteze orice pericol de lângă turmele de oi, vaci și capre. Iar cu câinii de la stână lucrurile stau un pic diferit față de cei de oraș, trăiți în capitalism. Ei nu știu multe, iar când se năpustesc asupra ta, vin hotărâți. Nu are sens să mai amintesc de plăcerea nebună a ciobanilor să asiste la spectacol, în timp ce tu te chinui să-i potolești, așadar voi trece direct la subiect.

ballistol-spray-cu-piper-2Acel capac reprezintă siguranța care te împiedică să-l acționezi accidental când i-l prezinți soției.

De curând am primit la test un spray cu piper, care are menirea de a ține la distanță orice vietate agresivă: câini, urși, vulpi, râși, lupi, poate chiar și veverițe, în cazul celor speriați care ies pentru prima dată la munte și nu știu la ce să se aștepte din partea animalelor sălbatice. Iar după cum s-a dovedit în episodul de ieri, chiar și ciobani puși pe distracții sadice. Sincer să fiu, nu aveam prea mare încredere în spray-ul cu piper. De mic auzisem de spray-ul paralizant care ținea la distanță borfașii atunci când te prindeau în gang și te făceau la buzunare, dar din fericire, nu am fost niciodată într-o astfel de situație, așadar nu am achiziționat niciodată unul (de regulă te înarmezi după ce ți se întâmplă ceva rău, mai degrabă decât să previi). Dar, odată cu spray-ul primit prin poștă, am zis să-l car cu mine în rucsac căci este compact și ușor.

Chiar ieri am ieșit la o tură maginifică, iar stelele și planetele s-au aliniat perfect. Am fost înconjurat pe parcursul turei de nu mai puțin de 9 câini ciobănești, în două reprize: în prima, protagoniști au fost 3 câini mari, iar în a doua, 4 câini foarte mari, unul mic și un cioban. Când i-am auzit lătrând pe primii, evident că am frânat, m-am oprit și am încercat să trec de ei în mod civilizat. Desigur, nu a funcționat. Unul era în fața bicicletei, altul în lateral și încă unul în spate (drept să-ți zic, acela m-a speriat cel mai tare căci se apropia cu sete de gamba mea). Mi-am amintit apoi că am spray-ul minune. L-am scos, am tras siguranța și am aplicat un jet direct în botul celui mai agresiv din haită, masculul alfa cel mai probabil. Un jet de aproximativ 3 metri lungime cu o substanță galbenă s-a împrăștiat aproape instant. Iar câinii, ca prin minune, au dispărut instantaneu: un pic de schelălăit, strănuturi, tuse. Am fost uimit, deși începuse să mă înțepe și pe mine limba.

DSC_0043Câteva imagini din tura maginifică de care pomeneam.DSC_0046Toamna este superbă pentru biciclit, dar atenție, căci turmele se mută la altitudini mai mici, deci șansele să întâlnești ciobănești sunt implicit mai mari. În fundal, în dreapta, se poate observa Piatra Craiului.DSC_0037Dovada că nu toți cei care scriu pe pereți tâmpenii nu-s analfabeți. M-aș fi așteptat să scrie “șeful la piatră”.

În următorul episod, care s-a consumat la vreo 10 km distanță de primul, cei 5 câini au fost mai rapizi ca primii și mult mai agresivi. Dar și mai înalți. Ciobanul, undeva aproape de toată scena, nu zicea nimic, doar se sprijinea în toiag și avea un zâmbet în colțul gurii. Pentru o secundă m-am gândit dacă nu cumva ar fi dubios să folosesc spray-ul de față cu el, însă situația devenea dramatică, așa că am pus din nou în practică ceea ce învățasem cu câteva minute mai devreme: trag siguranța, apăs butonul. De data aceasta, fiind vorba despre mai mulți câini, am ținut apăsat mai mult. Din nou, ca prin minune, câinii s-au repliat într-o secundă, însă victimă colaterală a fost ciobanul, la care se pare că a ajuns un pic din conținutul spray-ului, cât și nasul și gura mea. Din păcate, vântul adia destul de tare, iar câinii, conform legilor lui Murphy, nu se pun niciodată altfel decât contra vântului, deci trebuie să fii atent. Ochelarii de bicicletă m-au protejat, însă gura și nasul au rămas expuse. În orice caz, am putut să-mi continui drumul liniștit, frecându-mă pentru următoarele 30 de minute la nas. Ciobanul părea să mă înjure, câinii strănutau în spate, iar eu plecam cu convingerea că în sfârșit, am găsit o soluție care să mă scoată din aceste necazuri. Brusc mă simțeam liber!

Partea bună este că acest spray este compact, are un jet destul de mare și este foarte ușor de cărat. Nu costă mult și este al naibii de eficient pe orice viețuitoare care are ochi, nas și gură sau cel puțin una din cele menționate. De asemenea, foarte important, nu paralizează și produce daune celor pe care-l folosești, doar te salvează pe moment dintr-o situație neplăcută. Poveștile cu îmi cumpăr pistol, pe care de regulă le auzi de la cei fugăriți de câini, sunt doar povești ce rezultă în urma unor frustrări. Nu cred că ar face nimeni așa ceva oricum, iar costurile ar fi oricum de zeci de ori mai mari.

Spray-ul de față, Ballistol pepper Spray Fog, de 40ml, poate fi achiziționat online pentru doar 5.39 euro. O sumă de nimic, pentru liniștea și confortul tău în ture. Detalii despre produs pot fi găsite pe site-ul producătorului.

Preț: 24 lei
Importator în România: –


Sursa: Freerider

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×