Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    57
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    17.408

Rotile si pneurile (nefinalizat)

Autentifica-te  
cristi 57

203 vizualizări

Caracteristicile principale la roti, cautate de posesorii moto sunt: elasticitate, planeitate, centrare, ecihilibrare, aderenta in toate conditiile, interschimbabilitate, etc. Toate acestea asigura confortul si siguranta unei calatorii. Din fabrica moto iese cu jante de 18’ sau 19’ si anvelopa de 3,75, atat pe fata cat si pe spate. Probabil nu-i solutia optima, insa este aleasa de fabricant pt pret/calitate/siguranta.

Jantele:

Sunt confectionate din tabla de otel, prin roluire si sudare. Aceasta metoda nu ofera perfectiunea unei jante confectionata prin ambutisare, dar se face economie de material si manopera, fapt ce-i scade pretul.

Reparatia jantei consta in demontare, planare si calibrare.

- Planarea se executa prin presarea zonei deformate, intre doua cale, verificandu-se planeitatea pe o suprafata plana.

- Urmeaza apoi verificarea cercului cu ajutorul ruletei(ovalitatea) si a unui sablon cu un secment de cerc(conformitatea razei cercului). Aceasta operatie se face in mod normal prin roluire pe un valt special. In lipsa acestuia se poate utiliza o presa si trei cale profilate. Operatia de presarea se face numai dinspre interior (tendinta de inchidere a cercului). Deci doua bacuri pe exteior, apasa unul singur din interior. Se inepe si se insista pe zonele in care au fost lovituri pana cand cercul v-a devenii rotund, verificandu-se ovalitatea repetat cu sablonul si ruleta.

- Ultima operatie este calibrarea marginii talonului pe toata lungimea lui. Presarea dinspre interior a jantei atunci cand se face roluirea, deschide usor marginea talonului. Inchiderea lui se poate face prin strangerea intre doua bacuri de menghina. Operatia este simpla si se procedeaza in felul urmator:

- se masoara de jur in prejur si se pleaca de la zona cea mai inchisa

- se strange intrebacuri zona respectiva repetat progresiv, pana se ajunge la cota dorita. Se noteaza pozitia exacta a levierului menghinei, apoi se slabeste si se roteste putin cate putin janta intre bacuri, stransoarea bacurilor se v-a efectua pana la pozitia levierului notata anterior.

Spitele si niplurile:

Spitele sunt confectionate din otel cu elasticitate medie, rezistenta la intindere, relativ usor deformabil. Caracteristici necesare pentru a rezista fortelor ce apar in functionare. Filetul executat prin roluire mareste prin ecruisare rezistenta mecanica de suprafata a acestuia. Capetele sunt stemuite si indoite la cald, pentru detensionarea materialului. Deformarea prin intindere este caracteristica principala. Intinderea excesiva a unei spite este o greseala, jantele nu se indreapta din intinderea spitelor. La prim montaj filetul spitei trebuie protejat cu seu sau vaselina grafitata, aceasta face ca niplul sa nu se gripeze niciodata.

Niplurile sunt fabricate din bronz 1/2 tare printr-un procedeu de laminare. Solutia este mai ieftina, prezinta avantajul combinatiei anti gripare otel/alama.

Este important ca la asamblare sa se verifice ca infiletarea niplului este usoara, pana la capat, ca nu are tendinte de blocare.

Butucul rotii:

Este confectionat ditr-un aliaj de aluminiu prin turnare, in care este incastrat un inel de fonta sau otel ce face parte din sistemul de franare. Materialul este bun conducator termic, ajuta la disiparea temperaturii ce se produce in momentul franarii, suprafata exterioara este marita printr-o manta radianta.

IMG_1253.jpg IMG_1216.jpg IMG_1251.jpg

Presiunea pneului este foarte importanta, asigurand confort si siguranta.

Un cauciuc umflat mai tare:

- uzura pneului este amplificata pe "coama", pe centrul caii de rulare

- reduce consumul, pe drum uscat mareste stabilitatea la viteze mari si medii, creste manevrabilitatea facand conducerea usoara si placuta

- micsoreaza confortul la denivelari (drumuri grele si rulaj pe piatra cubica), pata de contact cu solul fiind mica favorizeaza derapajul, micsoreaza distanta de franare

Un cauciuc umflat moale:

- uzura pneului este amplificata pe partea laterala a caii de rulare

- mareste suprafata aderenta cu solul, ofera o franare mai sigura, mareste aderenta pe drumuri lunecoase

- creste frecarea, uzura, consumul de carburant, da instabilitate la rulajul cu viteza favorizand voblajul, conducerea devine obositoare

Alegerea modelului de pneu

Atunci cand cumperi un pneu trebuie sa ti cont de urmatoarele criterii:

- scopul utilizarii este cel mai important criteriu, conteaza pe ce drumuri circuli

- viteza cu care circuli de regula

- alegerea modelului de aderenta

- calitate/ptet

5039123106874565242-7526207953005325545?

Sursa

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×