Mergi la conţinut
Autentifica-te  
  • postări
    57
  • comentarii
    0
  • vizualizări
    16.969

Releul si utilizarea lui

Autentifica-te  
cristi 57

857 vizualizări

IMG_6056.jpgIMG_6055.jpg

Comutaţia circuitelor este însoţită de regimuri tranzitorii ale curenţilor şi tensiunilor, capabile să producă asupra componentelor instalaţiilor electrice solicitări de intensităţi mai mari decât cele existente în regim permanent de funcţionare. Astfel intre contactele releului apare un arc electric. Aceasta scanteie in timp perleaza contactele, producand oxidare, uzura si un contact imperfect. Contactul imperfect produce o incalzire si ardere ce accelereaza procesul de oxidare. Se poate diminua acest neajuns prin adaugarea unui condensator de 22nF, in paralel cu contactele releului.

Poate fii utilizat cu succes si condensatorul de platina al aprinderii.

Releul este un comutator automat ce inchide /deschide un circuit electric. Este actionat electric. Utilizarea lui aduce avantaje importante, iata cateva:

- Elimina contactul electric imperfect ce apare datorita uzurilor macanice la un comutator actionat manual

- Comutatia se face rapid diminuand arcul electric ce apare intre contacte

- Contactul electric este mult mai protejat la coroziunii datorate mediului

- Suporta curenti mai mari, preia sarcina intrerupatorului lungind viata acestuia

- Prezinta avantajul utilizarii unor comutatoare mici pentru comanda

- Utilizarea conductorilor cu sectiuni mici

- Permite inversarea polaritatii(aplicatie)

- Elimina necesitatea utilizarii cablajelor de forta

- Datorita lui se poate face economii substantiale la conductorii electrici, scurtand lugimea totala a firelor elecrice ce echipeaza instalatia electrica moto

- Poate fii comandat cu orice polaritate, diminuand riscul scurtcircuitelor

Releele obisnuite in domeniul auto, sunt alimentate nominal la 12V, suportand cca 20-70A si avand un consum intern de cca 50-100mA. Plaja de lucru este 8-15V. Sunt si relee speciale ex starterul demarorului, care suporta curenti de 400-800A. Unele relee au inplementate diode de protectie pe circuitul lor de comanda. In acest caz ele au alimentare polarizata. Dioda inlatura posibilitatea intarzierii deschiderii releului, situatie intalnita atunci cand apar curenti inversi(un elecroventilator se transforma in generator in momentul opririi lui).

Marcajul pe un releu este diferit, functie de producator. Astfel pe el poti identifica tensiunea nominala de lucru, puterea si destinatia(contactor sau comutator, cod de producator). Comutatorul(5 terminale) poate fii utilizat si cu destinatie de contactor(4 terminale), nu si invers. Ex G. CARTER 12V-50A-03525

2.JPG3.JPG

Schemele prezentate au terminalele marcate cu indicativele cele mai uzuale(fig. 1).

Cateva sfaturi:

- In general este bine sa respectati ordinea conectarii, pentru a facilita servisarea mai ales atunci cand un electrician verifica sau repara o instalatie executata de o alta persoana.

- Prezenta diodei de protectie implica respectarea stricta a conexiunii aratata in fig. 1.

- Sa alegi releul functie de utilitate.

- Sa folosesti varianta “recomandata”(comanda releului negativa), prezinta avantajul economisirii cablurilor electrice si micsorarea riscurilor de scurtcircuit in cazul accidentelor(fig. 2).

Adaug si schema electrica, conceputa si aplicata la nipra mea. Am renuntat la toate cuplele ce sectionau cablajul, care in timp produc produc probleme de continuitate (contacte ce oxideaza). In 3 ani nu am avut nici o problema electrica. Alternatorul este adaptat de la tico(600W

5039123106874565242-7949655492149104532?

Sursa

Autentifica-te  


0 comentarii


Recommended Comments

Nu există comentarii.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

×