Mergi la conţinut
green.kecske

Casca Criogenică Îţi Salvează Viaţa

Recommended Posts

Institutul Sussex Innovation Centre din Brighton, Marea Britanie, a lansat acum ceva timp o cască pentru motocicletă inovatoare, care răceşte creierul şi ar putea salva mii de vieţi în fiecare an.

 

post-41220-0-21893900-1391943990_thumb.j

 

Numită ThermaHelm, incredibila cască vine echipată cu un dispozitiv care acţionează precum un refrigerator instant, ori de câte ori se produce un impact brusc. Prototipul căştii criogenice se află în dezvoltare de peste trei ani la institul Sussex Innovation Centre, este alcătuit din fibre de carbon şi motorul crio bazat pe o reacţie chimică între apă şi amoniac, costă 299 de lire sterline şi, conform cercetătorilor, reduce substanţial riscul leziunilor cerebrale cauzate în urma accidentelor de motocicletă.

 

Casca criogenică cu aspect SF a fost dezvoltată de cercetătorul Jullian Preston-Powers, în vârstă de 44 de ani, şi mare pasionat, încă din adolescenţă, de motociclism. Paradoxal, cercetătorului i-a venit - absolut întâmplător - ideea dezvoltării acestei căşti inedite, nu în timp ce-şi conducea motorul, ci în urma unui accident pe care l-a suferit la un joc de baschet.

 

post-41220-0-85915900-1391943991_thumb.j

 

"Am sărit împreună cu un prieten care juca în echipa adversă, încercând amândoi să recuperăm mingea. Ne-am lovit cap în cap destul de grav, dar alt amic ne-a adus imediat nişte pachete cu gheaţă din casă. Gheaţa era atât de rece, încât nu am putut să o ţin prea mult pe cap şi am aruncat-o accidental în casca de motocicletă a prietenului accidentat. Acesta nu se simţea prea OK şi a dorit sa plece spre spital, însă când şi-a pus casca cu gheaţă pe cap a rămas surprins de efectul reconfortant al acesteia", povesteşte Preston-Powers.

 

post-41220-0-43508000-1391943992_thumb.j

 

După incident, cercetătorul a început să lucreze la casca crio. În urma unor studii aprofundate a ajuns la concluzia că în cazul în care capul victimei unui accident este răcit instant şi menţinut la temperatură joasă, şansele de supravieţuire cresc vertiginos. Casca criogenica şi-a dovedit eficienţa în teste şi a avut un succes instant, imediat ce prototipul a devenit funcţional, marii producători de echipamente pentru motocicletă au cumpărat tehnologia.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×