Mergi la conţinut
green.kecske

Ultimul Zburător - Povestea Demonului Motociclist

Recommended Posts

Te invit să mergi în cinema şi să îi dai o şansă basmului modern în care eroul a schimbat armura cu haina de piele şi calul cu un trike, iar zâna descoperă că prin iubire îşi poate învinge temerile. Îndrăzneşte să crezi! Filmul Ultimul Zburător, regizat de Ovidiu Georgescu, face parte din trilogia "Promissum". Pelicula a intrat în cinematografe pe 7 Februarie şi a fost selectată pentru Festivalul de Film Fantasy de la Bruxelles. Producţia a fost realizată printr-un efort colectiv enorm al întregii echipe, cu finanţare proprie, iar rezultatul este...de-a dreptul impresionant.

 

post-41220-0-58833100-1392404417_thumb.j

 

Ideea inovatoare în cinematografia autohtonă îşi propune să reamintească publicului larg de 3 din cele 4 mari mituri ale poporului român, aşa cum le-a definit George Călinescu.

 

Vorbim, desigur, despre mitul creatorului, pe care îl găsim în balada Mănăstirea Argeşului şi mitul existenţei pastorale, exprimat atât de plastic în Mioriţa, care vor face obiectul următoarelor două pelicule din trilogia amintită mai sus.

 

În ceea ce priveşte continuările, regizorul Ovidiu Georgescu a precizat că "În a doua parte intrăm în legenda meşterului Manole şi ne ducem în lumea ielelor şi a zburătorilor şi a căluşarilor, iar în a treia parte încercăm o distopie şi mergem în viitor şi încercăm «Mioriţa», dar va depinde foarte tare de cum va fi primit acest prim film. Vom vrea şi noi să vedem cum primeşte publicul acest film şi dacă sunt necesare următoarele două părţi".

 

Ultimul Zburător pleacă însă de la mitul iniţierii erotice. Personajul principal este demonul frumos care vine noaptea pe motocicletă şi chinuie fetele care păcătuiesc. Le trimite fantasme erotice, le amăgeşte cu mângâieri, le seacă de energie, iar apoi dispare. Zburătorul este un soi de reprezentare a maturizării fiziologice, primul pas de la impulsurile sexuale şi instinctive ale puberilor, până la arta seducţiei stăpânită de cei care au iubit şi au jelit o dragoste moartă cel puţin o dată în viaţă.

 

 

În urma vizitelor nocturne, au de suferit şi cel care torturează şi cea care îşi primeşte supliciul cu plăcere. Niciunul dintre ei nu cunoaşte împlinirea molcomă, moale, caldă şi sigură a iubirii. Călău şi victimă, duc pe umeri povara unei singurătăţi în doi, a unei enclavizări emoţionale refulată doar prin plăcerea trecătoare a cărnii.

 

Frumuseţea poveştii transpuse în Ultimul Zburător merge mai departe de tenta vădit erotică. Scenariul interpretează într-o manieră diferită mitul şi îl transformă într-o poveste de dragoste cu final incert. După ani de preumblări cu motorul prin lume, Zanoni, ultimul din neamul său, este convins că fetele nu mai cred în Zburători, iar farmecul erotismului s-a pierdut într-o "lume dezvrăjită" şi separată definitiv de tărâmuri magice.

 

Manolică, un fost zburător prins între hotare, îl convinge să mai facă o ultimă încercare şi, astfel, Zanoni ajunge întâmplător, sau din mâna destinului, la concertul Elizei. Chimia dintre personaje este instantanee şi aproape palpabilă. Deşi cei doi par suflete diametral opuse, vor descoperi că au mai multe în comun decât cred ei şi că în Univers nu există coincidenţe.

 

Ultimul Zburător are curajul să se îndrepte într-o direcţie nouă, neexplorată şi putem vorbi despre o piatră de hotar în cinematografia românească. Mai mult de atât, beneficiază de o coloană sonoră impresionantă, care susţine acţiunea în crescendo a filmului.

 

 

REGIA: Ovidiu Georgescu

SCENOGRAFIE: Ovidiu Georgescu, Mihai Manescu, Teo Herghelegiu

DISTRIBUTIE: Gabriel DUTU, Iulia VERDES, George IVASCU, Constantin COTIMANIS, Marius BODOCHI

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×