Mergi la conţinut
green.kecske

Codul Rutier A Fost Respins În Parlament. Ce Trebuie Să Ştii

Recommended Posts

Senatul a respins, pe 3 Martie, cu o majoritate covârşitoare, proiectul noului Cod Rutier, prin care erau înăsprite sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi nerespectarea regulilor privind circulaţia pe drumurile publice. În aceste condiţii, rămâne în vigoare Codul Rutier din ianuarie 2013. 

 

post-41220-0-37782000-1394303859_thumb.j

 

Principalele modificări care au intrat în vigoare din 19 ianuarie 2013 sunt următoarele:

 

Introducerea unei noi categorii de permis de conducere, pentru motorete

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis. Cu toate acestea, statisticile privind accidentele demonstrează un risc ridicat de accidente în care sunt implicaţi participanţi la trafic foarte tineri. În unele state membre se permite folosirea motoretelor de către persoane foarte tinere, de exemplu de la 14 ani. Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

 

Aceasta ar trebui să permită un control mai bun al acestui grup vulnerabil de participanţi la trafic, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la normele rutiere. De asemenea, va clarifica situaţia traversării frontierei de către conducătorii de motorete sau a închirierii unei motorete în vacanţă. Mai mult, statele membre pot impune ca solicitanţii să treacă un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului pentru această categorie.

 

Introducerea unui criteriu de putere/greutate pentru motocicletele uşoare (categoria de permis A1)

Motocicletele uşoare erau limitate la 125 cc şi 11 kW. Nu se impunea niciun raport putere/greutate. Acest lucru putea duce la apariţia unor vehicule din ce în ce mai uşoare, obţinându-se astfel o creştere constantă a posibilităţilor de acceleraţie şi de viteză maximă. Prin urmare, titularii de permise pentru categoria A1 pot conduce numai motociclete uşoare cu o capacitate cilindrică de maximum 125 centimetri cubi, cu o putere de maximum 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Toate statele membre trebuie să introducă această categorie de permis, care nu exista până acum în toate.

 

Accesul treptat la cele mai puternice motociclete

Legislaţia anterioară a permis multor tineri fără experienţă practică să conducă motociclete din cea mai mare categorie de putere. Statisticile privind accidentele demonstrează că riscul de accident al conducătorilor de motociclete grele începători este deosebit de ridicat la vârste de sub 24 de ani. Mai mult, este imposibil să se verifice dacă s-a dobândit efectiv vreo experienţă pe o motocicletă limitată. În interesul siguranţei rutiere, s-au introdus noi criterii privind vehiculul, vârsta minimă şi accesul.

 

O nouă categorie A2 cu noi caracteristici tehnice

Precedenta categorie A, care era împărţită într-o parte limitată şi o parte nelimitată, este acum împărţită în două categorii distincte, "A2" şi "A". Pentru categoria A2 s-a introdus o cerinţă tehnică suplimentară pentru a se evita reducerea capacităţii motocicletelor ("downtuning").

 

Noi norme privind vârsta minimă şi accesul

 

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare pentru categoria A:

- pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).
- pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×