Jump to content

Tehnica De Countersteering Sau Contravirajul


green.kecske
 Share

Recommended Posts

Contravirajul este o tehnică simplă!  Este cea mai bună metodă de a vira o motocicletă. Mulţi motociclişti folosesc contravirajul fără să se gândească. Odată ce l-ai înţeles ar trebui să devină tehnica numărul unu de virare.

 

O să fii uimit cât de mult îţi îmbunătăţeşte mersul pe două roţi. Dacă vrei să vezi o versiune mai rapidă a ceea ce înseamnă contravirajul, vizualizează acest video:

 

 

Contravirajul ajută orice motociclist să facă viraje controlate, să conducă mai lejer şi, cel mai important, să ocolească rapid orice obstacol.Toţi cei care au mers pe motocicletă au folosit contravirajul – doar că nu şi-au dat seama de acest lucru.
 
Definiţie: Contravirajul este actul de a întoarce un vehicul pe două roţi într-o directie, prin virarea roţii faţă pe moment în direcţia opusă.
 
Aceasta este definiţia tehnică,  dar nu prea ne ajută să înţelegem. În termeni simpli, pentru a lua o curbă la stânga trebuie împins mânerul stâng în faţă şi motocicleta se va înclina la stânga.

 

post-41220-0-82588400-1396173508_thumb.p

 

Contravirajul este acţiunea de virare a  roţii motocicletei în sensul opus al direcţiei pe care vrem să o luam.  Este foarte avantajos deoarece ne permite să luam curba mai târziu, astfel putem vedea interiorul curbei mai mult.

 

post-41220-0-10726300-1396174457_thumb.p

 

Cea mai bună metodă de a învăţa contravirajul este să găseşti un drum întins şi liniştit pentru a testa. Trebuie să mergi cu cel puţin 40 km/h pentru a funcţiona contravirajul cât mai bine. Cum mergi cu o viteză constantă, împinge ghidonul în faţă, dar în timp ce faci asta fii atent în ce direcţie o ia motocicleta. Pe măsură ce înveţi, încearcă să împingi în cealaltă parte şi cu o forţă mai mare. Dacă practici cât mai mult devii mai conştient cum reacţionează motocicleta la forţa pe care o aplici şi vei folosi contravirajul cât mai mult.

 

Important de ştiut

 

Procedeul de contravirare (countersteering) nu este o născocire, ci pur şi simplu este tehnica de bază prin care motocicletele virează controlat stânga sau dreapta. Să citeşti cu atenţie pentru a nu înţelege eronat. 

 

De ce subliniez  virează? Pentru simplul fapt că o motocicletă se poate dezechilibra din corp sau din scăriţe, dar sub nicio formă nu va vira, iar prin viraj mă refer la menţinerea motocicletei pe curbe de diferite unghiuri.

 

Majoritatea motocicliştilor virează pentru că altfel nu se pot deplasa pe cele două roţi şi, automat, toţi contravirează, pentru că fără acest procedeu nu poţi să mergi nici măcar drept, ţinând cont că mereu trebuie să corectezi traiectoria.

 

Sursa articolului aici.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...