Mergi la conţinut

Tehnica De Countersteering Sau Contravirajul


green.kecske

Recommended Posts

Contravirajul este o tehnică simplă!  Este cea mai bună metodă de a vira o motocicletă. Mulţi motociclişti folosesc contravirajul fără să se gândească. Odată ce l-ai înţeles ar trebui să devină tehnica numărul unu de virare.

 

O să fii uimit cât de mult îţi îmbunătăţeşte mersul pe două roţi. Dacă vrei să vezi o versiune mai rapidă a ceea ce înseamnă contravirajul, vizualizează acest video:

 

 

Contravirajul ajută orice motociclist să facă viraje controlate, să conducă mai lejer şi, cel mai important, să ocolească rapid orice obstacol.Toţi cei care au mers pe motocicletă au folosit contravirajul – doar că nu şi-au dat seama de acest lucru.
 
Definiţie: Contravirajul este actul de a întoarce un vehicul pe două roţi într-o directie, prin virarea roţii faţă pe moment în direcţia opusă.
 
Aceasta este definiţia tehnică,  dar nu prea ne ajută să înţelegem. În termeni simpli, pentru a lua o curbă la stânga trebuie împins mânerul stâng în faţă şi motocicleta se va înclina la stânga.

 

post-41220-0-82588400-1396173508_thumb.p

 

Contravirajul este acţiunea de virare a  roţii motocicletei în sensul opus al direcţiei pe care vrem să o luam.  Este foarte avantajos deoarece ne permite să luam curba mai târziu, astfel putem vedea interiorul curbei mai mult.

 

post-41220-0-10726300-1396174457_thumb.p

 

Cea mai bună metodă de a învăţa contravirajul este să găseşti un drum întins şi liniştit pentru a testa. Trebuie să mergi cu cel puţin 40 km/h pentru a funcţiona contravirajul cât mai bine. Cum mergi cu o viteză constantă, împinge ghidonul în faţă, dar în timp ce faci asta fii atent în ce direcţie o ia motocicleta. Pe măsură ce înveţi, încearcă să împingi în cealaltă parte şi cu o forţă mai mare. Dacă practici cât mai mult devii mai conştient cum reacţionează motocicleta la forţa pe care o aplici şi vei folosi contravirajul cât mai mult.

 

Important de ştiut

 

Procedeul de contravirare (countersteering) nu este o născocire, ci pur şi simplu este tehnica de bază prin care motocicletele virează controlat stânga sau dreapta. Să citeşti cu atenţie pentru a nu înţelege eronat. 

 

De ce subliniez  virează? Pentru simplul fapt că o motocicletă se poate dezechilibra din corp sau din scăriţe, dar sub nicio formă nu va vira, iar prin viraj mă refer la menţinerea motocicletei pe curbe de diferite unghiuri.

 

Majoritatea motocicliştilor virează pentru că altfel nu se pot deplasa pe cele două roţi şi, automat, toţi contravirează, pentru că fără acest procedeu nu poţi să mergi nici măcar drept, ţinând cont că mereu trebuie să corectezi traiectoria.

 

Sursa articolului aici.

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...