Mergi la conţinut
green.kecske

Mărimea Contează - Alege Casca Potrivită

Recommended Posts

Cum alegem casca? Dacă bugetul e stabilit şi nevoile sunt clare, este foarte probabil să găsim şi modelul care ne place. Dar cu mărimea cum rămâne?

 

post-41220-0-03036700-1399199197.jpg

 

O cască bine construită poate fi bună numai dacă este aleasă dimensiunea corectă. Dacă este prea strânsă nu are nicio şansă să fie confortabilă, dacă e prea largă, protecţia nu este adecvată, iar nivelul de zgomot creşte considerabil. O cască nouă trebuie să fie fixă, chiar să strângă uşor, fără a crea un disconfort. Orice cască se va lăsa după câteva purtări, e drept, unele mai mult decât altele, deci nu cumpăra o cască dacă îţi vine "ca o mănuşă". După câteva purtări va sta pe cap ca un lighean (şi asta nu este o exagerare).

 

Cei care sunt la a doua sau a treia cască ştiu deja cam cum trebuie să vină o cască (sau cum nu trebuie). Dacă eşti la prima cască, iată câteva indicii ca să poţi găsi dimensiunea corectă:

 

1. Mărimea

 

Dimenisunea este adesea dată în mărime de tip XS (extra small), S (small), M (medium), L (large), XL (extra large). Acestea sunt determinate de circumferinţa capului măsurată în zona frunţii (deasupra sprâncenelor). Spre exemplu, mărimii S îi corespunde cel mai adesea o circumferinţă de 55-56 cm, iar mărimii XL o circumferinţă de 61-62 mm, fără ca aceasta să fie o regulă universal valabilă.

Circumferinţa capului este doar prima etapă în stabilirea mărimii corecte. Este important ca şi forma să fie potrivită. Nu cumpara o cască fără a avea posibilitatea de a o proba.

 

Mărime           Circumferinţa capului
XXS                51-52 cm
XS                  53-54 cm
S                    55-56 cm
M                   57-58 cm
L                    59-60 cm
XL                  61-62 cm
XXL                63-67 cm

 

2. Configuraţie 

 

Câteva teste care îţi pot spune dacă ai ales mărimea corectă:

a. Casca trebuie să intre cu ceva efort. Dacă a intrat uşor, nu e bine. Obrajii trebuie să fie strânşi într-atât încât să fii la limita de a te muşca de ei când vorbeşti.

b. Pune casca pe cap şi închide cureluşa. Scutură capul în stânga şi în drepta. Dacă miscarea căştii nu este solidară cu a capului şi pielea obrajilor nu este ferm apăsată pe căptuşeală, casca este prea mare. Este posibil ca o cască mai mică să nu intre pe cap. Încearcă să găseşti la importator obraji cu mărimi diferite, chiar dacă aceştia costă puţin în plus.

c. Apasă uşor cu o mână în spatele căştii şi încearcă să introduci degetul arătător (unii recomandă chiar degetul mic) între căptuşeală şi frunte. Dacă reuşeşti fără a te zgâria, casca este prea mare.

d. Încearcă să îţi scoţi casca cu o singură mână, trăgând de mandibulă. Repetă aceeaşi manevră apucând de la ceafă. Dacă poţi, sau mai exact dacă există o ridicare a căştii de pe scalp astfel încât să existe posibiltatea să iasă, nu e bine. 

 

Extra: Există mituri conform cărora o cagulă va afecta major aşezarea căştii pe cap şi de aceea trebuie să pui sau nu cagula pentru probă. Mitul este adevarat numai dacă ne referim la o cagulă de schi. Altfel, cagulele pentru motociclişti sunt suficient de subţiri încât să nu afecteze potrivirea căştii. Cagula poate ajuta însă la pusul căştii pe cap, în sensul că va intra mai uşor peste urechi.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×