Mergi la conţinut
green.kecske

La Cumpărături De Baterii. Ce Faci Când Ai O Baterie Nouă?

Recommended Posts

Fie că vrei, fie că nu, va veni o zi (dacă nu a venit deja) când trebuie sa schimbi bateria motocicletei. Daca ai mai făcut asta, te descurci mai mult ca sigur. Dar dacă nu, cea mai la îndemână variantă e să-ţi suni amicii motociclişti. Sau poţi să citeşti articolul acesta şi să-ţi faci cumpărăturile singur(ă) şi cu cap.

 

post-41220-0-15399900-1400319886_thumb.j

 

Când trebuie schimbată

 

Ai căutat în cartea tehnică şi nu scrie ceva precis legat de când ar trebui schimbată? De obicei, o baterie trebuie schimbată când nu mai ţine în ea minim 12 volţi. Mai pe româneşte, când mergi mult cu ea într-o zi şi peste doua zile nu-ţi mai porneşte decât împinsă. E simplu de verificat, cel puţin dacă ai bateria într-un loc accesibil (sub şa, spre exemplu).

 

Scoţi şaua. Bateria o conectezi la o altă baterie, de motocicletă sau maşină (nu e nevoie să scoţi afară niciuna). O mai poţi conecta la un redresor, dar durează mult. Dacă o conectezi la altă baterie, porneşte motocicleta. Ideal ar fi să porneşti şi cealaltă motocicletă/maşină. Aştepti puţin să se încarce, apoi o deconectezi. La bornele ei conectezi firele unui voltmetru şi măsori tensiunea curentului. Trebuie să fie minim 12 volţi. Dacă e mai puţin, bateria trebuie schimbată.

 

De care şi de unde să cumperi

 

Pe partea din faţă a bateriei e scris un cod de forma LLLCL-LL. Acelaşi cod trebuie să apară şi pe cea nouă. Cât despre locul de unde s-o cumperi, pe lângă siteuri, ia în considerare magazinele cu piese auto şi pentru scutere. La urma urmei, marca şi bateria sunt aceleaşi, indiferent de unde le cumperi. Ca să nu iei o baterie proastă şi să nu pierzi vremea cerând părerea celorlalţi, cumpără una de aceeaşi marcă.

 

Cum să faci să ţină mai mult

 

Ai citit vreodată că iarna fie porneşti motocicleta la câteva zile, fie iei bateria în casa şi o încarci primavara la redresor? Ei bine, aşa să faci. Dacă nu te atingi de motocicletă o iarnă întreagă, primăvara o vei împinge la greu: la semafor, pe drum drept, în inima pădurii, pe marginea drumului, la ieşirea din benzinărie, peste tot. Şi să nu te bazezi pe ceilalţi participanţi la trafic, pentru că ori nu există, ori n-au chef să te ajute.

 

Acum că ai o baterie nouă... ce să faci cu ea?

 

Odată ce ai cumpărat bateria, trebuie s-o pui cumva în motocicletă, în locul celei vechi. Poţi să apelezi la un amic, la un mecanic sau poţi să te informezi singur(ă) şi să te descurci. Crede-mă, nimic nu-i mai uşor decât să schimbi o baterie.

 

Ce să conţină pachetul

 

*bateria
*două şuruburi cu două clame (vin prinse la cei doi poli)
*nişte tuburi lipite unul de celălalt, care conţin electroliţi

 

Cum să pui electroliţii în baterie

 

Tuburile au în capăt nişte foiţe de staniol, astfel încât să fie închise etanş. De asemenea, dacă scoţi un "capac" lung, ai să vezi că bateria are nişte găuri. Peste ele aşezi tuburile (toate deodată că-s lipite) cu partea cu foiţele în jos. Apeşi puţin să se spargă foiţele şi laşi să stea aşa o oră. Atenţie! Bateria trebuie să stea pe un teren drept şi în acea oră să n-o mişti deloc. După aceea, cu grijă, iei tuburile şi in locul lor pui "capacul". Apeşi bine să fie etanş şi pui bateria nouă în locul celei vechi.

 

Cum o schimbi

 

Studiază şaua cu atenţie şi încearcă să-ţi dai seama în ce şuruburi stă prinsă şi dacă şaua pilotului poate fi scoasă independent de cea a pasagerului. Desfiletează acele şuruburi şi scoate şaua. Ai să găseşti bateria veche. La borne sunt două clame cu şuruburile aferente. Întâi scoate-le pe astea şi apoi bateria. Pune-o pe cea nouă, şuruburile şi clamele noi, aşează şaua şi şuruburile la loc. Du-te cu motocicleta la locul de unde ai cumpărat-o, să verifice dacă merge şi să-ţi facă certificatul de garanţie.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×