Mergi la conţinut
green.kecske

Despre Motociclişti Şi Despre Respect

Recommended Posts

Îi urcă pe copiii lor pe motoarele noastre și îi întreabă dacă le place. Iar noi zâmbim și îi arătăm puștiului cum să le tureze. Ne mulţumesc şi se uită, încă o dată, la motocicletă. Iar noi, naivi, credem că ne-am împrietenit. Sperăm că acum ne vor observa în trafic, și vom avea, așa cum spune și legea, drepturi egale pe șosele.

 

post-41220-0-21364400-1436969517_thumb.j

Din păcate, realitatea este cu totul alta. Orice motociclist a fost întâi începător și știe că, până nu a "pierdut mămăliga", nu au încetat șicanele. Unii ne fac probleme pentru că sunt invidioși: le place ceea ce văd, dar nu au curajul de a face pasul. Unii poate au familie, responsabilități, greutăți. Este o alegere: două sau patru roți. Dacă îți dorești ceva, o faci.

Alții te șicanează ca să-ți dea o lecție. Ca să-ți arate ei ție că te-au ținut minte. Că știu ei că tu erai ăla care tura motorul pe bulevard la trei dimineața. Habar nu au că "lecția" lor, mai ales dacă ești începător, te poate costa viața...

Pădure fără uscături nu există. Sunt și teribilişti care își iau motor pentru că știu ei că este "aspirator de femei". La ei se aplică regulile regnului animal: cât mai multe bulinuţe pe motor, "să moară fetili", mers pe o roată, obligatoriu cu peste 60 la oră, eventual pe bulevard, peste trecerile de pietoni, turatul motoarelor la 3 dimineața, cu dedicație pentru domnișoara de la 2.

Din cauza lor, suferim cu toții: pietoni, șoferi de mașină și motocicliști. Din cauza lor fac oameni nevinovați pușcărie, după ce s-au trezit că obiectul mic din retrovizoare era un teribilist care se dădea cu motorul cu aproape 200 la oră. Bineînțeles, prin oraș. Ei ar trebui reciclați, reeducați. Dar, repet, pădure fără uscături nu există. Lor le urăm o prietenă stabilă care să le scoată mizeriile din cap.

Motocicliștii sunt altceva. Un motociclist care are cât de cât ceva în cap știe că nu trebuie să cauți belelele, așa că merge regulamentar. Nimeni nu vrea să o pățească, iar șansele de a ți se întâmpla ceva, dacă ignori regulile, cresc exponențial, mai ales când nu beneficiezi de habitaclu.

Simpatici sunt cei care te văd pe două roți și au senzația că ești rachetă, că circuli cu minimum 150 la oră indiferent de zonă. Îți fac semne și flash-uri ca să "o tai". Răspunsul tăcut al majorității este: "nu fac liniuțe, dacă te grăbești, du-te".

Motocicliștii se salută în trafic. O regulă nescrisă spune că dacă vezi un alt motocilist care pare să aibă probleme oprești și încerci să îl ajuți. Sunt și alte reguli, pe care orice comunitate pe două roți le respectă. Motocicliștii sunt cei care dacă te văd, la un party, că ai venit cu motorul nu îți dau de băut decât după ce ai predat cheile. Poți conduce motorul când ești amețit, la fel de bine ca pe o mașină. Urmările pot fi, însă, înfiorătoare.

Motocicliștii sunt cei care aud de un accident și se duc direct acolo sau pun mâna pe telefon: "Băi, am auzit de X. E ok? Pot să vă ajut? Hai că fac rost de o platformă să ridicăm motorul".

Motocicliști sunt cei care au participat la marșul în memoria unui "martir" dintre ei. Unii dintre ei vin de la sute de kilometri distanță, participă la marș, apoi pleacă imediat înapoi, în orașele lor. Vor şi simt că trebuie să facă asta. Pentru că în situația martirului... poate fi oricine, în orice clipă. Pentru că a venit momentul să ne trezim, să înțelegem că orgoliile în trafic pot face victime, că o decizie proastă luată sub influența gândului "nu mă vede nimeni că tai dubla continuă" poate costa o viață. O viață care poate abia începe, care urma să fie frumoasă.

Pe undeva este vorba și de conștiință, nu doar de legi. De legi poate mai scapi, dar de imaginea din oglindă... Mulți spun că în România e prea devreme pentru a merge cu motorul în siguranță. Părerea mea, strict personală, este că dacă așteptăm "să fie timpul", acesta nu va veni niciodată. Este în puterea noastră, a tuturor, să schimbăm lucrurile. Așa că, dragă admiratorule de motoare, data viitoare când îți urci puștiul în șa, ca să-i faci poză, spune-i așa: "Tată, și ei există în trafic, să ai grijă și de ei când vei conduce, să nu-i ignori doar pentru că tu nu ai motor. Au dreptul la o bandă, au dreptul la prioritate atunci când semnul de circulație spune asta, au dreptul să fie tratați cu RESPECT" !

 

Sursa articolului aici.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

"Unii ne fac probleme pentru că sunt invidioși: le place ceea ce văd, dar nu au curajul de a face pasul."

 

Am intalnit multi care, daca nu mi-au facut probleme, cel putin au adus comentarii fel de fel despre motociclisti si motociclete din motivul apostrofat de mine.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri
"nu mă vede nimeni că tai dubla continuă" poate costa o viață.

 

Am fost in situatia ca cineva sa taie dubla. Si era sa ma coste viata. Chiar asa este. Si mergeam legal.

Cumva trebuie sa mai schimbam societatea. Nu numai in privinta asta.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×