Mergi la conţinut
green.kecske

Câteva Sfaturi Pentru Navetă Pe Motocicletă

Recommended Posts

Când faci naveta cu motocicleta trebuie să fii tot timpul alert, să adopţi un stil defensiv de mers şi să fii pregătit tot timpul pentru situaţii neprevăzute. Dar te poate ajuta să economiseşti timp şi bani şi, cu siguranţă, este mai distractiv decât să stai în scaunul maşinii! Vă prezentăm în continuare câteva informaţii utile pentru toţi cei care fac naveta pe două roţi.

post-41220-0-25962400-1439323993_thumb.j

Vreme neprevazută, transpiraţia în echipament, secţiuni de drum alunecoase şi şoferi neatenţi fac ca deplasarea la locul de muncă pe o motocicletă să fie o adevarată provocare – şi toate acestea fără să luăm în calcul faptul că la serviciu trebuie să fim prezentabili şi "fresh" tot timpul. Dar, dacă naveta cu motocicleta este o opţiune pentru tine, vei descoperi de asemenea o grămadă de beneficii precum economia de combustibil, economia de timp, însă cel mai important – cu siguranţă te vei distra mai mult decât toţi şoferii blocaţi în maşinile lor în trafic!

Pregătiri pentru navetă

Cea mai mare problemă când faci naveta este traficul. Motocicliştii nu numai că trebuie să împartă strada cu un şir nesfârşit de maşini, ci şi cu şoferi a căror atenţie este îndreptată către telefoane, copii, cafea sau orice altceva în acelaşi timp în care încearcă cu disperare să ajungă cât mai repede la destinaţie. Acest vacarm poate fi intimidant şi periculos, aşa că cea mai bună apărare a motociclistului este să conducă defensiv şi să fie cât mai vizibil.

O vorbă între motociclişti spune – "mergi ca şi cum ai fi invizibil" – pentru că, pentru cei mai mulţi şoferi de maşini, aşa şi eşti. Motivul pentru această "orbire involuntară", un fenomen al psihologiei umane în care oamenii nu reuşesc să vadă lucrurile chiar din faţa lor, se datorează unei supraîncărcări ale stimulilor. Acest fenomen, baza tuturor trucurilor magice în care obiecte dispar din mâinile magicienilor, este motivul pentru care şoferii se pot uita direct la o motocicletă şi să iasă în faţa ei. Se aşteaptă la o maşină, iar pentru faptul că motocicleta nu e maşină, literalmente nu o văd.

Sfat: pe lângă necesitatea evidentă de a purta echipament de protecţie, este foarte bine să purtaţi şi veste reflectorizante cu mare vizibilitate peste acest echipament. Vestele portocaliu neon, vestele reflectorizante galbene sau verzi sunt cele mai bune – nu numai că sunt culori aprinse, însă şoferii sunt obişnuiţi cu aceste culori de la jaloanele de semnalizare de pe drumurile în lucru şi de vestele muncitorilor de pe drumuri. Şoferii sunt obişnuiţi cu aceste culori şi atenţia le este imediat atrasă pentru evitarea fenomenului de "orbire involuntară".

Vremea

Plimbările de weekend îţi dau libertatea de a alege când, unde şi pentru cât timp vei călători, însă dacă faci naveta cu motocicleta, nu vei avea aceste alegeri. Eşti pe stradă la o anumită oră din zi, zi de zi, iar vremea nu va ţine cont de programul tău. Este esenţial să fii pregătit pentru mama natură, cu toate capriciile ei. Echipamentul pentru ploaie, cât şi pentru temperaturi scăzute este indispensabil. O banală burniţă poate părea o adevarată furtună  dacă te deplasezi cu 90 km/h sau dacă eşti nevoit să stai pe loc o oră pentru că există un accident pe şosea. Acest lucru se aplică atât motociclistului, cât şi motocicletei. Chiar dacă naveta se face pe o distanţă mică şi pe tine nu te va deranja o mică ploaie, este posibil ca motocicleta să stea o întreagă tură în ploaie. Poate fi o idee bună să aveţi cu voi o husă moto pentru a proteja şi motocicleta.

Sfat: fabricate pentru toate condiţiile de vreme şi cu protecţii incorporate, un costum de touring este cea mai bună soluţie. Dacă însă îţi place echipamentul moto pe care deja îl deţii, poţi opta pentru un simplu costum de ploaie pentru a-l purta peste dacă vremea se schimbă – acestea sunt ieftine şi se pot căra uşor datorită volumului mic.

 

Bagajele

Când faci naveta pe două roţi, bagajul necesar este mult mai mare decât cel ocazional. Pe lângă lucrurile pe care poate trebuie să le iei la serviciu – laptop, tabletă, prânz sau orice altceva, va trebui să ai după tine şi echipament de ploaie, dispozitv anti-furt, provizii de urgenţă sau alte lucruri ce vă pot fi indispensabile zi de zi. Cu alte cuvinte, nu vei putea face naveta fără să cari după tine ceva bagaje.

Sfat: dacă sunteţi la început puteţi opta pentru o geantă pe care să o montaţi pe locul pasagerului – acest loc nu vă afectează centrul de greutate. Cu câteva corzi elastice se mai pot adăuga bagaje până când ajungeţi la necesarul de bagaj pentru navetă. De abia atunci vă recomandăm să investiţi într-un topcase sau alte forme de bagaje mai scumpe.

Sfaturi rapide

Echipament recomandat pentru navetă pe motocicletă:
- costum anti-ploaie sau un costum touring;
- cizme de touring;
- parbriz moto;
- geantă sa sau geantă de rezervor;
- vizieră de schimb;
- cagulă sau mască de faţă;
- dopuri de urechi;
- protecţii mâini;
- oglinzi cu semnalizări;
- plasă elastică;
- şerveţele cu microfibre;
- blocaj antifurt.

Modul de conducere pentru navetă pe motocicletă:
- adoptă o strategie în alegerea benzii pe care circuli, motocicleta îţi dă libertatea să alegi întotdeauna cea mai bună poziţie pentru vizibilitate şi siguranţă maximă.
- încearcă să conştientizezi în permanenţă toate elementele din jurul tău, precum un radar, pentru a avea idee ce este în faţă, în lateral şi în spate – vei putea astfel lua măsurile optime.
- niciodată nu merge în paralel cu o maşină care rulează sau în unghiul de vizibilitate mort al acesteia.
- când schimbi banda mişcă şi capul când te asiguri în oglindă, vei atrage atenţia celorlalţi şoferi despre intenţia ta.
- caută alte motociclete, în mod special când poţi împărţi o bandă, s-ar putea să nu fii singurul motociclist pe o bandă îngustă.
- mergi mai repede decât ceilalţi din trafic, se reduc astfel şansele ca tu să fii lovit din spate şi se va mişcora şi timpul riscant petrecut în spatele maşinilor.
- caută rute alternative care pot fi mai prietenoase motocicliştilor.
- fii perspicace, gesturile şoferilor, cum ar fi schimbarea vitezei sau asigurarea în oglindă, pot spune multe despre intenţiile lor imediate.
- foloseşte puterea şi manevrabilitatea motocicletei pentru a ieşi din situaţii periculoase.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×