Mergi la conţinut

Traseu – Câmpina, Comarnic, Şotrile


freeriderro

Recommended Posts

Traseul de faţă este complet asfaltat aşadar potrivit pentru cursiere. Este un traseu excelent, majoritatea pe drumuri secundare liniştite si bine asfaltate, dar şi cu porţiuni mai „distruse”, un traseu destul de greu recomandat celor cu un antrenament peste medie. Spre exemplu o persoană de 75 kg cu antrenament acceptabil consumă peste 3000 kcal într-un timp de aproape 4 ore. Traseul este caracterizat de o mulţime de căţărări destul de extreme majoritatea cu o rampă de 14%. Cireaşa de pe tort vine spre final când avem urcarea deja cunoscută spre Şotrile, care ne oferă o rampă maximă de 18%! Cu puţin efort mai mare se poate urca absolut totul pe bicicletă.

cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 11

Dacă urcările sunt pieptiş la fel sunt şi coborârile, aşadar este recomandat să vă asiguraţi înainte de a pleca în tură că frânele bicicletelor funcţionează bine, saboţii şi plăcuţele sunt ok, cablurile nu sunt uzate. Le veţi solicita foarte mult.

Neapărat de reţinut faptul că de multe ori se coboară în viteză mare pe asfalt bun, pentru ca pe primul viraj să apară gropile şi pietrişul sau nisipul. Aşadar neapărat frânaţi tot timpul din timp mai ales atunci când nu aveţi vizibilitate după viraj!

Traseul pleacă din Câmpina şi aproape imediat vom traversa DN-ul pentru a urca pe malul drept al Văii Prahova. Prima urcare serioasă pleacă spre Proviţa de Jos şi durează până la km 4 al traseului. De aici coborâm spre Proviţa de Sus după care continuăm în urcare constantă până la km 18 al traseului în Adunaţi. Aici avem mai mult coborâre, dar şi ceva urcare, traversăm Breaza, până când ajungem înapoi în Valea Prahovei. Ne intersectăm cu DN1 şi facem stânga spre Comarnic. Aici drumul are doar o bandă pe sens şi se circulă foarte relaxat în special când este trafic aglomerat.

cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 01

Din Comarnic ne aşteaptă prima urcare serioasă a zilei din cele 3. Pentru o distanţă de aproape 6 km avem căţărare continuă cu rampă medie de 7% şi maximă de 16%. Se câştigă puţin peste 400 m în aceşti 6 km. Ajungem la altitudinea de 956 m însă aceasta nu este cea mai mare a zilei.

cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 05

De aici coborâm spre Secăria unde ne aşteaptă a 2a urcare a zilei. În aproximativ 3 km vom câştiga în jur de 200 m obţinând o înclinaţie medie de 7% şi maximă de 13%. La km 42 al traseului atingem şi altitudinea maximă a zilei 987 m potrivit Google Earth.

Urmează nu mai puţin de 13 km de coborâre pe linii drepte, dar şi serpentine extreme cu pante de peste -16%. Vom pedala de-a lungul lacului de acumulare Paltinu pentru ca la final să coborâm şi serpentinele de lângă baraj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La km 55 al traseului începe căţărarea finala a zilei spre Şotrile. Este cea mai grea în opinia noastră. În aproximativ 3 km câştigăm peste 300 m obţinând o rampă medie de 10% şi maximă de 24% potrivit Google Earth şi sau 18% potrivit Polar Personal Trainer. Pe scurt nu va fi uşor, dar nici imposibil. Este drept că suntem spre finalul zilei şi destul de obosiţi însă mai avem doar aproximativ 12 km până înapoi în Câmpina.

Urcarea spre Şotrile ne duce spre Plaiu Câmpinei însă căţărările par că nu se mai termină. După prima vine următoarea şi tot aşa. La km 63 mai avem o căţărare interesantă, dar scurtă. La final nu trebuie să disperăm pentru că peisajul este foarte frumos, iar zona liniştită. Pe ultimii 5 km avem coborâre continua până înapoi în Câmpina.

Recomandăm cu căldura acest traseu. Dacă ar fi perfect asfaltat ar fi în top 5 al traseelor de şosea din România rivalizând lejer cu traseele de la deal din vestul Europei atât din punct de vedere al peisajului cât şi al căţărărilor şi al drumurilor cu puţin trafic. De reţinut este totuşi că nu este un traseu uşor. Cuiva cu un antrenament mai slab i-ar putea lua peste 6 ore pentru a-l termina.

Statistici traseu
Lungime: 72 km
Diferenţă de nivel: 1.600 / 1.600 / 2.193 m (polarpersonaltrainer.com / bikemap.com / Google Earth)
Timp de parcurgere: 3-6 ore
Altitudine maximă: 984 / 986 m (Garmin MapSource / Google Earth)
H maxim traseu: km 41,5
Rampă maximă: 18% (polarpersonaltrainer.com)
Izvoare: la km 35 plus magazine in fiecare sat
Nivel: Greu
download-track-si-puncte-de

cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 02 cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 03 cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 04 cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 06 cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 07 cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 08 OLYMPUS DIGITAL CAMERA cicloturism traseu bicicleta campina breaza comarnic secaria paltinu sotrile 12a

Sursa articolului: freerider

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...