Mergi la conţinut
green.kecske

articole Tu eşti donator voluntar de organe?

Recommended Posts

Un experimentat îşi aminteşte de primele lui câteva sute de kilometri pe 2 roți: era cel mai tare, cel mai zmeu, regele șoselelor și expertul experților. Cu rușinea de rigoare, recunoaşte cinstit: eram un inconştient. Combinația letală între o vitezană masivă (200 Kg) și un proaspăt și deloc conștient posesor de permis categoria A, total lipsit de experiență pe 2 roți. Un pericol nu doar pentru cei din jurul lui, ci și pentru mine însuşi. Și din nefericire, și pentru pasagerul care, fără cea mai mică idee despre ceea ce i s-ar fi putut întâmpla, își lăsa viața și integritatea corporală, în mâinile cui? Ale unui inconştient. Ale lui, adică.

post-41220-0-29299600-1401059427.jpg.e56

Să mai menționăm ce reprezenta pe atunci, în viziunea lui, noțiunea de motociclism? Motociclismul însemna să ai, obligatoriu, vitezană, prevăzută în mod obligatoriu cu o evacuare cât mai gălăgioasă, să știi să tragi tare de gaz, să știi să "te dai" pe o roată, să faci cele mai reușite burnout-uri. Atât!

Îi vine să râdă și să plângă în același timp, aducându-şi aminte de concepțiile lui despre:
Echipament? Casca e obligatorie, dar și suficientă. Mai bine bagă bani în rezervor. Numai fraierii bagă bani în echipament. Nu i se întâmplă tocmai lui să cadă. Cad doar fraierii.
Conduită preventivă? Exagerezi. Doar nu o să meargă tot timpul cu 30 la oră. Numai fricoșii merg încet. Doar nu şi-a luat vitezană să meargă ca un fricos.
Drumuri lungi? Păi atunci mașina la ce mai e bună? Motorul e bun să te dai prin oraș, să te vadă toate fetele cât de șmecher ești și ce bine stăpânești tu herghelia de cai dintre picioare.

Cu riscul de a se repeta: era un inconştient. Și, culmea, se enerva la maxim când auzea expresia "donator de organe". Norocul lui, au fost "suficiente" o tijă și două șuruburi de titan, adică bonusul la 2 săptămâni de spitalizare, plus recuperarea de 6 luni de zile, ca să înceapă să înțeleagă că motociclismul înseamnă altceva.

După un astfel de duș rece, a început să conștientizeze riscurile la care se supune motociclistul și, nu în ultimul rând, cele la care îi supune pe cei din jurul său.

I-au trebuit mulți kilometri (și situațiile implicite, mai mult sau mai puțin dificile) ca să înțeleagă că ceea ce te face să fii ori motociclist, ori donator voluntar de organe, reprezintă modul în care privești pasiunea asta pentru 2 roți. Totul ține de mentalitate, totul se rezumă la câteva reguli simple, dar (din păcate, pentru mulți), foarte greu de respectat. Vrei să te bucuri de mers cu motorul? Atunci:
gândește!

- Zmeii sunt invincibili. Din păcate, doar în povești. În trafic, zmeii se transformă, deloc magic, în victime!
- Condu prudent. Nu neapărat încet. Doar prudent. OK, tu ești atent. Dar ceilalți participanți la trafic? Poți garanta că te-au văzut toți?
- Nu-ți depăși limitele în trafic! Asta poţi face pe circuit, offroad sau în orice alt mod.
- Nu lăsa emoțiile negative să conducă motocicleta în locul tău! Nervii și graba nu au ce căuta pe 2 roți!
- De fiecare dată când te urci pe motor, gândește-te că acasă te așteaptă cineva.
- Gândește-te de două ori înainte de a ceda tentației care te face să tragi de gaz. Cu atât mai mult atunci când, pe locul din spatele tău, un om și-a încredințat viața în mâinile tale. Acțiunile tale îl pot trimite în scaunul cu rotile. Sau la câțiva metri sub pământ!
- Întotdeauna folosește echipament adecvat, DAR ține minte: nu s-a inventat echipamentul care te scapă cu viață din orice fel de impact!
- Regulile, indicatoarele și marcajele rutiere nu sunt făcute ca să fie făcute. Sunt făcute ca să te ajute să te întorci întreg și vesel acasă la cei dragi!
- Traficul, ca și viața, e plin de neprevăzut. Așteaptă-te în orice clipă să fii pus într-o situație dificilă!

Vă doresc drumuri bune, asfalt aderent și cât mai mulți kilometri de neuitat alături de obiectul pasiunii noastre comune, motocicleta!

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×