Mergi la conţinut
green.kecske

articole Tehnica ridicării motocicletei căzute

Recommended Posts

A ridica o motocicleta de jos poate fi periculos şi poţi fi rănit serios dacă nu o faci cum trebuie. O simplă rănire a spatelui îţi poate distruge viaţa! Întodeauna încearcă să cauţi ajutor. Ţine-ţi spatele drept şi ridică doar cu picioarele. Menţine controlul motocicletei şi nu îţi răsuci corpul în timp ce o ridici. Verifică-ţi motocicleta de eventulale avarii înainte să o foloseşti din nou. Munceşte cu cap, nu greu! Motocicletele sunt grele. Trebuie să te gândeşti dinainte ce trebuie să faci, dacă ar trebui să ridici un frigider de 80 de kg, cum ai face? Dar dacă ar trebui să ridici unul de 200 de kg? Imaginile din tutorial sunt mici, dar foarte clare şi sugestive.
 
Situaţia ideală pentru a ridica o motocicletă ar fi: 
1. Demonstraţia tehnicii de ridicare de către o persoană calificată. 
2. Exersează asistat de către o persoană calificată. 
3. Persoana calificată să te ajute să îţi îmbunătăţeşti tehnica de ridicare a motocicletei.

Pasul 1: Linisteste-te

Stai câteva minute pentru a te calma. A-ţi vedea motocicleta zăcând pe jos poate fi o experienţă traumatizantă, dar odată şi odată ni se întâmplă tuturor. Motocicleta nu pleacă niciunde fără tine. Stai câteva minute şi gândeşte-te dacă eşti lovit, dacă poţi ridica motocicleta, dacă vrei să o ridici de jos, este sigur să o ridici etc. Ai destul timp să-ţi ridici motocicleta, aşa că stai câteva minute să te relaxezi şi să te obişnuieşti cu situaţia. Este cel mai bine să găseşti pe cineva să te ajute. Ţine minte: dacă cineva te ajută, nu uita să-l atenţionezi asupra eşapamentului încins, să nu ridice de semnalizatoare etc. Deasemenea, asigură-te că ridică în mod corect. Nu vrei ca cei care te ajută să se rănească.

Pasul 2: Împrejurimile

Dacă eşti în trafic, pleacă imediat de lângă motocicletă şi caută un loc unde nu circulă maşini. Ai grijă să fii în siguranţă când ridici motocicleta . Aruncă o privire şi asupra pământului: este pământ? Asfalt? Pavaj? Nu vrei să aluneci şi să cazi sub motocicletă. 

Pasul 3: Pregăteşte motocicleta

Opreşte-o, taie-i contactul, opreşte alimentarea. Este normal să curgă benzină din ea când este culcată, aşa că fii atent să ţii departe orice sursă de foc. Dacă motocicleta este căzută pe partea dreaptă, ridică cricul lateral şi pune-o în viteză. Dacă este cazută pe partea stangă, nu vei putea face ceea ce am spus mai sus. Fii foarte atent, nu vrei să ridici motocicleta după care să o scapi în partea cealaltă.

Tehnici de ridicare a motocicletei:

Tehnica 1 (pentru motociclete mici şi medii)

1. Întoarce ghidonul la unghiul maxim, cu roata îndreptată în sus.

1.jpg 

2. Găseşte punctul de echilibru al celor două roţi şi al motorului, apărătorii, sau scăriţei. Motocicleta va fi destul de uşor de ridicat până va ajunge în acest punct, deoarece se sprijină pe o parte. Odată ce ai trecut de acest punct, eşti responsabil de aproape toată greutatea motocicletei.

2.jpg 

3. Stai foarte aproape de ghidon. Pune-ţi picioarele în dreptul umerilor, cu ghidonul între ele. Foloseşte ambele mâini să ridici. Ţinând spatele drept şi capul sus, ridică cu grijă, ţinând ghidonul aproape de corp. Foloseşte-ţi muşchii picioarelor pentru a ridica, nu cei ai spatelui.

3.jpg 

4. Atenţie să nu ridici motocicleta şi să o scapi pe partea cealaltă.

4.jpg 

5. Pune motocicleta pe cric si parcheaz-o in siguranta.

5.jpg 

Tehnica 2 (pentru motociclete mari)

1. Întoarce ghidonul la unghiul maxim, cu roata îndreptată în jos.

2. Găseşte punctul de echilibru al celor două roţi şi al motorului, apărătorii, sau scăriţei. Motocicleta va fi destul de uşor de ridicat până în punctul acesta, deoarece se sprijină pe o partea.

3. Stai jos, cu spatele la motocicletă. Fii atent să rămâi cu spatele drept în timpul ridicării. Pune-ţi picioarele la o distanţă de 30 de centimetri unul de altul, cu genunchii îndoiţi.

6.jpg 

4. Cu o mână, prinzi de un ghidon, ţinând încheietura dreaptă.

5. Cu mâna cealaltă, prinde de o parte din spate mai solidă a motocicletei, ai grija să nu te atingi de eşapamentul fierbinte, semnalizatoare etc.

7.jpg

6. Ridică, cu picioarele, făcând mici paşi înapoi, împingând cu fundul în şa şi ţinând spatele drept. Pe suprafeţe alunecoase probabil această tehnică nu va merge. Pe suprafeţe înclinate poate fi foarte periculos.

8.jpg

7. Fii atent să nu ridici motocicleta după care să o scapi în partea cealaltă! Dacă se poate, pune cricul jos şi motocicleta în viteză.

8. Pune motocicleta pe cric şi parcheaz-o în siguranţă.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×