Mergi la conţinut
green.kecske

articole Cum cadem corect?

Recommended Posts

Am mai văzut sfaturi legate de subiectul ăsta - cum să cazi corect. M-am tot străduit să dau şi sfaturi despre cum să nu cazi. Dacă vrei să devii cascador atunci te-aș sfătui să te duci la o școală de cascadori pentru că acolo căzăturile, deși par foarte periculoase, sunt controlate. Dacă nu vrei să fii cascador atunci cel mai bine este să nu cazi. Simplu, nu?

crash.jpg

Și ce se întâmplă dacă totuși cazi? Se poate întâmpla, nu?

Sincer? Nimeni nu știe să-ți răspundă la întrebarea asta. Căzăturile nu se întâmplă ca în filme. Nu se întâmplă în slow motion și nu sunt reluări.

De fapt, totul se întâmplă atât de rapid încât n-ai timp să faci nimic. Acum ai căzut și în clipa următoare te trezești la spital. Sau mă rog, dacă ai noroc, în clipa următoare te scoli de jos, fără să știi prea bine ce s-a întâmplat cu tine și cum ai ajuns acolo.

Chiar ține de noroc. Au fost oameni care au căzut cu avionul și au scăpat cu viață, au fost oameni care au alunecat de pe bordură și au murit.

Singurul lucru pe care poți să-l faci este să porți mereu echipamentul de protecție. Îți vor crește foarte mult șansele să scapi nevătămat sau cu răni ușoare.

Și totuși...

Câteodată ai timp să reacționezi. Dacă motocicleta te-a aruncat în aer ai câteva fracțiuni de secundă în care să te gândești cum să aterizezi. Dacă ai căzut la viteză mare și continui să aluneci pe asfalt după ce ai căzut ai câteva fracțiuni de secundă în care să te gândești cum să te oprești înainte să te proptești în vreun stâlp sau sub roțile unei mașini.

La aterizare e bine să încerci să amortizezi șocurile cu membrele (mâini sau picioare), dar să nu te proptești în ele că-ți vei rupe oasele. în momentul în care ai atins solul cu mâinile sau picioarele încearcă să le flexezi și pe urmă să te rostogolești în continuare.

Apropo de rostogolire. Dacă te rostogolești încearcă să te ghemuiești cât mai mult - bărbia în piept, brațele încrucișate la piept, picioarele apropiate cu genunghii tot la piept.

Altel sunt mari șanse să te alegi cu fracturi - în rostogolire viteza membrelor ar fi mult mai mare și proporțional mai mare ar fi și impactul sau membrele ar putea fi prinse sub greutatea corpului.

Dacă aluneci fără să te rostogolești atunci cel mai bine e să îți întinzi cât mai mult mâinile și picioarele. Cu cât suprafața de frecare cu solul e mai mare cu atât te vei opri mai repede (dacă mai ții minte de la fizică, forța de frecare nu depinde de suprafață, dar explicația e că o suprafață de frecare mai mare asigură o aderență mai bună deci coeficientul de frecare crește).

Repet. Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să nu cazi.  Ceea ce am spus mai sus este mai mult teoretic. În realitate e greu de crezut că ai timp să reacționezi.

Există concepția greșită că atunci când ești în pericol iminent să culci singur motocicleta și să cazi controlat

Nu există așa ceva. Dacă ai culcat motocicleta înseamnă că ai făcut deja accident, nu? Scopul e să eviți accidentele nu să le provoci. Dacă ai căzut nu mai ai niciun control. Ești în control doar atâta timp cât ești în șa, ții bine ghidonul și motocicleta e pe roțile ei. Când ești pe jos ce control mai ai?

Să nu faci niciodată prostia asta. Să nu culci niciodată motocicleta pe jos în mod intenționat. Cât timp motocicleta este pe roțile ei încă mai poți frâna sau potți face o manevră de evitare. Dacă ești pe jos te vei duce ca o sanie și tu și motocicleta. Dacă știi să frânezi eficient vei opri motocicleta mult mai repede când e pe roți decât te-ai putea opri dacă aluneci pe asfalt.

Chiar dacă nu poți opri în siguranță, chiar dacă îți dai seama că vei face accident, tot mai bine e să rămâi pe motocicletă și să frânezi cât poți de tare până în ultimul moment. Măcar așa viteza de impact va fi mult mai mică. 

Hai să iau un exemplu. Frânezi până ajungi pe la 50-60km/h și îți dai seama că mai ai 10 metri până să te lovești de obstacolul din fața ta. Dacă frânezi până în ultimul moment vei lovi obstacolul cu 20km/h. În schimb, dacă te arunci de pe motocicletă și parcurgi ultimii 10 metri în alunecare vei lovi obstacolul cu 40km/h.

La ce viteză crezi că e mai bine să lovești obstacolul?

Așa mă gândeam și eu. Mult mai bine e să rămâi pe motocicletă și să frânezi până în ultimul moment.

Sursa articolului aici.

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×