Mergi la conţinut
green.kecske

articole Motociclismul - libertate, pericol, adrenalina si respect

Recommended Posts

Pentru mulţi, motorul înseamnă adrenalină. Pentru alţii, pur şi simplu plăcere. Cum pasionaţii de motociclete au început să fie tot mai numeroşi în ultima perioadă, motociclismul a prins amploare şi la noi în ţară. Iar vedetele autohtone se întrec în motociclete care mai de care mai dichisite şi mai aranjate.

interviu-andreib.jpg

Fie că e un hobby, o pasiune, că trebuie să ajungem într-un anumit loc şi suntem în criză de timp, sau doar vrem să încercăm senzaţii noi, plimbarea cu motorul poate fi o plăcere după o zi stresată petrecută la birou. Senzaţia de acceleraţie care îţi taie răsuflarea este incomparabilă, spun unii, la fel şi cea de libertate pe care ţi-o dă mersul cu motorul.

Cristina Soloc - prima căzătură cu motorul a fost la grădiniţă

Cristina Soloc, spre exemplu, este pasionată de motociclete de când era mică. Prima căzătură de pe motor a luat-o când era la grădiniţă.  De-atunci a mai avut ocazia să vadă o motocicletă în mărime naturală, nu doar în poze, abia în liceu. De fapt, motorul era doar un Hoinar, suficient de tentant şi docil încât să înveţe să-l conducă.

"Am ştiut că-ntr-o bună zi voi avea motocicleta mea", îşi aminteşte Cristina. A reuşit să-şi cumpere una fără ca părinţii ei să se mai opună, în urmă cu opt ani. Ideea că fata şi ginerele lor merg cu motocicleta nu a fost de la bun început pe placul lor, cu atât mai mult cu cât accidentele produse pe două roţi au urmări destul de nefericite. 

Nicu Covaci: "unele grupuri de motociclişti devin bandă de criminali, altele de... admirat"

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, este cunoscut pentru pasiunea pentru motoare, acesta fiind membru de onoare în mai multe cluburi de bikeri din Germania, Spania şi România. Pentru el, motociclismul înseamnă senzaţia de libertate pe care nu a întâlnit-o niciunde.

"Calatorind pe motor, se schimbă minut de minut atât peisajul, cât şi temperatura, mirosul... Senzaţiile sunt atât de puternice că nu se compară cu nimic altceva“, explică Covaci.

"Unele grupuri de motociclişti devin, cu siguranţă, bandă de criminali, altele... grupuri admirabile“, adaugă liderul trupei Phoenix, care a trăit încă din copilărie într-un mediu populat de motoare. "Părinţii îi aduceau pe copii cu motocicletele, la clasele I-IV. Erau motoare cu ataş, din război - unele mai aveau pistol de mitralieră pe ele”, se amuză solistul, amintindu-şi cum se mergea la Şcoala Germană prin 1950.

"Motocicliştii ţin unul la altul şi fiecare sare în foc pentru celălalt"

Liderul trupei Phoenix a simţit că motociclismul este stilul lui de viaţă în momentul în care a fost ajutat de bikerii din Germania. Se întâmpla la un an de când i-a scos pe băieţi în afara graniţelor României, când aceştia şi-au făcut formaţie fără el, lăsându-l să moară de foame, la propriu.

"Mâncam porumb de pe câmp“, ne-a declarat solistul. Salvarea a venit din partea motocicliştilor. Lucra la un atelier de motociclete, iar aceştia l-au "urmărit" timp de un an. "M-au făcut membru de onoare, una dintre cele mai dure distincţii primite din partea renumitului grup german Azgard.

Roxana Ciuhulescu: "motocicliştii sunt persoane care iubesc natura şi libertatea"

Nu mai e niciun secret pentru nimeni faptul că Roxanei Ciuhulescu îi plac la nebunie provocările. A făcut scufundări la mare adâncime, a încercat şi bungee jumping, iar, recent, chiar şi acrobaţii pe motocicletă. Ziua în care a urcat pentru prima dată pe motor a fost cu totul specială.

„Exact cu o zi înainte de eclipsa totală de soare (1999), am încălecat pentru prima dată un motor“, îşi aminteşte Roxana. Se întâmpla în Apuseni, iar prietenii făceau glume pe seama ei, spunând că soarele s-a speriat de când a urcat pe motor şi s-a ascuns după lună.

"În 2004 mi-am cumpărat echipamentul complet pentru care plătisem câteva sute de euro, însă când am fost la un pas să-mi cumpăr motocicleta, am făcut accident şi m-am speriat destul de tare. Totuşi, motorul îţi conferă un sentiment unic, pe care niciun alt mod de locomoţie nu ţi-l oferă. Motorul îţi dă acea senzaţie de libertate de care noi, cei care trăim captivi în oraşe, avem nevoie“.

Dan Bittman, între pasiune şi responsabilitate

Dan Bittman are şi el un BMW din 2001 cu care, din păcate, nu are timp să circule atât de mult pe cât şi-ar dori. Plăcerea pe care o simte acesta pe motor este anihilata, uneori, de traficul din Capitală. Dan este de parere că şoferii de autovehicule şi motociclistii trebuie să se obişnuiască unii cu ceilalţi, pentru că, de multe ori, ambele părţi implicate în trafic îşi pierd concentrarea.

Şoferii nu se uită întotdeauna atenţi în oglinzi şi nu văd mereu motocicliştii de lângă ei. De aceea, nici motocicliştii nu respectă mereu regulile de circulaţie, lucru care se poate solda, de multe ori, cu victime. Motociclismul este, în consecinţa, un sport destul de periculos. "Mi-a plăcut examenul pentru permisul de motocicletă. A venit un poliţist, care fusese şi campion naţional la acest sport şi mi-a spus că, indiferent cât de mică va fi ezitarea, n-o să ne treacă examenul, pentru că, până la urmă, ne jucăm cu viaţa noastră, iar la orice ploaie, să zicem, viaţa ne va fi pusă în pericol pe şosele.

Am înţeles ce a vrut să ne transmită şi toată lumea a fost de acord. Regulile au fost stabilite de la bun început“, îşi aminteşte Dan, care, în prezent, a renunţat la plăcerea de a simţi adrenalina în sange. „Când sunt cu motocicleta, nu sunt un vitezoman, culmea... Din contră, sunt de cinci ori mai atent decât atunci când sunt cu maşina. Oricum, pot să spun că motocicleta mea a devenit de colecţie...“, spune artistul.

Ei bine, ştim că nu eşti vedetă, dar eşti important pentru noi. Spune-ne, pe tine la ce poveste te duce cu gandul motocicleta?

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×