Mergi la conţinut
Tiberiu Troia

articole Florian Pop a împlinit 50 de ani. Oare cum au trecut ultimii 35 de ani ?

Recommended Posts

Unul dintre cei mai talentați piloți de motocros din istoria României a împlinit 50 de ani.

Florian Pop

L-am văzut prima oară pe Florian la un concurs de motocros, pe când alerga la clasa rezervată copiilor.

Nu a trecut mult timp și, prin anul 1982, conducerea Federației de Motociclism din acea vreme a început să organizeze cantonamente de pregătire pentru loturile naționale de motociclism din toate disciplinele practicate în România.

Florian avea 15 ani și, cu toată diferența de vârstă, ne-am împrietenit.

Îi spuneam “copilul”, pentru că era mult mai tânăr decât ceilalți sportivi, dar nu pot să uit cu câtă ambiție participa la antrenamente.

Au urmat cantonamentele pregătitoare pentru concursurile internaționale care fuseseră anunțate și presiunea a crescut, între piloții de la motocros, dirt-track și cei de la viteză existând o concurență acerbă, chiar dacă nu împărțeau locurile în același lot național.

Primul cantonament de pregătire fizică a loturilor naţionale de motociclism reunite pentru participarea la Cupa Prietenia 1984

Cariera lui Florian a fost lungă, încununată de victorii răsunătoare, dar și de accidentări înfiorătoare. Câștigător a numeroase competiții, Maestru al Sportului și multiplu Campion Național de motocros, a fost unul dintre cei câțiva piloți români invitați să participe la un concurs indoor organizat în sala Paris-Bercy, unde a uimit din nou asistența cu stilul său spctaculos și i-a îngrozit pe toți cu o accidentare serioasă, rămasă din fericire fără urmări.

După mulți ani, atunci când a decis să încheie cariera la motocros, Florian a început să participe la competițiile de viteză pe circuit și, pentru prima oară, după 15 ani de când ne cunoscusem, am devenit adversari.

Ca și cum concurența dintre noi nu ar fi fost suficient de interesantă, la prima cursă la care am participat împreună ca adversari la aceeași clasă, chiar la primul antrenament, ne-am încurcat într-o perioadă de frânare, incident care m-a obligat să rămân spectator timp de vreo două luni, dar nu a stricat prietenia noastră.

După doi ani eu am hotărât că a venit momentul să nu mai particip la competiții, dar Florian a continuat să alerge și a reușit să cucerească multe titluri de campion și la această disciplină.

În același timp participa la competițiile de motocros pentru veterani, unde domina cursele, dar și acum au apărut accidentări, dintre care una l-a țintuit la pat pentru mult timp.

În astfel de împrejurări se deosebesc prietenii adevărați de cei de o zi, iar Florian a avut mulți prieteni care au știut să fie lângă el atunci când a fost nevoie.

Cu Florian Pop la plimbare – film pentru începătorii care vor cu motorul în natură

După o perioadă în care nici măcar medicii nu mai credeau că Florian va mai merge vreodată, o voință de fier l-a făcut să revină și, chiar dacă mergea cu greu, s-a suit în șaua motocicletei și am făcut împreună un material filmat pentru începători.

Mii de oameni au urmărit filmul și l-au apreciat, fără să știe că marele campion care le arăta cum se merge pe o roată, vine după un accident înfiorător și de abia merge fără baston.

Filmarea a fost făcută într-unul din cantonamentele echipei de moto Steaua, în care sportivii făceau antrenamente serioase, iar Florian învăța să meargă din nou.

Cu aceeași ocazie am hotărât să facem o plimbare împreuna în deltă, loc în care îmi face mare plăcere să merg și am organizat imediat o deplasare în care Florian a venit de la Târgu Mureș împreuna cu Denis, unul dintre cei doi fii și cu un prieten. Ieșirea a fost memorabilă, una dintre cele mai reușite și am fost primiți la schitul dintre dunele de nisip de părintele Nectarie cu o vorbă bună și un pahar de vin.

Delta Dunării văzută din şaua motocicletei – articol publicat în revista Playboy – iunie 2015

Revenirea lui Florian a fost marcată de hotărârea lui de a începe colaborarea cu importatorul firmei Beta, marele nostru campion ocupându-se cu seriozitate de interesele acestui producător.

Am făcut împreună cu material de promovare a acestor motociclete, mai puțin cunoscute în țara noastră și vânzările au înregistrat o creștere substanțială datorată în primul rând renumelui celui care derula operațiunea.

BETA – Prezentarea gamei – modele 2015

După succesul rapid înregistrat de vânzările motocicletelor Beta în România, pasul următor era participarea la competiții și înființarea unei echipe tehnice de asistență, pentru cei care vin la competiții organizate în România, folosind motoare Beta.

Pasul a fost fâcut rapid și, la prima ediție a celei mai dificile competiții de hard-enduro de la noi, Romaniacs, Florian a fost coordonatorul unei echipe eficace, care a sprijinit mai mulți sportivi, înregistrând un succes imediat prin rezultatul reusit de Philipp Bertl, având în vedere participarea unor vedete de talie mondială.

Reportaj Romaniacs – partea a 2-a (scurt interviu Jonny Walker)

Povestea continuă, urmează alte plimbări, alte competiții la care Florian va fi unul dintre tehnicienii prezenți la fața locului, dar azi îl sărbătorim și nu pot să nu mă întreb cum au putut trece atât de repede 35 de ani din viața noastră.

La mulți ani Florian, să fii sănătos !

La plimbare cu Florian Pop

Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de ce mai multe ori, cu și despre motociclete. Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul  POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Vezi articolul integral

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri
Oaspete
Comentezi ca oaspete. Dacă ai un cont, te rugăm să te autentifici.
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×