Mergi la conţinut

Am încercat o grămadă de diete! Iată părerea mea…


freeriderro

Recommended Posts

Diete, diete și iar diete… Indiferent că sunt grași sau slabi, sedentari sau sportivi, azi toți sunt înnebuniți de diete! Este probabil una din marile obsesii ale lumii moderne!

Și eu trec prin asta de ani de zile. Am încercat de toate, luni de zile fiecare, simple, combinate, extreme sau mai lejere. Pot să spun multe despre fiecare… Doar că faptul că spun despre cum a funcționat sau nu ceva la mine, nu înseamnă că același lucru e valabil și la alții. Organismul uman e foarte variat și nu există soluții universale…

Oricum, trebuie început cu concluziile. Să fie clar, nu există diete sănătoase dacă acestea se bazează pe excluderi totale și măsuri extreme. Sănătoase pe termen lung sunt doar cumpătarea și echilibrul. Dar totuși unele diete pot da o mână de ajutor din când în când…

Dieta keto și low-carb

Cumva, cel mai mult am cochetat cu keto. Pentru că sunt un gurmand, iubesc ceafa de porc suculentă sfârâind pe un grătar iar keto se împacă de minune cu poftele astea. Practic keto implică eliminarea aproape completă a oricăror carbohidrați din alimentație, meniul constând în cea mai mare parte din grăsimi, cu o mică parte de proteine.

Este cea mai ”smart” dietă deoarece se joacă cu fiziologia organismului. Activează un mecanism de protecție și face ca omul să treacă de pe combustibilul său principal, glucidele, pe cel de rezervă, cetonele. Este o protecție dobândită de organism în perioadele istorice de foamete. Practic, în lipsa de carbohidrați, organismul descompune grăsimile și mușchii, iar ficatul le transformă în corpi cetonici. Aceștia fac ca organismul să meargă în continuare, până când resursele se termină. Adică ajungem ca amărâții aceia ce mor de foame în Africa, piele și os. Pentru a ne ajuta să trecem peste asta, organismul elimină parțial și senzația de foame. Doar că trecerea de la regimul normal la funcționarea pe cetone, numită ketoză, nu e chiar ușoară, organismul se desprinde greu de mult iubiții carbohidrați: stări de rău, amețeli sunt lucruri normale 2-3 zile.

Bun, gata teoria. Cum merge? Pai pentru slăbit merge excelent. Grăsimi nu prea poți mânca prea multe fără o felie de pâine sau un cartofior lângă, așa că aportul caloric e scăzut și senzația de sațietate e permanentă. Iar corpul pierde greutate văzând cu ochii. Odată în ketoză, apare și o stare ciudată de bine. Cam miroase gura a acetonă, în rest totul pare ok.

Problema e cu sportul. Deși te simți bine, parametrii funcționali scad. VO2 max o ia în jos grav. Pulsul nu prea mai vrea să joace cum juca înainte. Anduranța rămâne și e chiar mai bună, dar capacitatea de efort puternic rapid, de sprint, e praf. Nu mai vorbim de efort anaerob, ăla e ca și cum a dispărut în neant. Acesta e motivul pentru care dieta asta mi se pare perfectă pentru cicliști în perioada de iarnă, când se lucrează pe antrenamente de bază, de intensitate redusă.

Este sănătos? Încă nu se știe… Medicii sunt rezervați în a se pronunța, de obicei spunând că e o idee nouă și că nu există studii serioase. Personal nu mi se pare o idee bună să dureze peste 3 luni, dar sunt unii care țin un astfel de regim de ani de zile.

  • eficiență: *****
  • ușor de ținut: ****
  • nivel performanță: **

Dieta vegetariană (fără carne)

A renunța la carne e o idee interesantă. O justificare excelentă e cea morală: animalele chinuite, efectul de seră produs de creșterea industrială a animalelor mari… E greu de ținut? Așa și-așa… pur și simplu renunți la carne. Poți apela cât de des vrei la produse înlocuitoare, cum ar fi cele de la Beyond Meat, care au produs înlocuitori de carne din plante, aproape perfecți la gust și senzație. Sau poți să de dezici total. Fiecare cu alegerea lui.

Dieta păstrează totuși produse animale: lactate și ouă. Astfel, putem spune că alimentația e destul de echilibrată. Există teorii despre deficiențe de vitamina B12, dar nu e ceva complet elucidat.

Cum merge? Merge bine părerea mea. E doar un alt mod de viață. Schimbarea e mai mult morală. Personal mi se pare că eliminarea cărnii aduce un plus de energie, deoarece probabil aceasta consumă multe resurse pentru a fi digerată. Pe perioadele renunțării la carne m-am simțit bine, aș putea zice că un pic mai bine decât cu alimentație completă.

Dar slăbești? Păi nu neapărat, depinde ce și cât mănânci. Totuși văd o tendință de păstrare mai ușoară a siluetei. Nu aș încadra totuși dieta asta la cele de slăbit.

  • eficiență: **
  • ușor de ținut: **
  • nivel performanță: *****

Dieta vegană (fără produse animale)

Personal asta mi se pare cea mai dură încercare prin care am trecut. Dieta vegană e foarte greu de ținut. Pentru a putea păstra o alimentație completă și sănătoasă, trebuie să procuri alimente mai greu de găsit (chia, quinoa, tot felul de alune și nuci foarte scumpe, goji, avocado) ce nu se regăsesc uzual în bucătărie. Viața se complică enorm. Procesul de procurare și preparare a hranei ajunge să ocupe o parte mare a vieții.

Dar slăbești? Da, cu siguranță se simte. Doar că nu e spectaculos cum e la keto, unde poți scăpa și de 1 kg pe zi. Aici slabitul merge constant și sigur, dar într-un ritm mai lent. Se spune că în 6 luni, nivelul îl ajunge pe cel din keto, unde efectul e mai pronunțat la început și scade pe parcurs.

Dar cu sportul? Sincer, cu o dietă ce conține chestii uzuale eu am simțit o lipsă acută de proteine în alimentație. Deși carbohidrații permit performanțe bune, după un antrenament serios recuperarea e de durată, durerile musculare sunt persistente zile întregi. Să rezolv problema asta, am apelat la suplimente: shake proteic vegan. Odată ce am început să consum o porție de shake după fiecare antrenament, lucrurile au revenit la normal.

E sănătos? Eu zic că pentru a fi sănătos trebuie unul din două lucruri: fie să completezi cu suplimente, fie să calculezi foarte bine aportul de nutrienți și să pregătești meniuri scumpe și eficiente.

  • eficiență: ****
  • ușor de ținut: *
  • nivel performanță: ****

Intermitent fasting

Intermitent fasting-ul nu e neapărat o dietă ci un mod de consum al alimentelor, ce poate fi combinat cu orice dietă. Implică o pauză de masă lungă și consumarea tuturor meselor din zi într-o perioadă scurtă. Cea mai folosită schemă e 16 ore de pauză cu 8 ore în care mănânci.

Aici părerea mea s-ar putea să nu fie pe placul tuturor, deoarece sunt mulți avocați ai acestui mod de viață. Teoria prin care în 8 ore nu poți să mănânci tot aportul caloric necesar pentru 24 de ore o fi valabilă la unii, dar nu la mine. Sincer, dacă sunt rupt de foame pot mânca 3-4000 kcal așa, din antebraț. Iar cele 16 ore de pauză sunt o justificare psihologică periculoasă pentru astfel de festin. Practic toată ideea asta de fasting mi s-a părut funcțională doar în combinație cu keto, unde oricum foamea e la nivel foarte redus. Altfel pentru mine cel puțin aportul caloric în cele 8 ore e mai mare decât în 24 h normale.

E sănătos? Discutabil… Afectează performanța? Tot discutabil… Practic totul depinde de cele 8 ore și ce faci tu cu ele…

  • eficiență: ***
  • ușor de ținut: ***
  • nivel performanță: ***

Dieta Herbalife

Fără să vreau să fac publicitate negativă sau pozitivă, Herbalife e o opțiune luată în considerare de multă lume, o dietă veche de zeci de ani pe piață. Evident am trecut și eu prin ea.

Dieta Herbalife implică pur și simplu înlocuirea a 2 mese pe zi cu câte un shake-minune, în timp ce a treia masă e lăsată la latitudinea fiecăruia, dar cu măsură. În plus, se mai adaugă niște vitamine și tablete naturiste.

Funcționează? Așa singură nu știu, dar pot să spun că în combinație cu sportul eu am slăbit de la peste 120 kg până pe la 90, în vreo 2 ani. Nu am ținut-o chiar strict, uneori am folosit doar 1 shake, dar a mers. Merge și fără sport? Nu știu… Organismul fiecăruia reacționează diferit.

E ușor de ținut? Sincer, deși reclama e că da, nu e chiar așa. Shake-ul ăla nu ține de foame între mese. Mai ai voie o gustare, dar e praf în ochi. Faci foamea. La greu. Dar funcționează… Din păcate produsele nu sunt ieftine deloc, însă s-ar putea ca fix banii aceia mulți cheltuiți să te motiveze să nu calci pe lângă, ar putea și acesta să fie un factor important ce contribuie la rezultatele pozitive.

Este sănătos? Aici chiar e greu de comentat…. Practic 60-75% din ce bagi în tine sunt produse sintetice. Nu sunt paranoic, nici indiferent cu asta. Vrei să slăbești, îți asumi niște riscuri, personal nu am resimțit niciun efect negativ.

Performanțele sportive? Da, aici stai bine, deoarece consumând atât de multe produse sintetice, acestea sunt calculate perfect și ai tot ce e nevoie. Există chiar și produsele dedicate pentru sportivi.

  • eficiență: *****
  • ușor de ținut: ***
  • nivel performanță: *****

CONCLUZIE?

Nu, din păcate nu există vreo concluzie foarte clară. De ani de zile schimb dietă după dietă. Fac sport. Mă simt bine, analizele au fost mereu perfecte, dar nu am ajuns la forma fizică dorită, la pătrățelele alea. Pentru că probabil fiecare are o genă care îi spune cum trebuie să arate. Nu e condamnat nimeni să fie mereu așa, dar peste un anumit nivel munca de schimbare devine exponențial mai grea. Mă simt și m-am simțit mereu sănătos, însă știu și că sunt o victimă a cutumelor moderne care ne spun cum ar trebui să arătăm și să fim. O victimă conștientă și neajutorată. Știu și nu pot să fac nimic. Voi ajunge vreodată să fiu mulțumit de mine, de propriul organism, să ajung la pacea aceea interioară? Nu știu… sper… momentan nu mi se arată. Și azi iar au la masă la serviciu doar cu carne, mi-am adus pachet de acasă…

Sursa: freerider.ro

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...