Mergi la conţinut
Autentifica-te  
Tiberiu Troia

articole Motorul Blue Core și scuterele sportive Yamaha XMAX

Recommended Posts

Forme agresive, consum redus, controlul tracțiunii și misterioasa tehnologie Blue Core. Aceasta să fie oare rețeta miraculoasă pentru un scuter perfect ?

Yamaha Blue Core

Mărturisesc că, atunci când am auzit prima dată de tehnologia Blue Core, implementată de Yamaha pe toate scuterele sportive, nu am știut ce să cred.

După o viață petrecută pe lângă motoare, apare dintr-o dată o tehnologie despre care nu știam nimic.

O fi ceva secret, o noutate de ultimă oră descoperită în Japonia, despre care noi, europenii, constructori de motoare cu tradiție, nu știam nimic ?

Am intrat pe site-ul Yamaha să mă lămuresc, să aflu marele secret.

Pe scurt, ca să citez explicația firmei Yamaha, idealul motoarelor Blue Core este să fie “Fun & Eco”, adică, mai pe românește, distracție și ecologie (sună rău în limba română).

Yamaha Blue Core

Este vorba de trei principii pe care Yamaha le-a considerat linia de urmat în construcția acestor motoare:

– creșterea eficienței procesului de ardere

– reducerea pierderilor de putere

– creșterea eficienței instalației de răcire

Aceste motoare sunt dezvoltate nu numai pentru a reuși optimizarea consumului, ci și pentru a livra performanță și bucuria mersului cu scuterul.

Sunt răspunsul firmei Yamaha la cum ar trebui să fie un motor nepoluant (eco-friendly).

Punctul forte al motoarelor Blue Core este consumul redus, dar acesta nu a fost singurul lucru pe care Yamaha l-a urmărit.

Bătălia s-a dat pentru un echilibru între raportul de compresie, forma camerei de ardere, traseul admisiei aerului și propagarea optimă a arderii, totul pentru o ardere cât mai bună, pentru o combinație ideala între livrarea unei puteri cât mai mari și un consum cât mai redus.

Yamaha Blue Core

În același timp, pentru a micșora pierderile de putere generate de frecări, inginerii de la Yamaha s-au străduit să reducă masa pieselor în mișcare și să îmbunătățească sistemul de răcire.

Dacă motorul lucrează prea cald sau prea rece, puterea livrată are de suferit, indiferent de tipul sistemul de răcire, cu aer sau cu lichid.

Până aici totul este corect, dar cele scrise mai sus reprezintă dezideratul oricărui constructor serios de motoare.

Yamaha a numit acest pachet de principii Blue Core (nu am vrut să-i spun “tehnologie”), dar oare nu toți producătorii urmează același drum ?

La Yamaha se numește Blue Core, la alții probabil că principiile se regăsesc sub alt nume, dar cert este faptul că motoarele instalate pe toate modelele XMAX sunt cele mai performante la clasa lor.

Yamaha Blue Core

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Sursa

Distribuie această postare


Link la postare
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a comenta

Trebuie să fii membru pentru a putea lăsa comentarii

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitate. Este uşor!

Înregistrare

Autentifică-te

Ești deja membru? Autentifică-te aici.

Autentificare

Autentifica-te  

  • Recent activi   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.

×