Mergi la conţinut

Astron Omega 1: un motor revoluționar, de 16 kg și 160 CP!


Motobikes

Recommended Posts

Compania americană Astron Aerospace a brevetat un motor rotativ inovator, care promite beneficii enorme în materie de performanțe, simplitate, greutate redusă, costuri și emisii.

o4.jpg

Motorul cu ciclu Otto rămâne cel mai popular propulsor pentru mașini, motociclete și alte aplicații în toată lumea. Are destule probleme inerente, dar până acum niciun motor termic nu l-a depășit în popularitate.

O propunere inovatoare în domeniu vine de la Astron Aerospace (un start-up american), care a apărut tocmai pentru a dezvolta această tehnologie, gândită pentru automobile, aeronave și alte vehicule.

011.jpg

Ca și în cazul motorului cu pistoane rotative inventat de Felix Wankel în 1932, care a fost folosit pe câteva modele interesante de mașini și de motociclete de-a lungul timpului, propulsorul Omega 1 renunță la pistoanele cu mișcare liniară și, implicit, la complexitatea mecanică pe care o implică acestea, adoptând însă un principiu de funcționare destul de diferit de al cunoscutului Wankel.

Teoretic cel puțin, noul propulsor este chiar mai simplu de realizat decât cel Wankel și scapă și de unele limite intrinseci ale acestuia, precum rotorul central, roțile dințate și segmenții de etanșare din vârfurile pistoanelor.

o2.jpg

Astron Omega 1 are două rotoare care comprimă aerul și altele două, legate de primele prin supape rotative, pentru arderea amestecului aer/carburant. Toate acestea cu pierderi foarte mici prin frecare, randament foarte ridicat, piese aflate doar în mișcare de rotație, pierderi foarte mici prin pompaj și o ungere simplificată. Eficiența vine și de la presiunea foarte ridicată a aerului, care oscilează între 14 și 20 bar.

Apoi, eficiența este îmbunătățită și mai mult, printr-un sistem „skip-fire”, în funcție de puterea cerută de utilizator. Asta înseamnă că o aprindere se poate face la fiecare 5, 10 sau 50 de rotații ale motorului. Plaja de turație merge între 1.000 și 25.000 rpm, reviziile fiind prevăzute la fiecare 100.000 de ore de funcționare.

o3.jpg

Motorul cântărește doar 35 de livre (15,8 kg), dezvoltă o putere maximă de 160 CP și un cuplu maxim de 220 Nm. Omega 1 oferă și posibilitatea unei construcții modulare, asamblând motoarele în serie: 320 CP pentru 32 kg și așa mai departe.

Și în materie de costuri, consum și emisii, noul motor promite cifre impresionante. Multe dintre soluțiile prezentate în acest motor au fost obiectul unui brevet internațional, inclusiv în China și în India.

Va fi noul Astron Omega 1 o revoluție în materie de propulsoare? Nu știm încă. Trebuie spus însă că, deocamdată cel puțin, toate performanțele sunt date de simulări computerizate și încă nu a fost prezentat un prototip funcțional și nu s-au precizat materialele folosite.

Sursa

Link către comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Participa la conversatie

Poti raspunde acum si inregistra mai tarziu. Daca ai un cont, autentifica-te pentru a comenta folosind contul existent.
Nota: Comentariul necesita aprobarea moderatorului inainte sa devina vizibil.

Oaspete
Răspunde la topic...

×   Inserat ca 'rich text'.   Insereaza ca text simplu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkul a fost inserat automat sub formă de conținut.   Șterge formatarea și afișează ca link simplu

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent activi   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează pagina.
×
×
  • Creează O Nouă...