Motobikes Posted April 13, 2022 Share Posted April 13, 2022 Un business în domeniul moto nu este tocmai cea mai facilă întreprindere, mai ales, într-o țară în care pasiunea pentru două roți mai are până va fi ceva de găsit la tot pasul. Din fericire, cu jucători precum MotoMus, piața motocicletelor noi și second hand are lucruri bune de oferit atât motocicliștilor în devenire, cât și celor cu experiență. Totuși, există companii, care, prin muncă asiduă și dedicare, s-au bucurat de evoluții spectaculoase. Una dintre aceste companii este MotoMus. Ne-am gândit de două ori înainte de a folosi acești termeni, dar, după ce am stat de vorbă cu Csaba Enyedi, administratorul firmei, am decis că nu putem fi acuzați că folosim un limbaj de lemn. Dacă ești motociclist sau motociclistă cel mai probabil ai auzit de MotoMus, iar acum, că le vei citi și povestea, te vei putea convinge din nou, dacă nu ai făcut- deja, că ”hard work pays off”. „Provin dintr-o familie simplă, nu m-a ajutat nimeni cu o căruță de bani, așa cum s-ar putea crede și poate tocmai asta m-a făcut să am o ambiție puternică”, spune Csaba, care la 18 ani, își cumpăra prima mașină, din propria muncă. Dar, a vândut-o rapid, obiectivele comerciale având câștig de cauză în fața obiectivelor specifice acestei vârstei, la care te-ai gândi mai degrabă ce sistem audio să adaugi mașinii. A urmat o perioadă de câțiva în care Csaba a făcut comerț cu mașini, a lucrat și ca șofer pe curse pentru Italia, o țară în care a descoperit scuterele. Anul este 2012, iar în hala MotoMus din Gherla totul se află în perfectă ordine. Așadar, în 2007, Csaba cumpăra primul scuter, pentru sora sa, un scuter care nu s-a dovedit însă a fi o alegere prea inspirată. Prea mare, prea puternic, nu i se potrivea, așa că l-a vândut, dar spiritul de comerciant al tânărului din Gherla a făcut ca imediat să cumpere alte trei scutere. Cumva, ridicarea la pătrat a funcționat, întrucât trei scutere vândute s-au transformat rapid în nouă scutere vândute. Nu am stat să calculăm algoritmul MotoMus, dar firma se apropie în prezent, după 15 ani de activate, de 10.000 de motociclete vândute. Așadar, considerăm că termenii de muncă asiduă și de dedicare din începutul acestui material au fost folosiți corect. Dar, pe lângă acestea, cu siguranță au mai fost și alte ingrediente implicate în rețeta succesului MotoMus, despre care vom scrie în continuare. Tot în Gherla, însă anul este cel curent: 2022 În primul rând, Csaba Enyedi a fost suficient de inspirat ca încă din 2007 să devină persoană fizică autorizată. Aici, trebuie să fac o obervație personală și să spun că nici unul dintre „băieții” pe care îi știam la acea vreme că „aduc” motociclete, astăzi nu deține vreo afacere în domeniul moto. „Pentru că și eu am fost client, mi-a fost ușor să mă pun în pielea oamenilor care căutau o motocicletă, poate chiar prima lor motocicletă și să am grijă ca ei să se poata bucura de achiziția lor”, spune Csaba. Deși în Italia se găseau și se găsesc și acum suficiente motociclete second hand cu „mici” probleme, diverse avarii, de „rezolvat” ulterior, vânate de samsarii polonezi de exemplu, el le-a evitat de la bun început. A căutat și a importat doar acele motociclete despre care era sigur că își pot servi mult și bine noii propritetari. „Împreună cu soția, care mă ajuta cu demontarea carenelor, demontam motocicletele, le făceam o revizie, pentru că știam că clientul își dorește o motocicletă bună, de care să bucure, fără bătăi de cap. Am fost corecți și transparenți și cred că asta ne-a ajutat să rămânem pe piață”, punctează Csaba. Iar stocul de motociclete noi și second hand al MotoMus a crescut vizibil. La fel și spațiul în care își așteaptă ordonate, noii proprietari. Moto Mus a facturat doar anul trecut în jur de 700 de motociclete, toate beneficiind de garanție, inclusiv cele second hand! Mai mult, dacă clientul nu se împacă cu motocicleta, în termen de zece zile calendaristice sau în limita parcurgerii a 300 de kilometri, acesta poate cere înlocuirea motocicletei cu alta de aceeași valoare sau mai scumpă. Produsele cumpărate din magazinul on-line motomus.ro beneficiază de o caracteristică unică în România, garanția deteriorării produsului și anume: dacă echipamentul sau accesoriile moto cumpărate de la MotoMus au fost tăiate, rupte sau zgâriate în urma unui eveniment nedorit, ele pot fi reachiziționate cu o reducere de 35-45%! Să aruncăm o privire și asupra traseului parcurs de MotoMus, din momentul 2007, la momentul actual, în care MotoMus este dealer multi-marcă pentru motociclete noi, la cel în care compania a devenit importator oficial Benelli în România, obiectul de activitate fiind completat cu activitatea service moto la cele două locații, una în Gherla și una în Cluj, dar și un magazin online, foarte bine pus la punct. „Am lucrat în orice condiții, chiar și atunci când ploua și nu mai puteam să ne ocupăm de motociclete în curte, găseam soluții”, nu se teme Csaba să rememoreze perioada de început a MotoMus. Mai sus, un instantaneu surprins în „vechiul” showroom MotoMus din Cluj Napoca. Apoi a urmat închirierea unui spațiu de 25 de metri pătrați, un fost atelier auto, apoi, în ianuarie 2009, așadar nu în cel mai propice moment, MotoMus intra deja în proprietatea unui spațiu propriu. Deși era criză economică în acea perioadă, a fost nevoie ca firma să închirieze un spațiu de 400 metri pătrați pentru depozitarea motocicletor. Apoi, lucrurile s-au accelerat: în prag de Pandemie de această dată, în la sfârșitul anului 2019, a fost deschis showroom-ul din Cluj Napoca al MotoMus, ulterior acesta a fost mutat într-un spațiu de trei ori mai mare, acesta măsurând în jur de 800 de metri pătrați. Vânzările de motociclete second hand au generat și nevoia de echipamente și de accesorii moto. Sau de motociclete de cilindree mai mare, mai sofisticate. Clienții tot la MotoMus au revenit, ceva ce considerăm că nu mai are nevoie de alte explicații. „Iar când și-au dorit motociclete noi, tot la noi au venit, deci putem spune cu bucurie că am crescut împreună cu clienții noștri”, spune Csaba. Ca rezultat, stocul actual de motociclete noi este de peste o sută de unități. MotoMus a devenit importatorul mărcii de accesorii SW-Motech și dealer Givi, iar astăzi, în magazinul online al companiei pot fi găsite o sumedenie de echipamente moto ale mărcilor Dainese, Spidi, Alpinestars, HJC, AGV, Shoei șamd. Suprins pozitiv de cât de „stufos” este magazinul online MotoMus, l-am întrebat pe Csaba dacă nu cumva planifică să devină un „emag” al domeniului, dar răspunsul pe care l-am primit este că va exista creștere, însă nu o creștere forțată. „Stăm bine cu comenzile, le trimitem în toată țara, dar e important să gestionăm corect acest magazin online, nu m-aș grăbi să îl încarc”, explică el. Apoi, merită menționat că fiecare etapă de creștere pentru MotoMus a însemnat și angajarea de noi oameni în echipa companiei, alături de pregătirea lor profesională astfel încât așteptările clienților să fie satisfăcute. „Trebuie să ai curaj să investeși, atunci te și dezvolți” ne spune Csaba și înțelegem, într-o exprimare mai relaxată, că acel moment în care alegi să fii curajos, alături de cât de curajos vrei să fii, țin de măiestria într-ale afacerilor! Alegerea „momentului Benelli” nu a fost una făcută în grabă și nici nu s-a făcut de ieri pe azi. Sunteți cred de acord că de la a aduce un scuter din Italia pentru un membru apropiat al familiei până la a deveni importator Benelli, calea este lungă! Iar rădăcinile acestei alegeri duc până în 2017, atunci când MotoMus a adus câteva motociclete în România, pentru a vedea care este feedback-ul pieței, acesta a fost unul favorabil! „De la începutul lui 2019 am început să ne gândim să devenim importator Benelli, dar mai întâi ne-am asigurat că produsul este bun, că nu există probleme tehnice, probleme de garanție”, spune Csaba care este foarte optimist în ceea ce privește felul în care motociclete vor fi primite în România. De menționat că în primele trei luni ale acestui an, Benelli TRK 502 este cea mai bine vândută motocicletă în Italia, cu peste 1.500 de unități. Cu siguranță Benelli România, MotoMus, cu acest model, și nu numai, va avea ceva de oferit riderilor autohtoni. MotoMus, rămânem pe recepție! Sursa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts